Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Mitul continuității la români
      Sfârșitul torid al sezonului estival a adus cu sine și o serie de clarificări pe eșichierul politic. E vorba în primul rând despre alianța PNL-PD, care a atras previzibile critici și insinuări ale liderilor PSD (extrem de prompți în trimiterea electoratului la bibliografia legată de eșecurile defunctei CDR) dar și de anunțatul divorț PSD-PUR, produs într-un moment în care principala armă a partidului lui Dan Voiculescu, respectiv Antena 1, face victime la Pro TV, racolând într-o veselie vedete ale postului concurent. Deși nici Lucian Mândruță, nici Andrei Gheorghe n-au făcut declarații în acest sens, e posibil ca una dintre atracțiile noilor lor posturi să fie reprezentată de libertatea mai mare de mișcare, era să zic de exprimare, existentă la un post aparținând unui patron aflat cât de cât în opoziție. E chiar de mirare că premierul Adrian Năstase și ceilalți lideri pesediști, atât de preocupați de imaginea lor, au lăsat să le scape printre degete un aliat de anvergura Antenei 1. O explicație ar fi chiar aroganța și siguranța de sine ce i-au fost imputate de către PUR fostului său partener de guvernare. Hipertrofierea acestor trăsături se datorează, între altele, căderii PSD în captivitatea a ceea ce s-ar putea chema mitul continuității la români.
     Un mare amator de manele, pe numele lui Cristi Borcea, șefuleț efemer pe la Dinamo, declara într-o zi călduroasă, poate prea călduroasă, de sfârșit de august, cum că echipa pe care o păstorește este condamnată să câștige tot, dar absolut tot, în acest sezon. Habar n-avem dacă el își mai aduce aminte, dar prin 1995, într-o zi probabil la fel de călduroasă, un alt păstor, nu știm cât de efemer, dar în orice caz mult mai cunoscut, respectiv Adrian Năstase, își atrăgea compasiunea națiunii rostind practic aceleași vorbe, dar cu referire la faptul că PDSR era condamnat, dată fiind lipsa alternativei, să conducă țara un timp foarte îndelungat. Atât de sigură părea afirmația, încât până și cei pentru care profeția era apocaliptică au înghițit în sec resemnați și cu un frustrant sentiment de neputință. Întotdeauna cei care au avut puterea au fost conștienți că perpetuarea și consolidarea ei depind în mare măsură de felul în care reușesc să inoculeze în rândul opiniei publice sentimentul destinului implacabil. PARTIDUL este condamnat să conducă, iar poporul, vrând-nevrând, trebuie să ispășească pedeapsa împreună cu EL. Iar când ne gândim că PARTIDUL este condamnat într-o țară unde domnește încă o puternică mentalitate paternalistă, accentuată de un acut sentiment al fatalității istoriei, ne poate apuca teama teribilă de a nu avea de-a face cu o condamnare pe viață. Slavă Domnului că printre implanturile de civilizație pe care le datorăm doamnei Europa se numără și abolirea pedepsei cu moartea. Câți dintre dumneavoastră ați crezut, sincer, în 1995, și chiar până în prima jumătate a lui 1996, că PDSR va primi o binemeritată "grațiere" din partea electoratului? Poate mai mulți decât cei care, într-un mod ciudat pentru sociologi, cred și acum același lucru, după cum arată sondajele. Un alt fapt extrem de semnificativ și oarecum surprinzător e că marea majoritate a celor intervievați consideră actuala guvernare la fel de slabă ca și cea trecută, care, din câte ne amintim, n-a rezistat "detenției" și și-a dat obștescul sfârșit. Apropo de sondaje, un banc cu specific românesc spune că un alt păstor, anonim de această dată, care-și număra oile, "sondat" fiind în legătură cu partidul pe care îl va vota, a răspuns: "No bine, cum cu cine, cu puterea!" După ce cârcotașul reporter obține, cu greu, o serie întreagă de răspunsuri de la același bade, care denotau o profundă nemulțumire față de condițiile de trai și implicit față de guvernare, reformulează întrebarea: "Da' bine bade, dacă ești așa de nemulțumit, cu opoziția când o să votezi?" Ciobanul, care poate ține locul unui "eșantion reprezentativ", răspunde spontan și sincer: "No bine, cum când? Când o fi la putere!"
     Lăsând gluma la o parte, este evident că principala explicație a acestei stări de spirit este neapariția încă a unei alternative care să permită, eventual, PSD-ului o vacanță, nu știm cât de meritată (oricum, tot pe banii contribuabilului ar fi), dar benefică pentru sănătatea democrației românești. Iar pentru a nu părea partizani, trebuie să spunem că această vacanță nu este obligatorie. A pleda acum pentru o schimbare de dragul schimbării nu e altceva decât o prostie cel puțin la fel de mare ca și aceea de a crede în mitul partidului atotputernic și de neclintit. Schimbarea nu trebuie să fie nicidecum un scop în sine, generat de lehamite, ci o opțiune conștientă și motivată, fără de care democrația este o simplă glumă oarecum sinistră.
Maria Lucia MUNTEANU