Ultima oră
Știri
Se poate și în armonie
Biserică greco-catolică la Băgău
      Duminică, 31 august 2003, la Băgău (comuna Lopadea Nouă) a avut loc sfințirea unui nou lăcaș de cult: o biserică greco-catolică. Aceasta este rodul bunei înțelegeri la care au ajuns confesiunile creștine din localitate (ortodoxă, romano-catolică și greco-catolică), lăsând deoparte vrajba și resentimentele "istorice". La slujba de sfințire, oficiată de ÎPS Mitropolitul Lucian, alături de numeroși preoți ai Bisericii Unite cu Roma, a participat și un înalt oaspete străin: Vicarul E­pis­co­pal al Arhidiecezei de Luxemburg, Henri Hamus, cel care a sprijinit din toate puterile sale demersul greco-catolicilor. De asemenea, marea sărbătoare s-a bucurat de prezența a numeroși credincioși ortodocși și romano-catolici, alături de frații lor "uniți", pentru că întemeierea unei biserici creștine trebuie să bucure inima oricărui om botezat, pentru care Mântuitorul este Calea, A­de­vă­rul și Viața! (I.H.)
Duminică seara, la Vințu de Jos
O casă a fost lovită de trăsnet
      Pompierii militari din Alba Iulia au intervenit duminică seara la stingerea unui incendiu izbucnit la locuința unui cetățean din Vințu de Jos, de pe starda Chilie nr. 36. Casa lui Florian T. a fost lovită de trăsnet, luând foc instantaneu. Focul a provocat pagube de circa 500 de milioane de lei, fiind distruse a­co­pe­ri­șul și tavanul locuinței. Nu s-au semnalat victime. (N.T.)
Culegători de ciuperci în Spania
      Oficiul pentru Migrația Forței de Muncă selectează, în zilele de 2 și 3 septembrie, 65 de persoane care doresc să muncească în Spania la cules de ciuperci. Contractele de muncă se vor încheia pentru o perioadă de 9 luni, iar salariul va fi de 900 euro/lună. Cei ce participă la preselecție trebuie să dețină documente doveditoare că au ex­pe­ri­en­ță în recoltarea ciupercilor, adeverință în original de la so­ci­e­ta­tea la care au lucrat sau cartea de muncă din care să rezulte acest lucru și să aibă vârsta cuprinsă între 20 și 35 de ani. Solicitanții înscriși în baza de date a OMFM, care au mai fost la cules de ciuperci în Spania, trebuie să prezinte și ei un document doveditor. (A.D.T.)
Un buget mai bănos, în comparație cu anul trecut
      Președintele CJ Alba, Eugen Popa, a declarat ieri într-o con­fe­rin­ță de presă că suma primită de județul Alba la rectificare nu este suficientă, dar este mai mare decât anul trecut. "Anul trecut am primit 10 la sută din ce am cerut, iar acum circa 40 la sută. Eu zic că este un pas important", a adăugat Eugen Popa. Suma totală de 91,3 miliarde de lei va fi supusă aprobării consiliului în două ședințe ce vor avea loc în această lună. În prima ședință va fi rectificat bugetul propriu al județului și partea socială, iar ce va ajunge la localități se va stabili ulterior, după identificarea problemelor pe fiecare unitate ad­mi­nis­tra­ti­vă în parte.(F.R.)
Gourmet vrea să investească la Cugir
      Dl. Mihai Lungu, director al SC Gourmet și membru al Asociației Naționale a Crescătorilor de Ovine, împreună cu investitorul german Johan Cierlinger, au vizitat săp­tă­mâ­na trecută orașul Cugir cu scopul de a identifica locurile propice a­me­na­jă­rii unui abator de ovine, cu pro­du­cți­e destinată exclusiv exportului. Interesul a fost stimulat și de firavele facilități fiscale acordate zonei de­fa­vo­ri­za­te Cugir.
     În zonă s-a deplasat vineri, 29 august, și directorul executiv al SC Gourmet - Dumitru Cazacu - acesta stabilind cu exactitate locurile ce vor fi selectate pentru construcția a­ba­to­ru­lui, în această săptămână so­ci­e­tă­ți­le vizate urmând să primească scrisorile de intenție. Primarul Cu­gi­ru­lui, Aurel Voicu, ne-a declarat că infrastructura deja existentă și forța de muncă destul de ieftină au fost două dintre argumentele care au cântărit greu în favoarea promovării Cugirului ca exportator Gourmet. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Calvarul scumpirilor de toamnă se abate asupra românilor
      Ca în fiecare an, cu puțin timp înainte de intrarea oficială în sezonul de toamnă, românii încep să tremure la gândul scumpirilor. Facturile la întreținere și la utilități ajung la tot mai multe cifre cu zerouri în coadă, greu de suportat de un român secătuit căruia banii îi mai ajung doar pentru a trăi în "rate" de la o lună la alta. E greu, frustrant și enervant, dar înghițim și acceptăm, că altceva nu prea avem ce face. Din această săptămână, prețurile la utilități au luat-o iar razna, iar salariile pentru majoritatea dintre noi sunt la fel de infime, pentru a putea duce o viață decentă. Cu ce începem toamna? Cu majorarea prețurilor la electricitate, energie termică și gaze. Tarifele la energia electrică s-au majorat cu 17,5%, pentru toate categoriile de consumatori finali, casnici și industriali. Potrivit noii grile, populația care a optat pentru tariful social la energie electrică va plăti 1577 lei/kWh pentru 60 kW consumați, iar ceea ce depășește - cu 6780 lei/kWh. În cazul celor care au ales tariful opțional de tip monom fără abonament, prețul unui kWh este de 3344 lei, indiferent de cantitatea de energie consumată. Prețul unui kWh în cazul tarifului de tip monom cu abonament este de 2479 lei. Valoarea abonamentului zilnic a crescut la 1227 lei. Energia termică va fi mai scumpă cu 14%. Deocamdată, tariful energiei termice pe care îl va achita populația rămâne în stand-by, dar primăriile vor fi cele care vor suporta, din bugetul local, diferența de preț. Greu le va fi și celor care au renunțat la sistemul centralizat de încălzire și și-au montat centrale individuale, pentru că prețul gazelor naturale livrate populației s-a majorat cu 22%, în timp ce agenții economici plătesc mai mult cu 12%. Prețul gazelor pentru populație a crescut de la 3.215.816 lei/1000 mc la 3.939.600 lei/1000 mc (aproximativ 120 dolari). De asemenea, nivelul prețului gazelor pentru agenții economici a urcat la 3.611.300 lei/1000 mc (aproximativ 110 dolari). Colac peste pupăză, taxa radio a fost și ea majorată, cu 10.000 de lei/lună, de la 15.000 la 25.000 de lei. Așadar avem suficiente motive să strângem din nou cureaua și buzunarul, mai ales că vom asista la o explozie în lanț a prețurilor la produse alimentare. Astfel, în perioada imediat următoare, pâinea se va scumpi cu până la 500 de lei. La celelalte produse de bază se fac calcule pentru creșterea prețurilor odată cu epuizarea stocurilor. La capitolul servicii, Romtelecom pregătește majorarea tarifelor telefonice cu 20%.
Florin ROMAN

În perioada 1-10 septembrie a.c.
Repartiția computerizată a cadrelor didactice titulare și suplinitoare
      Repartiția computerizată, pe posturile vacante, a cadrelor didactice care au obținut note peste 5.00 la concursul de titularizare din 16-17 iulie se va face în trei etape, în perioada 1-10 septembrie, conform unei note emise de Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului.
     Până la 1 septembrie, inspectoratele școlare afișează listele finale ale catedrelor vacante, iar până în 3 septembrie candidații admiși vor completa încă o dată fișele de opțiuni. În 5 septembrie va avea loc repartiția computerizată a candidaților, în ordinea descrescătoare a mediilor, pe specialități, în baza opțiunilor. Candidații rămași nerepartizați vor completa o nouă fișă de opțiuni în perioada 7-8 septembrie, în cea de-a doua etapă de repartizare. Ei se pot înscrie pentru posturile vacante din județul de proveniență sau din alte județe. În 9 septembrie se va desfășura a doua repartizare computerizată a candidaților la nivel național. Suplinitorii vor fi repartizați în ședință publică, în 10 septembrie. În această categorie intră cadrele didactice admise la concursul de titularizare, care nu au fost repartizate pe specializarea la care au susținut concursul și au dublă specializare; institutorii de limbă modernă, desen, muzică, educație fizică, ce nu vor fi repartizați pe a doua specializare și care vor primi salariul pentru funcția de institutor; maiștrii instructori; personalul didactic neparticipant la concurs, în funcție de nevoile acoperirii cu personal calificat a posturilor rămase vacante. La concursul de titularizare din 16-17 iulie au participat 62.906 de candidați, dintre care au obținut note peste 5.00 aproximativ 60.000. Ei concurează pe 43.000 de posturi de titulari sau de suplinitori.
Florin ROMAN

La Festivalul televiziunilor locale - SIMFEST 2003
Filmul lui Ion Moldovan a obținut premiul pentru cel mai bun scenariu
      În perioada 29-31 august a.c., la Simeria (jud. Hunedoara), s-a desfășurat Festivalul televiziunilor locale - SIMFEST 2003, la care au participat și trei colegi de-ai noștri, de la ProTv Alba, cu filmul "Satul dintr-un lemn" (realizator Ion Moldovan, imagine Cătălin Cădan și Ionel Todiraș). Filmul acestora a obținut premiul pentru cel mai bun scenariu. (De fapt este cel de-al doilea premiu național obținut de producția celor trei albaiulieni, după ce în anul 2000 a fost distins cu Marele Premiu la Festivalul național al filmului despre artă.) Filmul, pe care ați avut posibilitatea de a-l viziona pe micul ecran, abordează subiectul dramatic al depopulării satului românesc, aducând în prim plan figura nostalgică (și realistă totodată) a unui localnic din Valea Sasului (comuna Șona), care a refăcut în miniatură, din lemn, satul natal, astăzi aproape părăsit, cu obiceiurile și tradițiile sale scufundate în uitare. Un film dureros și impresionant, ca un semnal de alarmă în fața pericolului pierderii identității și rădăcinilor unei comunități. Felicitări! (I.H.)
De teama facturilor care frig la buzunare
Albaiulienii continuă să se debranșeze de la rețeaua de termoficare
      Potrivit informațiilor furnizate de directorul SC DALKIA SA Alba Iulia, ing. Dumitru Goțea, numai în acest an circa 1000 de apartamente au fost debranșate de la rețeaua de termoficare. Dacă în 1993, circa 16.000 de apartamente erau încălzite de SC DALKIA SA, acum, numărul a scăzut la 8.000. Termenul limită de depunere a cererilor de debranșare la sediul societății este de 15 septembrie a.c. Doritorii primesc o cerere tip de la DALKIA, care trebuie semnată de asociația de proprietari (dacă nu există restanță la plata facturilor), de cel care execută lucrarea și de proiectantul inițial. Toată această documentație însoțită de proiectul de încălzire se depune la DALKIA, unde cetățeanul este programat pentru verificarea debranșării. Se încheie procesul verbal, pe baza căruia asociația de proprietari îl scoate pe cel în cauză de la plata căldurii. La sediul DALKIA, solicitantul trebuie să plătească o taxă în valoare de 550.000 de lei. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.