Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Sprijin electoral pentru agricultura patriei
      Săptămâna trecută, o nouă inițiativă a guvernului a ținut câteva zile capul de afiș al tuturor buletinelor de știri ale postului public de televiziune și ale postului public de radio. Cele pentru care, deși s-a decis să se modifice modul de plată al taxei revenindu-se la vechea modalitate, încă sunteți cu toții taxați la plata facturii de energie electrică aveți, n-aveți aparate de radio sau TV. Și, nu-i așa, pentru că au încasat bani frumoși numitele mijloace de informare trebuie să-și facă treaba. Dar să lăsăm această problemă încă arzătoare la buzunare și să revenim la știrea în cauză. Este vorba de decizia guvernului de a majora pensiile agricultorilor, care vor putea ajunge până la fabuloasa sumă de... 1 milion de lei. În condițiile în care deja s-au anunțat scumpiri ale energiei electrice, energiei termice și gazelor naturale, ce vor produce avalanșa de scumpiri a tuturor celorlalte produse și servicii, majorarea pensiilor agricultorilor nu înseamnă în coșul zilnic al acestora nimic. Înseamnă însă foarte mult pentru campania electorală a Partidului Social Democrat, mai ales că pensiile majorate vor fi plătite abia de la 1 ianuarie 2004. În plus măsura face parte dintr-un pachet mai larg aprobat de Consiliul Național al PSD la începutul verii.
     Că guvernul condus de Adrian Năstase este foarte atent la ce se petrece în agricultură ne-o arată și intrarea în vigoare de la 28 august a Ordonanței de Urgență nr. 72 care prevede acordarea gratuită a unui ajutor de 2 milioane lei/ha pentru agricultorii care dețin o suprafață de până la cinci hectare pe care o exploatează direct. Un sprijin firesc, dacă ne gândim la situația existentă acum în agricultură unde producția nu este aproape deloc sprijinită de stat și unde nu există de fapt nici un fel de politică de dezvoltare coerentă. Că este așa o dovedește nevoia României de a importa produse alimentare, cereale și carne. Asta după ce am distrus marile exploatații și combinate din zootehnie. Tentația deținătorilor de terenuri date în arendă asociațiilor agricole de a le scoate din aceste asociații și a primi banii guvernului este foarte mare, fapt confirmat de un raport dat publicității de Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor și Mediului. Majoritatea termenelor până la care se dau acești bani, desigur în funcție de natura culturilor, este tot în 2004.
     Nu contestăm nici necesitatea majorării pensiilor agricultorilor, nici a sprijinului financiar pentru deținătorii de terenuri agricole. Putem însă să remarcăm momentul în care aceste măsuri au fost luate, mai ales cel al efectuării plăților: anul electoral 2004. Aceste măsuri puteau fi luate foarte bine până acum, în cei trei ani de când Partidul Social Democrat se află la guvernare. Nu s-a întâmplat însă. Sondajele de opinie au evidențiat foarte clar că electoratul stabil al Partidului Social Democrat a rămas, în ciuda tuturor eforturilor de a cuceri mediul urban, cel din lumea satului, adică cel ocupat în agricultură. Efortul financiar se ridică la zeci de miliarde de lei, ceea ce este foarte mult pentru un buget sărac cum este cel al României. Și în plus, poate că strategii Partidului Social Democrat s-au gândit că, dacă aceste măsuri ar fi fost luate mai din vreme, probabil că beneficiarii lor ar fi uitat că trebuie să-și arate la urne mulțumirea față de grija guvernului actual pentru soarta lor. Este acum momentul să remarcăm minunata coordonare dintre nevoile agriculturii și nevoile electorale ale PSD.
Anca DINICĂ