Prima pagină Ediția din: 3.9.2003
Știri
"Nimfa și senatorul", un nou roman de Gheorghe Jurcă
      Autor extrem de productiv, scriitorul albaiulian Gheorghe Jur­că este prezent în librăriile ju­de­țu­lui cu un nou și incitant roman, intitulat "Nimfa și senatorul". Deși se vrea o poveste de dragoste, cartea dezvăluie tarele psiho-mo­ra­le ale noului tip de umanitate, ale cărei resorturi intime sunt e­ro­tis­mul și sexualitatea. Scrisă într-un stil alert și fără false pu­di­bon­de­rii, noua carte a co­le­gu­lui nos­tru se remarcă prin curaj, dez­in­hi­ba­re și dezintoxicare a ceea ce până nu demult era considerat un tabu impus de reminiscențele unei cenzuri subiective. Citind această carte veți descoperi o nouă fațetă a scriiturii lui Gheorghe Jurcă. (A.D.)
Grav accident rutier la Lancrăm
      Un tânăr de 21 de ani a fost grav rănit într-un accident rutier petrecut pe raza localității Lan­crăm, luni, 1 septembrie, ora 19.45. Conducând o autoutilitară marca IVECO, Daniel Pușca, de 21 din Sibiu, șofer la o societate comercială, a intrat pe contrasens și s-a tamponat frontal cu o auto­u­ti­li­ta­ră marca Roman con­du­să regulamentar din sens opus de Vasile Goga, de 38 de ani, șofer, din Mediaș. În urma impactului, Pușca a fost grav rănit, fiind in­ter­nat la Spitalul Județean Alba cu ruptură de splină și fractură de femur. Goga a suferit leziuni în zona capului. În cauză, poliția con­ti­nu­ă cercetările. (N.T.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
"Unirea" - un nume-simbol pentru aceste străvechi meleaguri
Fie ca numărul 4.000 al cotidianului nostru să fie începutul unei noi istorii
      Se spune că un ziar trăiește doar o zi, dar uităm că zilele fac săptămânile, lunile și anii. Istoria, de fapt. Abia dacă am apucat să ne întoarcem capul peste umăr în urmă și observăm cum au zburat din existența ziarului nostru, cel mai fidel și de credință prieten al cetățeanului, arbitru al disputelor politice și fră­mân­tă­ri­lor sociale, câinele de pază al democrației, aproape 14 ani de zile. E o sărbătoare și un bilanț. Numărul 4.000 din noua serie a ziarului "Unirea", fondat în 1891, înseamnă o perioadă de profunde prefaceri economice și sociale, de muncă fără preget, de travaliu permanent pentru a aduce în casele oamenilor știrea caldă, evenimentul care într-un fel sau altul a clătinat conștiințele și caracterele cetățenilor, ajutându-i să-și clarifice și să-și limpezească mai bine opțiunile, să-și formeze o opinie constructivă asupra mersului societății românești, cu toate meandrele sale. Specificitatea locurilor, a tradițiilor fac ca "Unirea" să nu fie numai un ziar cotidian al județului Alba, ci al întregii Transilvanii, un prieten devotat al cetățeanului și un mare simbol al țării. Acestei zestre de tradiție, simbol și românism autentice i-a servit în toți acești ani ziarul nostru cu însemnate conotații istorice, politice și sociale, morale și afective. El poartă în emblema sa atât pasiune, cât și talent, eforturi permanente și sacrificii. Ani puși în slujba adevărului, dreptății, ideii de bine, de unitate, de toleranță și armonie, de concordie națională.
     Aducem cu acest prilej un omagiu tuturor celor care cu condeiul, cu cuvântul și ideea, atât cei de la redactare, culegere computerizată, machetare, tipărire, difuzare, dorindu-le pe mai departe să se mențină pe o linie ascendentă, echilibrată, echidistantă și in­de­pen­den­tă față de întregul nostru spectru politic județean și național. Gazetarii "Unirii" să nu abdice niciodată de la serviciul pus în slujba ideii de adevăr, onestitate, demnitate, onoare, corectitudine, trăindu-și la cea mai înaltă tensiune pasiunea pentru această fascinantă profesie, considerată, pe bună dreptate "cea de-a patra putere în stat", netrădându-și niciodată principiile eticii și deontologiei profesionale. Ne exprimăm speranța că ziarul nostru de suflet își va păstra vectorul pe care a mers până acum și că-și va ranforsa fraza și forța articolelor și opiniilor sale, servind astfel rațiunii pentru care există, tradițiilor ce le poartă în bagajul său istoric.
     La cât mai multe exemplare bine echilibrate tematic și cu o forță persuasivă de convingere tot mai pu­ter­ni­că, cu suplimente ("Unirea-Sport", "Unirea-Programe TV"), mai bogate, pe gustul beneficiarilor noștri - cititorii. La cât mai multe numere cu respectarea a celor mai înalți indici calitativi ai blazonului pe care și l-a câștigat. (G.M.)
Dispute preelectorale
Eugen Popa îi arată obrazul primarului din Cugir
      Președintele CJ Alba, Eugen Popa, a replicat la afirmațiile primarului din Cugir, Aurel Voicu, găzduite de ziarul nostru, potrivit cărora administrația locală cugireană nu a fost acceptată să pună umărul la Parcul industrial din localitate. Popa a precizat că acest parc a luat ființă prin hotărâre de guvern, care preciza foarte clar ca fostele unități ale Romarm să fie preluate în administrarea consiliilor județene și nu a consiliilor locale. În legătură cu alocarea de fonduri spre Cugir, Popa a declarat că acest oraș a primit toți banii și chiar mai mult decât era cazul, având în vedere gravele probleme sociale din zonă. Președintele CJ a mai spus că întreaga conducere a parcului a fost aleasă democratic, prin votul consilierilor județeni. " Au obținut un profit de 800 de milioane de lei și au creat circa 200 de locuri de muncă. Încearcă să facă treabă bună. Nu înțeleg însă de ce domnul primar nu se ocupă și el de revitalizarea zonei. Câți investitori a adus pentru acest parc și câte locuri de muncă a creat, la Cugir, d-l primar? De ce nu colaborează cu d-l Cornea (n. red., directorul parcului industrial) pentru a face treabă mai bună? Cele afirmate de primarul Aurel Voicu sunt declarații în scopuri electorale, care nu au nici o legătură cu realitatea", a mai spus președintele CJ Alba, Eugen Popa. Dânsul a precizat că prima ședință lărgită a CJ Alba va avea loc la Cugir, pentru ca toți consilierii să vadă ce s-a făcut la acest parc.
Florin ROMAN

Potrivit Ordonanței de rectificare a bugetului
Guvernul iartă parțial marii datornici
      Potrivit ordonanței privind prima rectificare a bugetului din acest an, Guvernul va șterge o parte a datoriilor unor agenți economici din subordinea MEC și a Ministerului Transporturilor, acumulate în 2003, către bugetul de stat, bugetul asigurărilor pentru șomaj și Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate. Prevederile actului normativ nu se referă la obligațiile datorate din reținerile la sursă, iar valoarea facilităților și agenții economici beneficiari vor fi stabilite prin hotărâre de Guvern, după notificarea Consiliului Concurenței în vederea autorizării. Un alt proiect de ordonanță, care urmează să intre în dezbaterea Executivului, prevede amânarea la plată în vederea anulării pentru datoriile acumulate către stat de companiile aflate în proprietate publică. Proiectul stabilește cadrul general de acordare a facilităților, societățile urmând să fie selectate individual, prin hotărâri de Guvern, avizate de Consiliul Concurenței. (F.R.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.