Ultima oră
Știri
Fiii satului la Hopârta
      Duminică, 7 septembrie, pentru prima dată va avea loc la Hopârta o sărbătoare deja tradițională pentru alte localități ale județului - Fiii Satului. Și tocmai pentru că este prima ediție, primarul comunei - Augustin Popa îi invită să participe pe toți cei care au rădăcini în această localitate frumoasă de pe Mureș. Programul manifestării va începe la ora 10.00, la Biserica Ortodoxă cu hramul Sfântul Gheor­ghe, cu un TE DEUM. La ora 13.00, la sediul primăriei va avea loc deschiderea oficială a sărbătorii și lansarea volumului "Monografia comunei Hopârta", care va fi urmată de sfințirea Monumentului Eroilor și depunerea de coroane de flori. De la ora 15.00, cu toții sunteți invitați la spectacolul oferit de Ansamblul folcloric Doina Aiudului, iar de la ora 20.00, la o discotecă și la un foc de artificii. Distracție plăcută. (A.D.)
Membrii ANI-FNI se pregătesc de proces
      La data de 26 septembrie va a­vea loc un nou proces prin care pă­gu­bi­ții FNI, membri ai ANI-FNI, spe­ră să obțină câștig de cauză. În ve­de­rea continuării procesului, mem­brii asociației trebuie să-și com­ple­te­ze documentele depuse la dosar. Astfel, în cadrul întâlnirii ce va avea loc miercuri, 3 septembrie, la Primăria municipiului Alba Iulia, trebuie prezentate chitanțele care fac dovada achitării taxei judiciare de timbru (1 la sută din suma solicitată la valoarea actualizată), chitanțe care dovedesc achitarea onorariului pentru expertiză, do­cu­men­te care să ateste plata o­no­ra­riu­lui pentru avocat, cereri de retragere a plângerilor (două exemplare) din procesul penal al FNI. Re­pre­zen­tan­tul ANI-FNI din județ, Nicolae Iordache, a precizat că mem­brii a­so­ci­a­ți­ei care nu doresc să se re­tra­gă din procesul penal trebuie să prezinte o declarație în acest sens. Investitorii FNI care nu au plătit cotizația de membru al asociației și taxele inițiale pentru proces nu mai fac parte din ANI-FNI. Prin ur­ma­re, nu mai au calitatea de parte în cauză și nu mai beneficiază de hotărârea judecătorească ce se va pronunța. Nicolae Iordache a pre­ci­zat că achitarea acestor obligații re­tro­a­ctiv nu mai este posibilă. (A.D.T.)
Zonele Sebeș și Alba Iulia stau bine cu fondul funciar
      Luni și marți, prefectul Mugurel Sârbu a avut două întâlniri succesive cu primarii din zonele Sebeș și Alba Iulia privind stadiul aplicării legilor de fond funciar dar și în legătură cu pregătirea unităților școlare. În general comisiile locale din aceste localități și-au făcut treaba, mai existând pe ici pe colo situații în care procentele sunt mai scăzute decât cele preconizate. În aceste cazuri, Mugurel Sârbu a spus că va monitoriza activitatea lor astfel ca, până la sfârșitul anului, să se atingă criteriile de performanță cerute de guvern. Nici la capitolul școli, nu au fost semnalate probleme deosebite cu excepția a 5 -6, unde prefectul sau un reprezentant al acestuia se va deplasa personal pentru a urgenta lucrările de reamenajare. Astăzi, analiza se va muta în zona Aiud, iar mâine la Blaj.(R.J.)
PD Alba Iulia cere noului prefect clarificarea incompatibilității lui Dorin Sandea
      Președintele PD Alba Iulia - Călin Potor a declarat recent că în numele organizației pe care o con­du­ce va solicita (și în scris) noului prefect al județului Alba - Mugurel Sârbu să clarifice situația de in­com­pa­ti­bi­li­ta­te în care se află inspectorul școlar general al ISJ Alba - Dorin Sandea, acesta deținând și funcția de consilier local al municipiului Al­ba Iulia. Această situație este una de clară incompatibilitate pentru că func­ția de inspector general este una de funcționar public. Fără alte dis­cu­ții. Călin Potor a precizat că după părerea sa această situație nu s-a rezolvat până acum pentru că între d-l Sandea și fostul prefect al ju­de­țu­lui - Ioan Rus există relații de prietenie. (A.D.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Aglomerație mare la primele audiențe ale prefectului Mugurel Sârbu
      La începutul acestei săptămâni dr. ing. ec. Liviu Mugurel Sârbu a participat la primele audiențe în calitate de prefect al județului Alba. De altfel și numărul celor care au fost prezenți a fost mai mare ca niciodată, poate și din dorința de a-l vedea îndeaproape pe noul șef al administrației publice județene "despre care am auzit că este un om foarte de treabă, căruia îi pasă cu adevărat de oameni, nu ca alții", după cum s-a exprimat o persoană ce aștepta să vorbească cu Mugurel Sârbu. Peste 30 de cetățeni din mai multe localități din județ, au comunicat prefectului diverse probleme cum ar fi cele legate de fondul funciar, juridice sau sociale, în prim plan situându-se lipsa locurilor de muncă, a locuințelor sau alte aspecte negative constatate în localitățile din care provin. În multe cazuri, cele relatate nu țin de competența prefectului (de exemplu, acesta nu poate da ordin unui primar cum să repartizeze o locuință sau un teren sau nu poate schimba o sentință) dar în situațiile în care atribuțiile permit o intervenție directă, Mugurel Sârbu a promis că le va rezolva cu promptitudine. (R.J.)
După ruperea protocolului cu PSD, a început PUR-ificarea umaniștilor
      Până în luna decembrie, PUR-ul și-a propus să câștige cel puțin 10% din preferințele electoratului din Alba, a afirmat ieri în cadrul unei conferințe de presă, directorul de campanie electorală a PUR Alba, Gheorghe Feneșer. "Suntem un partid mic dar tare și vom deveni pentru formațiunile politice mai mari" a subliniat Feneșer. Președintele PUR Alba, ec. Nicolae Popa a spus că, potrivit unui sondaj intern, PUR Alba deține 6% din opțiunea electoratului, "fără cifre umflate". Referindu-se la cei care și-au dat demisia din PUR și au optat pentru PSD pentru ca să-și păstreze funcțiile, președintelele Popa a spus: "Vom vedea acum intrușii din PUR. Este de fapt o acțiune de PUR(ificare) a demnitarilor noștri. Pe cei trei senatori care au demisionat din PUR și au trecut la PSD nu-i regretăm deloc pentru că împreună au 300 de ani iar noi ducem o politică de întinerire a partidului. Cert este că 90% din clasa politică din România nu este interesată de doctrină ci de ciolan. Pentru aceștia doctrina partidului = ciolanul".
Nicoleta TOMUȚA

300 de milioane de lei pentru drumul Dobra - Șugag
      Conform stării de viabilitate a drumului DJ 106E, Sibiu-Dobra-Șugag, în lungime totală de 4,3 km acesta este un drum pietruit. În acest an, în limita fondurilor aprobate din bugetul propriu al județului Alba s-au alocat 300 de milioane de lei pentru lucrări de întreținere. Pentru stabilirea tronsonului de drum pe care urmează a se executa lucrările de întreținere s-au deplasat în teren reprezentanți din partea Consiliului Județean Alba, ai SC DPL Alba SA și primarul comunei Șugag. În baza celor stabilite în teren, în perioada imediat următoare SC DPL Alba SA, executantul lucrării, va începe execuția.
     În ce privește documentația în faza de studiu de fezabilitate elaborată pentru acest drum, Consiliul Județean Alba, în calitate de administrator de la preluarea studiului de la Primăria Șugag, a făcut demersuri pentru depistarea surselor de finanțare în vederea proiectării fazelor următoare (proiect tehnic, detalii de execuție, documentația de licitație) și a execuției lucrării. În acest sens menționăm că în fiecare an s-au solicitat surse din Fondul special al drumurilor publice și din transferuri de la bugetul de stat în 2003, dar acestea nu au fost alocate conform solicitărilor.
     În vederea obținerii unor posibile surse de finanțare externe pentru realizarea lucrărilor la acest drum s-a întocmit fișa proiectului, care s-a depus la Agenția de Dezvoltare Regională Centru și la Centrul Român de Comerț Exterior.
Florin ROMAN

Palatul finanțiștilor din Alba, sau "Aici sunt banii dumneavoastră"!
      De la Revoluție încoace observăm un fenomen extrem de interesant: toate instituțiile publice, indiferent de domeniul de activitate, își construiesc sedii de tip occidental, luxoase și megalomane, încât pot fi comparate cu marile aberații ceaușiste, lipsite de bun simț și în neconcordanță cu starea actuală a majorității cetățenilor, unde peste 85% trăiesc sub pragul de sărăcie.
     Nu negăm faptul că ar fi necesare, dar să construiești asemenea palate pe banii contribuabililor, în timp ce cetățeanul de rând moare din lipsă de medicamente, a banalului algocalmin sau rețete compensate, sau că nu sunt paturi în spitale, sunt doar câteva aspecte care ne determină să contestăm oportunitatea unor asemenea construcții.
     Dintre multele exemple de instituții bugetare care și-au construit asemenea sedii, un caz relevant îl reprezintă clădirea Finanțelor Publice din municipiul Alba Iulia, unde se cheltuiesc circa 200 de miliarde de lei pentru sediul ultraluxos din marmură, gresie, faianță, termopane fumurii, instalații de aer condiționat etc.
     Banii sunt de la bugetul statului, dar nu sunt chi­ver­ni­siți cum trebuie, sunt folosiți în domenii ineficiente, care nu produc nimic.
     Dacă marea majoritate a întreprinzătorilor își desfășoară activitatea de birou în niște chichinețe de 4 mp și stau înghesuiți câte 3-4, din cauza impozitelor și taxelor mari și nu au nici o problemă, nu înțeleg de ce bugetarilor le trebuie condiții de lucru occidentale.
     Având în vedere sărăcia cronică cu care se con­frun­tă populația, situația gravă din sănătate, învățământ, pensiile agricultorilor și a celorlalți pensionari, PUR (social-liberal) solicită stoparea imediată a fondurilor acordate și direcționate de buget pentru construirea acestor sedii bugetare, până când nivelul de trai și creșterea economică ne vor permite acest lucru.
     Nu mai putem tolera asemenea situații de prăduire a banului public și cheltuirea lui în mod iresponsabil și ineficient.
Președinte PUR (social-liberal) Alba
ec. Nicolae POPA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.