Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Baronei și baronițe
      Dl. Ion Iliescu a revenit din vacanță plin de energie, fapt atestat de înghesuiala din agenda domniei sale. Că președintele a pășit cu dreptul pe scena vieții publice o probează chiar scandalul internațional(izat) din jurul viitorului ambasador al Franței în Israel, Girard Araud, care, înainte de a-și lua postul în primire, a calificat Israelul drept "un stat paranoic" iar pe șeful guvernului, Ariel Sharon, drept "o lichea". Faptul că aceste lucruri au fost spuse într-un cadru privat, în timpul unui cocktail oferit la Paris de șeful diplomației franceze, Dominique de Villepin, n-a reușit să diminueze proporțiile scandalului care a aruncat în uitare, cel puțin pentru un timp, comentariile despre Holocaust făcute de Ion Iliescu într-un interviu acordat ziarului israelian "Ha'aretz". Președintele României se poate simți răzbunat citind dezmințirea purtătorului de cuvânt al MAE din Franța, care a negat ferm că demnitarul francez ar fi formulat declarațiile respective, aruncând pisica moartă în curtea jurnalistului Boaz Bismut, corespondentul la Paris al unui alt ziar israelian, acuzat că ar fi înțeles greșit spusele lui Araud. Nu știm ce i-o fi zis Jacques Chirac ambasadorului nesăbuit, mai ales că presa tocmai l-a înzestrat pe președintele Franței cu un copil din flori, dar știm sigur că Ion Iliescu i-a tras de urechi pe cei 79 de ambasadori ai României care, pentru prima dată după 1989, au depus jurământul în fața domniei sale. Recunoscând existența pericolului ca, din cauza corupției și a birocrației, România să rateze integrarea europeană, șeful statului le-a cerut diplomaților integritate profesională, cinste, corectitudine și respectarea legalității.
     Frumoase vorbe, aproape la fel de înduioșătoare precum aprecierile liderilor pesediști la adresa d-nei Hildegard Puwak, aflată în epicentrul unui scandal de corupție care n-a reușit să clintească nici un fir de păr din coafura dichisită a ministrului Integrării Europene. Distinsa doamnă, a cărei familie a fost blagoslovită cu fonduri europene nerambursabile în valoare de 150.000 de euro, derulate prin firmele soțului și ale fiului, a ținut prima pagină a ziarelor mai bine de o lună, într-o perioadă în care era de așteptat ca vara toridă să mai înmoaie încrâncenarea ziariștilor, acuzați de primul ministru și de alte figuri de prim-plan ale PSD-ului că, prin tentativa de compromitere a d-nei Puwak, ar urmări de fapt distrugerea șanselor României de a accede în UE.
     Reacția premierului Adrian Năstase, a ministrului de Externe Mircea Geoană, a noului purtător de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu-Duvăz și a altor reprezentanți de frunte ai partidului celor trei roze, care "au făcut zid în jurul d-nei Puwak", i-a iritat pe comentatori chiar mai mult decât faptele incriminate. Puțină detașare ar fi fost de natură să le dezvăluie jurnaliștilor realitatea că atitudinea celor menționați este cât se poate de coerentă, aproape creștinească în fond. Cum să ridici piatra și să țintești silueta fragilă a d-nei Puwak pentru un beneficiu familial de 150.000 de euro, când alți oficiali din aceeași zonă a spectrului politic dar și din altele, slavă Domnului, au stors din funcțiile lor beneficii de zeci sau chiar de sute de milioane de dolari. Pe lângă ei d-na Puwak este, aproape ca dl. Ion Iliescu, săracă și cinstită. Poate nu foarte sinceră, dar cine este atât de naiv încât să le ceară politicienilor să nu mintă. În lumina celor de mai sus, și ex-prefectul județului Alba, av. Ioan Rus, avea dreptate să se plângă de tratamentul ce i-a fost aplicat de către Centrul care a invocat, pe invers de acestă dată, "micile scandaluri de presă în care acesta a fost implicat, pentru a justifica schimbarea lui din funcția de președinte al PSD Alba. În fond, numai averile declarate de unii membri ai Guvernului Năstase și de alți demnitari mai mici sau mai mari, ca să nu mai vorbim de conturile din străinătate și de proprietățile aflate sau trecute pe numele rudelor și prietenilor, depășesc nu cu mult, ci cu foarte mult agoniseala soțului doamnei farmaciste Gela Rus. Cât despre sexgate-ul albaiulian, ce mare scofală în raport cu, ce-i drept, mult mai rafinatele apucături atribuite unui ilustru personaj care de peste un deceniu îi "sponsorizează" pe reporterii "Academiei Cațavencu" cu subiecte de natură să ateste integrarea noastră perfectă în UE la un delicat capitol foarte contestat de Biserica Ortodoxă Română.
Maria Lucia MUNTEANU