Curier județean
Rugăciunea de azi
    Doamne Dumnezeul nostru, în Care am crezut și al Cărui nume mai vârtos decât tot numele îl chemăm, dă-ne nouă iertare sufletului și trupului, celor ce mergem spre somn; păzește-ne de toată nălucirea și fără întunecată dulceață, potolește pornirea poftelor, stinge aprinderea zburdării trupești și ne dă în curăție a viețui cu lucrurile și cu cuvintele, ca, dobândind viață cu fapte bune, să nu cădem din binele Tău cel făgăduit, că bine ești cuvântat în veci. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Sf. Sfințit Mucenic Vavila Episcopul Antiohiei; Sf. Pr. Moise
Catolic: Sf. Roza din Viterbo
Greco-catolic: Sfs. Mc. Vavila, Ep. Antiochiei; Sf. Pf. Moise Văzătorul de Dumnezeu.
Meteo
     Frontul atmosferic care a de­ter­mi­nat răcirea accentuată a vremii, continuă să ne afecteze.
     *AZI: Vremea va fi răcoroasă, cerul variabil, cu înnorări și ploi izolate. Ziua, temperatura nu va depăși +17 grade C, iar noaptea, poate să scadă până în jurul valorii de +8 grade C.
      *MÂINE: Cer noros, posibil ploi. Temperaturile vor oscila în intervalul +8 grade C; +16 grade C.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri

Sprijiniți de Cluburile Rotary și de Biserica Ortodoxă
Copiii din satul Laz curăță râul Sebeș
      În perioada 1-14 septembrie 2003, pe teritoriul satului Laz se desfășoară o acțiune de curățire a râului Sebeș. Doisprezece elevi, cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, s-au înscris voluntari pentru a participa la acest proiect ecologic. Cluburile Rotary Stevenage, Ste­ve­nage Grange din Anglia, Clubul Rotary din Cluj Napoca împreună cu Biserica Ortodoxă din Laz au inițiat și organizat această acțiune, în care sunt implicați copii. Proiectul este o continuare a relației de "înfrățire" a satului Laz, cu Cluburile Rotary din Stevenage, relație începută în 1990 și continuată prin numeroase proiecte umanitare și comunitare despre care s-a scris în presă de-a lungul timpului. În același timp s-au realizat legături interumane apropiate și durabile. Luni, 1 septembrie 2003, acești copii împărțiți în două echipe partenere au început colectarea tuturor deșeurilor ce poluează râul, care vor fi sortate pe categorii (material plastic (pet-uri), hârtie, metale, textile etc.) și apoi depozitate în curtea Căminului Cultural pentru a fi preluate de către societatea de salubritate. Cu acest prilej vor fi depistate și focarele de poluare. Acțiunea nu are numai scop ecologic. Pe lângă "igienizarea" râului, copiii vor realiza o cercetare și informare obiectivă asupra gradului de poluare în teritoriu. Vor întocmi un raport care va fi pus la dispoziția celor interesați, dar și factorilor de răspundere: Inspectoratul de Mediu și Sistemul de Gos­po­dă­ri­re al Apelor. De asemenea, cu ajutorul mass-media va fi sensibilizată populația riverană, pentru că acesta este un aspect important care privește starea de sănătate a comunităților, a naturii, dar și dezvoltarea gustului pentru curățenie și frumos care să se extindă dincolo de curțile oamenilor, în locurile care "nu aparțin nimănui" și "aparțin tuturor"! În acest fel, și nu în ultimul rând, această acțiune are un scop educativ pentru cei mici și cei mari deopotrivă.
     În ziua de 15 septembrie 2003 toți copiii care au participat la această acțiune vor primi diplome și premii în bani, în cadrul festivităților de deschidere a anului școlar. Acest proiect va continua în următorii doi ani și sperăm ca în viitor acțiunea să fie mai amplă.
Dr. Traian Tudor STRÎMBU,
Rotary Club Cluj Napoca

Nereguli în comercializarea suplimentelor alimentare
      OJPC Alba a finalizat, la sfârșitul lunii august, o acțiune de control pe tema respectării prevederilor legale în privința etichetării și comercializării suplimentelor alimentare. Au fost verificați atât agenții economici din sectorul distribuție, cât și cei ce co­mer­ci­a­li­zau aceste produse. Valoarea totală a amenzilor aplicate de inspectori s-a ridicat la 21,5 milioane de lei. Nu s-au constatat deficiențe în privința respectării cantităților nete declarate, prezentării aditivilor sau adjuvanților tehnologici, stării ambalajelor, condițiilor de igienă ale spațiilor de co­mer­ci­a­li­za­re și nici în privința documentelor de certificare a calității. Urmărindu-se respectarea termenului de valabilitate declarat de producător s-a identificat ulei de lavandă care avea această dată depășită. "Au fost probleme la capitolul informare a consumatorilor cu privire la caracteristicile produselor, ne-a declarat șeful OJPC Alba, ing. Ioan Pleșa. La cei 8 agenți economici verificați, au fost depistate produse care nu aveau înscrisă adresa producătorului: concentrat de oțet de mere, lăptișor de matcă, apivitas forte, poleno-lecitină, ulei de cătină și lavandă. S-a identificat polen granule comercializat fără indicarea pe produs a termenului de valabilitate. Unele suplimente nutritive nu aveau înscrisă pe cutie adresa importatorului și traducerea în limba română. Pe lângă sancțiunile aplicate de inspectori s-au dispus și măsuri de oprire temporară de la comercializare a 30,6 kg produse de acest tip, în valoare de peste 28 de milioane de lei. (A.D.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.