Ultima oră
Știri
CJ Alba și-a aprobat bugetul
      Președintele CJ Alba, Eugen Po­pa, ne-a declarat că Delegația Per­ma­nen­tă a aprobat rectificarea bu­ge­tu­lui cu transferurile de la bu­ge­tul național pentru partea socială și bugetul propriu al CJ Alba. Suma rectificată este de circa 50 de miliarde de lei. Restul până la 90 de miliarde de lei, cât a primit județul Alba, va fi rectificat în următoarea ședință de consiliu, care va avea loc tot în această lună.(F.R.)
Încep drumurile la București ale noului prefect de Alba
      La începutul săptămânii viitoare, prefectul județului Alba, Liviu Mu­gu­rel Sârbu, va efectua o primă de­pla­sa­re la București în această ca­li­ta­te, fiind fixate mai multe întâlniri pe la o serie de ministere. Este vorba despre Ministerul Administrației și Internelor, Ministerul Industriilor și Ministerul Transporturilor și Lo­cu­in­țe­lor, în aceste zile urmând să fie întocmite și documentațiile cu pro­ble­me­le județului nostru ce vor fi supuse atenției reprezentanților gu­ver­nu­lui.(R.J.)
Consilierul județean Avram Pojar a preferat PUR(itatea)
      În cadrul recentei conferințe de presă a PUR Alba, președintele organizației, ec. Nicolae Popa a prezentat ultima "achiziție cu gre­u­ta­te" a partidului pe care îl conduce: Avram Pojar, din Aiud, fost con­si­li­er județean al PSD-ului. Pojar a (re)intrat în rândurile partidului condus de Popa, afirmând că "regretă ră­tă­ci­rea de 2 ani într-un partid (n.r. PSD) care nu l-a vrut" și că "după o despărțire amiabilă de PSD s-a reîntors la oamenii care l-au dorit". Avram Pojar va fi vicepreședinte cu probleme de administrație publică în cadrul PUR Alba și a fost desemnat ca membru în Biroul Executiv Județean al PUR. Avram Pojar este cel de-al doilea consilier județean câștigat de PUR în detrimentul PSD-ului, după ce Iosif Hada a optat la rândul său pentru umaniști. (N.T.)
La Alba Iulia
Primul obiectiv din lista guvernului aproape de finalizare
      Așa cum v-am mai informat, guvernul a alocat peste 200 de mi­li­ar­de de lei în vederea modernizării unor obiective socio-culturale din județ, astfel încât acesta să aibă o altă față cu ocazia Zilei Naționale a României. Vicepreședintele CJ Al­ba, Ioan Florea, ne-a declarat că primul obiectiv din această listă, și anume Casa de Cultură a Sin­di­ca­te­lor din Alba Iulia, este aproape de finalizare. Practic, interiorul are o altă față, executându-se zugrăveli. Au fost montate scaune, tapițerii, au fost refăcute cabinele actorilor etc. Valoarea investițiilor se cifrează la circa 4 miliarde de lei.(F.R.)
Petru Ilie la forumul ONG-urilor rome
      Vineri, 5 septembrie a.c., la Bu­cu­rești se va desfășura forumul na­ți­o­nal al ONG-urilor rome, la care va participa și consilierul județean pe problemele romilor din cadrul Pre­fe­ctu­rii Alba, Petru Ilie. "Cu această ocazie, ni se vor prezenta mai multe proiecte legate de strategia de in­te­gra­re a romilor, dar și modalitatea de a atrage fonduri europene. De asemenea, președintele Partidei Ro­mi­lor, deputatul Nicolae Păun, va discuta cu toți șefii birourilor ju­de­țe­ne pentru romi aspecte privind îm­bu­nă­tă­ți­rea activității și o mai mare implicare în sprijinirea comunităților de romi de la nivelul întregii țări", ne-a declarat Petru Ilie. În altă or­di­ne de idei, Petru Ilie, cu sprijinul prefectului Mugurel Sârbu, a reușit să doneze școlii din localitatea Si­li­vaș obiecte de mobilier, dar și haine și alimente romilor din zonă.(R.J.)
Noul prefect se întâlnește cu moții
      În cursul săptămânii viitoare, mier­curi, 10 septembrie a.c., pre­fe­ctul județului Alba, Liviu Mugurel Sârbu, are programată o primă des­cin­de­re în zona Munților Apuseni. În prima parte a vizitei, la sediul pri­mă­ri­ei locale, domnia-sa va participa la o analiză de fond funciar cu toți primarii din localitățile Țării Moților, ulterior, probabil în jurul orei 12.00, urmând să acorde audiențe ce­tă­țe­ni­lor. Acestea vor avea loc la sediul Oficiului Prefectural Câmpeni. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Prin implicarea prefectului și a arhiepiscopilor
În cazul conflictului de la Mihalț s-a ajuns la o înțelegere
      Conflictul interconfesional de la Mihalț, care a ținut câteva zile "capul" ziarelor locale, se apropie cu pași repezi de soluționare. După cum știți, acesta a fost declanșat de data aceasta de ortodocșii păstoriți de părintele Ioan Decean care, deși se obligaseră printr-un protocol anterior să-și construiască o nouă casă parohială (în schimbul celei cedate greco-catolicilor) pe terenul, în suprafață de un hectar, pe care comunitatea ortodoxă îl deține în vecinătatea vechii case parohiale, au supralicitat un teren pentru achiziția căruia greco-catolicii se aflau în negocieri de mai multă vreme. De parcă nu mai erau alte terenuri de cumpărat în Mihalț. Ortodocșii l-au luat taman pe ăla pe care-au pus ochii frații lor creștini. (Grav este faptul că supralicitarea de la 550 de milioane de lei, cât ofereau greco-catolicii, la 700 de milioane de lei, cât au dat ortodocșii, s-a făcut pe banii primiți de la Ministerul Culturii și Cultelor, adică pe banii contribuabilului, sau mai exact pe banii fiecăruia dintre noi! Oare de-aia plătim noi impozite? Ca să alimentăm conflicte religioase? Și nu-l ia nimeni la întrebări pe preotul Decean, din această perspectivă? Nu se numește ea "deturnare de fonduri", din moment ce banii primiți de ortodocși nu erau destinați achiziționării de teren, ci construirii casei parohiale pe un teren deja existent?)
     În fine, asta-i treaba celor care răspund de verificarea modului în care sunt cheltuiți banii statului. (Se-aude?) Important este că, totuși, acum situația tinde să se detensioneze. Pentru că noul prefect, Mugurel Sârbu, a avut inițiativa de a-i chema la dialog la fața locului pe reprezentanții celor două confesiuni, și pe superiorii lor arhierei: ÎPS Andrei și ÎPS Lucian. După 6 ore de dezbateri la Mihalț (timp în care, din câte am auzit, ÎPS Andrei s-a mâniat ca niciodată pe preotul Decean), după alte două runde de negocieri care au avut loc la Prefectură (tot cu prefectul pe post de mediator), se pare că s-a ajuns în sfârșit la o soluție de compromis: ortodocșii vor ceda, cu titlu gratuit, terenul proaspăt achiziționat greco-catolicilor, considerându-se că suma de 700 de milioane de lei, constituind prețul terenului, a fost acordată acestora din urmă, care vor folosi cele 500 de milioane de lei pe care le au în cont, tot de la Minister, pentru începerea lucrărilor la noul lăcaș de cult al Bisericii Unite cu Roma. Dar acest schimb se va face doar atunci când ortodocșii vor avea în contul lor 1,5 miliarde de lei, banii necesari construirii unei noi case parohiale. Dovedind (ca și cei doi arhierei) o mare răbdare, noul prefect a promis că se va implica personal ca banii să ajungă cât mai repede în contul ortodocșilor din Mihalț, pentru a se încheia odată pentru totdeauna acest conflict jenant.
     Dincolo de aceste "jonglerii" cu banii con­tri­bu­a­bi­lu­lui, rămâne o realitate de necontestat, pe care trebuie s-o recunoască și preotul Decean (și să-i dea de gândit). Mai întâi faptul că scandalul din Mihalț i-a lăsat o impresie foarte neplăcută consulului SUA la Cluj Napoca, dl. Michael Mates (care mai mult ca sigur a raportat superiorilor săi incidentul și circumstanțele sale). De asemenea, contextul general în care are loc această nouă "tulburare de ape": România este singura țară ortodoxă care a sărbătorit cei 27 de ani de pontificat al Papei Ioan Paul al II-lea, prilej cu care, din câte știm, președintele Iliescu și ministrul Culturii și Cultelor, Răzvan Theodorescu, au fost primiți la Ambasada Vaticanului. Credeți că la nivelul acesteia nu se aflase deja despre tensiunile de pe teritoriul României, dintre ortodocși și greco-catolici, poate chiar despre conflictul de la Mihalț? Așadar, liderii politici și spirituali ai României fac gesturi prietenoase față de lumea catolică (ce are un cuvânt greu de spus în Europa în care dorim să ne integrăm), dar bunele intenții de-o parte și de alta ajung să fie zădărnicite de un mărunt preot de la țară.
     Desigur, în alte circumstanțe istorice, fervoarea re­li­gi­oa­să a părintelui Decean și îndârjirea cu care el apără credința strămoșilor săi ar fi demne de toată admirația. Dar, în condițiile date ele sunt contraproductive, așa că o atitudine înțeleaptă și împăciuitoare din partea sa ar fi mult mai lăudabilă.
Ioan HĂNȚULESCU

Urmărit de justiția umană
Un moldovean a căutat protecție în Casa Domnului
      Polițiștii din Teiuș l-au identificat marți, 2 sep­tem­brie, la Mănăstirea Râmeț, pe Marius Laurențiu Filip, de 21 de ani, din Focșani, care era dat în urmărire generală pe țară din 18 aprilie a.c., pentru sustragere de la urmărirea penală. Intrusul a fost reperat de polițiști la scurt timp de la sosirea acestuia la Mănăstirea Râmeț, unde a încercat să-și asigure traiul prestând diverse munci, ca zilier.
     Fiind verificat de cadrele Formațiunii pentru E­vi­den­ța Informatizată a Persoanei din Teiuș, s-a descoperit că Filip era căutat de poliția economică din Focșani pentru a fi anchetat în legătură cu comiterea infracțiunii de delapidare. În noaptea de 2/3 septembrie a.c., po­li­țiș­tii din Focșani s-au deplasat la Teiuș, ridicându-l pe suspect. (N.T.)
Operatorii care folosesc ilegal fondurile comunitare, executați silit
      Autoritățile vor dispune executarea silită a o­pe­ra­to­ri­lor economici care nu își achită de bunăvoie obligațiile de plată rezultate din utilizarea necorespunzătoare a fondurilor comunitare, se arată într-o ordonanță a­pro­ba­tă în ultima ședință a Guvernului.
     În categoria operatorilor economici sunt incluse fir­me­le, persoanele fizice și alte instituții constituite potrivit legii. Conform ordonanței, procedura de recuperare a sumelor care au fost utilizate ilegal, din fondurile co­mu­ni­ta­re și din sumele de cofinanțare a proiectelor, nu va influența derularea acțiunii penale, în cazul în care ne­re­gu­li­le constatate constituie, potrivit legii penale, in­fra­cți­uni.(F.R.)
Doi minori au spart școala din Cenade
      Postul de Poliție Cenade a fost sesizat de viceprimarul din localitate despre faptul că persoane necunoscute au spart școala generală, clasele I-IV, furând diverse bunuri. Deoarece cercul suspecților era relativ mic, polițiștii au reușit în scurt timp să identifice autorii furtului: Claudiu M. , de 12 ani, și Gabriel M., de 10 ani, ambii din Cenade. Cei doi reușiseră să sustragă cheile de la școală din geanta secretarei iar mai apoi le-au folosit ca să pătrundă în unitatea de învățământ și să fure de acolo un dublu radiocasetofon și o... minge de fotbal. Bunurile au fost recuperate și predate părții păgubite. Minorii au fost luați în evidența operativă a poliției și predați, pentru o mai bună supraveghere, părinților. (N.T.)
Examenul de capacitate înlocuit cu teste naționale
      Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului a definitivat metodologia admiterii în liceu. Deși inițial se anunțase că admiterea în clasa a IX-a se va face numai pe baza notelor obținute în gimnaziu, MECT revine acum și stabilește că locul examenului de capacitate va fi luate de teste naționale, care se vor da la aceleași materii la care se dădea examenul de capacitate. Astfel media de admitere în liceu va fi calculată în funcție de rezultatele obținute la aceste teste și de notele obținute în gimnaziu. Proporția acestora va fi de 50%. Toate testele naționale se vor susține în scris și vor începe la 14 iunie, rezultatele finale urmând a fi afișate la 19 iunie.(A.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.