Prima pagină Ediția din: 4.9.2003
Știri
Nou șef la expertiza medicală
      DP a CJ Alba a aprobat ieri numirea în funcția de șef al Comisiei județene de expertiză a persoanelor cu handicap a domnului Călin Pătrășcanu. El a fost numit interimar în această funcție. Propunerea urmează să fie supusă aprobării plenului lărgit al CJ Alba.(F.R.)
Elevii din Alba vor bea laptele firmei "Dorna"
      Președintele CJ Alba, Eugen Popa, a declarat că în urma li­ci­ta­ți­ei e­le­ctro­ni­ce a fost desemnată firma câștigătoare în ceea ce pri­veș­te asigurarea necesarului de lapte pentru elevi și preșcolari în județul Alba. Este vorba despre firma "Dorna", de altfel singura care s-a înscris la licitație. Cu pu­țin timp înainte au fost desemnate și cele cinci firme care vor asigura cornul.(F.R.)
Director general interimar la Muzeul Unirii
      Directorul general al Muzeului Național al Unirii, Horia Ciu­gu­dean, și-a înaintat CJ Alba de­mi­si­a din funcție, care a fost a­pro­ba­tă ieri în cadrul Delegației Per­ma­nen­te a CJ Alba. Președintele CJ Alba, Eugen Popa, ne-a de­cla­rat că este vorba de o "demisie la cerere". Locul lui Cigudean a fost luat de Sofia Știrban, numită director general interimar până la organizarea unui nou concurs.(F.R.)
Cugir - noua locație a unității medico-sociale
      Varianta ca prima unitate medico-socială din județul Alba să se înființeze în orașul Ocna Mureș nu mai este de actualitate. În urma discuțiilor de marți pur­ta­te de către prefectul Mugurel Sâr­bu cu principalii factori ai sistemului de sănătate județean, s-a stabilit ca noua locație a u­ni­tă­ții să fie orașul Cugir, Ministerul Sănătății dându-și acordul în a­cest sens. Urmează ca această propunere să fie validată și de către Consiliul local al orașului Cugir în următoarea sa ședință, care va avea loc la începutul săp­tă­mâ­nii viitoare.(R.J.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Sufocate de taxe, impozite, penalizări și alte biruri
Firmele din județ datorează bugetului peste 770 miliarde de lei
Direcția Finanțelor Publice Alba a trecut la executarea silită a datornicilor. *Să sperăm că banii adunați nu vor fi utilizați pentru un nou palat mamut, tip mausoleu, precum cel din Alba Iulia
      Prima publicare a marilor contribuabili pe site-ul Ministerului Finanțelor a avut loc în data de 21 mai 2003, când au fost prezentate restanțele acestora la finele anului trecut, diminuate cu încasările la buget până la data de 19 mai a.c. "DGFP Alba a făcut publici 14 contribuabili cu un volum al datoriilor de 734.406.277.000 lei", a precizat în cadrul unei conferințe de presă ec. Adrian Zanca, directorul executiv al instituției. Dintre marii datornici, 5 au primit înlesniri la plată, SC Ardealul SA Aiud, SC INCOV Alba Iulia, SC Jidvei SRL, Prebet Aiud, SC Transavia SA. Firma SC Metalurgica SA Aiud se află în administrare specială, această societate având procedura de executare silită suspendată; pentru ceilalți 8 contribuabili cu datorii restante s-au demarat (aflându-se în diferite stadii) toate formele de executare silită prevăzute de legislația în vigoare. Monitorizarea marilor contribuabili restanțieri a continuat și după prima publicare pe site, astfel că la finele lunii iunie au fost cuprinși pe listă 16 mari contribuabili ale căror restanțe însumau 774.691.801.000 lei; pentru 5 dintre aceștia au fost acordate înlesniri la plată, un agent economic se afla în administrare specială (SC Metalurgica SA), iar în cazul a 10 restanțieri s-a apelat la toate formele de executare silită (somații, titluri executorii, popriri cont și terți, sechestre). La finele lunii august, din debitele restante la 30 iunie, în sumă de aproape 775 miliarde de lei, s-au încasat până la jumătatea lunii august 18,7 miliarde de lei. Pe lângă SC Metalurgica SA Aiud se mai află în administrare specială și SC UTEPS SA Alba Iulia, caz în care procedura de executare silită este suspendată, iar debitele restante se ridică la aproape 157 miliarde de lei.
     "Referitor la UTEPS Alba, controlul derulat de specialiștii Direcției de Control Fiscal din cadrul DGFP Alba la SC UTEPS SA nu a relevat elemente de fraudă fiscală", a declarat directorul executiv adjunct al instituției, Ioan Dobra. Investigațiile s-au făcut în urma unei sesizări a Sindicatului, care inițial a fost trimisă Prefecturii Alba. "În urma controlului am constatat că datoriile SC UTEPS SA la bugetul de stat au crescut de la 78 la 201 miliarde lei. Deoarece APAPS este proprietar, nu am putut intra în foarte multe amănunte pe durata controlului, însă nu am găsit impozite și taxe nedeclarate. Un exemplar al procesului verbal întocmit după control a fost trimis și la organele de cercetare penală deoarece așa este procedura. Nu există însă elemente de fraudă fiscală, nici intenția de a se sustrage voit de la plata datoriilor. Le-au înregistrat dar nu le-au plătit", a subliniat directorul Ioan Dobra. Domnia sa a mai precizat că SC UTEPS SA Alba Iulia se află în prezent în administrare specială, conform Legii nr. 137/2002, drept pentru care DGFP Alba a suspendat procedura de executare silită pentru debite restante în sumă de 156,7 miliarde lei, care nu mai pot fi executate silit conform OG 61/2002, republicată în 2003. "Urmează să se elibereze certificate de obligații bugetare, iar societatea să se privatizeze din nou", a mai adăugat Dobra.
     Directorul Dobra a refuzat însă să facă și alte nominalizări, susținând că, până nu există o soluție a organelor de cercetare penală nu poate da nume, pentru că "riscăm să ne dea în judecată". Noi am aflat, însă, că în acest an, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba a ajuns dosarul "Algeroco", în cazul căruia există suficiente elemente care să indice posibilitatea prejudicierii bugetului de stat cu o sumă imensă: peste 80 de miliarde de lei. Afacerea a decurs foarte simplu. În zona defavorizată "Apuseni" a fost înființată firma "Algeroco" SRL, în orașul Baia de Arieș, având ca obiect de activitate importul și prelucrarea cărnii. În urma acestei activități, societatea a beneficiat de scutiri de taxe vamale în valoare de peste 80 de miliarde de lei. Cu puțin timp înainte ca Guvernul să modifice legislația referitoare la returnarea taxelor vamale pentru activitățile economice desfășurate în zonele defavorizate, patronul firmei, Gelu Iancu, acționarul majoritar al SC "Lider Prod Carn" SRL Alba Iulia a vândut-o unui cetățean maghiar, care, după câteva luni, a închis-o și care acum este de negăsit. Legislația prevede într-o astfel de situație că agentul economic trebuie să returneze bugetului integral valoarea scutirilor fiscale de care a beneficiat. Numai că la momentul tranzacției legea nu apăruse. Iar legea nu se aplică retroactiv!
     Directorul executiv al DGFP Alba, Adrian Zanca, s-a referit la situația societății comerciale "Resial" SA Alba Iulia, care are datorii de peste 117 miliarde de lei față de bugetul statului. Zanca a declarat că toate clădirile și utilajele societății au fost puse sub sechestru asigurator, fiind realizată și o evaluare a activelor aflate în proprietatea firmei. Valoarea acestora se ridică la 95 de miliarde de lei, Zanca precizând că, în curând, va fi scos la licitație tot patrimoniul "Resial". Reprezentanții societății, ajunsă în administrarea companiei de stat "Transgaz" Mediaș, ca urmare a datoriilor pe care le au de încasat de la societatea albaiuliană, au cerut Ministerului Finanțelor acordarea de înlesniri la plata restanțelor financiare, însă demersul a fost sortit eșecului. Adrian Zanca a completat că există un investitor străin interesat de achiziționarea activelor "Resial", în condițiile în care acestea vor fi scoase la licitație. "De la 1 ianuarie 2003 am stabilit ca la nivelul administrațiilor financiare să fie monitorizați primii 50 de datornici, din punct de vedere al arieratelor pe care le-au acumulat față de bugetul de stat. În acest mod am reușit să recuperăm o mare parte a datoriilor. Monitorizarea are drept scop conformarea voluntară a agenților economici pentru a achita obligațiile financiare. Dorim o schimbare a mentalității atât la nivelul DGFP Alba, cât și la nivelul agenților economici", a declarat Adrian Zanca. (T.D., A.D.T.)
Cei 9 inspectori ai DGFP Alba vor fi reîncadrați pe posturi
      Ca urmare a apariției Legii 161/2003, o serie de alte acte normative au suferit modificări, printre acestea aflându-se și Legea funcționarului public. Se cuvine precizat că, în anul 2002, printr-o adresă trimisă de Ministerul Finanțelor, s-a dispus suspendarea a 9 funcționari din cadrul DGFP Alba, suspectați că ar fi implicați în returnarea accizelor la SC Vinalcool. Ca urmare a intervenției făcute de directorul executiv al DGFP Alba, Adrian Zanca, pe lângă ministrul Finanțelor, Mihai Tănăsescu, cu ocazia vizitei sale la Alba Iulia, s-a aprobat suplimentarea unor posturi și repartizarea celor suspendați în sectorul administrativ, domeniu în care nu erau încadrați ca funcționari publici. În prezent, într-o adresă trimisă de Ministrul Justiției către Agenția Națională a Funcționarilor Publici, s-a precizat că suspendarea operează numai în cazul în care se pune în mișcare acțiunea penală. Așadar, datorită unor noi prevederi legislative, cei 9 funcționari ai DGFP vor fi reîncadrați pe posturi, după o prealabilă evaluare a cunoștințelor. Potrivit adresei amintite, data de la care trebuie reprimiți în posturile de control este 1 septembrie a.c. Ei vor intra în posesia sumelor restante doar de la data apariției noilor reglementări legislative. (A.D.T.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.