Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Austeritate bugetară doar pentru popor
      De ani buni de zile vorbim, dar mai ales trăim sub semnul austerității bugetare, fie că este vorba de bugetul național, de cele locale sau de cele familiale; bugete de subzistență, coșuri minime zilnice total insuficiente."Este austeritate și trebuie să strângem cureaua!"- ne spun guvernanții nesfârșitei perioade de tranziție. Românii de rând, cei peste 90%, au tot strâns-o până am ajuns la ultima gaură, ba au dat și găuri suplimentare pentru a rămâne (cel puțin) cu hainele cele ponosite pe ei. Nu sunt bani pentru investiții, nici pentru infrastructură, pentru drumuri, autostrăzi ori alimentări cu apă, pentru medicamentele oamenilor, pentru sistemul sanitar românesc aflat în colaps. Se găsesc însă bani pentru activitățile suplimentare ale unei mâini de privilegiați ai sorții sau mai bine zis ai regimurilor politice. Surprinzător și supărător de mulți bani pentru o țară atât de săracă se scurg pe apa...Sâmbetei, tradusă prin deplasările aleșilor neamului de la toate eșaloanele locale sau naționale. Pe niște note de plată de ordinul milioanelor de dolari sau euro, consilierii locali, județeni, parlamentari participă la seminarii cu teme mult prea extravagante, futuriste pentru o țară care se luptă să supraviețuiască fizic. O risipă a banului public, sfidătoare prin inutilitatea deplasărilor "diplomatice" care, în marea lor majoritate, nu au adus nici un beneficiu țării sau comunităților locale. Numai în ultima perioadă, parlamentarii au tocat mii de dolari în cele aproximativ 30 de deplasări în Las Vegas, Atena, Seul sau Havana. Dar au fost și deplasări în locuri mult mai exotice, cum ar fi în insula Kos, din arhipelagul grecesc, unde s-a desfășurat "utilul" și existențialul simpozion Symi. Sau seminarii având ca temă oprirea deșertificării mondiale ori rezolvarea crizei de hrană din Africa, în timp ce conaționalii noștri se chinuie să trăiască din coșul minim batjocoritor ca valoare, sau alții chiar renunță să mai lupte, părăsind discret această lume ori agresiv prin gesturile disperate la care apelează pentru a-și lua viața. Și aleșii județeni se pregătesc în aceste zile de vizite peste hotare. Numărul 1 și 2 (sau 3) din fruntea Consiliului județean vor fi prezenți în primitorul spațiu Schengen pentru a integra județul nostru în marea familie europeană! S-a pus vreodată problema că nu sunt bani pentru aceste deplasări? Răspuns final: NU! A contat vreodată (in)utilitatea acestor deplasări care au adus mii de euro doar din diurne numai în buzunarul lor personal?
     Nici premierul Adrian Năstase nu se sfiește să consume din banul public pentru publicarea unei cărți pe care, suntem convinși, națiunea română o așteaptă cu sufletul la gură:"Quo vadis, Europa". Aceeași întrebare, dar referitoare la România, ne-o punem și noi, în condițiile risipei cu tupeu a banului public! Gestul premierului l-a inspirat probabil și pe un subaltern al domniei sale, respectiv pe prefectul de Teleorman care, tot pe banii contribuabililor, editează o revistă în care își laudă propriile realizări, uitând să menționeze însă că marea realizare este de derulare a întregii opere prin tipografia condusă de propria-i nevastă. Nu de alta, dar ar fi fost păcat ca cercul financiar să fie întrerupt de cineva din afara marii lui familii, având probabil și în acest caz un alt important mentor, pe ministreasa Hildegard Puwak.
     Nici accesoriile aleșilor neamului nu sunt mai ieftine și din păcate sursa de finanțare este aceeași: banii contribuabilului. În aceste zile, președintele Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, peremistul Anghel Stanciu, nu s-a sfiit să ceară Biroului Permanent al Camerei să-i deconteze convorbiri internaționale purtate recent pe telefonul său mobil în valoare de 20 de milioane de lei... O sumă care reprezintă pentru mulți români o mică avere și pentru care lucrează cam 5 luni de zile. Banii cu care o familie ar fi ieșit cu bine dintr-o iarnă - ce ne va frige buzunarele prin avalanșa scumpirilor care au intrat deja în vigoare - s-au dus pe undele... internaționale!
Dana MOTREANU