Ultima oră
Știri
Tinerii liberali resping ideea lui Rus privind serviciul militar
      Tineretul PNL respinge ideea promovată de ministrul de Interne Ioan Rus privind reglementarea prin lege organică a serviciului militar o­bli­ga­to­riu, considerând că soldații în termen sunt mult mai puțin motivați decât cei angajați, a declarat con­ju­de­țea­nul nostru Dan Motreanu, pre­șe­din­te­le TNL. "Ideea ministrului Ioan Rus este nerealistă și con­tra­vine cerințelor NATO, dar și voinței tinerilor români, pentru că acest sistem s-a dovedit depășit și chiar periculos, prin multiplele exemple de dezertări și sinucideri", a precizat Motreanu, în cadrul Școlii politice a TNL, desfășurată în aceste zile la Costinești.(F.R.)
Adunare generală extraordinară
      Marți, 9 septembrie, ora 17.00, va avea loc, la sediu, Adunarea Generală Extraordinară a Asociației Revoluționarilor Decembrie 1989 Al­ba Iulia. Pe ordinea de zi se află pregătirea delegației care va re­pre­zen­ta asociația la Congresul re­vo­lu­ți­o­na­ri­lor eveniment ce va avea loc în a doua decadă a lunii septembrie la București, probleme or­ga­ni­za­to­ri­ce și altele.
Președinte, Horia BĂRDAȘ

La Ocna Mureș
Doi copii au dat foc unui grajd
      Joi, 4 septembrie, doi copii din Ocna Mureș au dat foc grajdului din gospodăria părinților. Frații Petru și Cosmin Moldovan de 8 ani, res­pe­ctiv 6 ani, s-au jucat ne­su­pra­ve­gheați cu chibrituri în fân. Focul a distrus în întregime acoperișul de trestie al grajdului. Pompierii au stins incendiul în 30 de minute. In­ter­ven­ția promptă a acestora a împiedicat extinderea focului în restul gos­po­dă­ri­ei, limitând astfel pagubele la 10 milioane de lei. (R.G.)
Proiectile descoperite în... fundațiile caselor
      În ziua de 4 septembrie, urme ale celui de-al II-lea război mondial au ieșit la iveală, din nou, în județul Alba. *În Micești, Tiberiu Trif a găsit un proiectil, în timp ce făcea săpăturile la fundația unei case. Poliția și reprezentanții protecției civile deplasați la fața locului au constatat că proiectilul găsit era o bombă explozivă de aruncător, calibru 82 mm. Din fericire, bomba era inertă, fără încărcător și fără focos. *În Șpring, Nicolae Iancu a descoperit, tot în urma unor să­pă­turi, o... oală cu 101 bucăți de car­tușe, dintre care 100 erau de calibru 7,7 mm și unul de 9 mm. Re­pre­zen­tan­ții Protecției civile au ridicat proiectilul din Micești și cartușele din Șpring pentru efectuarea unor expertize. (G.R.)
Răpuși de oboseală
Doi minori au fost prinși dormind cu prada în container
      Doi minori au furat joi, 4 septembrie a.c., bunuri în valoare de 10 milioane de lei dintr-un magazin mixt din comuna Șona. M. B. (de 15 ani) și M. C. (de 14 ani), au pătruns în magazin printr-un geam spart și au sustras produse a­li­men­tare, cosmetice, articole de îm­bră­că­min­te și încălțăminte. Polițiștii i-au găsit pe minori dormind într-un container din zona gării Șona, având asupra lor toate bunurile furate. Prejudiciul a fost recuperat și re­tur­nat Cooperativei de consum Blaj, de care aparține magazinul din Șo­na. Din cercetările Poliției, M. B. și M. C. au mai spart un magazin în 29 august, de unde au furat produse alimentare și îm­bră­că­min­te în va­loa­re de 10 milioane de lei. Bunurile furate nu au fost recuperate. Cei doi sunt cercetați în continuare pentru stabilirea întregii activități in­fra­cți­o­na­le. (R.G.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Avertisment PD la adresa prefectului Mugurel Sârbu:
Din două, una: ori primar, ori prefect
      Vicepreședintele PD Alba - Ion Dumitrel și deputatul PD - Alexandru Pereș au declarat în cadrul unei conferințe de presă că în acest moment prefectul județului Alba, Mugurel Sârbu, se află într-o flagrantă incompatibilitate. Asta pentru că, deși numit prefect al județului în urmă cu două săptămâni, domnia sa nu și-a prezentat încă în fața Consiliului local Sebeș demisia din funcția de primar. El le-a spus consilierilor locali din municipiul Sebeș că s-a solicitat doar suspendarea sa din funcția de primar. Numai că Legea 215/2001 spune clar că funcția de primar este incompatibilă cu cea de prefect. Astfel el trebuia să procedeze la încetarea mandatului său de primar și nu numai la suspendarea sa. Legea administrației publice locale arată clar că singura situație în care se procedează la suspendarea mandatului primarului este atunci când acesta este arestat preventiv. Or acum nu este cazul. "Sau poate că domnia sa a fost arestat la Prefectură? (...) Partidul Democrat consideră că orice dispoziții și ordine emise de noul sau posibilul prefect Mugurel Sârbu sunt deocamdată nule, dânsul deținând legal doar funcția de primar al municipiului Sebeș." Oricum, au arătat cei doi, ambiguitatea este în continuare caracteristica PSD, care respectă legea doar atunci când îi convine. În plus, ei își exprimă speranța că Mugurel Sârbu va reacționa la acest semnal la fel de prompt cum a reacționat și în celelalte cazuri pe care PD Alba i le-a adus la cunoștință.
Anca DINICĂ

Până la sfârșitul lunii septembrie
Alianța PNL-PD va definitiva programul alternativ de guvernare
      Președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, a anunțat ieri în cadrul unei conferințe de presă că în perioada 27-28 septembrie 2003 se va desfășura la București Congresul Extraordinar al PNL. Congresul are pe ordinea de zi fuziunea PNL cu PNL Câmpeanu, apreciată de Atanasiu ca "nu deosebit de spectaculoasă, deoarece PNL Câmpeanu nu are o reprezentanță importantă în eșichierul politic românesc". Un alt punct pe ordinea de zi, și poate cel mai important, va fi alianța PNL-PD, când vor fi cunoscute și aprobate modul de funcționare al alianței și viitorul program de guvernare.
     Deputatul PNL de Alba, Dan Simedru, a remarcat cu satisfacție că județul Alba este reprezentat la nivel național, în comisia de negociere PNL-PD, de președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, numit de președintele PNL, Theodor Stolojan. Din comisia de negociere mai fac parte, din partea PNL, deputatul Călin Popescu Tăriceanu, senatorul Paul Păcurariu, secretarul general al PNL Mihai Voicu și deputatul Valeriu Gheorghe. Deputatul Simedru a ținut să contrazică afirmațiile belicoase ale lui Dan Matei Agathon, potrivit cărora în comisia de negociere PNL-PD se împart funcțiile și "ciolanele" în prognozatul guvern PNL-PD. Simedru a precizat că nu se împart deocamdată funcțiile în cadrul negocierilor, până la clarificarea programului de guvernare. Deputatul PNL a dat ca exemple negative alianțele din CDR și PSD-PUR-UDMR și a precizat că "nu vrem să supunem populația la asemenea experimente nefericite". Deputatul PNL de Alba a recunoscut totuși că la definitivarea negocierilor PNL-PD se vor împărți și funcțiile în viitorul guvern, afirmând că: "Doar nu vă imaginați că noi vom face un program de guvernare viabil și vom lăsa tot PSD-ul să ne conducă?!".
Nicoleta TOMUȚA

"Prima intervenție fericită asupra Cetății"
      Așa apreciază primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, lucrările de amenajare a spațiilor subterane din Parcul Cetate. Spațiile în discuție fac parte din Cetatea Vauban, chiar dacă la suprafață nu există nici un semn al existenței lor. Asta pentru că la construirea Catedralei Reîntregirii, pentru a da deschidere spațiului din fața ei, o parte din fortificație a fost pur și simplu dărâmată. Au rămas spațiile subterane, deschise pentru prima dată în urmă cu peste 15 ani. Cu toate acestea albaiulienii știu foarte puține despre ele, poate și pentru că după 1989 ele au fost părăsite. Doar pentru a fi redescoperite în urmă cu trei ani de patronii SC Eduard din Alba Iulia care au decis să le reamenajaze și să deschidă aici un PUB. Așa cum ne spunea administratorul societății, nu a fost ușor, dar acum lucrările se apropie de sfârșit. De precizat că pentru reamenajare SC Eduard a primit acordul Ministerului Culturii și Cultelor, iar lucrările respectă atât vechea formă și imagine a spațiului, dar și confortul cerut de lumea modernă.
Anca DINICĂ

Dacă ar fi avut puterea lui Adrian Năstase
Patronul Transavia, Ioan Popa, l-ar fi schimbat de mult pe prefectul Rus
      Alături de președintele interimar Cornel Filipescu și de prefectul Mugurel Sârbu, a fost prezent ieri la conferința de presă a PSD Alba și patronul SC Transavia, Ioan Popa, care este de asemenea membru în Biroul Executiv al organizației. Deși participarea domniei-sale s-a dorit a se limita doar la infirmarea datelor furnizate de Direcția Finanțelor Publice în legătură cu firma pe care o conduce, Ioan Popa a fost determinat de ziariști să-și spună părerea și în legătură cu recenta schimbare a d-lui Ioan Rus din fruntea PSD Alba și, implicit, din funcția de prefect. "Recunosc că nu am avut o relație confortabilă cu fostul președinte și prefect, dar nici nu l-am săpat pentru a-i lua locul, ca dovadă că nu eu sunt acum în aceste funcții. Nu am plătit nici un ziar pentru a publica articole denigratoare la adresa lui Ioan Rus, totul este doar fabulație. Pot afirma însă cu toată răspunderea că, dacă aș fi fost în locul primului ministru Adrian Năstase, de mult l-aș fi destituit pe Ioan Rus. Trebuie să înțeleagă că nimeni nu i-a vrut capul, și-a făcut-o cu mâna lui", a spus foarte tranșant patronul de la Transavia. Ioan Popa a negat de asemenea că ar fi interesat de rolul de purtător de cuvânt al PSD Alba.(R.J.)
Trăiască România... africană!
Având în vedere condițiie inumane din spitale, țărăniștii propun declararea țării în situație "de criză"
      În cadrul conferinței de presă a PNȚCD Alba din data de 2 septembrie a.c., țărăniștii au criticat dur condițiile din spitalele județului nostru, cu referire directă la cazul sanatoriului TBC din Aiud, mediatizat recent în presa locală. "Lipsa totală a hranei pentru bolnavi, a declarat Voicu Vasile Bora, președintele PNȚCD Alba, se datorează faptului că bugetul unității sanitare pe acest an s-a terminat în urmă cu o lună. Astfel, bolnavii au ajuns să se hrănească doar cu ceea ce primesc din mila personalului medical și a credincioșilor din parohiile orașului. Situația bolnavilor este cu atât mai gravă, cu cât afecțiunile de care aceștia suferă necesită, pe lângă tratamentul medicamentos, o alimentație bogată, fără de care însănătoșirea nu este posibilă. (TBC mai este numită "boala sărăciei"- n.red.) PNȚCD Alba consideră că este de datoria prefectului județului de a sesiza Guvernul asupra acestei stări de lucruri, care tinde să se generalizeze, căci printre obligațiile reprezentantului Guvernului în teritoriu se află și aceea de a informa aparatul guvernamental asupra tuturor aspectelor negative care apar în viața socială și economică a județului. În consecință, prefectul ar trebui să solicite alocarea de fonduri suplimentare pentru unitățile spitalicești din județ, deoarece, fără acest sprijin, spitalele vor fi nevoite să-și închidă porțile în scurt timp, iar efectul va fi dezastruos asupra sănătății și vieții bolnavilor."
     Pornind de la situația dată, precum și de la starea generală a națiunii (nevoită să importe grâu, asaltată de un nou val de scumpiri etc.), dl. Bora conchide că România ar trebui să se declare în situație "de criză", adică incapabilă de a-și gestiona resursele și de a se guverna (cam așa cum se declară statele africane, în urma unor calamități: secetă, inundații etc.). Atunci, guvernanții noștri n-ar mai trebui să-și bată capul cu distribuirea sărăciei bugetare. (I.H.)
În județul Alba
Construcția sălilor de sport - în întârziere
      La indicațiile ministrului delegat pentru administrația publică, Gabriel Oprea, prefectul Liviu Mugurel Sârbu va constitui o comisie de supraveghere și control asupra modului în care se realizează programul de construcții al sălilor de sport în județul Alba, unde, după cum se cunoaște, lucrările sunt într-o nepermisă întârziere spre deosebire de alte zone ale țării. Comisia va fi condusă de către prefectul județului Alba și va fi compusă din inspectorul șef al Inspecției Teritoriale de Construcții în calitate de vicepreședinte, inspectorul general al Inspectoratului Școlar județean, directorul Direcției județene de Sport și reprezentantul Companiei Naționale de Investiții care funcționează sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului care vor fi membri. Săptămânal, în fiecare zi de vineri, prefectul va informa autoritățile de la București, inclusiv pe consilierul personal al primului ministru, în legătură cu verificările privind stadiul execuțiilor la fiecare sală de sport, problematica soluționată și eventualele propuneri. Rezultatele verificărilor vor fi analizate o dată la 7 zile, în cadrul Comisiei Interministeriale pentru Urmărirea Programului de Construcție de Săli de Sport. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.