Curier județean
Rugăciunea de azi
    Doamne Dumnezeul nostru, caută dintru înălțime, ca un bun, asupra inimilor celor care sunt lipsiți de dragoste și de unire și împresurați de spinii urii și ai altor păcate. O picătură din harul Preasfântului Tău Duh coborând peste dânsele, ro­u­rea­ză-le bogat, ca să aducă roade bune și din dragostea cea către Tine să sporească în fapte bune, și să petreacă în dragoste și unire.
     Așa Doamne, înmulțind dra­gos­tea în inimile robilor Tăi, păzește-ne de tot răul și de asuprirea vrăj­ma­și­lor văzuți și nevăzuți, de sabie, de năvălirea altor neamuri și de războiul cel dintre noi și totdeauna ne ajută să ne iubim unii pe alții și să facem tot binele spre a ne învrednici de bunătățile Tale cele cerești. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Minunea Sf. Arh. Mihail în Colose
Catolic: Sf. Zaharia
Greco-catolic: Minunea din Colose a sf arh Mihail
Meteo
     ASTĂZI: Norii se vor risipi iar cerul se va degaja; temperatura maximă nu va depăși +20 grade C, iar cele minime, nocturne se vor situa în jurul valorii de +7 grade C.
     MÂINE: O zi similară cu pre­ce­den­ta. Temperatura va oscila în intervalul +7 grade C, +22 grade C.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri

Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim)
      Contextul Evangheliei de duminică redă discuția pe care Mântuitorul a avut-o cu Nicodim, unul din fariseii buni, sinceri și curați, care s-a dus noaptea la Iisus nu pentru că era fur și tâlhar, ci de teamă să nu fie văzut de cei din tagma lui și să fie dat afară din Sinagogă.
     Dialogul care se leagă între acest fariseu lipsit de vicleșug și Iisus este reconfortant, odihnitor, lipsit de tensiuni și contradicții, descrețește fruntea lui Iisus și-i înseninează sufletul prin cuvinte pline de respect și de decență: "Rabi, știm că de la Dumnezeu ai venit Învățător; că nimeni nu poate face minunile pe care le faci Tu, dacă nu este Dumnezeu cu El" (Ioan 3,3). Iisus gustă cu plăcere mărturisirea fariseului, dar îl avertizează că Cel pe care-L are în față va avea multe de suferit, inclusiv moartea pe cruce: "și după cum Moise a înălțat șarpele în pustie, așa trebuie să se înalțe și Fiul Omului, ca tot cel ce crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică" (Ioan 3, 14-15).
     Nu știm cât îl va fi cutremurat pe Nicodim proorocia lui Iisus asupra sfârșitului Său, dar știm sigur că i-a urmărit cu interes și admirație viața și activitatea până pe Golgota, iar acolo nu s-a mai temut de ochii fariseilor, ci își mărturisește adeziunea totală față de Învățător, pentru care se duce la Pilat împreună cu Iosif din Alimatia să-i ceară trupul lui Iisus spre îngropare.
     Iosif și Nicodim fac parte dintr-un registru lărgit de personaje biblice pe care Nicolae Steinhardt - monahul de la Rohia - le cuprinde într-o meditație intitulată "Admirațiile Domnului". Sunt nume care prin dragostea lor cuminte, deschisă și neprefăcută față de Dumnezeu și față de semeni au stârnit admirația lui Iisus față de omul adevărat care caută să aline prin cuvinte și prin fapte durerea celor mulți și fără de ajutor. Printre ei este pomenit sutașul roman care-l roagă pe Iisus să-i tămăduiască sluga, dar să nu se ostenească mergând la fața locului, ci "zi numai cu Cuvântul și se va tămădui sluga mea" (Matei 8, 8). Pentru rugăciunea lui plină de bun simț mântuitorul îl răsplătește cu o apreciere măgulitoare spunând: "nici în Israel n-am aflat atâta credință". Alt personaj care trezește admirația lui Iisus este femeia din Canaan ce se zbate eroic până îl înduplecă pe Iisus să-i tămăduiască fiica (Matei 15, 22 ș.u.). Lista continuă cu cei patru bărbați din Capernaum, care sparg acoperișul casei și-l așează pe paralitic în fața lui Iisus spre vindecare; cu femeia păcătoasă care-l unge pe Iisus cu mir; cu orbul din naștere care ia apărarea lui Iisus în fața fariseilor; cu tâlharul cel bun de pe cruce și cu femeia din Samaria.
     Aceștia și mulți alții, prin purtarea lor omenoasă și creștinească, au reușit să dea lumină și căldură sporită câtorva pagini biblice și să creeze momente de bucurie și reconfortare în prea trista viață pământească a Mântuitorului. Să răsfoim fiecare prin cartea vieții noastre, căutând să găsim vreun colț de pagină frumos pe care să-l dedicăm lui Iisus spunându-i: iată, Doamne, nici eu n-am trăit chiar degeaba pe pământ, iar de nu vom găsi nimic să începem chiar de azi să scriem prin fapte câteva rânduri care să stârnească admirația lui Iisus pentru noi.
Pr. Petru PINCA

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.