Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Năstase versus Guest
      Duplicitatea, jocul la două capete, difuzarea de mesaje diferite pentru exterior și pentru interior sunt lucruri observate de toată lumea și imputate partidului care a condus România vreme de nouă ani, indiferent dacă el s-a numit FSN, PDSR sau PSD. Campionul gafelor care au adus mereu pe tapet chestiunea limbajului dublu a fost, în cea mai mare parte a timpului, președintele Ion Iliescu. Iată însă că între președintele țării și premierul Adrian Năstase diferențele nu sunt chiar atât de mari pe cât au lăsat să se înțeleagă ei înșiși sau specialiștii în imagine ai partidului de guvernământ. Scos din pepeni de faptul că Europa occidentală și Statele Unite nu ne slăbesc deloc cu problema corupției la nivel înalt, premierul a ținut zilele trecute la Baia Mare un discurs care s-a dorit umoristic și plin de miez. "Știți cum e, a zis Adrian Năstase: când vrei să frăgezești vânatul, îl pui să stea în oțet trei zile. Fezandarea face parte din bucătărie. Da, sunt nemulțumiri de toate felurile. Altfel tratezi cu cineva dacă stă în genunchi. Spui: tu ai probleme, tu ai freza făcută invers decât în Europa... Chestiunea este ca noi să stabilim exact dacă trebuie să ne spună cineva unde să punem palmieri". Ultima frază este o referire directă la un interviu pe care ambasadorul Michael Guest l-a acordat ziarului "Adevărul", în care acesta a exemplificat cu palmierii lui Aghaton de la Mamaia modul în care se cheltuiesc în România banii publici.
     Acest fragment ca și alte perle din gândirea premierului au fost taxate prompt de patru editorialiști de marcă: Cristian Tudor Popescu ("Adevărul"), Cornel Nistorescu ("Evenimentul Zilei"), Tia Șerbănescu ("Curentul") și Eliade Bălan ("România Liberă"). Iată un citat din "Fezandarea" lui Cristian Tudor Popescu: "Acest fragment de discurs este emblematic pentru genul de campanie electorală pe care s-a decis să-l practice dl Năstase. În plină agitație de aderare la UE a României, membră NATO, domnia-sa zice că guvernarea PSD nu e așa de coruptă, dar Bruxelles-ul și Washington-ul vor s-o ponegrească, cu scopul de a avea un motiv să ne respingă. Nu pot să cred că dl Năstase nu își dă seama de absurdul a ceea ce spune: UE nici n-are nevoie să vorbească de corupție, ne poate refuza accesul cât se poate de simplu și întemeiat, pentru că nu facem față criteriilor economiei de piață funcționale. Nu ei vor să ne cumpere, noi ne zbatem să ne ia. Noi ne rugăm de ei să vină să investească aici. Conștient de asta, dl Năstase recurge totuși la mitul național-comunist fezandat al "țărișoarei" persecutate de Vest, ca să gâdile orgoliul celor ce-și zic "românași", simpatizanții lui C.V. Tudor... Cam pe același ton sunt scrise și celelalte materiale referitoare la acest subiect.
     Dacă dl Adrian Năstase nu s-a lăsat probabil impresionat de reacția presei, știută fiind aroganța cu care domnia-sa îi tratează pe toți cei ce nu cad pe spate la auzul glumițelor cu care își împănează discursurile "fezandate", e de presupus că reacția lui Michael Guest n-a avut cum să-l lase rece. E vorba, desigur, despre comunicatul Ambasadei SUA la București, datat 5 septembrie 2003. Redactat într-un stil "nefezandat", adică direct și lipsit de ambiguități, nespecific deci limbajului diplomatic, comunicatul îl avertizează pe Adrian Năstase asupra corupției din România: "Ambasadorul Statelor Unite la București, Michael Guest, menționează că nu este deloc îngrijorat de palmierii din România și că nu a sugerat niciodată nimănui unde să fie amplasați aceștia. Mai degrabă, comentariile sale s-au referit la modul în care este justificată cheltuirea fondurilor publice (...) Dar simplul adevăr este că fenomenul corupției reprezintă una dintre cele mai importante probleme care împiedică țara să evolueze așa cum ar trebui (...) Ambasadorul este pe deplin convins că aceasta nu este doar părerea Guvernului Statelor Unite ale Americii, în numele căruia vorbește, ci și opinia multor altor reprezentanți străini, din sectorul public și privat, care s-au referit la problema corupției (...) Ambasadorul știe că mulți, foarte mulți români sunt îngrijorați de faptul că multe măsuri ar fi putut fi luate, dar nu s-au luat pentru a rezolva această problemă..."
     Așadar, Michael Guest i-a aruncat mănușa lui Adrian Năstase, nimerindu-l drept în... freză. Așteptăm cu interes răspunsul premierului, căci nu prea mai este timp pentru "fezandări".
Maria Lucia MUNTEANU