Curier județean
Rugăciunea de azi
    Întristare și durere ne-au în­con­ju­rat pe noi oamenii și chinurile iadului ne-au aflat pe noi, Mântuitorule, și umbra morții ne-a acoperit pentru păcatele noastre, Iubitorule de oameni, și înainte de vreme ne lipsim de viață și nu ne pricepem ce vom face. Numai către Tine, Doctorul sufletelor și al trupurilor și la adâncul îndurării Tale căzând, cu zdrobire de inimă și cu umilință, strigăm: Izvorule al vieții, miluiește-ne și păzește poporul Tău cel dez­nă­dăj­duit, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, ca un îndurat. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Nașterea Maicii Domnului; Sf. Sever
Catolic: Nașterea Sfintei Fecioare Maria
Greco-catolic: Nașterea Preasfintei Stăpânei Noastre Născătoare de Dumnezeu
Meteo
     ASTĂZI: În timpul zilei nori risipiți. Vremea în ușoară încălzire, cu temperaturi maxime de până la 24 grade C. Pe timpul nopții temperatura va scădea până la 10 grade C.
     MÂINE: Vremea se menține aproximativ în aceleași coordonate, cu temperaturi maxime de până la 24 grade C.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri

Nașterea Maicii Domnului
      Cu miile de ani au așezat speranță peste speranță, drepții și mai puțin drepții Vechiului Testament, așteptând timpul binecuvântat și dintru început anunțat de Dumnezeu Tatăl, care a făgăduit că nu va lăsa lumea să se năruiască și să se risipească în deznădejdea provocată de Adam și femeia lui, ci va trimite pe pământ la ceasul de numai El știut, pe Moștenitorul, să scoată din paragină via pe care a sădit-o dreapta Sa.
     S-au perindat mulți până la "plinirea vremii" și au cochetat cu șansa de a deveni moștenitorii viei Domnului. Unii se angajau din ceasul al treilea, unii din ceasul al șaptelea iar alții din ceasul al nouălea. Au venit, au lucrat și-au luat simbria și au plecat. Au fost mulți lucrători dar nici un moștenitor, deoarece moștenitorul lumii trebuia să aibă dublă cetățenie pentru a putea împăca cele două lumi, cerul și pământul. Dar, vasul ales, Fecioara din care avea să se nască după trup, Moștenitorul întârzia să apară deoarece părinții ei erau sterpi.
     Ioachim și Ana nu sufereau de o sterilitate întâmplătoare ci de una care făcea parte din planul veșnic al lui Dumnezeu. Cel ce anume l-a lăsat să îmbătrânească rău de tot, să ajungă pe ultimul loc al necinstei, desconsiderării și marginalizării societății ebraice, pentru ca apoi să-l ia binișor de mână și să-i așeze lângă tronul celui preaînalt, pentru că din ei se va naște mama lui Iisus.
     A nu fi avut copii în societatea evreiască, era culmea blestemului. Puteai să te tragi din coapse arhierești sau împărătești, dacă nu sporeai numele neamului tău, erai socotit un om de nimic. Când omul își epuiza toate argumentele biologice, pentru câștigarea unei cauze și nu reușea, se prosterna în fața lui Dumnezeu într-armat cu rugăciuni, lacrimi și cu posturi atât de stăruite, îndelungate și fierbinți, încât nu încetau numai atunci când Dumnezeu dădea semne vădite că vrea să coopereze cu omul și să "biruiască rânduiala firii" (Facere 18,14). Astfel s-au petrecut lucrurile cu Ioachim și Ana. Care din două trupuri bătrâne, neputincioase și neroditoare, au devenit admirația neamurilor și călăuze către Hristos, așa cum pe vremea lui Moise cei doi stâlpi de foc și de nor (Foc 14-24) luminau calea poporului ales din pământul robiei spre Țara Făgăduinței.
     Dumnezeu pune pe om la grele încercări, uneori până la limita puterilor, dar tot El răsplătește răbdarea însutit și înmiit așa cum a răsplătit pe Avram și pe Sara, pe Zaharia și pe Elisabeta, pe Ioachim și Ana, făcându-i să înflorească și să rodească la adânci bătrânețe, ca și cum ar înflori caișii, prunii sau cireșii în toiul iernii.
     Ca să devenim părtașii unor bucurii asemănătoare celor de mai sus trebuie să așezăm pe altar nu carne de animale cu copita despicată ci ca regele David" duh umilit, inimă înfrântă și smerită" (Pe. 50,18) și atunci vom vedea cu ochii noștri cum "cele ce sunt cu neputință la oameni, vor fi cu putință la Dumnezeu" (Le. 16,27).
Pr. Petru PINCA

"EuROtânărul" din Cugir
      După ce la Festivalul IUSY din Grecia a discutat cu colegi social-democrați din toată lumea despre "Învățământul mondial", pre­șe­din­te­le Ligii Studenților PSD Alba a participat de curând la Școala Politică de Vară "Tinerii români - cetățeni ai Europei" găzduită la Costinești.
     Pentru această Școală Politică de Vară, Flaviu Predescu a pregătit lucrarea cu numele "EuROtânărul" și a adresat o serie de întrebări miniștrilor prezenți în legătură cu "europenizarea" agriculturii din județul Alba. Cel mai interesant lucru a fost, după cum ne-a precizat liderul studenților social-democrați Alba, că atât premierul Năstase, cât și ministrul de externe Mircea Geoană au făcut referire la secția Mercedes de la Cugir, care produce cutia de viteze a celebrei mașini, dând-o ca un exemplu vrednic de luat în seamă și pentru alți investitori străini.
     În luna mai, la insistențele lui Flaviu Predescu, Ministerul Educației și Cercetării nu a putut refuza proiectul "Biblioteca virtuală", urmarea lui fiind dotarea Universității "1 Decembrie 1918" cu 26 de calculatoare performante. Tot el a promovat campania de donare de sânge în rândul studenților, "Sânge din sângele meu", pentru spitalul din Alba Iulia, fapt ce a condus la aprecieri din partea conducerii centrale a partidului.
     Se știe că în ultimii ani Predescu nu a fost numai lider al studenților din PSD Alba, ci și președintele TSD Cugir, unde a derulat alte acțiuni, cea mai recentă fiind campania "Orașul care să respire" - un proiect "România curată", la scară mică, așa cum îi place să numească această acțiune.
     Tot la Cugir se desfășoară singura tabără cu caracter permanent a vreunei organizații politice din Alba, "Tabăra Politică - Gavril Toth", unde anual circa 50 de tineri sunt instruiți în spirit social-democrat, inițiativa aparținând tot tâ­nă­ru­lui Predescu. (F.R.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.