Prima pagină Ediția din: 8.9.2003
Știri
Ministrul Ioan Rus la Alba Iulia
      Miercuri, 10 septembrie a.c., va sosi la Alba Iulia o delegație interministerială din care vor face parte, printre alții, Ioan Rus - ministrul Administrației și In­ter­ne­lor, Gabriel Oprea - ministru de­le­gat al Administrației și In­ter­ne­lor, precum și secretari de stat din cadrul Secretariatului de stat al Guvernului, Ministerului Fi­nan­țe­lor și Ministerului Culturii. Cu a­cest prilej se vor purta discuții legate de pregătirea marii săr­bă­tori de la 1 Decembrie. Prefectul județului, Liviu Mugurel Sârbu, l-a invitat la reuniunile ce vor avea loc și pe primarul municipiului, Mircea Hava. Datorită vizitei delegației de la București, a­u­di­en­țe­le prefectului ce urmau să aibă loc miercuri, 10 septembrie, la Câmpeni, au fost amânate pentru ziua de joi, 11 septembrie a.c. (R.J.)
Minor la volan
      Minorul Lucian Marian Augustin Repede (n. 1989) a fost depistat în noaptea de 5 sep­tem­brie, ora 3,10, pe B-dul Re­vo­lu­ți­ei, din Alba Iulia, de către lucrătorii din cadrul Biroului Ordine Publică, în timp ce con­du­cea autoturismul tatălui său fără a deține permis de conducere. El va fi supus expertizei și dacă se va stabili că avea discernământ în momentul comiterii faptei i se va întocmi dosar penal. (A.D.T.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Diversiunea "Babeș-Bolyai"
      De mai bine de un an de zile, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România are o problemă: gruparea radicală păstorită de Laszlo Tokes acuză conducerea moderată a Uniunii de moliciune în relațiile cu PSD și de abandonarea luptei pentru atingerea punctelor forte ale platformei politice. Radicalii chiar au constituit un Consiliu Național al Maghiarilor cu care amenință că se vor prezenta în alegerile din 2004, ceea ce ar duce la situația neplăcută a fragmentării voturilor electoratului maghiar. În acest context joi, 4 septembrie, președintele UDMR, Marko Bela, a avut o întâlnire cu președintele PSD - Adrian Năstase. Rezultatul a fost promisiunea de rezolvare a unei probleme delicate din protocolul încheiat între cele două partide: înființarea a două facultăți (de stat) cu predare în limba maghiară, prin unificarea unor specializări deja existente în cadrul Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj Napoca. Astfel s-ar face primul pas spre împlinirea unui vis mai vechi al Uniunii - înființarea unei universități maghiare de stat. "Mișcarea" a fost însă pregătită mai din vreme, Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului cerând încă de la începutul verii Senatului UBB să ia în discuție această problemă, pentru că în conformitate cu Legea învățământului și cu principiile autonomiei universitare modul de organizare al unei universități este decis de Senatul instituției. Cu toate acestea, Marko Bela declara după întrevederea cu Adrian Năstase că: "Decizia ține în primul rând de guvern, dar ar fi bine ca această măsură să fie luată în consens." Răspunzând solicitării MECT, Senatul UBB s-a întrunit și a votat în unanimitate (deci și cu voturile reprezentanților liniei de studii în limba maghiară) respingerea separării pe criterii etnice a facultăților din cadrul universității. O universitate care, prin modelul multicultural pe care l-a adoptat, este un exemplu de rezolvare a drepturilor minorităților în România, fapt recunoscut și de Uniunea Europeană. Dar, din dorința de a-i mulțumi pe partenerii de dialog politic, PSD prin MECT declară că nu are o asemnea decizie. Pentru lămurirea situației, Senatul UBB s-a reunit din nou vineri, 5 septembrie, constatând că decizia inițială a Senatului a fost comunicată la timp și înregistrată la cabinetul ministrului Alexandru Athanasiu, astfel încât "ministrul nu a avut și nu are motive să invoce - evident eronat, cum face în fiecare zi - absența Hotărârii Senatului." Și ca lucrurile să fie clare, Senatul UBB a aprobat din nou în unanimitate menținerea refuzului de separare pe criterii etnice a facultăților universității.
     În afară de menținerea protocolului politic PSD-UDMR, nu știm cui folosește distrugerea Universității "Babeș-Bolyai" ca universitate multiculturală. Nu știm de ce noi, românii, trebuie să fim mereu campionii drepturilor minorităților, cu mult peste standardele europene. Mai ales că segregarea nu duce la o mai bună înțelegere între maghiari și români, ci dimpotrivă. Să nu știe PSD că mai binele este dușmanul binelui?
Anca DINICĂ

Rănit de propria armă
      În data de 5 septembrie a.c., poliția a fost sesizată în legătură cu faptul că Ioan Gavrilă, din satul Purcăreți, crescător de animale, s-a prezentat la Spitalul județean Alba cu diagnosticul plagă abdominală. Acesta se afla la stâna numită Recea, care aparține socrului său și a afirmat că a aruncat în foc un cartuș. Din cauza rănilor suferite, bolnavul a fost transportat la Cluj, unde va fi supus unei intervenții chirurgicale. În urma verificărilor efectuate de poliție, rezultă că Gavrilă deținea la stâna socrului său un dispozitiv de aluminiu utilizat pentru alungarea animalelor sălbatice, care a fost manipulat defectuos și a produs apoi rănirea bărbatului în abdomen. Poliția a găsit 68 de capse nefolosite cu alice de plumb, stabilindu-se că o capsă a fost percutată accidental. Se fac cercetări pentru a se afla proveniența dispozitivului și a capselor, Gavrilă fiind cercetat sub aspectul infracțiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor. (A.D.T.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.