Ultima oră
Știri
La Blaj
Hoți de porumb
      O patrulă de jandarmi din Blaj i-a depistat sâmbătă pe Marius Mureșan (29 de ani) și Alin Tompi (22 de ani) din Blaj, în timp ce furau 143 kg de porumb știuleți din locul numit Slatina, situat pe raza mu­ni­ci­piu­lui. Lucrătorii Biroului ordine publică Blaj fac în prezent cercetări pentru stabilirea infracțiunii de furt calificat, iar porumbul a fost predat părții vătămate. (A.D.T.)
Rata șomajului, 9,1 la sută
      La finele lunii august, în evidența și plata AJOFM Alba erau cuprinși un număr de 6.242 șomeri, dintre care 4.353 femei, 3.399 muncitori, 2.563 persoane cu studii medii și 280 cu studii superioare. De asemenea, în perioada de referință au beneficiat de ajutor de integrare profesională 361 de persoane, iar numărul celor ce primeau alocație de sprijin era de 114. Rata șo­ma­ju­lui la sfârșitul lunii august se cifra la 9,1 la sută. (A.D.T.)
Accidentată de un biciclist
      La intersecția Bulevardului Re­vo­lu­ți­ei cu Strada Cloșca, în timp ce se deplasa cu bicicleta din direcția Piața Cetate - Liceul Militar, Sorin Stanciu (39 de ani), din Alba Iulia, nu a acordat prioritate la o trecere de pietoni, accidentând-o pe Cris­ti­na Petrașcu (25 de ani), care tra­ver­sa regulamentar strada. În urma impactului, tânăra a suferit o fractură la brațul stâng. Celor două persoane implicate în accident le-au fost recoltate probe în vederea stabilirii alcoolemiei. (A.D.T.)
181 milioane de lei amenzi pentru nerespectarea ordinii publice
      În zilele de 3 și 4 septembrie, Serviciul ordine publică din cadrul IPJ Alba a efectuat o serie de verificări privind modul de aplicare a prevederilor Legii 61/1991, mo­di­fi­ca­tă și republicată, care se referă la respectarea ordinii publice. S-au constatat 24 de infracțiuni și au fost aplicate 266 de sancțiuni contra­ven­ți­o­na­le în valoare totală de 181 milioane de lei. A fost confiscată o armă albă, iar 4 persoane au fost reținute cu mandat de executare a închisorii. (A.D.T.)
Cu poliția ce-ai avut?
      În seara zilei de 3 septembrie, la ora 23,30, Teodor Mărginean (28 de ani), fără ocupație, din comuna Ciugud, a provocat scandal, a­lun­gân­du-i din casă pe membrii familiei fratelui său, Gheorghe Mărginean. A fost sesizat șeful de post Ioan Dră­ghici care s-a deplasat la fața lo­cu­lui, încercând să aplaneze conflictul. Acesta a fost insultat, amenințat cu coasa și obligat să părăsească zona respectivă. A doua zi, cazul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, unde s-a emis mandat de arestare provizoriu pe 3 zile, pe numele lui Teodor Măr­gi­nean, iar apoi în data de 5 septembrie mandatul a fost prelungit la 30 de zile, ca urmare a săvârșirii infracțiunii de ultraj. Scandalagiul se află în prezent în arestul IPJ Alba și este cercetat pentru ultraj. (A.D.T.)
La Primăria Alba Iulia
Permanență la Biroul agricol
      Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, ne-a informat că an­ga­ja­ții Biroului agricol vor lucra și în zilele de sâmbătă și duminică. În acest fel se vine în sprijinul ce­tă­țe­ni­lor care beneficiază de ajutorul de 2 milioane de lei/ha promis de guvern prin Ordonanța de Urgeanță nr. 72, conform căreia cererile se pot de­pu­ne până la data de 22 sep­tem­brie. Programul de lucru în zilele de sâmbătă și duminică este între orele 8-13. (A.D.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Incompatibilitatea inspectorului școlar general a fost stabilită de... Tribunalul Cluj
      Sătul de incapacitatea autorităților de a lua o decizie în problema compatibilității sau incompatibilității inspectorului școlar general din Alba, m-am decis să mă informez personal asupra problemei.
     Prima sursă a fost legea. Iar la adresa
http://www.cjmures.ro/Legi/statut_fnct_public.htm a­flăm cine e funcționar public: "III. Servicii des­cen­tra­li­za­te ale ministerelor și ale altor organe centrale din unitățile administrativ-teritoriale: A. Funcții publice de conducere: 1. Director general, inspector-șef; 2. Di­re­ctor general adjunct, inspector-șef adjunct; 3. Director, director adjunct".
     Să vedem acum cine e incompatibil: "Art. 56(1) Calitatea de funcționar public este in­com­pa­ti­bi­lă cu orice altă funcție publică, cu excepția calității de cadru didactic."
     Iar la adresa
http://arhiva.monitorulcluj.ro/2002/2002.03.26/
dreapta.htm am găsit răspunsul la întrebarea hamletiană: a fi sau a nu fi? În dreapta, mai jos, este un mesaj derulant din care aflăm: "6-1 pentru Funar în meciul incompatibililor.
     Tribunalul Cluj a constatat încetarea de drept a mandatului de consilier local pentru următorii aleși ai clujenilor: Mircea Crețu - PUNR - (membru în consiliul de administrație al RATUC), Molnos Lajos - UDMR - (membru CA RATUC), Nicolae Ruja - PUNR - (membru în consiliul de administrație al RAT), Remus Lăpușan - PSD - (funcționar public, director executiv al AJOFM), Teodor Groza - PSD - (director APAPS Cluj), Constantin Corega - PSD - (inspector școlar general al ISJ Cluj) (s.n.). De asemenea, Tribunalul Cluj a respins acțiunea primarului privind constatarea încetării de drept a mandatului consilierului local PSD Marian Todoran (director cu delegare al Spitalului Clinic Județean).
     Primarul Gheorghe Funar a cerut instanței să constate încetarea de drept a mandatelor consilierilor locali care sunt membri în consilii de administrație sau funcționari publici, aflându-se în situații de in­com­pa­ti­bi­li­ta­te, potrivit Legii 215/2001. (O. P.)"
     Ținând cont de această hotărâre a - repet - Tribunalului Cluj, eu nu mai înțeleg de ce la Alba Iulia se tergiversează atâta?! Judecând după adresa paginii menționate, în Cluj lucrurile s-au clarificat încă din 2002, luna martie! Dacă și la Alba Iulia au fost suspiciuni asupra incompatibilității numitului consilier local, de ce primarul n-a acționat la fel ca Funar? Curat legal! Iar dacă se constată și la Alba Iulia in­com­pa­ti­bi­li­ta­tea (nu râdeți, că pe vremea lui Ceaușescu, exasperat de o situație la fel de absurdă, bateristul de la "Celelalte cuvinte" a exclamat: "Băi, parcă în Timișoara e un partid comunist, iar în Oradea, altul! Probabil că unii sunt de stânga, iar ceilalți de dreapta!"), ce-ar trebui să facă onor primarul? Păi să-i ceară consilierului local incompatibil indemnizațiile încasate ilegal din momentul intrării în ilegalitate și până-n ziua de azi. Că noi l-am plătit, contribuabilii! Banii cheltuiți de mine pentru documentare (pe care ar fi trebuit s-o facă Prefectura și Primăria) nu-i mai pun la socoteală, treacă de la mine pentru binele obștesc.
Florin SILEA

Consiliul județean Alba nu respectă propriile hotărâri
Deși stă să se prăbușească, repararea podului de la Colibi a fost abandonată în favoarea DJ 107C
      Un adevărat pericol pentru circulație este podul de la Colibi, pe unde se face legătura între Berghin și Ohaba. Construit din lemn, podul se află într-o avansată stare de degradare, riscând în orice moment prăbușirea. Cei care au drumuri prin zonă și nu doresc să riște un eventual accident trebuie să ocolească kilometri buni prin Sebeș pentru a ajunge în zonă. Tocmai de aceea, la începutul acestui an, CJ Alba a decis demararea lucrărilor pentru construirea unui nou pod, în imediata apropiere a celui în discuție. Zis și făcut. Lucrările au început și au fost cheltuiți 369 de milioane de lei concretizați în două gropi acum pline cu apă. Din data de 15 iunie, lucrările au fost sistate pe motiv că nu sunt bani pentru cumpărarea prefabricatelor din beton. Lucrările la podul de la Colibi sunt cuprinse în planul de lucrări la drumurile publice al CJ Alba. Dacă pentru acest obiectiv finanțarea s-a oprit, în schimb ea curge nestingherită pentru efectuarea unor lucrări suplimentare pe drumul județean 107C: Drâmbar-Șeușa-Ciugud-Oarda-Vințu de Jos. Consilierul județean PD Ion Dumitrel a informat, în cadrul unei conferințe de presă, că față de cele 700 de milioane de lei aprobate de CJ Alba pentru acest drum, au fost cheltuiți în plus circa 1,5 miliarde de lei. Întrebările pe care le pune dl. Dumitrel sunt: "Cine a aprobat modificarea programului de lucrări pe drumurile județene și de ce s-au suplimentat sumele tocmai pe DJ 107C aflat pe teritoriul comunei Ciugud, de unde este originar senatorul PSD Cornel Filipescu?" Mai grav, spune Ion Dumitrel, este că de trei ani de când este senator, Cornel Filipescu nu a adus nici un ban bugetului Consiliului județean Alba, fapt care poate fi verificat pe site-ul Senatului, unde nu apare nici un amendament al senatorului de Alba pentru suplimentarea sumelor destinate județului nostru.
Anca DINICĂ

La bursa destinată absolvenților și-au anunțat participarea doar 17 angajatori
      La Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, acțiune ceva avea loc la data de 26 septembrie a.c. și-au anunțat participarea, la nivelul județului, 17 agenți economici (la Alba Iulia - 7, Sebeș - 4, Câmpeni - 6), din cei 56 contactați de echipele agenției. Angajatorii oferă 106 locuri de muncă, din care doar 5 pentru absolvenții cu studii superioare. Principalele meserii solicitate pentru absolvenții fără studii superioare sunt cele de tâmplari, muncitori necalificați, ospătari, bucătari, barmani, vânzători, casieri, confecționeri îmbrăcăminte, sudori, zugravi, zidari, dulgheri, mecanici. În ceea ce-i privește pe tinerii absolvenți cu studii superioare, locurile de muncă oferite de angajatori sunt în industria hârtiei, ramură în care sunt solicitați 5 economiști. (A.D.T.)
SC Transavia nu are datorii la bugetul statului
      În urmă cu o săptămână, directorul executiv al DGFP Alba, ec. Adrian Zanca a afirmat în cadrul unei conferințe de presă, că "pe site-ul Ministerului Fi­nan­țe­lor au fost prezentați un număr de 14 contribuabili din județ cu un volum al datoriilor de peste 734 de miliarde de lei. Dintre aceștia, unui număr de 5 contribuabili li s-au acordat înlesniri la plată. Este vorba despre SC Ardealul SA Aiud, Incov SA, SC Jidvei SRL, SC Prebet Aiud, SC Transavia SA....". La rândul său, patronul SC Transavia SA, Ioan Popa, a precizat că "orice investitor poate beneficia de facilitățile oferite de legislația în vigoare. Transavia nu are datorii la stat, este la zi cu plata sumelor lunare aferente și chiar le-ar putea achita pe toate o dată, dar dacă legea permite o astfel de facilitate de ce să nu o folosim? Finanțele nu se leagă de adevărații mari datornici, ci numai de cei buni platnici. Voi propune conducerii PSD și prefectului Liviu Mugurel Sârbu să cheme la ordine conducerea finanțelor, astfel ca pe viitor să aibă grijă cum prezintă situația marilor datornici din județ".
Adriana DURIGĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.