Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Cât de naivi am fost, cât de naivi mai suntem
      În 22 decembrie 1989 când la televiziunea română au apărut ținându-se de mână poetul Mircea Dinescu și actorul Ion Caramitru strigând: "Am învins, dictatorul a fugit!", am avut intuiția pe care poate au avut-o și alții, cum că în scurtă vreme în clădirea televiziunii își vor face apariția Iliescu, Brucan și alți așa-ziși disidenți. Luat de euforia momentului, eram fericit că Iliescu avea, spre deosebire de satrapul din Scornicești, o doză de umanism, era, așa cum îi plăcea să spună după aceea, un despot luminat. N-a trecut mult și aveam să ne dăm seama cu toții că nu se schimbase mai nimic, nu făcusem nici o brânză. Totul fusese o butaforie. Președintele Frontului Salvării Naționale venea din interiorul aceluiași sistem, era produsul bolșevismului roșu. Respira prin toți porii ideologia de stânga, cu ura de moarte a țăranilor pentru moșieri, a săracilor împotriva bogaților, lustruia precum Bozan din nuvela "Uzina vie" biela lo­co­mo­ti­vei, sloganul alianței dintre țărănimea muncitoare și clasa muncitoare. Așadar, ce naște din pisică șoareci mănâncă.
     La ce a fost nevoie de acest întreg excurs istoric? Pentru a ne da seama, că nici acum, după 14 ani de la revoluție, Ilici nu s-a schimbat cu nimic, decât eventuala viclenie, diplomație politică. Și acum îi e drag la nemurire sloganul "nu ne vindem țara", "nimeni nu are ce căuta în treburile noastre interne", vis-a-vis de declarația ambasadorului american Michael Guest care ne sugera extirparea sau cel puțin restrângerea ariei corupției. Nici nu s-a instalat bine la Cotroceni că Iliescu a declarat undeva prin Moldova adânc fesenizată că "proprietatea privată e un moft", ca după câțiva ani, același zâmbăreț președinte să spună, când cu discuțiile privind schimbarea Constituției, că nu înțelege de ce se tot insistă pe garantarea proprietății. E simplu ca bună ziua, "bunicuța", cum i se spune cu o caldă ironie, nu și-a schimbat deloc idiosincrasiile față de capitalism, poncifele comuniste, elogiul sărăciei cinstite și protecția celor săraci. S-a mai pronunțat domnia sa în favoarea impozitelor de până la 80% pentru salariile foarte mari. Și atunci, mă rog, de unde să se ivească acea clasă de mijloc existentă în toate țările civilizate și democrate? De bună seamă, astea sunt gogorițe e­le­cto­ra­le. Să mai lăsăm Banca Mondială în pace, că ea ne-ar fi făcut să desființăm fermele zootehnice, să persiflăm me­mo­ran­du­mul de la Cluj cu regionalizarea și descentralizarea.
     Domnia sa, care s-a născut cu idei social-democrate de stânga, dar trăiește acum liberal și va rămâne în gândire un adept al economiei de piață sociale, împrumutând modelul chinezesc, unde a rămas impresionat de schimbările survenite de pe vremea studenției sale, când Beijingul era plin de biciclete și acum de limuzine occidentale. Numai că eternul zâmbăreț de pe Dâmbovița uită să ne spună că acolo se muncește și că socialismul drag inimii lui se împletește armonios cu principiile economiei de piață capitaliste. Dl. Iliescu rămâne același vajnic patriot care se opune plecării tinerilor peste hotare în căutarea unui loc de muncă și a unei pâini de trăit. Mai bine sărac și cinstit, dar patriot în țara ta, în care corupția roade ca un cancer trupul societății, iar mas­to­don­ții industriali mănâncă banii ce se cuvin pensionarilor, celor defavorizați de soartă? Având vreme de cugetări și de scris cărți, omul răsăritului are reacții emoționale, umorale și jignește evreii prin aceea că domnia sa nu înțelege care a fost esența Holocaustului, fiind nevoie apoi de pertractări.
     Dacă domnia sa se arată atât de furios pe cei îmbuibați, de ce nu îi silește (că pârghii sunt) să-și părăsească crezurile de căpușe și să îmbrățișeze numai idealurile politice. De ce, în plin regim iliescian, înflorește o pletoră de oameni super­bo­gați, iar cei mai mulți dintre aceștia fac parte din cercurile puterii?
Gheorghe JURCĂ