Ultima oră
Știri
Primarul din Șibot s-a înscris în PSD
      Mircea Bonța, primarul comunei Șibot, care a candidat la alegerile din 2000 pe lista F.E.R. pentru func­ți­a de primar, a trecut în urmă cu câteva zile la PSD. Președintele organizației PSD Cugir, Constantin Predescu, cel care răspunde din partea Bi­ro­u­lui Executiv județean de organizația din Șibot, ne-a informat că, la conferința organizației co­mu­na­le Șibot a PSD, dl. Bonța a fost ales în funcția de vicepreședinte PSD. Predescu ne-a mai precizat că actualul primar va candida din par­tea PSD pentru un nou mandat la alegerile de anul viitor pentru lo­ca­li­ta­tea Șibot. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ieri, în prezența deputatei Mona Muscă
Liberalii au dezbătut noua lege a pensiilor
      Modificarea repetată a legii pensiilor din 2000 a dus la deteriorarea fără precedent a situației pensionarilor din România, fapt ce impune, în opinia liberalilor, modificarea și completarea acestui act normativ pentru a se asigura respectarea principiilor care stau la baza funcționării sistemului public de pensii.
     Ieri, în sala de ședințe a Hotelului "Parc" din Alba Iulia, la inițiativa PNL și a sindicatului Cartel Alfa, în prezența doamnei deputat Mona Muscă, vicepreședinte PNL și a domnului Petru Dandea, vicepreședintele Cartel Alfa, a deputatului PNL de Alba, Dan Simedru, a președintelui PNL Alba Iulia, Simion Crețu și a liderilor județeni ai confederațiilor sindicale a avut loc dezbaterea publică asupra proiectului de lege comun privind modificarea și completarea Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale.
     Inițiativa legislativă a PNL urmărește eliminarea inechităților create pentru modificarea de către actuala guvernare a legii pensiilor și așezarea întregului sistem de pensii pe principiul tratamentului nediscriminatoriu și a eliminării diferențelor dintre cuantumul pensiilor stabilite pentru condiții de muncă identice. Noul proiect de lege propus de PNL dorește modificarea punctului de pensie, care urmează să se calculeze pe baza unui coeficient care va fi cel puțin 45% din salariul mediu brut pe economie, aceasta însemnând o recalculare onorabilă și decentă a pensiilor pentru toate categoriile de pensionari indiferent de vârsta și anul pensionării.
     Spre deosebire de actuala guvernare, care nu procedează în acest fel, PNL consideră că un proiect legislativ de o asemenea importanță nu poate fi făcut fără consultarea prealabilă a opiniei publice și mai ales a persoanelor direct interesate.
     Deputata Mona Muscă a ținut să sublinieze că: "Dacă PSD-ul ne fură și acest proiect legislativ, cum a făcut și cu proiectul pentru agricultori, am să-l votez cu amândouă mâinile. Fie furtul la ei și dreptatea la noi! Fie votul la ei și dreptatea la noi! Drepturile de autor le vom primi pe lumea cealaltă! Măcar pensionarii să o ducă mai bine!"
Nicoleta TOMUȚA

Meșteșugarii români au găsit soluția încălzirii pentru familiile sărace
Reprezentanții acestora s-au întâlnit la Alba Iulia cu producătorul celei mai ieftine centrale de apartament, dl. Laurențiu Olaru, de la "Perla Mex"!
      Joi, 4 septembrie 2003, la Alba Iulia a avut loc o întâlnire care ar putea schimba soarta familiilor sărace pe timpul iernii, ajutându-le să nu mai înghețe de frig în propriile apartamente debranșate de la rețeaua centralizată de termoficare. După cum vă informam recent, jumătate din apartamentele debranșate nu au montate centrale de apartament. Cum se vor descurca acești oameni când vor veni înghețurile? Numai Dumnezeu știe! Și iată că o soluție a fost găsită de către dl. Laurențiu Olaru, directorul societății "Perla Mex", din Alba Iulia, care a realizat un tip de centrală cu consum mic, randament mare și un preț de vânzare și instalare foarte mic (cam jumătate din prețul unei centrale de import). Funcționând pe un principiu foarte simplu, aceasta a fost deja testată de specialiști și de beneficiari. Desigur, este înregistrată la Oficiul de Standarde, Invenții și Mărci.
     Noul tip de centrală se dovedește salutară pentru familiile cu posibilități materiale limitate, dar este prea puțin cunoscută. Prin urmare, după o discuție prealabilă cu Vasile Stan, președintele ATCOM Alba (Asociația Teritorială a Organizațiilor Cooperativelor Meș­te­șu­gă­rești), dl. Olaru a acceptat să prezinte centrala reprezentanților ATCOM din cele mai sărace județe ale țării, care ar avea posibilitatea să o producă și să o valorifice la nivel local. Întâlnirea cu aceștia a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, în Alba Iulia. "Am căutat, ne-a declarat dl. Olaru, să venim în întâmpinarea cetățenilor cu un produs eficient și, totodată, adaptat la puterea de cumpărare a românilor. De asemenea, în cadrul întâlnirii cu reprezentanții ATCOM din Botoșani, Brăila, Ploiești și Craiova, am oferit soluții pentru reducerea consumurilor energetice în halele industriale, soluții ce pot fi aplicate rapid și cu costuri minime..."
     Așadar, meșteșugarii români au acum posibilitatea de a-i sprijini pe cei mai săraci dintre români, pentru ca aceștia să nu mai înghețe la iarnă în propriile a­par­ta­men­te. (I.H.)
Un stadion pierdut în ceața nepăsării
Nici la această oră stadionul "Cetate" nu și-a găsit stăpânul
      Odată cu intrarea FC Unirea în Divizia A, una dintre problemele care au apărut, sau mai bine zis s-a acutizat, este cea a bazei sportive, mai exact a stadionului "Cetate". Un stadion mare, care ar putea fi și frumos. Numai că deocamdată lucrurile stagnează. Și nu pentru că Primăria și Consiliul local Alba Iulia nu ar dori să finanțeze lucrările de modernizare, ci pentru că deocamdată nu poate face acest lucru. S-a scris și știe toată lumea că stadionul "Cetate" nu este în proprietatea Primăriei Alba Iulia, care în această situație nu poate cheltui bani publici pentru nici un fel de reparații la acest obiectiv. Asta deși Consiliul local Alba Iulia a aprobat peste 3 miliarde de lei din bugetul pe acest an în scopul sus numit. De câteva luni Primăria Alba Iulia, personal primarul Mircea Hava a cerut sprijinul Prefecturii Alba pentru emiterea unei hotărâri de guvern prin care stadionul "Cetate" să treacă în administrarea mu­ni­ci­pa­li­tă­ții. "Am tot primit apoi asigurări că hotărârea de guvern a fost aprobată, ba că s-a pierdut apoi pe la Monitorul Oficial și de aceea nu se publică (o hotărâre de guvern intră în vigoare abia după publicarea în M.O.). N-au fost decât minciuni. Poate că cineva a dorit să fim criticați eu, primăria și Consiliul local pentru că stadionul este așa cum este. Am aflat însă că în data de 5 iulie hotărârea de guvern a fost doar lecturată, nu și aprobată. Puteam s-o așteptăm mult și bine." - a declarat în cadrul unei conferințe de presă Mircea Hava. Vineri primarul a avut o discuție cu secretarul de stat Gheorghe Enacu primind asigurări că problema va fi rediscutată pe larg mâine, la Alba Iulia, cu ocazia vizitei pe care o face în județul nostru o delegație gu­ver­na­men­ta­lă condusă de ministrul Ioan Rus, existând po­si­bi­li­ta­tea introducerii hotărârii de guvern în ședința de joi, 11 septembrie.
     Urgența nu mai trebuie prea mult explicată mai ales pentru cei care merg la meciurile pe care FC Unirea le dispută acasă, pentru cei care și-au cumpărat a­bo­na­men­te și cărora li s-a promis un loc pe scaun. Ori dacă lucrările la stadion nu au început din motivele men­ți­o­na­te, nici scaune suficiente nu prea sunt, fapt ce a stârnit, firesc, nemulțumirea plătitorilor. Referindu-se la costul piperat al biletelor și abonamentelor (cel mai mare în Divizia A), Mircea Hava a declarat că dacă stadionul va fi administrat de primăria albaiuliană există posibilitatea reală a reducerii lui.
     Cât despre prezența gardienilor publici la stadion, viceprimarul Călin Potor a precizat că aceștia sunt prezenți doar pentru a asigura liniștea și nu controlează biletele de intrare. Dacă ar face-o (și o vor face când stadionul va fi administrat de primărie) nu ar mai fi atât de mulți spectatori neplătitori.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.