Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Coșmarul lui 11 septembrie
      Azi, se împlinesc doi ani de la tragicul atentat asupra gemenilor WTC, considerat de foarte mulți oameni din sfera politicului drept "cel de-al doilea Pearl Harbor" al Americii. Coșmarul care a venit din cer a zguduit nu numai spațiul Lumii Noi, ci întreaga omenire. Era o reacție a ceea ce numim fundamentalismul musulman, o cruciadă arabă împotriva valorilor democrației occidentale și în speță a celor americane. Se poate trage concluzia că terorismul musulman și, într-un sens mai larg, internațional, spunem acest lucru întrucât atentatele fundamentaliștilor sunt susținute financiar de unele țări membre ale ONU, a luat locul, dacă nu e prea îndrăzneață afirmația noastră, celui de-al doilea pol al puterii mondiale, care fusese comunismul. În lumea de azi s-au creat o serie de organizații internaționale care nu și-au propus alt scop decât să se sinucidă, să omoare odată cu ei nevinovați și mai ales femei, copii, tineri și bătrâni. Și asta numai pentru că sunt de altă nație și că vorbesc engleza.
    Dacă și până la acest trist episod, Statele Unite, mai ales după căderea Berlinului, erau considerate pe bună dreptate jandarmii lumii, după 11 septembrie 2001 acestea și-au înăsprit hegemonia, trecând la formarea unei coaliții internaționale, una pentru Afganistan și alta pentru războiul din Irak. Totodată, s-a extins Alianța Nord-Atlantică spre țările ex-comuniste, inflamând orgoliul Rusiei, cândva o mare putere nucleară dar nici acum de neglijat. Așa a intrat și România în NATO, instituindu-se o nouă arhitectură geopolitică a lumii. După cum se știe, Franța și Germania s-au opus războiului din Irak dar au avut de pierdut, în primul rând comercial și turistic. Însuși ONU a avut de suferit de pe urma războiului contra terorii. Iară că acum Kofi Annan, secretarul general al ONU, cere sprijin pentru campania din Irak. Cu toată demonstrația de forță aviatică și marină în Golf, America nu se vede pusă la adăpost de reculul acestei forțe oarbe, fanatice, care este islamismul. Atentatele petrecute în ultimii doi ani împotriva intereselor americane și occidentale s-au înmulțit și nu redus, așa cum s-ar fi putut crede ca urmare a răspunsului în forță dat de Bush după 11 septembrie 2001, ceea ce înseamnă că sentimentul anti-american ia o amploare fără precedent.
    Se poate afirma că, după 11 septembrie 2001, lumea este tot mai nesigură și mai puțin unită. Relațiile americanilor cu francezii și germanii s-au răcit mult, pierderile suferite de comunitatea internațională în Irak i-au făcut parcă pe teroriști să devină mai îndrăzneți, ba mai mult, să-și perfecționeze atentatele. Întrebarea care se pune cu tot mai multă acuitate este dacă lumea e mai sigură și mai unită după 11 septembrie 2001. Din păcate nu se poate da un răspuns afirmativ. În primul rând că, pe măsură ce terorismul devine tot mai virulent, se restrâng libertățile omului de rând occidental și american. S-a inventat o mașinărie infernală de urmărire a cetățenilor, de stocare a informațiilor despre indivizi și organizații, tocmai cu scopul de a se putea interveni prompt. Până ce nu va dispărea sărăcia cronică, intoleranța etnică și religioasă, conflictele teritoriale acute și fundamentalismul de orice fel, nu va fi liniște pe Terra. Probabil va fi prins și martirizat Ussama Ben Laden, dar se va ivi un altul, poate și mai bine instruit, care să devină un simbol al frustraților.
    Ceremonia de azi de la New York se anunță a fi tristă. Opinia publică americană este încă puternic șocată, bulversată de miile de morți cauzate de această catastrofă. Este limpede pentru toată lumea că orgoliul american rănit de moarte, fiind distruse simbolurile puterii americane, nu va ierta un astfel de act și de acum George Bush a promis o revanșă pe măsură: "Război contra terorismului". Primele riposte au fost date, dar lupta este departe de a se fi încheiat. Dar până nu vor fi combătute și eradicate cauzele terorismului și nu efectele, nu putem vorbi de o victorie asupra acestui fenomen diseminat în întreaga lume și nici de o liniște planetară.
Gheorghe JURCĂ