Ultima oră
Știri
Cu o loialitate rar întâlnită
Horenii preferă să alimenteze bugetul local cu amenzile primite în țară
      O loialitate mai rar întâlnită a cetățenilor contribuabili față de bu­ge­tul local am depistat-o în rândul localnicilor din comuna Horea. Pri­ma­rul comunei, Corneliu Olar ne-a declarat că există o solidaritate ta­ci­tă a transportatorilor de lemne sau alte produse din materal lemnos, în timpul periplului acestora prin țară. Este de prisos să vă reamintim că bugetele locale, mai ales cele ale comunelor, sunt la limita supra­vie­țu­i­rii. Conștienți de acest lucru, horenii care au diverse afaceri prin țară și care au ghinionul să fie amendați de poliție sau de alte organe de control preferă să-și plătească "dijma" în contul Primăriei Horea și nu în ale diverselor localități unde au fost surprinși în flagrant delict. Primarul Olar este mulțumit că oamenii au priceput utilitatea acestei metode: "Decât să le umfle altora bugetele, mai bine să plătească pentru lo­ca­li­ta­tea lor!". Corneliu Olar ne-a de­cla­rat că el însuși a avut ocazia să "cotizeze" la visteria primăriei Horea, în această vară. Din spusele sale am aflat că pe raza municipiului Con­stan­ța, poliția din localitate l-a a­men­dat "pentru toate neregulile posibile": vorbitul la telefon mobil, lipsa centurii de siguranță, exces de viteză etc. Amenda - o sumă destul de consistentă - a ajuns evident tot în vistieria Primăriei Horea. Metoda aduce destui bani la bugetul local, ținând cont de câți horeni merg cu lemne prin țară și de cât de "vânate" sunt prin alte județe (chiar și la noi) autocamioanele cu număr de Alba...
Nicoleta TOMUȚA

Transilvania Turism SA Alba Iulia se modernizează
      Imaginea ternă, neospitalieră pe care a oferit-o multă vreme hotelul și restaurantul S.C. Transilvania Tu­rism SA Alba Iulia devine tot mai mult o amintire. După privatizare, unitatea hotelieră albaiuliană a beneficiat de un program in­ves­ti­ți­onal substanțial. Anul trecut au fost finalizate importante lucrări de in­ves­ti­ții ce au vizat achiziționarea unei centrale termice performante, re­u­ti­la­rea spălătoriei și modernizarea rustică a restaurantului-salon a căror valoare a depășit 2,3 miliarde de lei. În prezent se dă o mare bătălie pentru reabilitarea a 30 la sută din spațiul de cazare. Se lucrează intens la montarea geamurilor și ușilor ter­mo­pan, modernizarea băilor și ca­me­re­lor, înlocuirea mobilierului. Pentru această înnoire sunt alocate peste 10 miliarde de lei, ne-a declarat d-na Viorica Cârnaț, di­re­ctoa­rea firmei. Programul prevede ca până la 1 Decembrie - Ziua Națională a României, toate lucrările să fie încheiate. (S.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
O comemorare sumbră
Doi ani de la atacul terorist asupra World Trade Center din New York
      De 730 de zile în vocabularul curent al americanilor revine ca un laitmotiv - o expresie laconică. Adică, memorabila zi din 11 septembrie 2001, care a îngrozit și îndoliat întreaga lume. Atacul criminal asupra celor două blocuri turn gemene din New York. La un an și cinci luni de la această furie barbară asupra "gemenilor", am avut prilejul să privesc cu groază printre zăbrelele gardului metalic ce împrejmuia hăul terifant căscat pe locul celor mai înalte blocuri din SUA, simbol al cutezanței și inventivității constructive a eternei Americi. Imagini de coșmar s-au învălmășit halucinant în minte. Pironit locului, prin fața ochilor se succed cu repeziciune secvențe din cel mai zguduitor film de groază. Înspăimântați de neputința de a se salva, mulți dintre miile de oameni aflați în cele două blocuri flutură cu disperare pânze albe în speranța că vor fi salvați. Când limbile flăcărilor au năpădit clădirile unii au preferat să se arunce pe geam de la etajul 80, 85, 90 ori 110 nevrând să ardă de vii în infernul bestiei umane. Gestul lor a fost cel din urmă adio adresat mulțimii de la sol paralizată de groază. Din acea fatidică zi de 11 septembrie 2001, New York-ul, capitala financiară a lumii, este văduvit de "Trestiile gânditoare" în care își aveau un loc de muncă estimat la opt mii de persoane. Zestrea urbanistică a New York-ului este vămuită de 220 de etaje, cât însumau cele două blocuri gemene. De 730 de zile faimosul World Trade Center (WTC) a devenit amintire. Printr-o dramatică fărădelege Empire State Building, ce numără 102 nivele, înalt de 381 de metri, a rămas cea mai reprezentativă clădire a marii metropole americane.
    Stăpânit de emoția craterului apocaliptic ce se cască pe locul foștilor "gemeni", încerc să iau cu mine o imagine. Gratiile gardului de fier sunt atât de aproape una de alta că nu lasă loc obiectivului fotografic să se strecoare. Și totuși, zi și noapte, fleșurile aparatelor de filmat și fotografiat nu încetează să fure măcar o părticică din acest înspăimântător loc al durerii și suferinței neconsolate. Americanii, mulțimea turiștilor veniți aici din întreaga lume continuă să se întrebe revoltător: cine și unde s-a greșit de s-a ajuns la un deznodământ atât de tragic, ca două avioane pirat, pline de pasageri, cu 40 de tone de kerosen fiecare, să se înfigă cu toată puterea aproape de creștetul blocurilor gemene? Nici până azi nu s-a dat încă un răspuns verosimil. Pe zi ce trece durerea și suferința celor nemângâiați iau chipul muțeniei și al împietririi. Chipuri marcate de cumplitul sinistru al imensei gropi, ce a fost cândva fundația WTC, încearcă să strecoare printre gratii flori, multe flori ale recunoștinței și reculegerii. Zborul petalelor se frânge repede și se aștern peste molozul cenușiu. Cicatricea lăsată de bestialitatea actului terorist este prea mare și prea adânc săpată în inimile atâtor ființe neconsolate pentru a se putea șterge prea repede. Copleșit de tristețe, simt cum o lacrimă sfântă se prelinge pe obraji și mă pomenesc rostind cu mânie și revoltă: omenirea nu trebuie să mai îngăduie repetarea unor astfel de monstruozități infernale!
    La acest nedorit memorial al durerii nu există o carte de impresii. Una ar fi insuficientă. Ar trebui poate sute de astfel de receptoare ale trăirilor și sentimentelor pe care le încearcă cei ce se abat pe la ruinele WTC sub care și-au găsit sfârșitul peste trei mii de ființe. O cifră exactă n-a fost încă comunicată de autoritățile federale. Cu siguranță că o astfel de cronică vie, scrisă în toate limbile pământului, ar fi cea mai emoționantă pledoarie împotriva răului și a crimelor teroriste. Nu știu dacă cineva a avut inspirația să strângă măcar multitudinea textelor scrise în grabă de mâini tremurânde și atârnate de grilajele gardului. Înduioșătoare imagine a mulțimii solidare cu cei trecuți în neființă. Într-o zi de toamnă, americanii prăznuiesc Ziua Recunoștinței. În ziua de 11 septembrie a fiecărui an se cuvine să îngenunchem pios în memoria celor din WTC ce nu mai sunt printre noi.
    Oricât de grea și copleșitoare ar fi durerea dezastrului WTC, nu se cuvenea ca imaginea dezolantă a gemenilor să fie cultivată la nesfârșit cu ostentație. Administrația New York-ului a găsit puterea să inițieze un concurs internațional pentru reconstrucția spațiului de la kilometrul zero al orașului. A fost admis proiectul arhitectului german Daniel Liberskind ce înfățișează un impunător ansamblu de clădiri emblematice din metal și sticlă, ce întrec în grandoare și măreție cele mai îndrăznețe vise. Lucrările de materializare a proiectului au început de câteva luni. Durata construcției este apreciată de primarul New York-ului, Bloomberg, la trei ani. Noul complex poartă de pe acum numele de "Orașul lumină" ori "Grădina văzduhului".
Sebastian TRUȚĂ

Adrian Zanca nu vrea să polemizeze cu patronul SC Transavia
"Nu am fost chemat la ordine de către nimeni, iar cu privire la datornici consultați site-ul Ministerului de Finanțe"
      Prin conferința de presă organizată ieri la sediul Prefecturii Alba, directorul executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice Alba, Adrian Zanca, a vrut să răspundă indirect acuzațiilor aduse de patronul Transavia, Ioan Popa, cu privire la activitatea acestei instituții. Totul a pornit de la anunțarea de către șeful DGFP Alba, în urmă cu câteva zile, a unui număr de 5 mari contribuabili din județ cărora li s-au acordat înlesniri la plată și anume SC Ardealul SA Aiud, SC Incov SA Alba Iulia, SC Jidvei SRL, SC Prebet SA Aiud și... SC Transavia SA. Interpretările ulterioare ale unora au indus opinia că respectivii ar fi marii datornici la bugetul statului, când de fapt aceștia beneficiază de înlesnirile legale pentru unele datorii. "Nu vreau să intru în polemică cu nimeni, nu am fost chemat la ordine la PSD și nici de către prefect, care mi-a recomandat să aplic în continuare legea", a spus Adrian Zanca, care la întrebarea fără echivoc pusă de reporterii noștri "are sau nu datorii SC Transavia?" a răspuns sec: "Consultați site-ul Ministerului de Finanțe". În continuare, Adrian Zanca a repetat anumite date furnizate și în precedenta conferință, referitoare la depășirea planului de încasări la buget, precum și la măsurile de executare silită aplicate firmelor rău-platnice.
    Directorul executiv al DGFP Alba a subliniat în acest sens măsurile luate la exploatările miniere de la Zlatna, Baia de Arieș și Roșia Montană ale căror datorii cumulate depășeau, la finele anului 2002, 135 miliarde lei. De asemenea, se remarcă și pierderea a doi importanți contribuabili din județul Alba și anume fabrica de bere Bergenbier de la Blaj și SC Distrigaz Nord, care din acest an își vor plăti dările (în sumă de peste 165 miliarde lei) la București și respectiv Tg. Mureș. Nu în cele din urmă, am mai fost informați că, în aceste zile, se efectuează controale la cluburile de fotbal Unirea Alba Iulia și Minaur Zlatna ale căror concluzii vor fi oferite în perioada următoare.
Răzvan JURCĂ, Adriana DURIGĂ

Spitalul din Cugir, sub lupa specialiștilor
      Ieri, Spitalul din Cugir a fost consultat de o echipă de specialiști în domeniu pentru stabilirea diagnosticului și eventual a șanselor de supraviețuire ale acestei unități medicale aflată în grea suferință. Au analizat "bolnavul" aflat în "colaps": dr. Sanda Manea, director adjunct al DSP Alba, ec. Gheorghe Ștef, directorul CAS Alba, dr. Gheorghe Vieru, președintele Colegiului Medicilor Alba, ing. Cornel Murg, viceprimarul Cugirului, dr. Marin Modoeanu, directorul spitalului Cugir, medici și consilieri locali. Directorul CAS Alba, ec. Gheorghe Ștef ne-a spus că a fost analizat contractul pe care spitalul îl are cu CAS-ul, din acest punct de vedere neexistând datorii între cele două părți. Cei prezenți la discuții au oferit soluții de eficientizare a activității unității spitalicești din Cugir, soluții care vor fi dezbătute în ședința Consiliului de Administrație a spitalului. Viceprimarul Cugirului, ing. Cornel Murg ne-a declarat că în ultima ședință de CL, consilierii au promis că la următoarea rectificare a bugetului local, dacă aceasta va fi pozitivă, banii se vor îndrepta cu predilecție spre acoperirea datoriilor pe care spitalul le are către furnizori. (N.T.)
Eugen Popa învață despre fondurile structurale europene
      Timp de două zile - 8 și 9 septembrie - președintele CJ Alba, Eugen Popa a participat la întâlnirile franco-române ale colectivităților locale care au avut loc la Villefranche Rouergue (Franța). Președintele CJ Alba a făcut parte din delegația condusă de premierul Adrian Năstase, alături de alți 30 de președinți de consilii județene. Aceștia au participat la lucrările Atelierului 3 unde s-au dezbătut problemele legate de fondurile structurale ca mijloc pentru dezvoltarea teritoriilor. Accentul s-a pus pe necesitatea pregătirii unor oameni capabili să conceapă proiecte și pe monitorizarea modului de folosire a acestor fonduri în interesul comunității, responsabilitățile ce revin administrațiilor publice județene și locale în folosirea acestor fonduri importante pentru reducerea decalajelor existente în diferitele regiuni ale Europei Unite atât în statele membre, cât și în cele candidate. Din totalul fondurilor alocate 40% vor fi folosite pentru politicile agrare, iar 30% pentru politici de coeziune economică. Criteriile de alocare a fondurilor structurale sunt aceleași atât pentru statele membre, cât și pentru cele candidate.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.