Ultima oră
Știri
A alunecat din văzduh în eternitate
Se împlinesc 90 de ani de când Aurel Vlaicu s-a prăbușit cu avionul construit de el în satul Bănești de lângă Câmpina
      S-a întâmplat într-o zi fatidică de sâmbătă, 13 septembrie 1913, când inventatorul și aviatorul Aurel Vlaicu, dorind să treacă Carpații pentru a participa la sărbătorile ASTREI, s-a prăbușit cu avionul construit de el în satul Bănești, din preajma Câmpinei. Atunci întreg pământul românesc s-a cutremurat de durere. Mâna nevăzută a des­ti­nu­lui a vrut ca, în acea zi nefericită, genialului inventator din Binținții O­răș­ti­ei să-i fie curmată plutirea lină a păsării făurite de el și să cadă din aer în eternitate. Când Vlaicu a fă­cut o demonstrație de zbor pe Câm­pia Libertății din Blaj, la care au asistat oficialitățile vremii și toată floarea intelectualității românești, co­ple­șit de emoție, Nicolae Iorga a pus mâinile streașină la ochi și a lansat în gura mare avertismentul: "O­pri­ți-l, mă, că o să moa­ră!"(S.T.)
Seminar pentru tinerii din munții Apuseni
      În perioada 13-14 septembrie, în localitatea Scărișoara se va desfășura seminarul "Strategii de dezvoltare comunitară", susținut de d-na Teodora Borghoff. Seminarul este organizat de Asociația "Mon­ta­na Moților" și face parte din activitățile unui proiect de dezvoltare a organizației, finanțat de Fundația "Principesa Margareta a României", în cadrul Programului CRESC.
    Scopul acestui seminar este determinarea tinerilor din mediul ru­ral să se implice în activități care să genereze bunăstarea satului, for­ma­rea în rândurile acestora a abilităților de mobilizare și co­or­do­na­re a mem­bri­lor comunității, precum și a­tra­ge­rea partenerilor și a fondurilor ne­ce­sa­re realizării unor proiecte durabile. (I.H.)
Cresc efectivele de animale
      La nivelul județului, efectivele de animale erau de 85.069 bovine, 142.680 porcine, 255.304 ovine și caprine și 3.739 mii capete păsări. Comparativ cu situația existentă la finele lunii iulie a anului trecut, efectivele au crescut cu 4,4 la sută la porcine, 21,4 la sută la păsări și au scăzut cu 1,5 la sută la ovine și caprine și 1,6 la sută la bovine. Producția agricolă animală în perioada 1 ianuarie-31 iulie a.c. a fost de 20.310 tone carne, 968 mii hl lapte și 84.860 mii bucăți de ouă. Față de perioada corespunzătoare a anului trecut, producția de carne a crescut cu 30,7 la sută, producția de lapte cu 0,6 la sută, iar cea de ouă cu 5,3 la sută. (A.D.T.)
Datorită intervenției prefectului Liviu Mugurel Sârbu
Diabeticii din Apuseni își vor putea ridica medicamentele de la farmacia spitalului din Câmpeni
      Prezența în premieră, în cursul zilei de joi 11 septembrie a.c., în calitate de prefect la Câmpeni a d-lui dr.ing.ec. Liviu Mugurel Sârbu a fost una deosebit de benefică mai ales pentru suferinzii de diabet din zona munților Apuseni. Aceștia erau nevoiți să se deplaseze până la Alba Iulia pentru a-și putea procura vitalele medicamente. Însoțit de di­re­cto­rul Casei județene de Să­nă­ta­te, Gheorghe Ștef și de deputatul Con­stan­tin Selagea, prefectul de Alba, împreună cu cei doi a găsit o soluție care cu siguranță va fi foarte bine primită de către oamenii suferinzi. Astfel, s-a decis ca, începând cu data de 1 octombrie 2003, di­a­be­ti­cii din zonă să-și poată procura medicamentele de la farmacia spi­ta­lu­lui din Câmpeni.(R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Din cauza indolenței existente la Primăria Scărișoara
Există pericolul de a se pierde un important proiect social
      Din luna octombrie 2001, Fondul Român de Dezvoltare Socială finanțează în județul Alba proiectul "Adăpost săptămânal pentru copiii moților", proiect implementat de Asociația "Montana Moților" în par­te­ne­riat cu Primăria comunei Scărișoara. Obiectivul pro­ie­ctu­lui este de a contribui la reducerea absenteismului și abandonului școlar prin înființarea unui adăpost pe timpul săptămânii (tip internat școlar) pentru copiii proveniți din familiile sărace, care locuiesc în satele și cătunele izolate ale comunei Scărișoara și care sunt nevoiți să parcurgă pe jos distanțe mari (7-12 Km) pentru a ajunge la școală. Primăria comunei Scărișoara s-a angajat să participe la realizarea proiectului și la preluarea costurilor de întreținere conform unei Hotărâri de CL. Potrivit condițiilor de finanțare, participarea locală este obligatorie, iar angajamentul autorității locale a constituit un puternic argument pentru aprobarea proiectului și garanția execuției sale în bune condiții.
    În schimb însă, printr-o adresă comunicată pre­fe­ctu­lui Liviu Mugurel Sârbu, de către președintele Con­si­liu­lui Director al FRDS, se specifică faptul că după 22 de luni de derulare, proiectul este departe de a-și fi atins scopul, în sensul că lucrarea de renovare nu este terminată, deși au fost utilizate aproape în întregime sumele alocate de grantul FRDS. Pentru ca adăpostul să devină funcțional, mai este necesară reparația acoperișului clădirii, realizarea dușumelelor, a unei fose septice, a instalației de încălzire și amenajarea grupurilor sanitare. Lucrările sunt estimate la cel puțin 400 mi­li­oa­ne lei, o sumă incomparabil mai mică față de contribuția FRDS.
    Foarte nemulțumit de posibilul eșec ce se pre­fi­gu­rea­ză (ar fi primul din cele peste 300 de proiecte finanțate de FRDS și care ar afecta grav imaginea județului Alba), prefectul Liviu Mugurel Sârbu s-a deplasat personal joi 11 septembrie a.c. la Scărișoara, unde nu a avut tocmai cuvinte de apreciere la adresa primarului, care dădea din colț în colț. Prefectul i-a comunicat imperativ acestuia să facă toate demersurile pentru respectarea angajamentelor financiare asumate de primăria Scărișoara în vederea încheierii proiectului până la sfârșitul lunii septembrie a.c. În caz contrar ...
Răzvan JURCĂ

PUR Alba vrea majorarea pensiilor și salariilor
      În cadrul unei conferințe de presă, vicepreședintele PUR Alba - ec. Ioan Căldare a criticat dur recentele scumpiri ale energiei electrice și ale gazelor naturale. El a arătat că "majorarea tarifelor la energia electrică pentru toate categoriile de consumatori finali cu 17,5% și a prețului gazelor naturale cu 12% va accentua starea de sărăcie a populației și va contribui la dezastrul Intreprinderilor Mici și Mijlocii" care nu vor mai putea face față acestor cheltuieli. Această măsură, spune Ioan Căldare, vine în contradicție cu o lege economică simplă care spune că motorul dezvoltării este consumul. Or, odată cu creșterea prețurilor la energie, crește prețul tuturor produselor și serviciilor astfel încât numai de stimularea consumului nu mai poate fi vorba. Că de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere. Iar în buzunarele românilor nu-i mai nimic! "Stimularea consumului populației se face prin corelarea permanentă a salariilor și pensiilor cu indicii de majorare a prețurilor. Fapt care nu s-a întâmplat. Ce ați făcut cu nivelul de trai din 2000 încoace, domnilor guvernanți? Aceasta-i întrebarea!"
Anca DINICĂ

PNȚCD cere demisia consilierului Iosif Hada
      În cadrul conferinței de presă organizată de PNȚCD, liderii țărăniști prezenți au făcut publică solicitarea lor privind demisia consilierului județean Iosif Hada. "Ales pe listele ANCD în anul 2000, a declarat președintele țărăniștilor Voicu Vasile Bora, consilierul Iosif Hada a virat brusc spre stânga spectrului politic și mai ales spre funcția de șef al Corpului Gardienilor Publici, post oferit de noul său partid- PSD. Dar, odată cu pierderea acestei poziții, și convingerile domnului Hada au suferit brusc modificări, dumnealui îmbrățișând subit o nouă doctrină, cea umanistă social-liberală, cu tendințe creștin-democrate, a PUR.
    În numele electoratului din județul Alba, PNȚCD se întreabă pe cine mai reprezintă domnul Hada în Consiliul Județean? PUR Alba, prin vocea președintelui său Nicolae Popa, s-a pronunțat în repetate rânduri pentru pierderea calității de aleși a celor ce părăsesc formațiunile politice pe listele cărora au candidat.
    Presa centrală și locală a consemnat inițiativa PUR de a se introduce acest principiu chiar în Constituția României, cu prilejul actualelor modificări aduse actului fundamental, amendament evident neacceptat de către alianța parlamentară aflată la guvernare, adică alianța PSD- PUR". (I.H.)
Deputatul Codrin Ștefănescu susține înființarea unui centru european de artă la Alba Iulia
În curând va fi demarată o acțiune caritabilă destinată sprijinirii orfanilor și persoanelor vârstnice
      Întâlnirea cu presa a secretarului executiv al PSD, deputatul de Alba Codrin Ștefănescu a debutat cu prezentarea principalelor teme abordate în cadrul recentei întâlniri a conducerii PSD ce a avut loc la Snagov. Este vorba despre situația legislativă din această sesiune, precum și legile ce urmează a fi discutate. Au fost analizate și probleme legate de Constituția României, dar și de activitatea parlamentarilor în teritoriu. "Președintele PSD, Adrian Năstase a subliniat faptul că toți parlamentarii PSD trebuie să se afle într-un permanent contact cu reprezentanții presei din județe, să dea dovadă de transparență în luarea tuturor deciziilor, să fie deschiși colaborării cu presa, dar și dialogului cu cetățenii și să aibă o conduită de 10 puncte, adică ireproșabilă", a precizat deputatul PSD. Una dintre temele discutate a fost legată de activitatea parlamentarilor PSD, intervențiile și declarațiile politice ale acestora, numărul proiectelor legislative propuse și s-a solicitat intensificarea activității acestora atât în sectorul parlamentar, cât și în ceea ce privește activitatea în teritoriu. S-a vorbit și despre colaborarea cu partidele de opoziție, PD, PNL și PUR, în scopul demarării unor proiecte menite să îmbunătățească viața cetățeanului. "Aceasta nu presupune nicidecum realizarea unui pact, noi, PSD, suntem puternici, siguri pe forța noastră și dorim să colaborăm cu partidele din opoziție. Campania electorală va fi o luptă politică acerbă, dar acum dorim să promovăm o luptă politică în stil ardelenesc, adică să renunțăm la promovarea unui limbaj neadecvat, la aruncatul cu noroi".
    În privința colaborării cu PUR, Codrin Ștefănescu a spus că, în unele județe, filialele locale trec la PSD, iar parlamentarii PUR au criticat decizia președintelui Voiculescu, aceea ca partidul să devină unul de opoziție. "Nu se cunoaște încă poziția PUR Alba, a spus Codrin Ștefănescu, dar până când Nicolae Popa va considera că a sosit momentul pentru a ne bate la ușă vom păstra un dialog decent cu acest partid, desigur dacă PUR va adopta același stil de comunicare". În curând va fi creat cadrul necesar dezvoltării unui Centru european de artă la Alba Iulia, iar cu ocazia deschiderii la data de 28 noiembrie a Congresului spiritualității românești va fi lansată această idee. "Dorim să readucem în atenție tonul medieval orașului, ca și în cazul Sighișoarei, prin lansarea unui târg medieval anual care va dura o săptămână, prilej cu care vor fi derulate numeroase manifestări artistice. Programul va fi discutat și cu primarul Mircea Hava, pentru că avem nevoie de sprijinul său pentru buna desfășurare a activităților. Avem o cetate splendidă, iar peste câțiva ani vor veni turiști la fel de numeroși ca la Sighișoara, a spus Codrin Ștefănescu, unde festivalul atrage atâția vizitatori încât sumele colectate se ridică la valoarea bugetului orașului pe 1 an". Până la data de 1 decembrie va fi organizată la Alba Iulia o licitație de artă, prilej cu care vor fi colectate fonduri pentru orfelinate și căminele de bătrâni. Printre organizatorii acțiunii se va afla și Clubul social-democrat al PSD, precum și alte mijloace mass media. Licitația va fi publică, la ea urmând să participe importanți oameni politici și de afaceri.
    La Consiliul județean al PSD va fi anunțată lansarea Clubului social democrat, componența acestuia, precum și crearea Forumului muncitorilor social-democrați, din care vor face parte membri PSD și simpatizanți ai acestui partid. În continuare, deputatul Ștefănescu a anunțat demararea, de săptămâna viitoare, a unei anchete în sectorul spitalicesc, unde se va cerceta de ce unii medici nu doresc să acorde asistență medicală persoanelor cu o situație materială precară, problemă care este întâlnită în mai multe zone ale țării. "Acești oameni au novoie de sprijinul nostru, a spus parlamentarul PSD, nu pot fi lăsați în voia sorții, dorim să se înțeleagă că programul adoptat de guvern în acest domeniu trebuie să fie respectat".
Adriana DURIGĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.