Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Bine ați venit la școală!
      Este 15 septembrie astăzi și un nou an școlar începe. În ultimul deceniu începutul anului școlar s-a transformat treptat-treptat dintr-un motiv de bucurie, într-unul de îngrijorare. Atât pentru părinți, cât și pentru profesori. Pentru că învățăceii privesc 15 septembrie cu aceleași frisoane de bucurie sau teamă (după caz!) ca întotdeauna. Declarat domeniu de interes național, învățământul trece printr-o reformă menită să-l aducă la standardele europene. O reformă care de ani și ani seamănă tot mai mult cu Balada Meșterului Manole. Operă literară pe care elevii o și studiază, așa poate că vor reuși și ei să înțeleagă ce li se petrece. Ce decide un ministru al educației și echipa lui dărâmă următorul ministru instalat în funcție. Așa se face că regulile jocului se schimbă în timpul "partidei" cu rezultatele pe care deja toată lumea le știe. S-a modificat metodologia examenului de Bacalaureat, s-a modificat metodologia examenului de Capacitate, s-a spus că se renunță la acest examen începând cu anul școlar care acum începe, dar nu-i adevărat pentru că el doar a fost înlocuit cu teste naționale. S-a modificat chiar metodologia de încadrare a personalului didactic, mai precis examenul de titularizare, care pentru prima dată în acest an s-a desfășurat în luna iulie, iar repartizarea s-a făcut, la nivel național în luna septembrie. S-a folosit metoda repartiției prin calculator, cea folosită în anii precedenți pentru repartizarea elevilor în clasa a IX-a. Și tot ca în acel caz nemulțumirile n-au întârziat să apară pentru că erorile de introducere a datelor au generat cazuri în care candidați cu medii mari au rămas fără posturi sau au primit posturi mai proaste decât colegii lor cu medii mai mici. Iar toată această tevatură s-a încheiat vineri noaptea târziu (12 septembrie). Este sugestivă remarca unui trecător în fața mulțimii dascălilor nervoși și obosiți strânși la ședința publică de repartizare: "Lasă să vadă și ei prin ce trec elevii și părinții!" Dar nu dascălii sunt vinovați de bulversarea sistemului, ci ministerul. Sperăm totuși ca anul școlar care începe astăzi să fie primul în care ordinele și contraordinele Ministerului Educației, Cercetării și Tineretulu să nu se mai bată cap în cap.
    Și tot ca în fiecare început de an școlar importantă este starea unităților de învățământ. Spre deosebire de bulversarea pe care o aduce MECT în derularea procesului de învățământ, în cei câțiva ani de când școlile au fost trecute în patrimoniul și administrarea primăriilor, confortul elevilor și dascălilor se îmbunătățește. A fost de aceea una dintre puținele decizii înțelepte luate în domeniu. Sigur că încă sunt foarte multe de făcut, dar aceasta depinde și de bugetul fiecărei primării în parte, nu numai de cât de gospodar este primarul. Mai sunt școli care nu primesc (și nici nu vor primi curând) autorizația sanitară de funcționare. O temă pe care s-a tot bătut monedă. Desigur că pentru mediul urban o școală fără această autorizație este o problemă. Dar pentru mediul rural situația este una obișnuită. Și nu pentru că ar sta clădirile să se dărâme pe elevi, ci mult mai simplu pentru că una dintre condițiile autorizării sanitare este existența grupului sanitar cu apă curentă. Or în localitățile care nu au rețele de apă și canalizare această condiție este încă mai mult un deziderat.
    Dar în ciuda tuturor acestor greutăți, calitatea învățământului românesc este foarte bună fapt dovedit de numeroasele medalii obținute de elevii români la concursurile internaționale. Să privim viitorul cu încredere și cu speranța că MECT va reuși în cele din urmă să fie mai consecvent în decizii. Bine ați venit la școală!
Anca DINICĂ