Prima pagină Ediția din: 15.9.2003
Știri
În cinstea zilei de 1 Decembrie, lovitură sub centură la Brașov
Sediul Agenției 7 Centru se va muta la Brașov?
      Sâmbătă, la Brașov a avut loc o întâlnire a președinților con­si­li­i­lor județene din Ragiunea 7 Centru, cu sediul la Alba Iulia, respectiv din județele Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Covasna și Mu­reș. Deși nu a figurat pe or­di­nea de zi, în cadrul conferinței s-a abordat suplimentar și problema mutării sediului Agenției de la Alba Iulia la Brașov, "obiectiv" mai vechi susținut puternic de ju­de­țe­le controlate politic de UDMR. După ce au avut o primă tentativă de înființare a unei re­gi­uni pe criterii etnice, nereușită, iată că președinții Consiliilor județene Harghita, Mureș, Co­vas­na, la care a accesat imediat și președintele Consiliului județean Brașov (care cunoaște foarte bine beneficiile unei asemenea in­sti­tu­ții), au înclinat balanța în favoarea acestui transfer curat... românesc. S-au opus timid, președintele Consiliului județean Alba, Eugen Popa, și președintele Consiliului județean Sibiu. Și uite așa, după Electrica SA, Poșta Română SA, Regionala CFR, toate cu sediul la Brașov și Distrigazul cu sediul la Mediaș, suntem pe cale să mai pierdem o instituție importantă. Pe când și Curtea de Apel și Agenția SAPARD? (D.M.)
Bugetul MECT - suplimentat cu 34 miliarde de lei
      Bugetul Ministerului Educației va fi suplimentat cu 34 de mi­li­ar­de de lei pentru a­chi­zi­ți­o­na­rea și montarea de centrale termice în 98 de unități școlare din județe. Au fost stabilite și noi valori ale alocațiilor zilnice de hrană pentru copii și tineri din învățământul special. Alocația pentru copiii între 3 și 7 ani va fi de 33.700 de lei, iar cei cu vârste între 7 și 26 de ani vor primi 49.000 de lei.(A.D.)
Roșia de Secaș s-a înfrățit cu Savigny-Franța
      La începutul lunii septembrie, delegația comunei Roșia de Se­caș condusă de primarul Ilie Da­mi­an s-a întors din localitatea Savigny, districtul Rohne - Fran­ța, unde s-a semnat actul de înfrățire al celor două localități. Înfrățirea a fost posibilă datorită relațiilor de prietenie între lo­cu­i­to­rii celor două comunități, prietenii legate în primii ani de după re­vo­lu­ți­e. Legăturile între cele do­uă comunități au fost con­so­li­da­te în anul 1997, când 20 de francezi din Savigny au participat la sărbătoarea Fiilor Satului din Roșia de Secaș. Pe lângă relațiile de prietenie și schimburile cul­tu­ra­le, comuna Roșia de Secaș a beneficiat în urma acestei înfrățiri de întrajutorare financiară. "Pe parcursul ultimilor ani, au fost primite, sub formă de donație, din partea francezilor, un microbuz folosit azi pentru transportul elevilor spre unitățile de în­vă­ță­mânt, o sumă importantă de bani pentru reabilitarea rețelei de apă precum și aproximativ 1000 de euro pentru renovarea bisericii din localitate" a precizat primarul Ilie Damian. (N.T.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Atmosferă incendiară în ședința Consiliului județean al PSD Alba
O nouă conducere, un nou început
Discuțiile au semănat cu o tarabă politică *Joaca de-a demisia - o pată pe imaginea lui Ioan Rus, părăsit, încă o dată, de confrații trandafirii *Secretarul executiv Codrin Ștefănescu salvează lucrările Consiliului
      Așa cum era de așteptat, ședința Consiliului Județean Alba al PSD, de sâmbătă a avut parte de momente foarte tensionate generate cu precădere de prezența și implicit de intervențiile fostului președinte Ioan Rus și a susținătorilor săi. Nici pentru presă începutul nu a fost deloc cel scontat, participanții, la propunerea președintelui interimar Cornel Filipescu, votând cu mici excepții, excluderea jurnaliștilor din sală. Și pentru că meseria trebuie practicată în orice condiții (pereții mai au și "urechi"), reprezentanții mass-media au fost nevoiți să asculte "prin gaura cheii" derularea evenimentelor. Evenimente la care au fost prezenți (și pe care probabil nu le vor uita prea curând) 146 de persoane, incluzând aici și invitați fără drept de vot, iar în prezidiu au luat loc vicepreședintele PSD Ioan Sasu - sosit special de la București, secretarul executiv PSD, Codrin Ștefănescu, președintele interimar Cornel Filipescu, vicepreședintele organizației județene, Nicolae Gavrilă, deputatul Constantin Se­la­gea, vicepreședintele Aurel Mârza și ...președintele demisionar Ioan Rus. Încă de la început, tensiunea acumulată în ultimele zile a răbufnit odată cu propunerea lansată de Ioan Rus cu privire la introducerea pe ordinea de zi a unui nou punct și anume o informare pe tema suspendării sale din funcția de președinte. Spiritele s-au încins la maxim, Filipescu și Rus contrându-se foarte dur, acompaniați de propriii susținători. Tonalitatea înaltă a vocilor răzbătea până în afara sălii producând umoare printre ziariști, care erau toți numai ochi și urechi. Dezbaterile aprinse s-au întins pe parcursul a aproape două ore, totul terminându-se cu ... o pauză de o țigară.
    Majoritatea celor prezenți erau derutați de cele petrecute, exprimându-și vizibil nemulțumirea. "Este circ pe gratis", "am bătut atâta drum ca să asist la ciondăneli" sau "nu era nevoie de tot acest scandal" au fost doar câteva dintre replicile participanților. Unii chiar au vrut să plece definitiv fiind cu greu convinși să revină. După cele circa 15 minute de tutun și bârfe interminabile, ședința s-a reluat, bineînțeles propunerea lui Ioan Rus fiind respinsă. "Despre suspendarea dvs. din funcție se va discuta la Conferința județeană" a lămurit situația Cornel Filipescu. Și lucrurile păreau că reintră în normal. Dar nu a fost să fie așa, pentru că Ioan Rus a ieșit din nou la rampă atunci când s-au discutat propunerile de completare a Biroului Executiv și Consiliului județean, precum și alegerea vicepreședinților. Ioan Rus și-a manifestat obiecțiile în legătură cu aceste propuneri susținând că se încalcă statutul, o "atenție deosebită" fiindu-i acordată patronului Transavia, Ioan Popa, pe care l-a catalogat drept infractor, aducând drept argument un document prin care cunoscutul om de afaceri fusese condamnat de către instanță acum mai bine de 10 ani.
    Un rol major în instaurarea normalității l-a avut secretarul executiv al partidului, deputatul Codrin Ștefănescu. Domnia-sa a asemănat partidul cu o familie, care are perioade mai bune sau mai rele, iar rațiunea este cea care trebuie să triumfe în orice împrejurări, oferind drept exemple activitatea premierului Adrian Năstase sau a președintelui Ion Iliescu, care s-au confruntat cu situații infinit mai dificile decât cele ale liderilor locali. Intervenția deputatului PSD de Alba a făcut posibilă apoi derularea firească a temelor aflate pe ordinea de zi. Cu toate că doi dintre susținătorii lui Ioan Rus, și anume Dorin Sandea și Mihai Babițchi au mai încercat să încingă atmosfera, (D. Sandea venind chiar cu niște propuneri proprii), demersurile lor nu s-au bucurat de sprijinul majorității, care a înțeles până la urmă alături de cine trebuie să meargă mai departe, spre dezamăgirea fostului președinte.
    Toate propunerile stabilite în ședința Biroului Executiv (care a avut loc în deschiderea ședinței Consiliului județean) lansate de Cornel Filipescu au fost adoptate aproape în unanimitate. Astfel, ca vicepreședinți ai organizației județene a PSD Alba au fost desemnați următorii: Liviu Mugurel Sârbu, Ioan Popa, Eugen Popa, Nicolae Gavrilă, Aurel Mârza, Constantin Selagea, Ioan Șolea (primar Blaj), Liviu Rusu (primar Aiud), Ioan V. Sicoe (primar Câmpeni), Constantin Predescu, Alexandru Retegan (din partea PSM), Achim Moise. Aceștia, alături de Cornel Filipescu - președinte interimar, un președinte executiv (ce va fi desemnat astăzi), secretarul executiv Marius Rotar (care i-a luat astfel locul lui Ioan Farcaș) și Ana Topârceanu - trezorier, vor face parte din Delegația Permanentă a PSD Alba. Apoi, Biroul Executiv în care nu se vor mai regăsi demisionarii Ioan Rus și Adriana Ursa, precum și Ioan Farcaș și Mihai Babițchi - eliberați din funcții, a fost completat cu 16 noi membri, numărul total ajungând acum la 47. Este vorba despre: Mugurel Sârbu, Liviu Rusu, Mircea Leahu, Traian Șerban, Mihaela Mih Dehelean, Iosif Vesa, Marius Rotar, Cornel Suciu, Achim Moise, Doina Harda, Marilena Buta, Lucian Docea, Alexandru Retegan, Nicolae Preda, Flaviu Predescu, Augustin Brad. De asemenea, Consiliul județean al PSD Alba a fost la rându-i extins de la 171 la 213 membri. Nu în cele din urmă, Mihai Babițchi a mai avut parte de o "bucurie" prin destituirea din funcția de purtător de cuvânt al PSD, care a fost preluată de d-na Lenica Bucur. Tot sâmbătă s-a stabilit ca subprefectul Ioan Maier să fie director de campanie electorală.
    S-a consumat astfel un nou episod din tumultuoasa existență a PSD Alba și, deși s-a dorit o limpezire a apelor (în principiu s-a și reușit), mai rămân încă unele semne de întrebare care, cu siguranță vor mai da naștere la dispute ulterioare. Chiar dacă Ioan Sasu a prezentat cele petrecute sâmbătă ca fiind un exercițiu de democrație, totuși contrele pătimașe au lăsat un gust amar, șifonând mai mult sau mai puțin imaginea partidului. Rămâne de văzut dacă fatidica zi de sâmbătă ( a fost data de 13!) va fi un nou început către un viitor strălucit sau ... începutul sfârșitului.
Profund mâhnit și dezamăgit, Ioan Rus a spus:
"Atmosfera din PSD îmi amintește de fostul PCR!"
      RusVizibil marcat de cele întâmplate în cadrul ședinței Consiliului județean și care nu i-au fost deloc favorabile, Ioan Rus s-a "descărcat" în fața jurnaliștilor ce l-au a­sal­tat la ieșirea din sală. Dom­ni­a-sa a mărturisit că este dezamăgit de atitudinea u­no­ra dintre foștii co­la­bo­ra­tori pe care i-a crezut loiali, a menționat cum i-a ajutat de-a lungul timpului pe actualii adversari făcând referire precisă la Cornel Filipescu, Constantin Selagea și alții, a adus în discuție încălcări ale statutului partidului și nu în cele din urmă a trimis săgeți și către conducerea superioară de la București."Cred că s-a încălcat statutul partidului în cadrul ședinței din mai multe puncte de vedere. Consiliul județean s-a auto­com­ple­tat, iar statutul nu prevede așa-ceva. Acesta poate fi completat, ales sau revocat numai de Conferința județeană. Un alt aspect foarte grav este modul în care s-a votat. Contrar statutului care prevede votul secret, nu s-a petrecut așa-ceva. S-a votat deschis, maniera fiind astfel una de intimidare a alegătorilor. Regret foarte mult că organizația județeană Alba a încălcat principiile democratice prin acest Consiliu județean. Trebuie să constat că revenirea foștilor activiști ai PCR în structurile de conducere a PSD a influențat alunecarea spre totalitarism. Să dea Domnul ca PSD să câștige alegerile la nivel de țară, la nivel de județ dar mi se pare extrem de grav că asistăm la asemenea lucruri care amintesc de perioada dinainte de 1989, de fapt chiar mai rău decât atunci! Aici văd că nu mai contează statutul ci numai ce dictează două-trei persoane de la centru. Aici la Alba, ca niște adevărați yes -mani, aprobăm tot. Nu îmi voi da demisia din PSD, voi continua să lupt", a contrat dur ex-președintele. Tirul nu s-a oprit aici, în colimator fiind luat Ioan Popa, patronul SC Transavia care, recent, avusese nu tocmai cuvinte măgulitoare la adresa sa. "Popa Ioan are o sentință de condamnare din 1991, hotărârea fiind definitivă. Chiar dacă acum, după atâția ani, are cazierul curat, faptele rămân. Dacă vrem să primenim imaginea partidului, atunci nu trebuie să luăm foști infractori pe care să-i punem în fruntea organizației județene. Mai avem un infractor acolo, delegația permanentă fiind astfel completată într-un mod cât se poate de fericit", a comentat ironic Ioan Rus. Nu în cele din urmă, fostul lider al organizației a mai dezvăluit presei că actualul președinte, Cornel Filipescu, ar fi purtat mai multe runde de negocieri cu Mircea Hava în legătură cu trecerea acestuia împreună cu întreaga sa echipă din PD la PSD. În încheiere, Ioan Rus a mai precizat că a solicitat în scris o audiență la președintele Adrian Năstase, după ce în prealabil i-a mai cerut acest lucru lui Octav Cozmâncă din partea căruia nu a mai primit nici un semnal.
    Nici Mihai Babițchi nu s-a lăsat mai prejos. "I-am ajutat aproape pe toți să ajungă pe funcții, pe senatorul Filipescu, pe deputatul Selagea și acum toți mi-au întors spatele. Ceea ce s-a petrecut a fost de-a dreptul hilar, îmi pare foarte rău că am participat la revoluție, pentru că acum, după 13 ani, nu am posibilitatea să-mi expun democratic punctul de vedere. Voi organiza în curând o conferință de presă în care voi dezvălui foarte multe".
Prezent la conferința de presă a noilor lideri PSD Alba, Ioan Sasu a declarat:
"Așa au decis liderii de la București"
      SasuDupă mai bine de 4 ore de dezbateri, liderii PSD Alba însoțiți de vice­pre­șe­din­te­le PSD Ioan Sasu au mai găsit resurse pentru a sta de vorbă cu jurnaliștii prezenți în număr foarte mare. În prin­ci­piu, conferința de presă s-a axat pe replicile lui Cornel Filipescu, Codrin Ștefănescu, Ioan Sasu și Ioan Popa la acuzele formulate cu câteva minute înainte de Ioan Rus. Codrin Ștefănescu a lămurit rapid problema respectării statutului precizând că organizațiile județene trebuie să se supună hotărârilor venite de la București, aplicându-se întocmai deciziile stabilite în cadrul ședinței Consililui Național. "Și alegerea noilor vice­pre­șe­dinți și completarea or­ga­nis­me­lor de conducere sunt cât se poate de statutare. Așa au decis liderii de la București, noi nu puteam face altceva. Nu poți să aștepți conferințele județene pentru a lua unele decizii importante, care nu pot fi amânate. A fost vorba și despre fuziunea cu PSM-ul iar Biroul Executiv trebuia completat conform regulilor stabilite de la centru". Cornel Filipescu a confirmat că într-adevăr au avut loc discuții cu PD dar acestea s-au purtat împreună cu Ioan Rus. "Am avut întâlniri, este adevărat până la un anumit punct, dar ele au încetat acum un an de zile. Nu am participat numai eu la discuții ci și Ioan Rus cu toate că el v-a spus altceva".
    Ioan Sasu s-a arătat surprins de atitudinea fostului președinte spunând că, după întâlnirea de sâmbătă, Ioan Rus i-a lăsat impresia unui om mărunt care nu poate accepta înfrângerea. "În mod normal el nu avea ce căuta în sală, dar am aplicat principiile democrației și i-am oferit posibilitatea să-și exprime liber punctul de vedere. Prestația domniei-sale a fost însă un jalnic spectacol, efectiv m-a dezamăgit. Dacă crede că apelând la astfel de mijloace are sorți de izbândă, se înșeală amarnic". Patronul de Transavia, vice­pre­șe­din­te­le Ioan Popa a afirmat că îl va acționa în justiție pe Ioan Rus pentru acuzele aduse și documentul prezentat la Consiliu, catalogând de asemenea ca josnică încercarea de denigrare a unui coleg din partid. "Cazierul meu este imaculat, nu am plătit niciodată presa pentru a-l dărâma pe Rus, tot ceea ce face acum demonstrează că nu mai are nici un pic de demnitate".
    Cu toate că nu le-a căzut tocmai bine "întrevederea" cu Ioan Rus, toți cei prezenți la întâlnirea cu presă, între care mai trebuie amintiți Constantin Selagea, Nicolae Gavrilă, Ioan Florea, Alexandru Retegan și Lenica Bucur, au afirmat că nu se pune (deocamdată) problema ca fostul președinte să fie exclus din partid.
Grupaj realizat de
Răzvan JURCĂ, Adriana DURIGĂ

Prima zi de școală
    Un dar pentru colegii ce-n acest an, 2003, încep cu entuziasm și dăruire un nou an școlar.
Pătrunde lin lumina, din bănci copii privesc
Se luminează harta și globul pământesc.
Râd în petale albe buchete mari de flori
E-atâta fericire în ochii sclipitori.
Se odihnește-o rază pe rânduri de caiet
Sclipește lin în ochii copilului atent.

E prima lecție în noul an școlar
Învățătoarea-n clasă vorbește blând și rar:
Sămânța, bob de aur, se-nsămânțează iar.

În fiecare toamnă cu ei întinerește
Nu simte cum trec anii și nu îmbătrânește
Căci rodul vieții sale din păru-ncărunțit
Îl dăruie copiilor ce cresc necontenit.
E prima zi de școală ce-i scrisă-n calendar
Cu litere de aur în fiecare an.
În catalogul școlii și-n catalogul vieții
E scrisă dăruirea, puterea tinereții.

Cu gându-nvățătoarea cuprinde:
Oameni, ogoare, fabrici, șantiere
Și vorba prinde aripi, iar lecția PUTERE.
Ion CAZAN, înv. pens.

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.