Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Marile examene de toamnă ale României
      PSD, partidul aflat la putere, cât și partidele din Opoziție au început de pe acum să tureze "motoarele electorale", deși guvernul Năstase, și odată cu el România, are de trecut câteva mari examene în această toamnă. Așa după cum a concluzionat și un grup de experți britanici de la "The Economist", care a realizat recent o nouă radiografie a situației politico-economice din România: "În această toamnă și în următoarele 18 luni, guvernul român se va afla într-un echilibru foarte fragil, fiind constrâns să armonizeze interesele sale electorale cu criteriile foarte stricte impuse de traseul doritei aderări în 2007 la Uniunea Europeană".
    Un prim mare examen (poate cel mai important - n.a.), pe care îl avem de trecut are ca dată țintă 15 octombrie a.c., dată la care Comisia Europeană va prezenta Raportul de țară pentru România, ocazie cu care ne va fi recunoscut (sau nu!) statutul de economie de piață funcțională.
    Guvernul Năstase, în situația dată, nu prea mai are loc de întors. Deși se apropie cu pași repezi alegerile locale, și, mai rapid, vine peste noi "generalul iarnă", trebuie alocați bani pentru subvenții și câte și mai câte, el trebuie să facă reformă. Pentru că orice speranță de aderare la Uniunea Europeană în runda următoare, adică în 2007, este legată de încheierea negocierilor până la sfârșitul anului 2004. Și, după cum știm, în acest sens mai sunt încă multe de făcut. Numai în ceea ce privește acquis-ul comunitar, mai avem de încheiat 9 capitole din cele 29, organismele europene având serioase rezerve în acest sens, deoarece se consideră că avem încă o slabă capacitate administrativă și multe dificultăți în punerea în practică a legislației comunitare.
    Un al doilea examen pe care îl avem de trecut, tot în această toamnă, pe 8 octombrie a.c., se referă la discutarea în board-ul FMI (Consiliul Director), a scrisorii de intenție convenită cu autoritățile române după ultima revizuire a acordului stand-by, respectiv obținerea de către România a ultimei tranșe de împrumut din partea acestui important organism financiar mondial. Până atunci, Cabinetul Năstase va trebui să "bifeze" toate măsurile de restructurare pe care le-a amânat de când se află la guvernare. Cele mai importante se referă la lichidarea societăților cu pierderi rămase neprivatizate, reducerea arieratelor și a blocajului ce sufocă sistemul energetic, controlul și limitarea salariilor la societățile de stat (concedierile masive din sectorul CFR fiind tot o rezultantă a acestui acord).
    Aici se cuvine să subliniem faptul că, dacă totul va fi dus la bun sfârșit, va fi pentru prima dată în ultimii 14 ani când România finalizează un acord cu FMI. Mai mult, potrivit declarațiilor unor oficiali, pe viitor vom avea șansa încheierii unui "Acord de consultare" - care ne va da posibilitatea obținerii unor fonduri de la FMI când avem nevoie, fără a mai fi condiționate de împlinirea unor anumite criterii sau condiții prealabile.
    În sfârșit, cel de-al treilea mare examen se referă la finalizarea acordului cu Banca Mondială, respectiv privatizarea BCR și a SNP Petrom. Și în acest domeniu, în ultima vreme, am asistat la eșecuri răsunătoare, cel mai elocvent fiind cazul Combinatului de la Reșița.
    Așadar, timpul reformei pentru România și pentru guvernul Năstase nu mai are răbdare!
    Fiecare minut, fiecare oră, fiecare zi contează. În plus, vine iarna, sunt necesare vreo 11.000 de miliarde de lei pentru subvenționarea căldurii, încă vreo 5.000 de miliarde de lei pentru subvenționarea agriculturii, trebuie bani pentru majorarea pensiilor (dublarea celor pentru agricultori), bani pentru majorarea alocațiilor la un milion de copii și încă multe altele.
    De unde acești bani și cum va rezolva toate aceste probleme guvernul Năstase, rămâne de văzut...
Tinu MATEȘ