Curier județean
Rugăciunea de azi
    Din somn sculându-mă, cântare de miez de noapte aduc Ție, Mântuitorule, și înaintea Ta căzând strig: nu mă lăsa să adorm în moartea păcatelor, ci mă miluiește, Cel ce Te-ai răstignit de voie și pe mine, cel ce zac în lene, grăbind mă scoală și mă mântuiește, ca să stau înaintea Ta întru rugăciuni; iar după somnul nopții să-mi luminezi ziua fără de păcat, Hristoase, Doamne, și mă mântuiește. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Eufimia și Meletina
Catolic: Ss. Corneliu și Ciprian; Sf. Ludmila
Greco-catolic: Dupăprăznuirea Înălțării sf. Cruci. Sf. mare și atotlăudată Mc. Eufemia.
Meteo
     ASTĂZI: Vremea se anunță instabilă, cu cer mai mult noros, vânt moderat și ploaie. Se vor înregistra minim +12 grade C, iar temperatura maximă va atinge +19 grade C. Noaptea se vor înregistra +10 grade C, iar cerul va fi traversat de nori risipiți. MÂINE: Vreme similară celei de luni; se va înregistra însă o ușoară încălzire, maximele atingând +20 grade C.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri

La Horea, în vârf de munte
Școală pentru cinci copii
      Moment de mare bucurie și sărbătoare în satul Preluca din comuna Horea. Școala cu clasele I-IV a fost redeschisă după 16 ani. Aproape o sută de săteni au participat la mult așteptatul eveniment. La manifestare a fost prezent și unul dintre primii elevi ai acestei școli, Gheorghe Oneț, în vârstă de 83 de ani, care a spus: "În anul 1927, când s-a înființat această școală, în sat erau 60 de copii. Țin minte că aveam doar două bănci și aici luau loc doar cei mai tari băieți. Nimeni nu comenta pentru că altfel era luat la bătaie. Eu eram mai slăbuț și n-am apucat să stau în bancă decât în clasa a patra".
    Școlarii de acum au condiții din cele mai bune pentru a învăța. "Primăria a cheltuit aproximativ 150 de milioane de lei pentru renovarea acestei școli care s-a închis în urmă cu 16 ani din lipsă de copii. Chiar dacă acum sunt doar patru elevi, trei în clasa întâi și unul în a doua, peste doi ani vom avea 13 elevi. Eu zic că a meritat să facem acest efort. Am introdus curent electric în școală, am renovat clădirea și am cumpărat bănci, tablă și tot ce este necesar unei școli moderne", ne-a declarat primarul comunei Horea, Corneliu Olar.
    Părinții sunt mulțumiți că odrasele lor nu mai trebuie să străbată kilometri întregi pentru a desluși tainele scrisului și ale cititului. "Copiii noștri trebuiau să străbată zilnic 8 km, dus-întors, până la cea mai apropiată școală și iarna există riscul de a fi atacați de sălbăticiuni", a precizat Floare Todea, mama lui Stelian, elev în clasa întâi.
    După ce un sobor de preoți a sfințit noul lăcaș, localnicii au oferit tuturor celor prezenți sarmale pregătite cum numai moții știu, udate din belșug cu țuică de-ți lua gura foc, vin și multă bere. Urmașii lui Horea s-au pus apoi pe joc. Munții și văile au răsunat de strigături până noaptea târziu. "Joacă moața cu moțu /De răsună pământu'/Amândoi s-au bucurat/Că avem iar școală-n sat". (I.G.)
Oficialitățile județene la deschiderea noului an școlar
      *Prefectul Mugurel Sârbu și senatorul Cornel Filipescu - președintele interimar al PSD Alba, au participat ieri atât la Alba Iulia cât și la Sebeș la festivitățile ocazionate de deschiderea unui nou an școlar. Ei au fost prezenți alături de părinți, elevi și cadre didactice, la Colegiul "Lucian Blaga" din Sebeș și la Colegiul Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia. Șeful administrației publice județene a dat citire mesajului transmis de premierul Adrian Năstase, iar senatorul Cornel Filipescu a vorbit despre viitorul învățământului românesc, invocând eforturile care se fac de către guvern în acestă direcție.
    *La Liceul Teoretic "Petru Maior" din Ocna Mureș, sute de persoane - părinți, elevi și profesori - au participat la deschiderea anului de învățământ 2003-2004. Din partea Prefecturii Alba, d-na Lavinia Jurcă a prezentat mesajul transmis de primul-ministru al României, iar ca un fapt inedit este de menționat inițiativa Romtelecom de a premia două clase din cadrul unității cu cartele telefonice valabile până la finele anului și cu materiale promoționale.(R.J.)
    *Președintele CJ Alba, Eugen Popa, a participat ieri la deschiderea anului școlar 2003-2004 la Liceul Bethlen Gabor și la Școala generală Avram Iancu din Aiud. Înainte de sunetul oficial al clopoțelului, Eugen Popa a prezentat mesajul președintelui României, Ion Iliescu, redactat special pentru această ocazie. (F.R.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.