Ultima oră
Știri
34 de angajatori la bursa pentru absolvenți
      La bursa locurilor de muncă destinată absolvenților și-au anunțat până acum participarea 34 de agenți economici din județ, aceștia oferind 246 de locuri de muncă, 7 dintre acestea fiind pentru persoanele cu handicap. Principalele meserii so­li­ci­ta­te de angajatori sunt cele de tâmplar, ospătar, bucătar, con­fe­cți­o­ner îmbrăcăminte, ceramist, ma­ro­chi­ner. Pentru absolvenții cu studii superioare sunt solicitate meseriile de programator, inginer constructor, inginer în domeniul pielăriei etc. Sperăm ca până la data derulării bursei, 26 septembrie a.c., în lo­ca­li­tă­ți­le Alba Iulia, Sebeș și Câmpeni, cât mai mulți dintre angajatorii con­ta­ctați de echipele AJOFM Alba să-și exprime dorința de a oferi lo­curi de muncă absolvenților din a­cest an. (A.D.T.)
Crește pensia medie
      Pensia medie realizată în județ în luna iulie 2003 a fost de 1.554.248 lei, cu 45.945 lei (3,1 la sută) mai mare față de luna anterioară și cu 214.812 lei (16,0 la sută) față de luna iulie 2002. Raportul dintre pensia de asigurări sociale de stat pentru mun­ca depusă și limită de vârstă cu vechime completă în mun­că și câștigul salarial mediu net, în luna iulie 2003, a fost de 54,1 la sută. (A.D.T.)
16 septembrie - Ziua Internațională pentru protecția stratului de ozon
      În fiecare an, data de 16 sep­tem­brie, Ziua Internațională pentru protecția stratului de ozon, este săr­bă­to­ri­tă la nivel internațional. Pentru anul 2003, deviza lansată de pro­gra­mul Națiunilor Unite pentru Protecția Mediului/Secretariatul Ozonului - Nairobi, este: "Salvați cerul albastru! Epuizarea stratului de ozon afectează viața copiilor noștri". (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
O tânără din Alba s-a întâlnit la Paris cu președintele Băncii Mondiale!
      Timp de două zile (15-16 septembrie a.c.), la Paris s-a desfășurat Conferința Mondială "Tineri, Dezvoltare și Pace", organizată de Banca Mondială, în parteneriat cu Platforma Regională a Tinerilor și Alianța "Big 7". La acest eveniment de importanță majoră au fost invitați să participe 100 de tineri din întreaga lume, România fiind reprezentată de Asociația "Sprijiniți copiii", din Alba Iulia, care a desemnat-o ca participantă la reuniunea de la Paris pe d-ra Elena David (16 ani), din Cugir, elevă la Colegiul "David Prodan", "o tânără cu o evoluție civică surprinzătoare" (după cum o definește d-na Maria Ilea, manager de proiecte al Asociației "Sprijiniți copiii"). Deosebit de important este faptul că tinerii au avut ocazia de a se întâlni cu dl. James D. Wolfenschn, președintele Băncii Mondiale, pentru a-și exprima ideile pe care le consideră demne de a fi susținute de organismele internaționale în viitor. (I.H.)
Covăcie modernă la Cugir
      Se zice că în țara noastră, la fotbal și la femei se pricep toți românii. Mai nou, se pare că și la economie ne pricepem cu toții. Cum altfel am putea interpreta "lecția" de marketing pe care amatorul deputat Codrin Ștefănescu le-a predat-o la Cugir celor care sunt plătiți să găsească soluții pentru revitalizarea întreprinderii din localitate? Prin anii '90, colegii de astăzi ai deputatului se întreceau în devalizarea marii industrii în beneficiul micii privatizări. Între timp, colegii domnului Ștefănescu au evoluat, iar astăzi vorbesc (și foarte rar mai și fac ceva) de privatizarea marilor întreprinderi, ca unică soluție de dezvoltare economică. Credem că o să rămână cu gura căscată premierul Năstase, așa cum au rămas și angajații din Cugir, când va afla că năstrușnicul deputat vrea să transforme o mare întreprindere într-o modernă... covăcie. Soluția de a înlocui producția de armament de război și antrenament cu producția de paloșe și scuturi nu ar putea trezi interesul nici unui om cu capul pe umeri, poate doar d-lui Sergiu Nicolaescu, dacă are în vedere turnarea unui film de epocă. Îi dăm un sfat deputatului Ștefănescu: dacă nu te pricepi, mai bine taci! (Biroul de Presă al PNL Alba)
După debarcarea lui Ioan Rus, potopul
Să moară și partidul
Ex-președintele prefect vrea să atace în instanță suspendarea sa din funcția de lider al PSD Alba! *Mihai Babițchi lovește cu o duritate extremă în președintele interimar Cornel Filipescu
      În aceste zile, "cazanul" PSD Alba a dat în clocot făcând țăndări așa-zisul consens de partid care ni s-a servit tuturor mai bine de doi ani. Efectele recentei ședințe de Consiliu județean, dar și ale suspendării din funcția de președinte a lui Ioan Rus nu au instaurat nicidecum liniștea scontată în rândurile organizaței județene. Ieri, Ioan Rus și Mihai Babițchi au pus din nou paie pe foc lansând acuze și mai ales provocări la adresa conducerii centrale și a actualilor lideri județeni, cu referire precisă la Octav Cozmâncă și Cornel Filipescu. "Repet, toate cele petrecute în ultima perioadă contravin flagrant statutului PSD la care și eu am lucrat, precum și legii partidelor politice. Nu mă consider înfrânt. Au fost învinse legea și democrația internă de partid. Regret că și Cozmâncă se încăpățânează să spună că nu s-a încălcat statutul. Îl rog să-mi comunice ce articole din statut permit Delegației Permanente să mă suspende precum și lărgirea Consiliului Național și Județean în afara Conferințelor. Îl provoc pe dl Cozmâncă la o dezbatere publică pe tema statutului", a declarat Ioan Rus. Domnia-sa a precizat că este decis să atace în justiție toate hotărârile pe care le consideră nestatutare. Trecut la rându-i pe tușă, Mihai Babițchi l-a făcut "varză" pe Cornel Filipescu, președintele interimar al PSD Alba. "Acest personaj cu apucături cripto-comuniste și-a permis să mă destituie după ce l-am sprijinit necondiționat să ajungă senator. I-am făcut discursurile, i-am realizat videoclipurile și apoi el mă acuza că nu scriu nimic în presă despre el. Păi ce să spun presei, dacă el nu făcea nimic în Parlament? Mă ruga insistent "Măi Mihai, scrie-mi măi niște declarații politice ca să le rostesc în plenul Senatului". L-aș fi ajutat cu mare plăcere, dar efectiv nu aveam pe ce bază. A, să nu uit, ce activitate presta totuși Filipescu. Ținea audiențe interminabile, dar fără nici o eficiență, pentru că practic nu duceau la nici un rezultat. Chiar premierul Adrian Năstase se arătase nemulțumit de activitatea lui, dar și de a lui Constantin Selagea și Ioan Andrei cu ceva timp în urmă", l-a descris Mihai Babițchi pe președintele PSD Alba, dar nu s-a oprit aici. "Înainte de 1989, Filipescu a făcut parte din Colegiul de partid, un fel de securitate internă a PCR. Este scandalos cum un asemenea om, alături de alții care la Revoluție puteau fi linșați, au ajuns acum să stea în prezidiu, să conducă lucrările Consiliului județean". Tot acest discurs al ex-purtătorului de cuvânt naște un mic (mare) semn de întrebare. Oare când a fost sincer dl. Babițchi, atunci când l-a susținut cu toate forțele pe Cornel Filipescu pentru a ajunge parlamentar sau acum când îl prezintă ca pe un personaj sinistru?
    În legătură cu foarte posibila excludere a sa din partid, Ioan Rus a replicat: "Nu cred că există motive să fiu exclus, eu nu am făcut decât să mă apăr, să-mi expun opinia. Sunt membru fondator al partidului și măcar am acest drept de a vorbi liber. Dacă totuși mă vor da afară, voi vedea apoi ce este de făcut. Oricum eu nu sunt un voiajor politic, nu doresc răul PSD, dar consider că principiile democrației au fost foarte grav încălcate".
Răzvan JURCĂ, Adriana DURIGĂ

Alba pierde pe toate planurile sub guvernarea PSD
Comunicat
      Județul Alba este în situația de a mai înregistra o mare pierdere: Agenția pentru Dezvoltare Regională 7 Centru. Dacă ne gândim că în ultimii ani am rămas fără reprezentanțele Electrica, Romtelecom, Poșta Română, BNR etc., ar părea că totul decurge normal. PSD Alba nu este în stare să aducă nimic în județ, dar pierde rând pe rând tot ce au reușit alții să atragă pentru dezvoltarea județului.
    Consiliul pentru Dezvoltare Regională, din care face parte și dl. Eugen Popa, copreședinte al acestui for, a hotărât la finele săptămânii trecute mutarea sediului Agenției de la Alba Iulia la Brașov. Dacă președintele Popa nu a fost capabil, singur, să apere interesul județului în fața colegilor săi din județele Brașov, Sibiu, Mureș, Harghita, Covasna, suntem nevoiți să facem un apel către toate forțele politice din județ pentru blocarea acestei inițiative.
    PNL Alba a atras atenția asupra acestei inițiative încă de la începutul anului, dar conducerea PSD ne-a tratat cu indiferență. Este momentul ca noii conducători ai PSD (aici nu facem referire la Eugen Popa) să înțeleagă că doar un dialog cu toate forțele politice democratice din județ poate să ducă la menținerea la Alba Iulia a celor câteva instituții de interes regional care încă mai au sediul în reședința județului Alba. (Biroul de Presă al PNL Alba)
În România
Polițistul rămâne atotputernic pe șosele
      Noul Cod Rutier român a fost considerat de factorii decizionali (legislativul, guvernanții, și respectiv poliția) ca fiind unul la nivelul celor mai avansate țări din lume. Exceptând bineînțeles bâlbâiala iscată încă de la punerea lui în practică, cu "punctele-sperietoare" pe care deocamdată poliția nu le poate contabiliza informatic. Vestea "îmbunătățirii" Codului Rutier român a ajuns și dincolo de ocean, la românii stabiliți în SUA. Iar reacțiile nu au întârziat să apară. "Eu mă aflu într-o țară destul de avansată în lume, SUA. Aici nu există nici un polițist care are dreptul să-ți ridice permisul de conducere, indiferent ce ai făcut. Cel care are acest drept este numai judecătorul. Polițistul îți scrie abaterea pe ticket (amendă), urmând ca tu să te prezinți in court (instanță), în cazuri grave numai. Dacă este foarte grav - ucidere sau stare avansată de beție - te duce în arest până a doua zi, când te vei afla în fața judecătorului care decide gravitatea. La noi văd că s-a lăsat, în continuare, putere absolută polițistului", ni se spune într-un e-mail primit de la un român stabilit în State. (N.T.)
Începerea școlii - prilej de propagandă pentru guvernanți
      Data de 15 septembrie, ziua începerii noului an școlar, readuce în discuție starea școlii românești. Și, în ciuda declarațiilor optimiste ale partidului de guvernământ, situația se prezintă astfel: *dintre cele 16.477 de unități de învățământ preuniversitar din mediul rural, peste 40% încep anul școlar fără autorizație sanitară de funcționare; *multe dintre școlile sătești nu au avut parte vreodată de o reparație capitală și, în fiecare vacanță de vară, lucrările se rezumă la reparații superficiale; *starea generală a școlilor românești este caracterizată de mobilierul vechi, dușumelele îmbătrânite și umflate, grupurile sanitare mizere și de frigul ce se va instala curând în sălile de clasă.
    Cu privire la acest subiect de strictă actualitate, președintele PNȚCD Alba, dl. Voicu Vasile Bora, ne-a declarat următoarele: "Deși starea școlilor românești este jalnică, partidul de guvernământ a decis ca în data de 15 septembrie să «chiulească» în grup de la lucrările parlamentare și să demareze campania electorală de toamnă prin luarea cu asalt a grădinițelor, școlilor, liceelor și facultăților, pentru sărbătorirea festivă a noului an școlar. Această atitudine triumfalistă este deplasată, cu atât mai mult cu cât cele mai mari lucrări din domeniu, ba chiar și multe lucrări de reparații curente, sunt realizate cu fonduri împrumutate de la Banca Mondială, prin programul de reabilitare a școlilor. Iar aceste împrumuturi vor fi returnate din sumele adunate la buget de la populație și nicidecum din banii strânși de la membrii cotizanți ai PSD. (Traseul recentei vizite de lucru a ministrului Educației, Cercetării și Tineretului a inclus îndeosebi școlile reparate prin programul Băncii Mondiale, unitățile vechi și șubrezite fiind ocolite cu multă grijă!)
    Se vede că atitudinea decentă nu face casă bună cu politica PSD, iar dacă se mai poate smulge un vot pe seama școlilor, pesediștii sunt în stare de orice..." (I.H.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.