Prima pagină Ediția din: 16.9.2003
Știri
Delegație din Tolna în Alba
      Începând de astăzi și până în 19 septembrie a.c., o delegație oficială din județul Tolna-Ungaria va vizita județul Alba, la invitația președintelui CJ Alba, Eugen Po­pa. Oaspeții maghiari vor fi conduși de pre­șe­din­te­le CJ Tol­na, Frankne Kovacs Szilvia, Ios­zef Bach, consilier județean, pre­șe­din­te­le Comisiei de cultură și în­vă­ță­mânt și Laszlo Kovary, pre­șe­din­te­le Camerei Agricole. Pro­gra­mul vizitei cuprinde o în­tâl­ni­re de lucru la CJ Alba, de­pla­sări în Apuseni, la Aiud, Rimetea și Lopadea Nouă, precum și la agenți economici din județ.(F.R.)
Director nou la Direcția pentru cultură Alba
      După un interregn de a­proa­pe două luni, în sfârșit, Direcția pentru Cultură, Culte și Pa­tri­mo­niu Cultural Național Alba are director. Este vorba de Gabriel Rustoiu, de formație arheolog, ab­sol­vent al Universității "1 Decembrie 1918" Alba Iulia. Gabriel Rustoiu are 33 de ani, fiind astfel cel mai tânăr director de direcție de cultură din țară. Numirea sa a fost comunicată în cursul săptămânii trecute, dar este valabilă cu data de 1 septembrie. El îi succede în această funcție lui Dumitru Mălin, care a fost respins la concursul organizat de Mi­nis­te­rul Culturii și Cultelor. Pentru Gabriel Rustoiu prima mare în­cer­ca­re va fi desigur participarea la organizarea manifestărilor de­di­ca­te aniversării a 85 de ani de la Marea Unire, dar și re­a­ctu­a­li­za­rea listei monumentelor istorice din județul Alba, o întreprindere laborioasă dar pe care pasiunea sa de arheolog suntem siguri că o va servi cum se cuvine. Vânt prielnic! (A.D.)
Scad divorțurile, dar și căsătoriile
      În primele 7 luni ale anului, în județul nostru s-au înregistrat 2001 născuți și 2645 decedați, din care 34 sub 1 an, rezultând un spor natural negativ de 644 persoane. În perioada co­res­pun­ză­toa­re a anului trecut, scăderea populației din cauze naturale a fost de 562 persoane. În perioada 1- ianuarie - 31 iulie a.c. s-au mai înregistrat 11 născuți morți, 1083 căsătorii și 373 divorțuri. Față de perioada corespunzătoare din anul 2002 s-au înregistrat mai puțin cu 48 de căsătorii și 82 de divorțuri. (A.D.T.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ofensivă maghiară împotriva menținerii ADR Centru la Alba Iulia
Președintele CJ Alba crede că Guvernul nu va accepta mutarea sediului agenției la Brașov
      Așa după cum v-am mai informat, la întâlnirea președinților de consilii județene din regiunea VII Centru, ce a avut loc sâmbătă la Brașov, re­pre­zen­tan­tul gazdelor a cerut introducerea suplimentară pe ordinea de zi a unui proiect referitor la mutarea sediului ADR de la Alba Iulia la Brașov. Propunerea trăsnet a fost susținută și de președinții de consilii județene din secuime, Harghita, Covasna și Mureș, așa că Brașovul este aproape de a-și vedea împlinit un mai vechi vis. Cu siguranță că digerăm greu o astfel de lovitură sub centură, mai ales că miza pusă în joc este enormă. Pentru cei mai puțin avizați reamintim că, în mare, ADR Centru implementează programele cu finanțare Phare ale Uniunii Europene, adică are un rol esențial în împărțirea cașcavalului fondurilor europene, deși ultima decizie aparține capitalei. Cu aceste fonduri se pot realiza mari investiții și afaceri, se creează locuri de muncă etc. Până acum cei mai mulți beneficiari de fonduri europene au fost cei din secuime, care trebuie spus că au avut și proiecte bune. Setea de autonomie pare însă mai presus de orice rațiune. Sper să nu fiu acuzat de sentimente antimaghiare, pentru că și eu sunt puțin ungur, dar o asemenea revoltă secuiască nu poate fi acceptată, când este vorba de orașul Marii Uniri și a martiriului lui Horea, Cloșca și Crișan. După ce ne-au tras pe roată, udemeriștii vor să ne tragă și pe... sfoară!
    Președintele CJ Alba, Eugen Popa, ne-a declarat că, deși s-a opus introducerii pe ordinea de zi a acestui proiect de hotărâre, el a fost susținut doar de omologul său de la Sibiu. "Este vorba de politică și de campanie electorală. Nu ADR Centru poate lua o asemenea decizie ci doar guvernul, care a aprobat înființarea agenției prin Hotărâre. Sper că guvernul va da dovadă de rațiune și nu ne va face un astfel de "cadou" de 1 Decembrie. Am arătat că la Alba Iulia există specialiști, avem chiar dorința de a construi un nou sediu, ceea ce nu se poate spune despre Brașov", a spus președintele Eugen Popa. Având în vedere că sediul ADR Centru a ajuns la Alba Iulia pe vremea guvernării trecute, rolul determinant avându-l Augustin Mândroc și Ioan Bele, pe atunci președinte și respectiv vicepreședinte, ar fi o grea lovitură pentru actuala Putere să piardă acest "pariu". Toată clasa politică, administrativă, parlamentarii și mass-media trebuie să facă front comun și să se opună acestei aberații. Aici nu mai este loc de animozități sau de un troc politic PSD-UDMR.
Florin ROMAN

Prefectul Mugurel Sârbu a rezolvat problema stadionului Cetate
      Deși nu a trecut nici măcar o lună de la instalarea sa în funcția de prefect al județului, dl. Liviu Mugurel Sârbu își face datoria cu brio ca reprezentant al guvernului în teritoriu. Astfel, în cursul zilei de ieri, tânărul prefect de Alba a reușit să lămurească definitiv și situația stadionului Cetate, a cărui trecere în administarea municipalității se amâna sine die. Demersurile domniei-sale au avut sorți de izbândă, ministrul delegat al Administrației și Internelor, Gabriel Oprea confirmându-i în cadrul unei convorbiri telefonice preluarea bazei sportive de către Consiliul local. Hotărârea de guvern în acest sens urmează să fie publicată cu certitudine în cursul acestei săptămâni în Monitorul Oficial. Odată finalizat și acest ultim aspect, nu ne rămâne decât să așteptăm ca stadionul Cetate (care acum se prezintă jenant) să arate cu adevărat ca unul de Divizia A. (R.J.)
Stațiunea de Cercetare de la Blaj, scoasă la vânzare ca o simplă bodegă
Organizarea licitației de vânzare a stațiunilor de cercetare - o acțiune iresponsabilă de distrugere a ultimului bastion al cercetării agricole
      De 13 ani de zile în agricultura României, în mod iresponsabil, au fost luate hotărâri, cu consecințe dintre cele mai grave, cum au fost distrugerea CAP-urilor și IAS-urilor, devalizarea și desființarea sistemelor de irigații de pe 3 milioane de ha. Acum, tot în mod iresponsabil și incompetent, a venit rândul să fie lichidate Stațiunile de Cercetare, singurele care mai erau viabile și mai funcționau în România. Măsurile și deciziile luate demențial în domeniul agriculturii, de fărâmițare a exploatațiilor agricole, și mai nou prin distrugerea stațiunilor de cercetare agricole, reprezintă erori care ne vor costa enorm de mult în următorii ani.
    Vinovat de ce se întâmplă la SCV Blaj este Ministerul Finanțelor prin Direcția Județeană a Finanțelor Publice Alba, care nu a respectat adresa Nr.78/3.04.2002, prin care se interzice scoaterea la vânzare prin licitație a bunurilor, planatațiilor de vii și de material săditor, de la instituția mai sus amintită. Ministerul Finanțelor este un campion al gafelor, după ce a încercat pe ascuns să șteargă datorii de peste 31.000 de miliarde de lei de la clientela politică, acum comite o altă bazaconie antieconomică și nelegală. Să vinzi o stațiune de cercetare, ca pe un șopron fără stăpân, este o aberație fără precedent.
    Stațiunea de Cercetare Viticolă Blaj este un bastion al cercetării românești în zona Transilvaniei, privind cercetarea științifică în domeniul viticulturii, vinificației și floriculturii, dar și alte activități de cercetare. De-a lungul celor 57 de ani în slujba viticulturii și vinificației s-au creat noi soiuri de portaltoi și soiuri noi de vinifiere de mare producție și cu rezistență sporită la ger și boli, pentru producerea de vinuri albe de calitate superioară. O altă componentă importantă a cercetării a fost ameliorarea soiurilor de struguri și elaborarea tehnologiilor de producere a materialului săditor, unde s-au obținut rezultate remarcabile, pe măsura efortului depus de colectivul de cercetători. Participarea SCV Blaj la concursurile naționale și internaționale a adus în vitrina de aur a acestei stațiuni, din 1956 până în 2003, 18 Mari Medalii de Aur, 175 Medalii de Aur, 68 Medalii de Argint și 16 Medalii de Bronz, precum și 10 diplome de onoare. Tot aici, din punct de vedere științific au fost elaborate 14 teze de doctorat și 350 de lucrări științifice.
    În numele Asociației Fermierilor din România, vom solicita Guvernului României, respectiv Ministerului Finanțelor și Ministerului Agriculturii și Mediului să stopeze imediat această acțiune pripită și să identifice alte soluții viabile, chiar și legislative pentru rezolvarea urgentă a menținerii acestor stațiuni de cercetare. (Ec. Nicolae POPA, vicepreședinte, Asociația Fermierilor din România)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.