Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Tu bubui, or nu bubui...
      De vreo câțiva ani de zile încoace, în România s-au petrecut mai multe incidente grave ai căror autori erau soldați în termen sau foste cadre ale armatei. Ba câte-o dezertare stil "Rambo", cu armamentul din dotare cu tot, ba câte-un soldat aflat în permisie care-și ia ca suvenir acasă, din unitate, două-trei grenade (le mai și scapă pe jos în autobuz de bagă lumea în sperieți), ba câte-un fost cadru angajat al MApN care se joacă de-a teroristul prin locurile publice... E clar că în "Danemarca" noastră militărească e ceva putred, vorba lui Shakespeare: "Tu bubui, or not tu bubui..." Dar cine e vinovat de atâta bubuială? aceasta-i întrebarea. Că ceea ce s-a întâmplat alaltăieri la Baia Mare depășește tot ce-și poate imagina o minte normală în materie de "bubuială". Un soldat (fruntaș) în termen, care mai avea 30 de zile de cătănie, se simte brusc cuprins de "amoc" și vâră vreo 30-40 de cartușe de Kalașnikov în cei patru colegi ai săi, apoi se sinucide împușcându-se în cap. Vinovat este sistemul milităresc românesc, evident. Sistemul nostru care se bazează tot pe bietul "răcan", ăla dus cu arcanul la armată, ca pe vremea lui Vodă. Oastea noastră care este foarte departe de ceea ce ar trebui să fie ea în noul context intern și internațional, foarte departe de ceea ce înseamnă o armată modernă (mă refer la toată armata, pentru că nu numai trupele de jandarmi au făcut probleme de-a lungul timpului, așa că nu ministrul Rus poate fi făcut răspunzător de masacrul de la Baia Mare).
    Toate armatele din lume își restrâng rândurile, fac economie la "materialul uman", lasă milităria pe seama profesioniștilor bine antrenați și bine dotați, (indivizi cu aptitudini pentru meseria asta, a căror întreagă viață se desfășoară în cazarmă, pe terenul de instrucție sau în zonele de conflict). Numai în România se mai pune încă bază pe ostași instruiți superficial câteva luni de zile, aduși din cele mai diverse domenii de activitate și care n-au nici o înclinație pentru viața militară. Ba chiar o detestă, li se pare mai insuportabilă decât iadul. Și trebuie să recunoaștem că soldații labili emoțional, prin instrucția umilitoare, adesea degradantă, dezumanizantă, pot fi foarte ușor aduși în pragul disperării și al nebuniei. Mai ales dacă au superiori și colegi cu care nu se înțeleg. (Pentru că, orice ar spune cadrele superioare, în armata noastră se mai practică umilirea spre "călire" și "disciplinare", justificată din punct de vedere uman doar în cazul celor ce-au optat benevol pentru viața militară!) Așadar, dacă ar fi să comparăm o națiune cu un corp omenesc, armata fiind mușchiul acestuia, România în comparație cu alte state ar fi exact în situația unui culturist cu musculatură supradimensionată, grație îndopării cu "anabolizante" (fasole, varză, cartofi etc.), care stă cu mâinile goale în fața unui "uscat" antrenat în toate stilurile de arte marțiale și echipat cu cele mai moderne arme. Mai mult decât atât, cerințele unui război modern dictează amplasarea unităților departe de locurile populate, tocmai ca să nu fie afectată populația civilă în cazul unui conflict. Observați unde sunt amplasate la noi unitățile militare (nu mă refer la garnizoanele "de operetă") și înțelegeți cât de departe suntem de... armatele euro-atlantice ale zilelor noastre! Și, fraților, credeți-mă, în cazul unui conflict pe teritoriul nostru (Doamne-ferește), fiți siguri că românii ar ști să devină ostași, cu mic cu mare, indiferent de vârstă sau sex, chiar și fără să fi efectuat stagiul militar după modelul chinez.
    Concluzia ar fi că armata obligatorie, în condițiile în care abia se poate asigura hrana soldaților, este o gogoriță nedemnă de mileniul III și că s-ar putea foarte bine găsi soluții pentru implementarea serviciului civil alternativ, propus de mai multă vreme atât de către unii politicieni lucizi, cât și de către societatea civilă. Dar mai ales în condițiile în care testele psihologice aplicate viitorilor soldați în România sunt depășite cu vreo 20 de ani de practica reală, iar efectuarea lor nu se face cu o anumită periodicitate. Dureros este faptul că pentru a avea o armată modernă, de profesioniști, cu o dotare modernă, este nevoie de bani. Mulți bani. Iar banii României se cheltuiesc pe palmieri, pe mașini luxoase, pe sedii impozante, în timp ce "răcanul" defilează desculț și moare de foame.
Ioan HĂNȚULESCU