Ultima oră
Știri
La Teatrul "Prichindel"
"Prințul fermecat" deschide stagiunea
      Odată cu venirea toamnei, Tea­trul de păpuși "Prichindel" din Alba Iulia pregătește o serie de surprize. Directoarea instituției, Ioana Vieru ne-a informat că deschiderea sta­gi­u­nii va avea loc duminică, 21 sep­tem­bri­e, la ora 16.00, când va fi prezentată premiera "Prințul fer­me­cat". Piesa este o dramatizare după un text al lui Andersen, realizată de cea care semnează și regia spe­cta­co­lu­lui - Oana Leahu. (A.D.)
La struguri
Producția medie - 4300 kg/ha
      Datorită condițiilor climatice din acest an, producția medie de stru­guri obținută în județ este de 4300 kg/ha. Producția totală de struguri programată a se realiza în acest an se ridică la 17.569 tone, până la jumătatea lunii septembrie fiind re­col­ta­tă aproape 10 la sută din can­ti­ta­tea estimată, viile aparținând gos­po­dă­ri­i­lor proprii ale agricultorilor. (A.D.T.)
Terenurile agricole, impozitate cu 10.000 de lei la hectar
      Potrivit noului Cod Fiscal, de anul viitor în România se vor aplica 6 taxe și impozite mari, care vor acoperi peste 85 la sută din ve­ni­tu­ri­le bugetului de stat. Acestea sunt impozitul pe profit, impozitul pe ve­nit, impozitul pe veniturile micro­în­tre­prin­de­ri­lor, impozitul pe veniturile nerezidenților și pe re­pre­zen­tan­țe, TVA, accizele. Totodată, sunt a­du­se noi reglementări în materie de taxe locale, precum impozitele pe clădiri, pe teren, taxa asupra mijloacelor de transport, taxa pentru folosirea mij­loa­ce­lor de reclamă și publicitate, impozitul pe spectacole. De asemenea, de la 1 ianuarie 2004, posesorii de terenuri agricole vor fi obligați să plătească un im­po­zit modic de 10.000 lei la hectar, în timp ce investitorii în parcurile in­dus­tri­a­le vor beneficia de scutirea de la plata impozitului aferent pentru clădirile și terenurile aflate în aceste perimetre. (A.D.T.)
Modernizările a două mari edificii - terminate
      Lucrările de reparații de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, investiție cifrată la circa 3 mi­li­ar­de de lei constând în modernizări substanțiale au fost finalizate. Vice­pre­șe­din­te­le Consiliului județean, Ioan Florea a mai spus că și lu­cră­ri­le executate la fațada Muzeului Național al Unirii sunt în grafic și vor fi încheiate la timp. Sumele necesare reabilitării celor două obiective au fost alocate de guvern.(F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Record de audiență la prefectul Mugurel Sârbu
Întâlnirea cu cei 54 de cetățeni s-a întins pe durata a peste 8 ore! *Multe dintre doleanțele oamenilor și-au găsit o rezolvare imediată
      Audiențele săptămânale ale prefectului Liviu Mugurel Sârbu desfășurate la începutul acestei săptămâni au bătut toate recordurile posibile atât ca număr de persoane cât și ca durată de timp. Începută în jurul orei 12.00, întâlnirea prefectului cu cei 54 de cetățenii sosiți din toate colțurile județului s-a terminat cu mult după lăsarea întunericului, aproximativ ora 20.30. Problematica abordată a fost una foarte diversificată, în multe dintre situații doleanțele oamenilor găsindu-și o rezolvare rapidă. De exemplu, unei familii din Vințu de Jos, căreia i-a ars nu cu puțin timp în urmă casa, i-a fost obținută o importantă cantitate de lemn pentru o nouă construcție. Apoi, prefectul a reușit, împreună cu primarul din Sebeș, Alexandru Dăncilă, să identifice pe raza municipiului un teren pe care o familie de etnie romă să-și construiască o locuință.
    De asemenea, un grup de persoane s-au plâns prefectului de slaba eficiență a comisiilor locale de fond funciar din Cetatea de Baltă și Mihalț. Mugurel Sârbu a promis că va verifica personal cele sesizate, activitatea acestora urmând să fie ținută sub o supraveghere specială. Apoi, mai mulți cetățeni din Alba Iulia au reclamat poluarea fonică din anumite zone ale municipiului produsă de autovehicolele care transportă marfă către unitățile comerciale. Prefectul a luat legătura telefonic atât cu cei de la protecția mediului cât și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică solicitându-le să întreprindă toate demersurile necesare. Așteptăm și noi cu interes rezultatul în acest caz, deoarece cele relatate sunt cât se poate de reale. De asemenea, prefectul s-a angajat să rezolve și problema transportului elevilor din localitatea Poiana Gălzii, care trebuie să străbată pe jos o distanță lungă până la școală. O altă importantă categorie de probleme supusă atenției lui Mugurel Sârbu a fost cea a locurilor de muncă, asistența socială și chestiunile de ordin juridic. În limita competențelor legale, prefectul de Alba va încerca să găsească eventualele soluții.
Răzvan JURCĂ

Acțiunea "Laptele și cornul" a debutat cu probleme în Alba
Elevii de la zeci de școli din Apuseni nu au primit lapte
      Prima zi de școală a debutat cu probleme în județul Alba în ceea ce privește asigurarea alimentării cu lapte la școliile și grădinițele din Munții Apuseni. Din cele 700 de unități de învățământ din județ, de suferit au avut zeci de școli din zona Apusenilor, deoarece firma "La Dorna", cea care a câștigat licitația electronică nu a putut "acoperi" zona. Probabil că astfel de sincope vor mai apărea în această săptămână, pentru că va fi greu ca o singură firmă să asigure transportul laptelui la toate școliile din județ. Purtătorul de cuvânt al CJ Alba, Ioan Bâscă, a declarat că speră în rezolvarea acestor deficiențe, și a adăugat că toate deficiențele semnalate în județ sunt monitorizate zilnic de autoritățile județene. Anul trecut, acțiunea "Laptele și cornul" a debutat în județul Alba cu o simulare, iar lucrurile au intrat destul de repede în normal. Acum acest lucru nu s-a mai putut realiza întrucât, firma "La Dorna" a fost desemnată câștigătoare de abia cu câteva zile înainte de începerea noului an de învățământ. Oricum, din cauza de­fi­ci­en­țe­lor, mii de elevi și preșcolari din zona Apusenilor nu au băut în prima zi de școală laptele promis.
Florin ROMAN

"Doamna de fier" a politicii românești "ruginește" imaginea României
PNȚCD Alba solicită demiterea din funcție a ministrului Integrării Europene, d-na Hildegard Puwak
      Recent, pe adresa redacției noastre a sosit un comunicat de presă din partea PNȚCD Alba, prin care țărăniștii din județul nostru solicită în mod public demiterea din funcție a ministrului Integrării Europene, d-na Hildegard Puwak. Iată argumentația acestora: "PNȚCD Alba protestează public față de atitudinea diversionistă la care a recurs Hildegard Puwak, în momentul în care s-a pus la dispoziția Parchetului Național Anticorupție. Gestul ministrului Integrării Europene nu pare altceva- fapt subliniat de toate mijloacele de informare în masă- decât o altă tentativă grosolană de manipulare și de deturnare de către PSD a atenției opiniei publice din România de la fondul real al problemei: în calitate de ministru, d-na Puwak a profitat de poziția sa pentru a facilita firmelor conduse de soțul și fiul său accesul la fonduri europene în cadrul programului «Leonardo da Vinci» și, mai grav, a mințit în privința momentului obținerii acestor fonduri.
    Păstrarea în funcție a unui ministru suspectat de trafic de influență și a cărui familie este cercetată de Oficiul European Anti-Fraudă, poate reprezenta un impediment serios în calea alocării unor fonduri suplimentare de finanțare nerambursabilă de către Uniunea Europeană și creează o imagine negativă României în exterior, mai ales în contextul impus de procesul de aderare la structurile europene. Este inadmisibil pentru Guvern ca în fruntea unui minister care gestionează procesul de negocieri pentru integrarea în Uniunea Europeană, precum și o parte a banilor acordați pentru îndeplinirea condițiilor de aderare, să rămână un ministru care prin atitudinea și declarațiile sale a adus multiple deservicii șanselor europene ale României." (I.H.)
Uzina Mecanică din Cugir - în obiectivul Parlamentului
Declarație politică rostită ieri, 16 septembrie 2003, în plenul Camerei Deputaților, de către secretarul executiv al PSD, deputatul de Alba Codrin Ștefănescu
      Domnule Președinte, stimați colegi,
    Supun din nou atenției dumneavoastră o problemă care nu mai suportă nici o amânare în soluționarea ei. Este vorba despre situația alarmantă creată la Uzina Mecanică Cugir. Este o realitate incontestabilă faptul că piața românească se află într-o constantă și permanentă mișcare, acest considerent reprezentând, de fapt, una din premisele economiei de piață funcționale, eficiente. De aceea, este firească și adaptarea, în noul mediu competitiv, a obiectului de activitate constituit de Uzina Mecanică din Cugir, printr-o organizare modernă, eficace, producții noi, atrăgătoare prin ofertă, structurate la standarde internaționale și capabile să concureze cu cele din afara graniței.
    În acest context, sprijinirea uzinei de către toți cei în drept și abilitați să o facă este o condiție de bază pentru relansarea economică și așezarea acesteia pe făgașul normal, de recunoaștere pe plan mondial, de care a beneficiat până nu demult.
    Deschiderea unor reprezentanțe în țară, prezența în marile centre expoziționale și în târguri, utilizarea unor mijloace moderne de vânzare, precum cele în leasing sau în rate, cu avans zero reprezintă doar câteva din soluțiile care conduc la reabilitarea sigură, într-un termen relativ scurt, a uzinei cugirene.
    Realizarea unor produse de calitate, precum și dirijarea obiectului de activitate spre noi domenii, cum ar fi producția de obiecte de decor pentru industria hotelieră și turism sau cea de înaltă calificare, prin fabricarea armelor de epocă decorative, constituie surse de redresare economică prin oferirea unei game noi de produse, competitive și aducătoare de profit.
    Stimați colegi, și mă adresez în primul rând celor din opoziție, este păcat să irosim o forță de muncă, calificată la cel mai înalt nivel, cu o conducere pe măsură, în persoana domnului director Cornel Dârjan, care face tot posibilul în atragerea de noi investitori, serioși și mai ales capabili să facă din Uzina Mecanică Cugir o adevărată forță a industriei românești.
    Nu trebuie să facem economie în a ajuta pe toate planurile această uzină, mai ales pe plan local, este imperios necesar să conștientizăm faptul că, această "mină de aur" a industriei românești, dacă nu este susținută, se poate transforma într-o baltă de noroi, imposibil de recuperat mai târziu.
Codrin ȘTEFĂNESCU, secretar executiv al PSD, deputat de Alba

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.