Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
"Dă-mi o șansă măcar"
      Coincidență sau nu, în chiar ziua în care Adrian Năstase a deschis trei școli din Capitală, după care și-a dus familia la cafeneaua lui Teo Trandafir unde, din întâmplare, se aflau între alții Mugur Mihăescu de la "Vacanța Mare" și Bănică Jr. din visele a sute de mii de fani și fane, Emil Hurezeanu și-a făcut publică demisia din funcția de consilier personal al premierului pentru strategii de comunicare internă și internațională. În ciuda retragerii de la Palatul Victoria, Emil Hurezeanu l-a lăudat pe Adrian Năstase, catalogându-l drept "o personalitate puternică", dotată cu "o imensă putere de muncă și concentrare", cu "inteligență și umor care uneori i-au făcut inutili pe consilieri și experți". Subscriem cu toată convingerea, mai ales că ne vine foarte greu să ni-l imaginăm pe Emil Hurezeanu (cel devenit celebru în vremea de glorie a postului de radio "Europa Liberă") sfătuindu-l pe premier să se afișeze cu Garcea sau Leana lui Pârțag, cum vreți, după ce anul trecut, în noiembrie, el făcea următoarea declarație: "Este probabil nevoie să încercăm să ridicăm nivelul de ofertă pentru divertisment, astfel încât - îmi cer scuze pentru ceea ce spun - Vacanța Mare să nu mai reprezinte emisiunea cu gradul de audiență cel mai mare la televiziuni. Nu cred că vulgaritatea permanentă reprezintă un element pe care trebuie să-l cultivăm. Sigur, au existat și bancurile cu Bulă și emisiunile cu Tanța și Costel, dar a construi în permanență în această zonă a vulgarității și agramatismului mi se pare a face un deserviciu eforturilor firești de educație, pe care cu toții trebuie să le facem atât în ceea ce ne privește, cât și în legătură cu ceilalți..." Cum de și-a schimbat domnul Adrian Năstase opinia în mai puțin de un an? Simplu ca bună ziua: cel care a dat declarația de mai sus era profesorul universitar Adrian Năstase, cadru didactic la mai multe facultăți de drept, pasionat degustător de artă și colecționar celebru de tablouri, hărți vechi, cărți rare și alte lucruri care fac deliciul intelectualilor cu sau fără dare de mână. Cel care în emisiunea de la Pro TV a încercat să împărtășească, foarte stângaci de altfel, gusturile poporului său ahtiat după "Vacanța Mare" era premierul Năstase, viitor candidat la președinția unei Românii încă îndrăgostită de afabilul, popularul, inegalabilul Ion Iliescu.
    De altfel, intenționat sau nu, Adrian Năstase a făcut o declarație în acest sens sub forma refrenului fredonat împreună cu Ștefan Bănică Jr.: "Găsește-mi loc în inima ta/ Ți-am spus a nu știu câta oară/ Găsește-mi loc în inima ta/ Dă-mi o șansă măcar./ Găsește-mi loc în inima ta/ Iar dacă nu, o să mă doară/ Găsește-mi loc în inima ta/ Să nu-ncerc în zadar..." Nu știm cum va fi primit electoratul această declarație de iubire, dar măcar omul a încercat.
    O bruscă schimbare de atitudine a avut Adrian Năstase și în privința deconspirării fostei Securități, pronunțându-se PENTRU după ce, în urmă cu doi ani și jumătate, el a declarat că la CNSAS "sute de persoane ling dosare". "Această luptă cu trecutul și dezgroparea de morminte nu folosesc la nimic", spunea, pe 12 martie 2001, premierul Năstase, adăugând că n-a crezut și nu crede în CNSAS și nici în rolul lui. El chiar susținea atunci că instituția ar trebui să dispară: "Cred că banii și resursele noastre trebuie concentrate spre viitor și nu cred că spălatul rufelor ne va folosi, ci se vor crea noi focare de incendiu".
    Rotirea la 180 de grade a fost prilejuită de Conferința internațională "Lustrație și deconspirarea poliției politice în Europa de Est", de la Moneasa, unde premierul Adrian Năstase a trimis un mesaj surprinzător în care afirma că dosarul fostei Securități nu trebuie să mai constituie o temă "reziduală". În context el a încurajat CNSAS-ul să publice în Monitorul Oficial lista cu ofițerii care au făcut poliție politică. Important de menționat e faptul că "răzgândirea" lui Adrian Năstase s-a produs la scurtă vreme după izbucnirea scandalului iscat în jurul SRI, de acuzațiile lui Ion Stan, deputat PSD, care reclamase lipsa reformelor din acest serviciu. Gurile rele spun că miza acestui scandal este controlul serviciilor de informații pe care și-l dispută oamenii președintelui Iliescu și cei ai premierului Năstase. Noi, însă, n-am putea băga mâna în foc.
Maria Lucia MUNTEANU