Ultima oră
Știri
Albaiulian căzut în canal
      Marți seara, la serviciul de urgențe al spitalului județean Alba a fost adus albaiulianul Marius T., care a suferit leziuni după ce a căzut într-o gură de canal. Victima trans­por­ta în acel moment o ușă cu un amic. El s-a ales cu zgârieturi la ambele mâini și la glezna piciorului drept. Nu a necesitat internarea.(F.R.)
Circumscripții neconcesionate
      La nivel național, activitatea de asistență sanitară este concesionată de către medicii veterinari, care își desfășoară activitatea în regim pri­vat. În județul Alba, în ultima pe­ri­oa­dă, prin încetarea contractului de concesionare au rămas libere 4 cir­cum­scrip­ții sanitare veterinare. Este vorba despre cele de la Abrud, Ro­șia Montană, Cetatea de Baltă și Șpring. Directorul executiv al DSV Al­ba, dr. Ioan Dârzu, ne-a informat că, în perioada 8-12 septembrie, ADS a organizat licitație pentru o­cu­pa­rea cir­cum­scripțiilor ne­con­ce­si­o­na­te, prilej cu care s-au ocupat ce­le din Cetatea de Baltă și Șpring, iar pentru celelalte nu au existat so­li­ci­tări, ele rămânând disponibile până la organizarea unei noi licitații.(A.D.T.)
La rectificarea bugetară pe localități
Sohodolul și Baia de Arieș vor primi cei mai mulți bani
      La sfârșitul acestei luni, con­si­li­e­rii județeni urmează să aprobe rectificarea bugetară pe localități cu sumele alocate de la bugetul de stat. Potrivit informațiilor furnizate de vicepreședintele CJ Alba, Ioan Flo­rea, cei mai mulți bani sunt destinați Sohodolului, singura co­mu­nă din județ care a fost în stare să ac­ce­se­ze un proiect Sapard, pentru lucrări la drumuri. Urmează apoi Baia de Arieș, oraș care are nevoie de fon­duri ca de aer, mai ales că i­nun­da­ți­i­le au distrus căile de acces spre Va­lea Ciorii și Hărmăneasa, iar lo­cal­ni­cii nu-și mai pot aduce lemnele de foc pentru încălzirea din această iar­nă.(F.R.)
Rupt în bătaie în curtea școlii
      Un băiat din Aiud a fost bătut, marți, 16 septembrie, de alți trei a­do­les­cenți. Totul a început de la niște discuții contradictorii purtate pe terenul de sport al Grupului Șco­lar Auto Avram Iancu Aiud. Andrei Rus (17 ani), Alexandru Bogza și Ovidiu Orian (ambii de 15 ani) l-au așteptat pe Aurelian Putucă (16 ani) la intrarea în liceu, i-au tras o bătaie zdravănă și au dispărut. Victima a­ta­cu­lui a fost transportată la secția urgență a spitalului din Aiud, unde a fost diagnosticată cu dublă fractură de piramidă nazală. O anchetă so­ci­a­lă va fi făcută la domiciliul fiecăruia dintre cei trei adolescenți. (G.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Profesorii amenință cu greva
      Nici n-a început bine anul școlar că profesorii au și început să se gândească la grevă. Și încă una generală, sugerată la o conferință de presă în care toate cele trei sindicate din învățământ - Alma Mater, FSLI și FEN au criticat activitatea din ultimele luni a MECT. Ne­mul­țu­mi­ri­le lor sunt legate de modul în care s-a desfășurat în acest an repartizarea pe posturi și desigur banii; prea puțini. Dar nemulțumește și intenția MECT de a mări norma didactică de la 18 ore săptămânal la 27.
    De altfel este deja aproape o obișnuință pentru ca­dre­le didactice (care reprezintă categoria de bugetari cea mai numeroasă) să ceară măriri ale salariilor și să amenințe cu greve în perioada primului semestru al (aproape) fiecărui an școlar. Nu discutăm acum justețea cererilor cadrelor didactice (care în condițiile unui buget neacoperitor ar putea însemna chiar creșterea im­po­zi­te­lor pentru contribuabili, impozite care și așa sunt prea mari), dar putem comenta că nu i-am auzit până acum pe profesori amenințând cu greva pentru că nu sunt manuale în școli, sau pentru că programa copiilor este prea încărcată. La acest punct chiar dimpotrivă, pentru că mai multe ore înseamnă mai multe norme, deci mai mulți bani pentru dascăli.
Anca DINICĂ

La 85 de ani de la Marea Unire
Inscripția de pe frontispiciul Sălii Unirii va rămâne tot greșită?
      În aceste zile, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, se lucrează la refacerea fațadei. Din câte știm noi, astfel de lucrări se vor realiza și la Sala Unirii. De aceea semnalăm acum câteva greșeli existente încă din anul 1922 de la transformarea cazinoului ofițerilor în Sala Unirii, în inscripția sculptată pe frontispiciul clădirii. Meritul descoperirii greșelilor nu ne revine. Ele au fost identificate și analizate de asist. univ. Andrei Goția, de la Facultatea de Litere a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj Napoca. Studiul său a fost deja publicat în revista Annales a Universității "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia. Dar pentru că acum este momentul ca greșeala să fie reparată, readucem datele în atenția autorităților și a cititorilor. Cum spuneam, din 1922 inscripția în limba latină a rămas greșită, ea nefiind afectată de lucrările de refacere a Sălii Unirii, lucrări realizate în anii 1929 și 1968. Contrar celor știute de majoritatea celor care s-au interesat cât de cât de istoria Sălii Unirii, inscripția în limba latină nu-l are ca autor pe istoricul Nicolae Iorga (ea fiindu-i atribuită doar pentru că la acea vreme Iorga era membru în comisia de organizare a serbărilor în­co­ro­nă­rii suveranilor la Alba Iulia), ci pe Ioan Lupaș, pe atunci profesor de istorie la Universitatea din Cluj și membru în recent înființata Comisie a Monumentelor Istorice. Greșelile, spune asist. univ. Andrei Goția, nu-i aparțin profesorului Lupaș ci sunt rezultatul unor mici, dar nefericite greșeli de copiere, înlesnite de faptul că Ioan Lupaș a făcut în textul prezentat unele prescurtări.
    De 82 de ani la Sala Unirii suntem întâmpinați de in­scrip­ția "ANNO DOMINI MDCCCCXVIII KA­LEN­DIS DECEMBRIIS HOC LOCO UNIO TRAN­SIL­VA­NIAE UNIVERSA CUM DACO ROMANIA SOLLENNI ET UNANIMO POPULII VOTO IN PERPETUUM ATQUE IREVOCABILITER PRO­CLA­MA­TA EST CUIUS REI MEMORIA SEM­PI­TER­NA SIT". Traducerea în limba română este "În anul Domnului 1918, la 1 Decembrie, în acest loc a fost proclamată pe vecie și în mod irevocabil, prin dorința solemnă și unanimă a poporului, unirea Transilvaniei cu întreaga Daco-Românie. Amintirea acestui eveniment să fie eternă." Iar greșelile existente în forma latină sunt în număr de trei: *Adjectivul DECEMBRIIS, având ca formă de bază DECEMBER - DECEMBRIS, trebuie să fie aici la cazul Ablativ, numărul plural, în acord cu termenul său regent - substantivul KALENDIS, astfel încât forma corectă este DECEMBRIBUS. *Sub­stan­ti­vul POPULII, având ca formă de bază POPULUS - POPULI, fiind atribut al lui VOTO, trebuie să fie la cazul Genitiv, numărul singular, astfel încât forma co­re­ctă este POPULI. *Adverbul IREVOCABILITER pro­vine din adjectivul IRRE­VO­CA­BI­LIS - IRRE­VO­CA­BI­LE deci trebuie să aibă forma IRRE­VO­CA­BI­LI­TER.
    Să sperăm că cei responsabili de lucrările de refacere a fațadei Sălii Unirii vor citi aceste rânduri, vor lua aminte și vor repara o greșeală care ne veghează jenant de 82 de ani.
Anca DINICĂ

Mitingiștii de la UPSOM au ars gazul de pomană
Numai 10 persoane au pichetat ieri Prefectura, părăsind Alba Iulia după circa o oră, deși anunțaseră că vor sta cinci!
      Doar 10 persoane din partea Sindicatului Liber Bega UPSOM au participat ieri la o așa-zisă acțiune de protest în fața Prefecturii Alba. Impresia generală nefavorabilă a fost accentuată și de scurtarea la maximum a timpului anunțat de pichetare (11.00 - 16.00) sindicaliștii nemaifiind zăriți după ora 12.30. Totuși, în puținul timp petrecut la Alba Iulia, o parte dintre protestatari și-au găsit o "portiță" pentru a se întâlni cu cineva din Prefectură, și anume secretarul general Adriana Ursa, prefectul Mugurel Sârbu fiind plecat la București. Cu acest prilej, a fost transmis un material în care se arată că Federația Sindicatelor Libere din Chimie și Petrochimie prin Sindicatul de la SC Bega UPSOM SA Ocna Mureș "protestează, dorind să aducă la cunoștința opiniei publice starea de fapt greu calificabilă prin care organele executive ale puterii de stat provoacă cu bună știință dezastrul economiei românești, prin creșterea aberantă a tarifelor gazelor naturale". În continuare se mai arată că această măsură va conduce la falimentarea întreprinderii și la disponibilizări masive, care vor îngroșa rândurile șomerilor, creându-se probleme sociale la nivelul județului. "Revendicarea noastră este clară - scăderea tarifelor la gazele naturale în industria chimică și petrochimică", a spus președintele SL UPSOM, Marius Hanga, solicitându-le prefectului Mugurel Sârbu și președintelui CJ Alba Eugen Popa să întreprindă toate demersurile în acest sens.
Răzvan JURCĂ

Noi precizări privind scutirea de la plata taxei radio-tv
      Potrivit HG 977/2003 și 978/2003, publicate în Monitorul Oficial al României din 27 august 2003, persoanele fizice cu domiciliul în România au obligația să plătească o taxă pentru serviciul public de radio și o taxă pentru serviciul public de televiziune, cu excepția celor care declară pe propria răspundere că nu dețin receptoare radio și/sau receptoare TV și celor care potrivit legii beneficiază de scutire la plata acestor taxe. Declarațiile pe propria răspundere privind scutirea de plată a taxei pentru serviciul public de radiodifuziune și televiziune pe motivul nedeținerii de receptoare radio/TV la data de 1 august 2003, se pot depune la casieriile Sucursalei de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice Alba la care este arondată persoana respectivă. La declarație se anexează copie după actul de identitate. Scutirile își produc efectul cu începere din 1 august 2003.
    "Solicitările pentru exceptare de la plata acestor taxe vor trebui să fie actualizate, chiar dacă persoanele respective au mai depus cereri anterior apariției noii hotărâri de guvern. Solicitările de scutire în baza legilor speciale depuse anterior își păstrează valabilitatea", ne-a declarat ing. Mihaela Buda, responsabil cu relații publice.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.