Prima pagină Ediția din: 19.9.2003
Știri
S-au stins datoriile către farmacii
      Directorul Casei de Asigurări de Sănătate Alba, Gheorghe Ștef, ne-a informat că nu mai sunt datorii către farmaciile din județ. Conform contractelor încheiate în­tre cele două părți, plata con­tra­valorii medicamentelor se face la 90 de zile.(F.R.)
Marea debranșare a încetat în Alba
      Cetățenii municipiului care do­reau să se debranșeze de la re­țea­ua de termoficare mai puteau face acest lucru doar până la 15 septembrie. Cei care nu au făcut-o se vor încălzi și în această iarnă din sistemul centralizat. Numărul exact al celor care s-au debranșat nu se cunoaște cu exactitate, de­oa­re­ce încă nu s-au centralizat toate procesele verbale. (F.R.)
Prefectul Mugurel Sârbu cere primarilor
Reînnoirea mobilierului în unitățile școlare
      Prefectul Liviu Mugurel Sâr­bu a declarat ieri că a primit nu­me­roa­se semnale din județ cu pri­vire la condițiile improprii de des­fă­șu­ra­re a cursurilor școlare din punct de vedere al mobilierului, care se află într-o fază avansată de degradare. Domnia-sa a cerut în acest sens primarilor să sprijine campania de înlocuire a "de­șe­u­ri­lor" din sălile de clasă, în sensul de a pune la dispoziție material lemnos din pădurile comunale care să fie apoi prelucrat de către firmele specializate.(R.J.)
Prefectul de Alba vrea să stingă litiigiile de fond funciar cu județele învecinate
      Una dintre importantele pro­ble­me în ceea ce privește fondul funciar, ce trebuie rezolvată de a­ctu­a­lul prefect Liviu Mugurel Sâr­bu, este stingerea litigiilor e­xis­ten­te între județul Alba și cele în­ve­ci­na­te care au generat de-a lungul timpului numeroase dispute locale și au întârziat nepermis punerea în aplicare a legilor de restituire a vechilor proprietăți. În acest sens, în cursul săptămânii viitoare, pre­fe­ctul de Alba va avea o primă rundă de discuții cu omologul din județul Cluj, Vasile Soporan, cei doi urmând să fie asistați de către reprezentanți ai instituțiilor ju­de­țe­ne de profil. (R.J.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Prezent la Alba Iulia, secretarul de stat din MEC a afișat un ton optimist
Industria de minerit se va relansa în câțiva ani cu ajutorul investițiilor străine
      Câteva zeci de reprezentanți ai agenților economici din județul Alba s-au întâlnit ieri la sediul Prefecturii Alba cu o delegație a Ministerului Economiei și Comerțului condusă de secretarul de stat Gavril Baican. "Am rămas plăcut surprins de seriozitatea și modul de prezentare a problemelor care sunt foarte serioase. Le vom inventaria și vom concepe un material de sinteză a celor abordate la Alba Iulia ca de altfel peste tot în țară și-l vom prezenta spre analiză Comitetului Interministerial. Trebuie să remarc, de asemenea, că există în județul dvs. mai multe întreprinderi de succes ce au viitorul asigurat" a spus Gavril Baican în cadrul unei conferințe de presă ce a urmat dialogului cu agenții economici, la care a participat și prefectul Liviu Mugurel Sârbu.
    La sugestia jurnaliștilor, domnia-sa a abordat și spinoasa problemă a mineritului spunând că la nivelul județului Alba situația nu este chiar așa de cenușie cum o prezintă unii. "Nu putem nega existența dificultăților în acest sector, însă strategia guvernului de relansare a activității din minerit va conduce cu siguranță la o rentabilizare în câțiva ani. Sunt necesare investiții masive de sute de milioane de Euro, guvernul încercând să obțină credite de la instituțiile financiar-bancare internaționale și să găsească potențiali investitori externi. Intenția noastră nu este de a desființa minele, dar un lucru trebuie să fie foarte clar. Exploatările care nu vor face pasul din zona pierderilor în cea a economicului, a viabilității, vor fi închise. Această industrie nu poate să rămână la nesfârșit una de stat. În ceea ce privește județul Alba, EM Baia de Arieș ne creează mari probleme, pentru că și zăcământul este unul sărac. Probabil că, în această situație, guvernul va veni cu un program de redezvoltare regională, în sensul că ne vom orienta spre alte ramuri economice la care se pretează zona. În cazul Roșia Poieni unde mai există un zăcământ important de cupru, sunt convins că, peste 3-4 ani, exploatarea va fi una profitabilă", a mai afirmat secretarul de stat Gavril Baican.
Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.