Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Constituția - un adânc mister pentru unii aleși
      Gafele parlamentarilor noștri sunt demne de "Cartea Recordurilor" și electoratul de bună seamă le cunoaște. Dar cea mai recentă dintre ele este de-a dreptul antologică. În aceeași zi în care înaltele personalități din cadrul Legislativului au fost chemate să adopte raportul de mediere privind proiectul de revizuire a Constituției (practic să adopte viitoarea lege fundamentală a țării), niște redactori inteligenți de la ProTV i-au intervievat pe "legislatori" asupra unui subiect simplu: tipul de republică existent în România. Ei bine, nici unul dintre cei interpelați nu a știut să răspundă (o fi parlamentară, prezidențială sau semi-prezidențială?). Păi dacă parlamentarii nu știu ce tip de organizare statală avem, ce mama dracu' caută la conducerea statului? Fraților, adormiții ăștia care-și pun la cale din fotoliul de parlamentar propriile afaceri nu știu ce țară conduc! Oare în aceste condiții or fi știind ce-au votat în Senat și în Camera Deputaților, când au aprobat modificările la vechea Constituție? Ca să nu mai punem la socoteală faptul că unii nici măcar n-au catadicsit să se prezinte pentru a vota, ci și-au exercitat această OBLIGAȚIE prin... corespondență! (În aceste condiții propunem ca și poporul român să-i voteze la viitoarele alegeri tot prin corespondență.) Iar dacă "luminații" noștri conducători nu știu ce conduc, atunci ce să mai spună amărât poporul ăsta care va fi chemat să se pronunțe asupra Constituției peste numai 30 de zile?
    În altă ordine de idei, organizarea referendumului din 19 octombrie, prin care poporul român își va exprima voința asupra legii fundamentale a statului, va costa 257 de miliarde de lei. Nu susținem că alocarea acestor sume de către Guvern este o risipă din banul public, dar ea este invers proporțională cu perioada pusă la dispoziția cetățenilor (doar o lună de zile), pentru a afla câte ceva despre cea mai importantă lege românească. De asemenea, nu înțeleg cărui fapt se datorează tăcerea în care s-au scufundat organizațiile civice, societatea civilă (inclusiv cele din județul Alba). De ce nu au organizat până acum dezbateri în legătură cu acest subiect major, de ce nu au contribuit cu idei? De ce, după demararea unei campanii grandioase pentru introducerea votului uninominal, reducerea numărului de senatori și deputați, controlul cheltuielilor partidelor politice, constituirea Autorității Electorale Permanente (pe scurt pentru apariția Codului Electoral), nu au mai făcut nici un demers public pentru ajustarea sistemului legislativ românesc pe care, de altfel, îl critică ori de câte ori au ocazia? Când vor veni în întâmpinarea cetățenilor prin campanii de conștientizare și de dezvoltare în rândurile lor a spiritului civic și a mentalității de tip participativ? Dar, mai simplu, când se vor implica în educarea în spirit democratic a oamenilor politici și, eventual, în demascarea celor incapabili să-și însușească principiile democratice din diferite motive? Bineînțeles, e mai simplu să te lamentezi că nu sunt legi, sau că ele nu se aplică, decât să te zbați pentru a schimba starea de lucruri.
    Așadar, în 30 de zile, românii vor trebui să studieze Constituția (un document extrem de complex), pe care parlamentarii o discută de o groază de vreme (și tot n-o știu), apoi să se pronunțe asupra ei în cunoștință de cauză. Așa, cu toată indiferența, lehamitea și (să recunoaștem) incultura politică a conaționalilor noștri. Oare votul românilor va reflecta voința lor, conștiința lor liberă, sau va funcționa din nou instinctul de "turmă" și se va vota pentru că... așa trebuie? Mă rog, să vedem ce-au votat aleșii noștri, apoi vom avea câteva zile la dispoziție să "cârcotim", dacă avem vreo nemulțumire. Atunci doar, ne vom putea exprima asupra acestei "carte a principiilor generale" și vom putea spune, eventual, ca nenea Iancu: " O soțietate fără prințipuri, carevasăzică nu le are..." Sperăm să nu se adeverească vorba acelui parlamentar PRM care a afirmat: "V-ați bătut joc de Biblia țării". Pentru că nu față de Biblie ar fi bătaie de joc, ci față de biserica asta vie care este poporul român, un popor condus de cine nu știe ce conduce. Darămite... unde?
Ioan HĂNȚULESCU