Ultima oră
Știri
Mâine, la Sibiu, cu participarea prefectului Mugurel Sârbu
Încep lucrările sesiunii Comisiei mixte româno-germane
      Începând de mâine și până în data de 23 septembrie a.c. Mi­nis­te­rul Afacerilor Externe organizează la Sibiu cea de-a zecea sesiune a Comisiei mixte româno-germane pe problemele etnicilor germani din Ro­mâ­ni­a. Primul-ministru Adrian Năs­ta­se a dispus participarea la a­ceas­tă acțiune a prefecților din județele unde sașii și șvabii dețin o pondere însemnată. Este și cazul județului Alba care va fi reprezentat de către prefectul Liviu Mugurel Sârbu. Domnia-sa va face cu acest prilej o informare în legătură cu situația minorității germane din județ și, împreună cu ceilalți participanți, va gândi mai multe proiecte ce se vor aplica anul viitor. (R.J.)
Tropote în Țara Vinului
      Organizația Tineretului De­mo­crat Alba, stimulată de succesul obținut anul trecut, a decis or­ga­ni­za­rea celei de-a doua ediții a acțiunii "Tropote în Țara Vinului". Ma­ni­fes­ta­rea va avea loc duminică, 5 octombrie, cu începere de la ora 11.00, în Poligonul de la Micești. Principalele puncte de atracție vor fi concursurile de călărie și de tra­cți­u­ne, dar nu vor lipsi nici surprizele, micii, berea și bineînțeles vinul. Pentru câștigătorii concursurilor au fost pregătite premii în bani și produse (ovăz, hamuri etc.), dar oricum toți participanții vor avea de câștigat o zi petrecută în aer liber și cu voie bună. (A.D.)
La Alba Iulia
Sediu nou pentru Partidul Noua Democrație
      Astăzi, la ora 11.00, are loc i­na­u­gu­ra­rea noului sediu al or­ga­ni­za­ți­ei județene Alba a Partidului Noua Democrație. În prezența domnilor Marian Enache - președintele la nivel național al acestei formațiuni și Ciprian Ulianov - vicepreședinte, se va desfășura o întâlnire cu membrii biroului executiv al filialei Alba pentru a consfinți deschiderea noului sediu, situat pe Calea Moților nr.20, etaj I. Această primă întâlnire va aduce în discuție modalitățile prin care organizația Alba îi poate sprijini pe cetățenii județului și ea va fi deschisă de un dialog cu reprezentanții mass media. Înființat în septembrie 2002, Partidul Noua Democrație, un partid de centru, l-a avut ca președinte înaintea lui Marian Enache pe concitadinul nostru Cornel George Comșa, la acea vreme cel mai tânăr președinte de partid din țară. (A.D.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Revizuirea Constituției
      Raportul de mediere asupra proiectului de modificare a Constituției a fost votat joi, 18 septembrie, de ambele Camere ale Parlamentului fără nici o modificare. Asta pentru că parlamentarii s-au mobilizat exemplar, din dorința de a evita o ședință comună. La Senat au votat pentru 100 de senatori și 37 s-au pronunțat împotrivă. Aceștia din urmă au fost reprezentanții PRM și pesedistul George Pruteanu. Tot peremiștii au votat împotrivă și la Camera Deputaților - 62, înregistrându-se 265 de voturi favorabile. Având în vedere această poziție, PRM a anunțat intenția de a ataca la Curtea Constituțională articolele din noua Constituție care permit folosirea limbii materne în justiție precum și modul în care a fost constituită comisia de mediere, în care PRM nu a avut nici un reprezentant.
    Constituția mai trebuie să treacă acum doar de referendum, a cărui dată a fost stabilită pentru 19 octombrie.
Anca DINICĂ

Accident de muncă la Alsting Alba Iulia
Un bărbat a fost rănit grav de suflul unei explozii
      Un grav accident de muncă a avut loc joi după-amiaza, în jurul orei 14,30 la SC Alsting SA Alba Iulia, soldat cu rănirea lui Ovidiu Drăghici, de 45 de ani, salariat al firmei amintite. Muncitorul lucra la bancul de încărcare a stingătoarelor și, în momentul accidentului, încerca să transfere azot dintr-un tub, în recipient. Din cauze încă necunoscute, stingătorul a explodat, iar suflul puternic l-a lovit în zona abdominală. Bărbatul a fost transportat imediat de către colegi la serviciul de urgențe al spitalului județean Alba, iar ceva mai târziu a fost operat timp de trei ore la ATI. Victima a fost diagnosticată cu "sindrom de strivire prin suflul unei explozii, hemoragie internă și insuficiență multiplă de organe de sistem". Directorul societății Alsting, Marius Drăghiciu, era extrem de afectat de acest accident de muncă, declarând că de 13 ani de când este director nu s-au înregistrat asemenea incidente. " Am ajuns la spital, dar a trebuit să așteptăm circa o oră pentru că nu era nimeni să-i facă accidentatului ecografia. După ce a ieșit din operație, medicii au reușit să-l stabilizeze, dar mai avem de așteptat până vom fi siguri că este în afara oricărui pericol. Noi o să fim alături de el, indiferent ce va fi, pentru că aici suntem o familie", a mai spus directorul de la SC Alsting SA Alba Iulia. Organele abilitate au început imediat cercetările pentru a stabili cauzele exacte ce au dus la producerea accidentului.
Florin ROMAN

Doar electoratul va decide ponderea componentelor în alianța PNL-PD
      Președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, membru în comisia națională de negociere cu PD, a anunțat că joi, 18 septembrie, PNL și PD au finalizat protocolul ce urmează a fi discutat în cadrul congreselor extraordinare de la sfârșitul lunii septembrie a.c.. Atanasiu a precizat că această alianță politică a fost făcută cu scopul de a guverna România, cea mai importantă parte referindu-se la prioritățile și principiile de guvernare. Liderul PNL Alba a spus că funcționarea alianței PNL-PD se va face în conformitate cu obiectivele din protocolul alianței, având ca unic scop rapiditatea luării deciziilor în cadrul guvernului cât și elaborarea rapidă a legislației în Guvernul României. "Cred că este primul protocol care își propune să nu mai pună Parlamentul în situația ridicolă de "aprobator" al Guvernului, căruia i se va lua posibilitatea de a mai exagera cu ordonanțele de urgență", a comentat liderul liberal.
    Referindu-se la proporția în care va fi distribuită puterea decizională în viitoarea alianță PNL-PD, Atanasiu a explicat că aceasta va fi determinată pe baza opțiunilor electoratului, în urma alegerilor locale și pe baza sondajelor pre-electorale în cazul alegerilor parlamentare. "Personal, consider că această alianță nu mai poate avea sincopele fostelor coaliții pentru că are reguli de funcționare clar stabilite, cu mult înainte de alegerile locale și parlamentare", a conchis Atanasiu.
    Liderul PNL a mai precizat că alianța intenționează să schimbe și conceptul de "guvernare locală", consilierii din alianță sprijinindu-se reciproc, pentru a obține majoritatea în susținerea unor inițiative sau hotărâri. Referindu-se la faptul că la alegerile locale se va merge pe liste separate, președintele PNL Alba a precizat că s-a căzut de acord ca în campania electorală să nu existe atacuri la persoană "decât în momentul în care sunt probe evidente care să-i dea dreptul unuia dintre partidele din alianță să facă acest lucru".
Nicoleta TOMUȚA

Incompatibilitatea lui Dorin Sandea din nou pe tapet
      Președintele Organizației Studenților Democrați Alba - Alin Tomuș a reluat în cadrul unei conferințe de presă subiectul incompatibilității inspectorului general Dorin Sandea. "Incompatibilitatea lui este clară și a fost recunoscută și de Agenția Națională a Funcționarilor Publici. Totuși PSD Alba nu a luat încă nici o decizie, o scaldă în continuare. "Alin Tomuș a mai declarat, ca răspuns la remarcile prefectului Mugurel Sârbu, că într-adevăr unii politicieni au făcut o pasiune, dar una pentru respectarea legalității. O pasiune la care nu vor renunța, și pe care și-ar fi dorit să o aibă și partidul de guvernământ, care de câte ori nu-i convine încearcă să ocolească legea.
    În sprijinul ideii că d-l Sandea este într-o situație de incompatibilitate a venit chiar o propunere legislativă a MECT prin care se dorea recunoașterea faptului că inspectorii școlari generali nu sunt funcționari publici. Dar proiectul a fost returnat ministerului. Mai semnificativă decât returnarea este chiar inițierea lui. Pentru că, în mod logic, dacă (așa cum susține un ordin MECT) inspectorii generali nu ar fi funcționari publici ce nevoie ar mai fi fost de un astfel de proiect de lege? Luni, reprezentanții OSD Alba vor înmâna câte un bec atât prefectului Mugurel Sârbu, cât și oamenilor de la sediul PSD. "Poate așa vor face lumină în acest caz!"
Anca DINICĂ

Consilierul județean al UDMR Alba, Koble Csaba, nemulțumit
      Am fost sunați la redacție de dl. Koble Csaba, consilier județean din partea UDMR, care și-a exprimat nemulțumirea vis-a-vis de modul în care am reflectat situația de la ADR Centru, după ce Brașovul, susținut de județele Harghita, Mureș, Covasna și Mureș, au cerut mutarea sediului agenției la Brașov. Dânsul a declarat că în perioada în care era secretar general al Prefecturii a fost cel care a făcut lobby pe lângă respectivele județe din secuime pentru ca sediul ADR să ajungă la Alba Iulia.
    Nu ne îndoim de acest lucru, cum nu ne îndoim nici de faptul că situația s-a schimbat acum radical, iar UDMR-ul vrea altceva. Poate asta ar fi trebuit să vă supere, d-le Koble, chiar dacă d-voastră personal sunteți pentru menținerea sediului la Alba Iulia. Ne-am bucura ca protestul d-voastră să fie trimis și la cele trei județe pentru că, susțineți, aici nu este vorba de o decizie politică. Din păcate, realitatea arată cu totul altceva.
Florin ROMAN

Român, erou în Canada
      Când un prieten din Canada mi-a trimis adresa web a unui ziar din Toronto, m-am gândit că iar o fi făcut un român cine știe ce blestemății. Iar când am văzut numele, Petru George Ciorău... Ei bine, nu. El este băiatul bun din poveste. De fapt, în toate relatările de presă - care au făcut înconjurul Globului - este considerat erou.
    Ce a făcut tănărul de 22 de ani, emigrat în Canda în 1989? În 16 septembrie, cănd se întorcea de la serviciul unde lucrează cu normă parțială, a văzut că o femeie în jur de 60 de ani s-a dezechilibrat și a căzut pe șinele metroului din Toronto. Deși se apropia metroul, n-a stat pe gânduri și a sărit s-o ajute. Toți cei ce erau pe peron încremeniseră de groază... În ultimul moment a reușit s-o tragă pe femeie lângă un perete, ferind liniile de înaltă tensiune, iar trenul a oprit la 1,5 metri de ei. Mecanicul metroului a fost atât de șocat încât a trebuit să plece acasă, iar căpitanul de pompieri Jim Dillon, chemat la fața locului, a declarat: "Voi vorbi cu conducerea ca să-l angajeze la noi, căci acolo e locul lui! Acest băiat merită într-adevăr Ordinul Canadei și ar trebui să fie cetățeanul anului. Ceea ce-a făcut el a fost uluitor!"
    Ciorău a declarat: "Când am văzut-o pe femeie (n.r. o indiancă de 58 de ani, recent emigrată în Canada, care era la prima cursă cu metroul și care nici nu știa o boabă de engleză) n-am mai stat pe gânduri, mai ales că am văzut că ceilalți nu fac nici o mișcare. Am crezut la un moment dat că o să fim călcați amândoi - nu mi-am dat seama cât de repede merge metroul - dar am reușit s-o duc la perete. M-am gândit că dacă mama mea ar fi vreodată într-o asemenea situație, mi-aș dori să fie cineva acolo ca să facă ce-am făcut eu".
    Îmi amintesc că pe la mijlocul anilor '80, în Gara de nord din Timișoara, cineva l-a salvat pe un bărbat care picase între peron și trenul ce se pusese în mișcare. Însă atunci nu s-a făcut vâlvă; doar aveam un "erou între eroi", ce ne trebuia altul...
Florin SILEA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.