Curier județean
Rugăciunea de azi
    Dumnezeule Preasfinte, cum voi putea să-Ți mulțumesc cu vrednicie pentru viața ce mi-ai dat-o? Tu m-ai scos din haosul neființei și viața mea este dar al bunătății Tale, care m-a păzit până acum, mă sprijinește în necazuri și împlinește trebuințele mele. Tu ești cel ce priveghezi asupra mea, îndreptezi pașii mei în calea binelui și mă aperi de ispită. Când mă pierd, Tu mă întorci la calea poruncilor Tale, când mă poticnesc mă sprijinești, când cad mă ridici și, când mă rătăcesc, mă întorci și-mi deschizi părinteștile Tale brațe. O, cât de nemărginite sunt datoriile mele către Tine, pentru că mi-ai dat viață și-mi dai în toate zilele noi dovezi de părinteasca Ta bunătate și îngrijire. Plin dar de o vie recunoștință, Ție îți închin toate zilele vieții mele și mai ales această zi de sărbătoare pentru mine. Și mă rog, cu umilință, ca bunătatea Ta să nu mă părăsească, în tot cursul vieții mele și înțelepciunea Ta să mă povățuiască totdeauna în calea binelui și a fericirii, pentru ru­gă­ciu­ni­le și mijlocirile sfinților și ale Prea­cu­ra­tei Maicii Tale. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mare Mc. Eustatie și soția sa Teopista, cu cei doi fii ai lor: Agapie și Teopist
Catolic: Ss. Andrei Kim Toegon, Paul Chong Hasang
Greco-catolic: Sâmbăta după Înălțarea Sf Cruci. Ss mari mc Eustatie, soția Teopista și fiii lor Agapie și Teopist
Meteo
     Ne așteaptă un week-end frumos și călduros.
    *AZI: Cer senin, cu temperaturi nocturne de +12 grade C, iar cele diurne, +27 grade C.
    *MÂINE: O zi similară cu pre­ce­den­ta. Intervalul de variație a temperaturii este +13 grade C - +27 grade C.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Spectacol
      Mâine, la ora 18.00, la Teatrul "Prichindel" din Alba Iulia va fi prezentat spectacolul cu piesa "Prințul fermecat". Spe­cta­co­lul este realizat pe baza unui text adaptat de regizorul spe­cta­co­lu­lui, Oana Leahu, după o poveste a lui Andersen și mar­chea­ză debutul stagiunii de toam­nă a teatrului albaiulian. (A.D.)
Duminică, în parcul din fața Catedralei
Simultan de șah cu un candidat... la Primărie!
      Duminică, 21 septembrie a.c., începând cu ora 16,00, în parcul din fața Catedralei Re­în­tre­gi­rii va avea loc un simultan de șah la 12 mese, la care sunt in­vi­ta­te să participe toate persoanele pasionate de acest sport. Cel ca­re lansează provocarea este d-l Radu Cormoș, candidatul oficial al PNȚCD la fotoliul de primar al municipiului Alba Iulia. Dânsul ne-a declarat că șahiștii (amatori sau profesioniști) care vor câștiga partida, sau cel puțin vor obține o remiză, vor fi invitați la o masă organizată în unul dintre cele mai selecte localuri din municipiul nos­tru. (I.H.)
Ieri la Alba Iulia
Liderii Partidei Romilor din județ s-au întâlnit cu prefectul Mugurel Sârbu
      Ieri, la sediul Prefecturii, șeful administrației publice județene, Li­viu Mugurel Sârbu, a avut pro­gra­ma­tă o întâlnire cu toți liderii filialelor Partidei Romilor Social Democrată din județ al cărei președinte este dl. Petru Ilie. Cu această ocazie, reprezentanții etniei romilor l-au informat pe prefect despre numeroasele gre­u­tăți pe care le întâmpină cetățenii romi, cea mai gravă fiind de departe lipsa oricăror mijoace materiale necesare unui trai cât de cât decent. S-au mai discutat aspecte privind procurarea actelor de stare civilă pentru romii care încă nu sunt înregistrați, educația școlară, reducerea in­fra­cți­o­na­li­tă­ții și aplicarea legilor care asigură un venit minim a­ces­tor persoane. (R.J.)

Centenarul Bisericii Ortodoxe din Stremț
      Ca un gest de mulțumire adusă lui Dumnezeu și recunoștință față de înaintașii noștri în dreapta credință, am găsit de cuviință, noi, credincioșii comunei Stremț în frunte cu părintele paroh, să serbăm anul acesta centenarul bisericii noastre.
    În lumea în care trăim este necesar să nu dăm uitării faptele vrednice de pomenire ale strămoșilor noștri a căror viață a fost jertfelnică în primul rând pentru Dumnezeu și pentru patrie. Exemplul lor se impune ca o poruncă și urmașilor.
    Drept urmare, în data de 25 octombrie 2003, în prezența Înalt Prea Sfințitului Părinte Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoți, de credincioșii Parohiei, localnici sau fii ai satului, pe care îi invităm cu drag să poposească în Sfânta Biserică în care s-au îmbrăcat în haina Botezului și la sânul căreia au crescut, ca și alți doritori să participe la săvârșirea unei slujbe de mulțumire, un parastas de pomenire pentru preoții slujitori și credincioșii satului trecuți la cele veșnice și la dezvelirea unei plăci comemorative. Duminică, 26 octombrie, se va oficia Sfânta Liturghie.
    Cu toate vitregiile vremurilor și influenței catolice, stremțenii nu au trecut de la legea ortodoxă strămoșească și românească și au rămas strâns uniți în jurul Bisericii Ortodoxe în care au văzut "stâlpul și temelia adevărului". De aceea marele istoric român Nicolae Iorga, trecând prin această parohie și văzând că locuitorii satului sunt numai de religie ortodoxă, a numit-o "Ierusalimul Ortodoxiei românești".
    În prezent Parohia Ortodoxă Română Stremț este unica parohie a satului.
    Biserica nouă din satul Stremț cu hramul "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril" s-a construit în anul 1903, zidindu-se din temelie, în urma demolării bisericii vechi, pe același loc, lângă turnul cel vechi, după cum reiese din procesul verbal din 16 martie 1903 și din inscripția de pe Sfânta Masă din Sfântul Altar, în timpul păstoririi Părintelui Ieremia Iliescu.
    În cursul anului 1925 în timpul Preotului Mihail Pușcaș s-a înălțat cu 10 metri și s-a îmbogățit cu două clopote noi, pe lângă cel vechi existent din anul 1547.
    În anul 1964, în timpul Preotului Liviu Silveșan, biserica a fost zugrăvită, împodobindu-se cu câteva medalioane pictate în ulei tempera, iar în anul 1988 s-a restaurat în exterior.
    În anul 2002, în timpul păstoririi Părintelui Nicolae-Ioan Boboia, s-a împodobit biserica cu un iconostas nou, sculptat în lemn de stejar, s-au început lucrările de pictură în tehnica "fresco" după ce, în prealabil, s-a înnoit și tencuiala.
    Vă așteptăm cu drag,
Părintele Paroh și credincioșii Parohiei Stremț

În opinia tinerilor liberali
Proiectul "Legii Tineretului" este doar o ofrandă fanariotă adusă premierului Năstase
      În cadrul unei conferințe de presă desfășurată ieri, la Alba Iulia, Dan Motreanu, președintele Tineretului Național Liberal a amendat în termeni drastici proiectul "Legii Tineretului" inițiat de Daciana Sârbu, secretar de stat în MECT. Motreanu a apreciat legea ca fiind "o dovadă elocventă a relațiilor clientelare și a servilismului existent în PSD" deoarece inițiativa prevede înființarea a trei centre de tineret în țară, dintre care unul se va ridica în comuna premierului Adrian Năstase - Cornu! "Asta ne aduce aminte de vremurile de dinainte de 1989 când, cu mare bucurie, se anunța construirea de noi obiective în Scorniceștiul lui Ceaușescu. Se confirmă tradiția fanariotă din PSD unde, după numirea în funcție, urmează recunoștința și răsplata - un Centru de Tineret la... Cornu, pentru «recreerea» baronilor PSD cu vile în Cornu", a spus liderul tinerilor liberali. Liberalii au mai descoperit în proiect inadvertențe, inclusiv discriminări pe categorii de vârstă - tineretul (cei între 14 și 29 de ani, după viitoarea lege) fiind recunoscut ca "o categorie de vârstă de interes național". Motreanu s-a întrebat retoric dacă preșcolarii, maturii sau pensionarii nu mai reprezintă o categorie de "interes național" , subliniind că un stat modern nu poate avea un act normativ cu un asemenea conținut. Aberantă a fost catalogată și introducerea în nomenclatorul de meserii a "lucrătorului de tineret" cu competențe în "realizarea activității de tineret". Liderul liberal a sesizat și centralismul spre care tinde acest proiect legislativ, deoarece sumele alocate de consiliile județene și locale în proiectele privitoare la activitățile tinerilor necesită avizul unor "Compartimente de Tineret" care ar trebui să funcționeze în subordinea Inspectoratelor Școlare, potrivit aceluiași proiect normativ.
    "Liberalii nu vor susține acest proiect de lege. Și, dacă avem șansa ca el să fie trecut prin Parlament, nu ca ordonanță de urgență, îi vom aduce serioase amendamente", a promis președintele TNL, Dan Motreanu.
Nicoleta TOMUȚA

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.