Prima pagină Ediția din: 22.9.2003
Știri
A lovit un copil pe trecerea de pietoni
      La sfârșitul săptămânii tre­cu­te, Ioan Muntean, de 62 de ani, șofer pensionar, conducea un a­u­to­tu­rism Dacia 1300, pe B-dul Ferdinand, din Alba Iulia. Din pă­ca­te, șoferul nu a fost suficient de atent și la o trecere de pietoni l-a accidentat pe Adrian Cosmin Ni­cu­la, de 10 ani, din Alba Iulia. Mi­no­rul a fost transportat la spital unde a fost diagnosticat cu fisură de bazin și TCC acut. Con­du­că­to­ru­lui auto i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii al­co­o­le­mi­ei, iar cercetările con­ti­nu­ă. (F.R.)
Suporter al Stelei -preludiul unei aventuri
      Pentru a-și face încălzirea în vederea meciului de vineri, un suporter stelist s-a gândit că ar fi bine să se încălzească puțin cu un Angeli. El a luat dintr-un magazin două sticle de lichior pe care, bi­ne­înțeles, a uitat să le mai plă­teas­că. Lui Alex Petru Ștefănescu, de 18 ani, din București, i s-a în­toc­mit dosar penal pentru furt.(F.R.)
Rectificare bugetară mult așteptată
      Delegația Permanentă a CJ Alba a aprobat în ultima ședință rectificarea bugetară, a doua din această lună. Au fost alocate 8,5 miliarde de lei pentru repartizarea pe comune, orașe și municipii. Criterile avute la baza repartiției au fost cofinanțarea programelor externe și nivelul de asigurare a cheltuielilor de funcționare a ad­mi­nis­tra­ți­ei publice locale. Tot­o­da­tă a fost repartizată suma de 17,6 miliarde de lei pentru sub­ven­ți­o­na­rea energiei termice li­vra­te populației.(F.R.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Toamnă dinamică la PSD Alba
Interviu cu senatorul Cornel FILIPESCU, președintele PSD Alba
      Filipescu- Domnule președinte, în acest început de toamnă, PSD Alba a fost în prim-planul spectacolului politic. Vă întreb, a fost o bătălie pentru ciolan sau pentru o schimbare profundă?
    - S-a dorit o dinamizare a partidului și în județul Alba. Pe de altă parte, am dorit să întinerim și să înnoim echipa de conducere, atât sub aspect numeric, cât mai ales al cooptării unor oameni de valoare, înlăturați de fostul președinte, care se temea, ca dracu' de tămâie, de orice politician de anvergură sau om de afaceri, care au fost, tocmai de aceea, marginalizați. Așa au fost, de exemplu, primarii din Sebeș și Aiud, sau omul de afaceri Ioan Popa, patronul Transavia. Noua echipă de conducere nu are în vedere principiul excluderii ci al includerii tuturor acelora care gândesc și simt ca noi, social-democratic, mai ales dacă sunt mai tineri și mai înțelepți ca noi. Pe de altă parte, noi înțelegem că trăim într-un regim politic democratic, care presupune doi mari actori politici - puterea și opoziția. Deci nu putem guverna eficient fără a ține seama și de opoziție, care nu este un dușman de clasă, ci un partener sau, mai corect spus, un competitor cu care, din patru în patru ani, ne măsurăm forțele. Noi suntem deschiși dialogului cu toate forțele politice locale, în interesul major al alegătorilor, al comunității până la urmă. Noi nu putem, la Alba Iulia de exemplu, să nu sprijinim eforturile Primăriei, ale Consiliului local și ale primarului Mircea Hava, de a face din municipiul reședință de județ o adevărată capitală a Marii Uniri, inclusiv, sau mai ales, pe banii Guvernului Năstase. Azi, mâine îmi expiră mandatul și eu nu doresc, la fel ca și colegii mei, să fiu arătat cu degetul că nu am făcut nimic pentru Alba Iulia, ba am mai și băgat bețe în roate primarului, cu care toată ziua bună ziua ne-am aflat până acum într-un duel verbal nepotrivit. Dorim să trecem peste această fază a discursului politic al PSD-ului din Alba. Așa după cum dorim o mai largă consultare cu societatea civilă, cu ONG-urile și cu toți cetățenii județului.
    - Care ar fi prioritățile noii echipe de conducere? - Desigur că dorim, în primul rând, să câștigăm alegerile locale. De aceea, avem în vedere ca la apropiatele conferințe de partid municipale, orășenești și comunale, să marcăm un moment important în declanșarea bătăliei electorale. Cred că din cei peste 12.000 de membri de partid vom reuși să recrutăm cei mai competitivi candidați la primari și consilieri. Alegerile locale constituie deci primul și cel mai important examen pentru noi și dorim să-l trecem cu brio!
    - E firesc să vă preocupe în primul rând alegerile. Dar fără un suport economic și material solid, adică fără rezultate și realizări în planul producției și al serviciilor, nu prea se pot câștiga voturi multe.
    - Este adevărat. Realizări sunt, și chiar multe, nu le fac acum inventarul. Doresc să spun că ne preocupă, atât pe mine, pe domnul prefect cât și pe toți parlamentarii puterii, și sper și ai opoziției, problemele grave cu care ne confruntăm la Zlatna, unde Ampelum și-a încetat activitatea, în minele din Apuseni, ori la Uzina Mecanică Cugir, care are probleme deosebite din cauza unor restanțe mai vechi către buget, din guvernarea cederistă, chiar dacă actuala conducere nu are nici un fel de datorii către stat. Dar, pentru că toate aceste firme sunt de stat, adică ale statului, firesc ar fi ca și statul capitalist românesc să nu își bată joc de ele, ci să le ajute să treacă peste impasul financiar în care se găsesc. Dacă statul francez pompează miliarde de franci în firmele sale, atunci când ajung la ananghie, de ce nu ar face-o și statul român? Iar dacă nu-i în stare, să le scoată la privatizare, că doar minele din Apuseni au fost dintotdeauna proprietate privată. Și apropo de minerit, cred că și investiția de la Roșia Montană trebuie să-și urmeze cursul, cu respectarea legilor țării, ale mineritului, mediului, impozitelor etc. Ne preocupă apoi starea drumurilor în baza unor proiecte clare și fezabile, așa cum au obținut alte județe.
    - Cu proiectele am stat și stăm într-adevăr cam prost (cu unele mici excepții la Sebeș și Alba Iulia), dar s-a bifat din plin la capitolul chiol­ha­nuri, serbări, aniversări și chefuri. Dumneavoastră vă plac chiol­ha­nu­ri­le?
    - Eu nu consum defel alcool și deci, din start, nu sunt chefliu. Cred că la capitolul acesta ne-am făcut plinul și a venit vremea să ne punem serios pe treabă.
    - Vă doresc și eu spor la treabă că într-adevăr sunt multe lucruri ce își așteaptă rezolvarea.
Gheorghe CIUL

Cererile pentru ajutorul de 2 milioane de lei pe hectar pot fi depuse până la 1 noiembrie
Până în prezent, doar jumătate dintre cei îndreptățiți au depus la primării cereri pentru primirea banilor
      Printr-o ordonanță adoptată săptămâna trecută, Guvernul a prelungit, de la 22 septembrie la 1 noiembrie, termenul-limită pentru depunerea, de către cei îndreptățiți, a cererilor pentru primirea ajutorului de 2 milioane de lei pe hectar, în limita a 5 hectare de teren arabil. Măsura a fost luată deoarece Guvernul a constatat că, până în prezent, doar puțin peste jumătate dintre cei care sunt îndreptățiți să primească acest ajutor bănesc au depus documentele necesare la primării. Actul normativ stipulează, de asemenea, ceea ce Ministerul Agriculturii anunțase zilele trecute, și anume că vor primi acest ajutor financiar și cei care s-au constituit în societăți agricole pe baza Legii nr. 36/1991 (asociații familiale sau alte asociații mici, fără personalitate juridică), tot în limita a 5 hectare de teren arabil pentru fiecare membru. Reamintim că, pentru culturile care se înființează în această toamnă, ajutorul financiar va fi acordat în două etape: 1 milion de lei pe hectar în lunile octombrie și noiembrie, pentru efectuarea lucrărilor necesare din această perioadă, și 1 milion de lei pe hectar până la 1 aprilie 2004, pentru erbicidarea și fertilizarea culturilor. Pentru culturile înființate în primăvara anului 2004, cele 2 milioane de lei pe hectar vor fi acordate, de asemenea, în etape, începând cu perioada de pregătire a terenului și însămânțare, până la recoltare. (A.D.T)
Vrabie - la originea unui nefericit accident
      Vineri, pe DN 1, în afara localității Sebeș a avut loc un accident de circulație, în care a fost implicat Ilian Vrabie, de 40 de ani, din Tg. Ocna, ce conducea un autotractor cu semiremorcă, marca MAN. Auto­ve­hi­cu­lul nu a păstrat distanța regulamentară față de o Dacia 1310, condusă de Liliana Gabor, de 29 de ani din Sebeș, pe care a acroșat-o în timpul manevrei amintite. Șoferița și doi copii au suferit leziuni ușoare, în timp ce Anca S. de 12 ani, aflată tot în Dacie, a suferit traumatism cranian deschis, fractură parieto-occipitală, fiind diagnosticată și cu comă de gradul I-II. Minora a fost transportată la spitalul din Sibiu pentru îngrijiri medicale aprofundate, iar cercetările continuă.(F.R.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.