Ultima oră
Știri
Minerit cu roțile-n sus
      Patru bărbați sunt cercetați de Poliție după ce s-a stabilit că au sustras nouă vagoneți de la fosta mină Larga, aflată momentan în conservare. Nicolae Anghel, de 26 de ani, fără ocupație, Ioniță Arșân, de 32 de ani, angajat la Remat Câmpeni, Nicolae Stănculeț, de 41 de ani și Vasile Florinel, de 26 de ani, toți din Zlatna, au încărcat vagoneții într-un camion în care i-au transportat la stația CFR Pătrânjeni. Prejudiciul în valoare de 54 de milioane de lei a fost recuperat în totalitate, iar Poliția Zlatna continuă cercetările.(F.R.)
Prefectul trebuie să se ocupe de sărăcie
      Prefectul de Alba, Mugurel Sâr­bu, a fost validat în Comisia județeană anti-sărăcie, în locul fostului prefect Ioan Rus. Această comisie are doi președinți, pe lângă prefectul Mugurel Sârbu, res­pon­sa­bi­li­tăți similare având și președintele CJ Alba, Eugen Popa. Comisia are 37 de membri, reprezentanți ai ser­vi­ci­i­lor publice descentralizate, ai primăriilor, patronatelor, sindicatelor etc.(F.R.)
În această iarnă
Întreținerea drumurilor județene va costa peste 18 miliarde de lei
      Potrivit "Planului de acțiune pentru asigurarea circulației în pe­ri­oa­da de iarnă 2003-2004" pe dru­mu­ri­le județene aflate în ad­mi­nis­tra­rea CJ Alba, devizul acestor lucrări în intervalul 15 noiembrie 2003-15 martie 2004 este de peste 18 mi­li­ar­de de lei. Până la data de 1 noiembrie 2003 trebuie asigurate 75 la sută din nevoi, adică 6825 mc material antiderapant și carburanți pentru 14 zile de funcționare, circa 70 de tone. Valoarea acestor ma­te­ri­a­le este de 3,2 miliarde de lei.(F.R.)
Noi trasee pentru transportul de călători
      La solicitarea unor societăți de transport, DP a CJ Alba a aprobat înființarea unor noi trasee. Este vorba de traseele Blaj-Biia și retur (șase curse) și Cugir-Balomir și retur (opt curse). Traseele respective vor fi omologate după ce vor fi aprobate de CJ Alba, în ședință lărgită.(F.R.)
Bani pentru tomograful de la Spitalul județean
      CJ Alba a decis alocarea sumei de 1,2 miliarde de lei pentru să­nă­ta­te. Acești bani vor fi utilizați pen­tru achiziționarea unui tub ROENT­GEN, necesar funcționării com­pu­te­ru­lui tomograf din dotarea Spitalului județean. Acest aparat nu a mai func­ți­o­nat de 8-9 luni, când s-a defectat.(F.R.)
A fost înființată Agenția Națională de Administrare Fiscală
      Executivul a adoptat un act normativ prin care a fost înființată Agenția Națională de Administrare Fiscală. Aceasta va gestiona, atât la nivel central, cât și la nivel local, modul de aplicare a legislației pri­vind impozitele, taxele și alte venituri ale bugetului de stat. Premierul A­dri­an Năstase a anunțat, în cadrul videoconferinței cu prefecții, că în­fi­in­ța­rea acestei instituții a fost ne­ce­sa­ră pentru a asigura creșterea e­fi­ci­en­ței în ceea ce privește colectarea veniturilor bugetare. Agenția de Ad­mi­nis­tra­re își va începe activitatea la 1 ianuarie 2004. Tot în ședința de joi a Executivului a fost aprobată înființarea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și Agenția Na­ți­o­na­lă a Medicamentelor.(F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Drama cutremurătoare a unui copil izolat de lume
La vârsta de 15 ani, Radu M. cântărea 20 kg. nu vorbea și se hrănea... cu biberonul! *Până la această vârstă el a fost ținut singur, închis într-o cameră, fără nici un contact cu lumea din exterior
      copilLa Centrul de primire în regim de urgență a mi­no­ri­lor, din Alba Iu­li­a, se află în momentul de față un copil care re­pre­zin­tă dovada vie a efectului neîngrijirii și neglijenței părinților. Se numește Radu M., are 15 ani, este din Gârbova, are handicap de gr.I și a fost adus în această instituție în urmă cu câteva luni, într-o stare demnă de plâns. Iată, pe scurt, povestea acestui copil nefericit: în luna mai a.c., Primăria din Gârbova a sesizat Direcția pentru protecția drepturilor copilului Alba cu privire la existența și situația sa. Părinții lui Radu divorțaseră cu mai mulți ani în urmă iar copilul a fost încredințat mamei sale. Tatăl s-a recăsătorit, a plecat din localitate, are alți copii, și nu a mai păstrat aproape nici un contact cu fosta sa familie. Fiind bolnav, după cum spuneam, cu handicap gr.I, Radu M. avea nevoie de îngrijirea permanentă a unui însoțitor și, cum era firesc, acest însoțitor a devenit propria sa mamă. Asta înseamnă că femeia primea salariu din partea statului român pentru a-l îngriji în mod corespunzător pe copil. Din nefericire, după cum ne-au informat mai multe persoane din Gârbova, care cunoșteau familia M., după ce a divorțat de soțul ei, mama lui Radu a căzut în patima beției. Bineînțeles că, în aceste condiții nu mai avea deloc grijă de nefericitul copil, iar salariul de însoțitor se ducea mai mult pe băutură. Radu trăia izolat, singur, închis într-o cameră unde nu pătrundea nici lumina soarelui, și era hrănit doar cu supă chioară sau griș cu lapte, din biberon (până la vârsta de 15 ani!). Dar poate chiar mai gravă decât lipsa hranei era lipsa de atenție, lipsa afecțiunii materne, lipsa supravegherii permanente și a contactului cu alte ființe umane. Așa se face că, la vârsta de 15 ani, Radu nu știa să articuleze cuvintele (desigur, și din pricina handicapului său), își făcea treburile pe el... Ce să mai vorbim? Era complet "animalizat", ca și copiii aceia care s-au pierdut în junglă și au fost crescuți de fiare!
    Probabil nimeni nu ar fi aflat vreodată despre el, dacă nu s-ar fi întâmplat ca mama lui să moară în cursul acestui an. Tatăl copilului, care nu știa nimic despre situația lui, și-a mărturisit neputința de a-l îngriji, pentru că în halul în care ajunsese nu mai putea fi recuperat și îngrijit decât de specialiști. Astfel, omul a fost de acord cu internarea lui Radu într-o instituție de ocrotire, iar acesta a ajuns la Centrul de primire în regim de urgență a minorilor, din Alba Iulia (instituție ce funcționează acum în cadrul Complexului de servicii comunitare "Arnsberg", din municipiul nostru). Odată ajuns acolo, viața lui Radu s-a schimbat complet, beneficiind de îngrijire specializată. Treptat, el a depășit toate barierele-reflexe pe care și le formase. Deși fusese adus la Centru ca un autist (refuza contactul cu ceilalți, era speriat, nici măcar nu privea oamenii în față, preferând să stea cu fața la perete într-un fel de "lume" a lui, interioară, nu răspundea la nici o chemare etc.), după câtva timp a început să capete încredere, să zâmbească, să se joace cu ceilalți copii. Mai mult decât atât, a început să mănânce singur, să se ceară la baie, și să se dezvolte fizic (când a fost adus cântărea doar vreo 20 kg. și era mult mai scund decât orice copil de vârsta lui).
    De-acum, "povestea" lui Radu M. are toate șansele să se deruleze în mod fericit pentru el, având îngrijire și supraveghere de specialitate permanente. Grav este însă că s-a ajuns aici, iar acesta este un semnal că ceva nu funcționează în sistemul de protecție a copilului. De exemplu, primăriile care acordă sumele însoțitorilor copiilor cu handicap ar trebui să aibă echipe de asistenți sociali care să verifice dacă minorii sunt îngrijiți în mod corespunzător (ca și medicii de familie, de altfel), știut fiind faptul că unii părinți nu sunt deloc interesați să-și recupereze din punct de vedere medical copiii, pentru că handicapul acestora este o... sursă de venit!
Ioan HĂNȚULESCU

Tentativă de viol la Ciumbrud
      Poliția Aiud a fost sesizată vineri, în jurul orei 16.00, de Maria Cociș, de 42 de ani din Ciumbrud, gestionară la Cooperativa de Consum din localitate, că fiica ei a fost victima unei tentative de viol. M.K. de 17 ani, elevă în clasa a IX-a la un colegiu din Aiud, se plimba cu o seară înainte cu prietenul ei în parcul școlii din Ciumbrud. Acolo a apărut și Gheorghe Cazacu, de 31 de ani, din satul Flămânzi, județul Botoșani, care lucra ca zilier prin zonă. Moldoveanul din Flămânzi a luat-o pe fată de mână, a lovit-o și a încercat să abuzeze de ea. Din fericire, agresorul nu a reușit să-și satisfacă poftele, el abandonându-și victima de teamă să nu fie prins. În urma incidentului, minora a rămas și fără un cercel și lănțișor. Din cercetări a rezultat că Gheorghe Cazacu mai avea eliberat pe numele lui un mandat de arestare pentru 2 ani și 11 luni, emis de Judecătoria Brașov, pentru un furt mai vechi. Acum el urmează să dea socoteală pentru ultimele sale "aventuri".(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.