Curier județean
Rugăciunea de azi
    Împărăteasa mea prea bună și nă­dej­dea mea, Născătoare de Dum­ne­zeu, primitoarea săracilor și ajutătoarea străinilor, bucuria celor mâhniți, acoperirea celor necăjiți, vezi nevoia mea, vezi necazul meu, ajută-mă ca pe un neputincios, hră­neș­te-mă ca pe un străin. Necazul meu îl știi; dezleagă-l precum vrei, că n-am alt ajutor afară de tine, nici altă folositoare grabnică, nici altă mângâietoare bună afară de tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă pă­zești și să mă acoperi în vecii ve­ci­lor. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Sf. Sfințit Mc. Foca Episcop de Sinopi; Sf. Mc. Isaac și Martin
Catolic: Sf. Toma din Villanova; Sf. Mauriciu
Greco-catolic: Sfs. Mc. Foca Taumaturgul, ep. Sinopei
Meteo
     ASTĂZI: Vremea se menține caldă, cu cer senin și temperaturi ce vor atinge o maximă de +27 grade C. Noaptea, temperatura va coborî până la +13 grade C, iar cerul se va menține senin.
    MÂINE: Vremea se menține în aceleași coordonate ca în ziua precedentă, cu temperaturi ridicate pentru această perioadă, de până la +28 grade C. Noapte calmă, cu cer senin și temperaturi de minim +15 grade C.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Electroautomobilul revine în actualitate
      Japonezii de la Universitatea Keyio au realizat un electro­vehicul cu următoarele per­for­man­țe: autonomie 320 km (după care bateriile trebuie reîncărcate la o priză obișnuită, timp de o oră); viteza medie 90 km/oră (la care se ajunge în numai 7 se­cun­de de la pornire); viteza maximă 309 km/oră; are 8 locuri la bord; motoare pe fiecare roată (prin care acumulatoarele de la bord se încarcă atunci când automobilul coboară o pantă); puterea totală 590 hp, provenind de la 184 de baterii de litiu; transmisia și bordul electronice, pneumatice și in­for­ma­ti­zate; prețul - 400.000 de dolari. Destul de piperat, dar ar putea să fie automobilul viitorului. (S.T.)
S-au stabilit
Normele de carburanți pentru autoturismele de la DGPDC Alba
      DGPDC Alba a beneficiat de finanțări ale Comunității E­u­ro­pe­ne, prin programul Phare, în valoare totală de 600.000 de Euro. În condițiile acestui pro­gram au fost achiziționate trei autoturisme și un microbuz. Din alte trei programe finanțate prin Banca Mondială, pentru a­me­na­ja­re servicii comunitare la Blaj, Abrud și Cugir au fost a­chi­zi­ți­o­na­te trei autoturisme Dacia Nova. Toate autoturismele deservesc serviciile comunitare respective și cele arondate. Potrivit legii, DP a CJ Alba a stabilit norma de car­bu­ranți de 150 litri/lună, ca limită maximă pentru aceste auto­tu­ris­me. Neutilizarea acestor mașini în scopul în care au fost a­chi­zi­ți­o­na­te obligă DGPDC Alba să le predea finanțatorului.(F.R.)
Crește numărul locurilor de muncă oferite absolvenților
      Pentru Bursa locurilor de mun­că destinată absolvenților, a­cți­u­ne ce va avea loc vineri, 26 sep­tem­bri­e a.c., echipele AJO FM au contactat 181 de an­ga­ja­tori din județ, dintre aceștia anunțându-și participarea doar 46. Locurile de muncă oferite de agenții economici ce vor fi prezenți la bursă sunt în număr de 323, 28 dintre ele revenind absolvenților cu studii superioare, iar 7 persoanelor cu handicap. Principalele meserii solicitate de angajatori sunt: tâmplar, ospătar, barman, confecționer îm­bră­că­min­te, croitor, ceramist, de­co­ra­tor, consilier financiar, agent asigurare, marochiner, brutar, iar pentru tinerii cu studii superioare se caută programatori, inspectori asigurări, ingineri constructori etc. Persoanelor cu handicap le sunt oferite locuri de muncă în sectorul industrial, cum ar fi cele de lăcătuș mecanic, sudor, ma­ga­zi­o­ner și altele. (A.D.T.)
Tineri în conducerea PSD Alba
      De când a venit în fruntea PSD Alba, senatorul Cornel Filipescu a dovedit că a fost și este tot timpul alături de tinerii și studenții social democrați din Alba. Acest lucru a fost confirmat în ședința de sâmbătă a Con­si­liu­lui Județean Alba al PSD, unde președintele interimar al par­ti­du­lui, Cornel Filipescu, a promovat în structurile de conducere 9 tineri, dintre care 3 studenți.
    Liderul studenților albaiulieni ai TSD, Flaviu Predescu, spune că senatorul Filipescu a demonstrat că nu susține doar verbal studenții ci are curajul să-i promoveze în structurile de decizie cele mai importante ale organizației ju­de­țe­ne PSD. "La 22 de ani este o onoare să fac parte din Biroul Executiv Județean și acest fapt se datorează în exclusivitate dom­nu­lui senator Filipescu, căruia îi mulțumesc că are încredere în mine. Este de asemenea un test de maturitate și un motiv în plus de a fi mai implicat în viața de partid și a problematicii tinerilor din Alba" - a caracterizat mezinul Biroului Executiv, Flaviu Pre­des­cu, evenimentul petrecut sâmbătă, în ședința de Consiliu Județean al PSD Alba. (M.R.)

Uși deschise la Partidul Noua Democrație Alba
      Sub generoasa deviză "Un sprijin pentru județul Alba", un partid tânăr își face intrarea în scena politică județeană. Constituit la nivel cen­tral la sfârșitul lunii mai 2003, Partidul Noua Democrație este, așa cum îl definește pre­șe­din­te­le său - Marian Enache - un partid cu orientare și opțiuni de centru, care propune cetățenilor politici adaptate evoluției societății con­tem­po­ra­ne, astfel încât România să se racordeze dacă nu rapid, măcar sigur, la procesul dezvoltării actuale în contextul globalizării. Programul politic este firesc structurat pe valorile fundamentale ale de­mo­cra­ți­ei, dorind astfel ca cetățeanul să devină dintr-un obiect politic (cum este în prezent) un subiect politic.
    Sâmbătă, 20 septembrie, a avut loc la Alba Iulia inaugurarea restrânsă a sediului filialei Alba a partidului Noua Democrație, aflat pe strada Calea Moților, nr. 20, la etajul I. La eveniment au participat alături de tinerii membri ai partidului (de menționat că majoritatea membrilor PND Alba au vârste sub 35 de ani) vicepreședintele PND - Ciprian Ulianov și Constantin Pârvan -secretar executiv al partidului. Și pentru că este vorba despre un partid având un nucleu tânăr și ambițios, activitatea filialei va debuta (pentru cetățeni) încă de astăzi. Principalele acțiuni menite să vină în sprijinul locuitorilor municipiului Alba Iulia (deocamdată) și în perspectivă ai întregului județ vor fi oferirea de consultanță juridică gratuită, de două ori pe săptămână; sprijinirea copiilor care vin din familii nevoiașe prin asigurarea accesului liber la Internet, programe de sprijin pentru familiile sărace etc. Nu sunt uitate nici legăturile cu sindicatele, ONG-urile, organizațiile de studenți, cu re­pre­zen­tan­ții celorlalte categorii sociale pentru identificarea problemelor concrete cu care se confruntă cetățenii județului, astfel încât oferta politică a PND să nu fie compusă din promisiuni fără acoperire, ci din soluții viabile și mai ales realizabile. Pentru toate acestea lucrează la Filiala Alba a PND o echipă condusă de av. Horațiu Bica, - președinte, ec. Dorin Șerdean și av. Vasile Hulea - vicepreședinți.
    Dacă este să ne referim la electoratul căruia i se adresează PND, este vorba despre procentul semnificativ de circa 40% dintre cetățenii cu drept de vor, ale căror aspirații nu se regăsesc în ofertele celorlalte partide, și care din acest motiv nu se prezintă la vot. Este un culoar generos, a cărui exploatare depinde doar de tinerii membri ai PND.
Anca DINICĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.