Ultima oră
Știri
Cuviosul Siluan Athonitul prăznuit la Alba Iulia
      Azi, 24 septembrie, Biserica Or­to­doxă face prăznuirea Cu­vi­o­su­lui Siluan Athonitul (1866-1938), un dascăl apostolic și profetic al Bi­se­ri­cii din secolul XX. Născut într-un sat din Rusia la 1866 intră la 26 de ani în Sfântul Munte Athos unde petrece alți 46 de ani de asceză, rugăciune și ascultare atingând trep­tat statura duhovnicească a marilor Părinți de odinioară ai Pustiei și Filocaliei. În lupta sa duhovnicească Cuviosul Siluan era preocupat de-a ști cum se câștigă, cum se păstrează și din ce cauze se pierde harul dum­ne­ze­iesc.
    În anul 1906, după 15 ani de cer­ce­ta­re și părăsire a harului, Cu­vi­o­sul Siluan primește de la Mân­tu­i­to­rul nostru Iisus Hristos răspunsul în inima sa pentru câștigarea smereniei și a rugăciunii curate: "Ține mintea ta în iad și nu deznădăjdui". Enigmatică și șocantă această scurtă frază con­cen­trea­ză esența mesajului spiritual al Cuviosului Siluan, sau mai exact, mesajul adresat prin el de Hristos umanității contemporane.
    Canonizat de Patriarhia E­cu­me­ni­că la 26 noiembrie 1987, Cuviosul Siluan Athonitul a putut fi cunoscut datorită în principal ucenicului său - arhimandritul Sofronie Saharov, sta­bi­lit ulterior la mănăstirea Essex din Anglia. Datorită părintelui Sofronie și în special cărții lui intitulată: Starețul Siluan. Viață - Învățătură - Scrieri, Cuviosul Siluan Ahonitul este cunoscut în Europa și peste ocean, această carte și alte scrieri fiind traduse și în limba română.
    Alba Iulia are binecuvântarea de a avea, din anul 1997, o părticică din moaștele Cuviosului Siluan, ca dar primit de Înalt Prea Sfințitul Părinte Andrei de la mănăstirea Essex din Anglia.
    La slujba din această dimineață la utrenie și Sfânta Liturghie se vor scoate spre închinare moaștele Cuviosului Siluan Athonitul. Toți cei care doriți să vă rugați Cuviosului Siluan și să vă închinați la moaștele lui sunteți așteptați la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia.
Diac. Sabin VODĂ

Președintele CJ Alba la Radio Cluj
      Președintele CJ Alba, Eugen Popa, va fi prezent mâine între orele 21.00-22.00, la pupitrul de la radio Cluj. Domnia sa va discuta cu mo­de­ra­to­rul emisiunii despre probleme de interes județean, priorități ale acestui sfârșit de an și pregătirea pentru sezonul rece.(F.R.)
Tinerii creștin-democrați critică sistemul de învățământ
      La conferința săptămânală de presă a PNȚCD Alba din data de 22 septembrie a.c., președintele Organizației de Tineret a acestei formațiuni politice, dl. Emil Benga, a exprimat nemulțumirea tinerilor creș­tin democrați cu privire la a­ctu­a­lul sistem de învățământ: "Debutul noului an școlar a găsit școlile nepregătite pentru a-i primi pe cei 4 milioane de elevi din România. Se vede că singurul program viabil de reabilitare a școlilor a fost cel demarat în anul 1997 de către Guvernul CDR și care cuprindea la acea vreme 1.200 de școli. A­fir­măm aceasta, deoarece școlile re­a­bi­li­ta­te prin programul CDR sunt... tocmai cele pe care actualii gu­ver­nanți le-au vizitat cu prilejul fes­ti­vi­tă­ți­lor de deschidere a noului an școlar."
    În același context, dl. Benga i-a informat pe ziariștii prezenți că "pen­tru a se evita haosul creat în ultimii ani la examenele de capacitate și bacalaureat, Organizația de Tineret a PNȚCD a cerut ministrului E­du­ca­ți­ei, Cercetării și Tineretului pu­bli­ca­rea pe internet a metodologiei e­xa­me­nu­lui de bacalaureat din 2004, pentru a putea fi consultată și în­su­și­tă de către toți cei interesați". (I.H.)
Austriecii ne amenință din nou cu reintroducerea vizelor
      Ministrul austriac de Interne, Ernst Strasser, a lansat un nou atac la adresa bulgarilor și românilor, acuzându-i că vin în țara lui doar cu scopul de a comite infracțiuni, in­for­mea­ză DPA, preluată de Mediafax. "Cei mai mulți infractori sunt veniți din România și Bulgaria, din cauza exceptării de la regimul vizelor, mă­su­ră impusă de angajamentele U­ni­u­nii Europene. Aceste persoane își des­fă­șoa­ră activitățile ilegale și plea­că", a mai spus Ernst Strasser. Ministrul a precizat că patrulele au fost sporite, fiind însă necesare și anumite măsuri în plan politic. "Cele două țări trebuie să înțeleagă clar că nu vor fi primite în Europa dacă nu vor menține infracționalitatea sub con­trol", a avertizat el. Strasser a a­dă­u­gat că va ridica în special pro­ble­ma vizelor pentru România, dacă situația actuală nu se va ameliora. (F.R.)
Iliescu a promulgat legea privind referendumul asupra noii Constituții
      Președintele Ion Iliescu a sem­nat decretul pentru promulgarea Legii privind organizarea re­fe­ren­du­mu­lui din 19 octombrie, când ce­tă­țe­nii vor fi chemați să-și exprime prin vot poziția față de noua Con­sti­tu­ți­e, a anunțat purtătorul de cuvânt al șefului statului, Corina Crețu. Președintele Iliescu salută adoptarea de către Parlament a modificărilor la Constituție și consideră că acestea sunt necesare și utile întăririi de­mo­cra­ți­ei și statului de drept în Ro­mâ­ni­a, procesului de integrare a țării în NATO și Uniunea Europeană, a pre­ci­zat Corina Crețu.(F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
A doua mare bătălie pentru Irak
      Ieri au început lucrările Adunării Generale a ONU, for în cadrul căruia președintele american George W. Bush a anunțat că intenționează să solicite ajutor pentru Irak din partea tuturor țărilor membre. El tocmai a avertizat posibilii adversari ai acestui proiect că, în caz contrar, "ONU riscă să devină o organizație i­re­le­van­tă...". Altfel spus, Administrația americană dorește să ofere ONU un rol sporit în procesul politic din Irak acum, după încheierea războiului, în speranța că o serie de state ale lumii vor fi de acord să contribuie financiar și cu trupe de menținere a păcii la reconstrucția acestei țări. Totodată SUA și-au exprimat clar intenția de a prelua sub comandament american eventuala forță multinațională ONU.
    Miza mare rămâne însă tandemul franco-german care, mai voalat sau mai pe față, caută din răsputeri să pună bețe în roate americanilor. La ultima întâlnire pe care președintele Chirac și cancelarul Gerhard Schroeder au avut-o la Dresda, ei au declarat că propunerile SUA cu privire la o nouă rezoluție a ONU, care să acorde acestui organism un rol sporit în stabilizarea Irakului "sunt foarte, foarte departe de o rezoluție pe care am putea-o susține". Cei doi reprezentanți ai polului de putere european nu doresc să pară ostili unei înțelegeri cu coaliția, mai ales că în ultima perioadă au făcut mari eforturi pentru a mai detensiona relațiile cu SUA. Însă ei condiționează susținerea rezoluției de "transferul responsabilității procesului politic și social de reconstrucție a Irakului către ONU și poporul irakian". Văzând că nu prea pot să "înmoaie" tandemul franco-german, SUA l-au mandatat în mod discret pe Tony Blair, premierul Marii Britanii, aliatul de nădejde în războiul din Irak, să încerce, pe ultima sută de metri, într-o întâlnire trilaterală cu Chirac și Schroeder, să-i aducă pe aceștia pe... calea cea bună. În urma unor demersuri diplomatice fulger, "trilaterala" a avut loc sâmbătă, 20 septembrie a.c. la Berlin. Ei, aici, chiar dacă gazda reuniunii cancelarul Schroeder l-a întâmpinat pe Blair doar cu o strângere de mână politicoasă, în vreme ce, așa după cum comentează presa internațională "pe președintele Franței l-a primit cu o îmbrățișare de urs" (nu care cumva să trageți concluzia că este vorba de Urs Meier...), cei trei au rostit la unison că ONU trebuie să joace un "rol cheie" în Irak, pentru a permite cât mai repede posibil administrarea țării de către irakieni. Însă... cam atât a reușit să smulgă Blair de la cei doi. Și de această dată, Chirac și Schroeder au arătat pe față că "există încă divergențe serioase în privința calendarului pentru atingerea acestui obiectiv".
    Altfel spus, nu prea s-a reușit nimic nici cu întâlnirea trilaterală organizată la sfârșitul săptămânii trecute. Ba poate pe partea Germaniei, Schroeder fiind puțin mai rezervat în comentarii, având în vedere că în această săptămână urmează să facă o vizită la Washington pentru o întâlnire tete-a-tete cu președintele Bush. În schimb, președintele Franței a rămas pe poziție: "transferul de putere către irakieni trebuie să aibă loc în câteva luni".
    Iată, așadar, că "a doua mare bătălie pentru Irak" este pe cale să se declanșeze. Iar aceasta pare să aibă conotații mult mai mari. Pe de-o parte, Franța și Germania fac totul pentru a unifica Europa, în ideea de a deveni un pol de putere mondial. Pentru actuala conducere a Statelor Unite, acest lucru, ideea unei "lumi multipolare" în momentul de față, este inacceptabilă. Declarațiile în acest sens au fost extrem de precise și de clare: "lumea este unipolară, singurul pol de putere este America...". Dacă lucrurile vor decurge tot în acest mod, nu este exclus ca ONU să devină "un simplu obiect de decor", iar "războiul lumii" să se dea de această dată între America și Europa. Să așteptăm totuși Rezoluția Adunării Generale a ONU care se va încheia în câteva zile. Apoi se va vedea poate mai clar înspre ce ne îndreptăm.
Tinu MATEȘ

Cota unică de impozitare, o garanție a unui sistem fiscal modern
Declarație politică rostită ieri, 23 septembrie 2003, în plenul Camerei Deputaților, de către secretarul executiv PSD, deputatul de Alba Codrin Ștefănescu
      Domnule Președinte, stimați colegi,
    Schimbarea sistemului de impozitare, prin in­tro­du­ce­rea cotei unice de 23 la sută a provocat, încă de la început, discuții aprinse, susținute de argumente pro și contra, menite să convingă asupra necesității sau, dimpotrivă a inutilității acesteia. Din păcate, acestea nu i-au lămurit nici pe departe chiar pe beneficiarii noului sistem de impozitare în legătură cu avantajele, dez­a­van­ta­je­le sau rațiunea pentru care s-a optat în acest sens. De aceea, trebuie menționat aspectul absolut necesar al alinierii legislației fiscale la standardele europene, legislație care prevede cote cu mult reduse față de cele prevăzute de legea românească. Impozitarea veniturilor la cote mai mici nu poate aduce decât beneficii la nivelul tuturor păturilor sociale. Este un fapt constatat de specialiști că impozitarea cu sume mai mici a veniturilor salariale conduce în mod automat la o mai bună valorificare a economiilor, reinvestirea acestora con­sti­tu­ind sursă de profit la nivel micro și macroeconomic. În acest fel, datoriile către stat nu vor mai reprezenta o problemă pentru cetățean, iar gradul de colectare a veniturilor bugetare se va îmbunătăți considerabil. În aceeași ordine de idei, introducerea unui sistem simplificat de impozitare poate conduce, după cum a subliniat însuși premierul Adrian Năstase, și la „scoaterea la suprafață a economiei subterane", această adevărată mașină de spălat bani, de dezavantajare a acelora care nu beneficiază de contracte de muncă sau de furt de la bugetul de stat, prin neplata impozitelor și a celorlalte taxe de către angajatori.
    Utilitatea introducerii cotei unice se regăsește astfel, atât sub aspectul trecerii în legalitate a zonei „negre" a economiei și reducerea evaziunii fiscale cât, mai ales, în privința stimulării muncii și a creșterilor veniturilor la bugetul de stat. În acest sens, trebuie să susținem, stimați colegi, schimbarea sistemului de impozitare actual, introducerea cotei unice reprezentând garanția constituirii unui sistem fiscal modern, menit și capabil să îmbunătățească nivelul de trai al tuturor românilor, nu așa cum în mod greșit s-a interpretat, doar al unora.
Revoluționarii din orașul martir Cugir au rămas... pe drumuri
      În cadrul unei conferințe de presă desfășurată ieri la sediul PUR Alba, consilierul cugirean din partea PUR, Toader Ulise, a declarat că revoluționarii din orașul martir Cugir au rămas pe drumuri după ce sediul le-a fost "ocupat" de o asociație non-guvernamentală care a obținut o finanțare externă și care avea nevoie musai de spațiu pentru a-și desfășura activitatea. Referindu-se la acest aspect, viceprimarul orașului Cugir, Cornel Murg, ne-a declarat că revoluționarii din Cugir pot obține și azi un spațiu în care să-și desfășoare activitatea, dacă solicită primăriei acest lucru. "Dintre spațiile pe care primăria le are la dispoziție, cel mai oportun pentru această activitate ar fi cel din incinta fostei alimentara , dar nu ne-a fost solicitat încă acest lucru", a precizat viceprimarul Murg. Din păcate, șeful revoluționarilor din Cugir (împușcat la revoluție în picioare, cu gloanțe dum-dum) este bolnav, iar cei care ar trebui să-l înlocuiască sunt măcinați de propriile probleme (care nu sunt puține la Cugir) astfel încât, cel puțin o vreme, adresa a­so­ci­a­ți­ei de revoluționari din Cugir este într-adevăr... pe dru­muri.
Nicoleta TOMUȚA

Procesul FNI continuă
      La data de 26 septembrie a.c., la Tribunalul municipiului București are loc o nouă înfățișare în procesul de punere în executare a contractului de garanție în cazul FNI. Pronunțarea hotărârii în cauză este condiționată de modul în care membrii ANI-FNI Alba își îndeplinesc obligațiile impuse de lege pentru împlinirea procedurii. În acest sens, membrii ANI-FNI (care și-au păstrat această calitate) trebuie să achite în conturile deschise la Banca Transilvania, din Alba Iulia, o serie de taxe (taxa judiciară de timbru - 1 la sută la suma solicitată, plus 1 la sută pentru valoarea actualizată a sumei cerute la prăbușirea fondului; onorariul pentru avocat - 1 la sută, calculat la valoarea sumei solicitate; onorariul pentru expert - 200 de lei pentru unitatea de fond solicitată). Membrii ANI-FNI care nu vor sau nu pot să achite taxele menționate trebuie să se prezinte miercuri, 24 septembrie a.c., la Primăria municipiului Alba Iulia pentru a declara personal, sub semnătură, că renunță la plata taxelor care vor conduce la acordarea sumelor la valoare actualizată. Totodată, membrii asociației trebuie să depună o cerere de retragere a plângerii din procesul penal al FNI. Urmând a susține interesele investitorilor din ANI-FNI, asociația va face toate demersurile pentru recuperarea cheltuielilor făcute în cadrul proceselor, ne-a informat Nicolae Iordache, președintele Asociației Investitorilor FNI din județ. Potrivit prevederilor statutului ANI-FNI, membrii asociației au obligația să achite lunar cotizația stabilită; în cazul neonorării obligației timp de 3 luni, cei în cauză își pierd calitatea de membru, precum și drepturile câș­ti­ga­te prin hotărâri ale instanțelor judecătorești. Trebuie precizat faptul că ANI-FNI va funcționa și după finalizarea proceselor aflate pe rol, astfel ca hotărârile pronunțate de instanțele judecătorești să fie executate.
Adriana DURIGĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.