Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Impozitul unic - un pariu electoral
      Multe dileme au unii, ca de pildă în cine să creadă, cui să-i acorde simpatia și sufragiile în sondaje, votul la alegeri. Dar și cei care conduc țara, în speță Năstase și Iliescu sunt extrem de "dilematici". Primul, arogant și cu aere de aristocrat, al doilea, ordinea e oricum aleatorie, e adeptul egalitarismului, adică vrea să ia de la bogați și să dea la săraci. Nu sunt un fan al nici unuia dintre ei, tocmai pentru că pe amândoi îi interesează gloria, puterea și flamura partidului de guvernământ, nonșalanța cu care patronează corupția. Și unul și celălalt, în timpuri și la diateze diferite, îmbracă de ochii lumii haina tătucului grijuliu și sensibil la durerile poporului. După ce a înfometat românul, împovărându-l cu biruri și taxe și aducându-l la sapă de lemn, d-l Năstase vine acum cu un pachet de măsuri populare și populiste: ajutoare sociale și alocații mărite, sporirea pensiilor, subvenții pentru țărani și pentru lumpenii de la bloc cărora le va suporta o parte din cheltuielile la factura de încălzire. Și tot "Bombonel" a fost strategul marii și patrioticei inițiative "Laptele și cornul", de pe urma căreia a câștigat un plus de imagine populistă. A venit apoi și a clătinat de pe scaunele înțepenite, încordându-și mușchii și demonstrând că este o mână forte, câțiva prefecți. Nu i-a descăpățânat pentru că nu ar fi fost buni, dar scandalurile din presă ajunse până în grindă îl sileau să o facă.
    Și unul și celălalt și-au construit o marotă din a face declarații șocante pe diverse teme, ba chiar s-au cotonogit reciproc, dar până la urmă armonizându-și tete-a-tete opiniile. Ultimul spectacol pe care l-au dat este cel al impozitării veniturilor. Năstase, mai deschis ideilor și mesajului gândirii europene, care vrea să încurajeze liberalismul câștigurilor și apariția clasei de oameni bogați, se pronunță pentru cota minimă de impozitare de 23%, încercând să-și resusciteze propriul electorat, să câștige de partea sa și pe cei nehotărâți din rândurile electoratului de dreapta, înainte ca aceștia să fie seduși de alianța PD-PNL. Tributar ideologiei deprinse în tinerețe, d-l Iliescu sare în ajutorul săracilor și propune o impozitare progresivă, adică fiecare să plătească în funcție de veniturile pe care le obține. Versiunea lui Iliescu merge la inima celor amărâți.
    Așa cum spuneam mai înainte, totul e un spectacol ieftin, dacă nu jalnic, ambii politicieni, singurii de fapt de pe scena noastră politică, mizând pe câștigul electoral. De ce spunem acest lucru? Pentru că dacă guvernul era ferm hotărât să facă reformă fiscală, atunci ar fi pregătit un proiect mai coerent și mai bine articulat. N-ar fi trebuit să țină seama de părerea președintelui căruia Constituția nu-i dădea nici un drept să se amestece în treburile Executivului. Ne putem întreba: cum se face că Năstase descoperă abia acum, după 3 ani de guvernare, ineficiența sistemului progresiv de impozitare? Nu o fi oare vorba de incapacitatea unei administrații corupte de a colecta impozitele? Să ne fie clar, cei care fug de biruri de 30 sau de 40% se vor fofila și acum, la o cotă de 23%. Prelungirea dezbaterilor pe această temă ar putea face din Năstase un liberal reformist, iar din Iliescu un haiduc fiscal, un paznic al echității și solidarității sociale. Cred că în cele din urmă vor avea câștig de cauză Iliescu și sindicatele, care țin partea nevoiașilor, nevoiași care numără peste 70% din populația țării.
Gheorghe JURCĂ