Ultima oră
Știri
Prefectul nu are deocamdată nevoie de "locotenenți"
      Prefectul Liviu Mugurel Sârbu a spus în cursul zilei de ieri că pro­ble­ma numirii unor noi consilieri la ca­bi­ne­tul propriu nu este de mare actualitate. "Probabil voi face acest lucru, dar mai târziu, acum mă des­curc și singur". Totodată, domnia-sa a infirmat aducerea lui Radu Coclici (fostul viceprimar al municipiulu) pe acest post, la fel stând lucrurile și în cazul menținerii lui Vasile Crișan. Mugurel Sârbu a mai afirmat că își menține cele spuse la conferința de presă ce a urmat imediat ședinței Consiliului județean al PSD. Atunci, șeful administrației publice județene declarase că cei din fruntea ser­vi­ci­i­lor publice descentralizate, care nu își vor vedea de treabă, vor fi schim­bați.(R.J.)
Fermieri de succes din județul Alba
      Înființată în 1994, compania BIOEF SRL Brașov este spe­ci­a­li­za­tă în producția de lapte praf pentru sugari și copii mici, produse omologate și avizate de MSF. Lap­te­le praf este distribuit în șase județe și municipiul București. În zilele de 26 și 27 septembrie a.c., res­pon­sa­bi­lii firmei vor prezenta la Doștat fluxul ecologic integrat și tehnologiile utilizate la standarde europene pen­tru obținerea laptelui praf, ferma ve­ge­ta­lă, ferma de vaci și fabrica de prelucrare a laptelui.(F.R.)
PD și PNL vă oferă
Alianța Dreptate și Adevăr
      Protocolul de alianță între Par­ti­dul Democrat și Partidul Național Liberal a fost finalizat ieri. Noua construcție politică va purta numele Alianța Dreptate și Adevăr PNL-PD. Ea va fi condusă de un Consiliu Național de Conducere format din câte 7 reprezentanți ai fiecărui par­tid. Potrivit protocolului, în cazul câștigării alegerilor premierul va fi desemnat de cei doi co-președinți, iar mandatele ministeriale vor fi îm­păr­ți­te proporțional cu numărul par­la­men­ta­ri­lor aleși ai fiecărui partid. Așa cum s-a anunțat anterior, can­di­da­tul a­li­an­ței pentru președinția României va fi desemnat în urma rezultatelor unui sondaj de opinie ca­re va fi făcut public la 15 o­ctom­brie. Mâine textul protocolului va fi supus aprobării în cadrul Delegației Permanente a Partidului Național Li­be­ral și al Colegiului Director al Par­ti­du­lui Democrat, urmând ca du­mi­ni­că, 28 septembrie, Alianța Drep­ta­te și Adevăr să fie lansată cu prilejul lucrărilor Consiliului Național de Coordonare al PD și al Con­gre­sului Extraordinar al PNL.
Anca DINICĂ

Aproape toți aiudenii și-au montat centrale termice individuale
      Gospodarul își face iarna car și vara sanie, este sloganul după care s-au orientat majoritatea cetățenilor din municipiul Aiud. Primarul Liviu Octavian Rusu ne-a declarat că circa 3500 de apartamente au deja centrale termice proprii de încălzire. De altfel, cel mai probabil, în ur­mă­toa­rea ședință de consiliu local se va aproba doar funcționarea unei cen­tra­le termice, ce va asigura agent termic pentru circa 60 de a­par­ta­men­te. Recurgând la aceste măsuri, aiudenii intră în iarnă mai pregătiți la facturile ce vor veni.(F.R.)
La Zlatna
Un autoturism a plonjat 12 metri de pe carosabil
      Marți seara, în jurul orei 21,55, o femeie din Izvorul Ampoiului a sesizat Poliția că un autoturism a plonjat circa 12 metri în grădina lui Vasile Meteșan. Din cercetări a rezultat că Vasile Claudiu Damian, de 24 de ani, agent comercial la o societate din Sibiu, ce conducea un autoturism Daewo Tico pe direcția Abrud-Zlatna, nu a adaptat viteza condițiilor de trafic într-o curbă pe­ri­cu­loasă, a părăsit carosabilul și a plonjat în afara drumului. Șoferul a suferit numeroase politraumatisme, fiind internat la spitalul județean Al­ba. Acestuia i s-au recoltat și probe biologice în vederea stabilirii al­co­o­le­miei.(N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Cota unică fiscală sau ban la ban trage!
      Între două drumuri la Bruxelles pentru a convinge responsabilii europeni că merităm statutul de economie de piață funcțională pentru țara noastră și presiunea exercitată de întocmirea bugetului de stat pentru anul 2004, premierul Adrian Năstase este copleșit de cea mai mare dilemă economică a ultimilor ani: introducerea sau nu a cotei unice de impozitare (de 23%) în sistemul fiscal românesc. Nicicând adoptarea unei strategii financiare care, deloc de neglijat, va influența pe absolut toată lumea, nu a divizat mai mult actorii strategici importanți de pe scena politică și economică autohtonă. La ora actuală, după trei săptămâni de la lansarea acestei teme de către guvernul român, care, în paranteză fie spus, amână adoptarea unei poziții tranșante materializate printr-o hotărâre de guvern, nu există poziții de mijloc ci doar tabere pro și contra măsurii fiscale. La cel mai înalt nivel, respectiv premier-președinte, părerile sunt divergente. Mai nou, primul ministru Adrian Năstase a făcut un mic pas înapoi. După ce inițial s-a declarat de acord cu introducerea cotei unice, acum domnia sa și-a nuanțat poziția afirmând că, teoretic, este de acord cu sistemul de impozitare actual, cel în trepte, însă acesta trebuie îmbunătățit. Președintele Ion Iliescu nu este un susținător al cotei unice de impozitare, chiar din contră, în toate declarațiile din actualul mandat, domnia sa susținând impozitarea "la sânge" a celor cu venituri mari. Cei mai vehemenți contestatari ai noii revoluții fiscale sunt sindicaliștii. Două confederații sindicale mari, BNS și Cartel Alfa au spus din nou un "NU" hotărât acestei propuneri guvernamentale. Argumentele "contra" ale sindicaliștilor sunt: *sistemul bazat pe cota unică nu ar fi agreat de UE, doar Estonia și Lituania intrând anul viitor în UE cu sistemul cotei unice de impozitare; *de ce să câștige mai mult aceia care au deja veniturile cele mai mari iar pentru cei cu veniturile mici câștigurile rămân mici. În schimb, deși susțin de principiu inițiativa Finanțelor, reprezentanții patronatelor, participanți la discuțiile tripartite guvern-sindicate-patronate, pun o condiție imposibil de acceptat: menținerea sistemului de deduceri utilizat în prezent în regimul de impozitare pentru venitul global. În orice caz, introducerea cotei unice ar însemna eliminarea stimulentelor de care ar fi beneficiat anumite domenii de afaceri - construcții, consultanță fiscală, asigurări - în cazul introducerii schemei de deduceri pe mai multe categorii de cheltuieli, conform variantei inițiale a Codului Fiscal, propus a intra în vigoare din ianuarie 2004. De asemenea ar aduce o întărire a controalelor fiscale pentru asigurarea veniturilor la buget și aducerea la lumină a unei părți din ce în ce mai mari din economia care evită impozitele.
    În maxim două săptămâni se va elucida dilema fiscală a României, adică vom afla dacă vom avea sau nu cota unică de impozitare, pentru că, ori cu cotă unică ori fără ea, Codul Fiscal va trebui să intre în dezbaterea guvernului, în ședința de săptămâna viitoare. Oricum, este clar că, indiferent de hotărârea luată, ea va fi una politică. Renunțarea la sistemul de impozitare globală, a cărui implementare a costat statul român milioane de euro și introducerea unui alt sistem care va costa și el o sumă echivalentă, înseamnă un efort financiar care va fi susținut până la urmă tot din banii contribuabilului. Vârful icebergului noului sistem cu cotă fixă apare însă clar: cei care câștigă puțin, vor câștiga tot puțin, iar cei cu venituri mari și foarte mari, vor avea parte de un câștig direct proporțional cu mărimea salarului. Proverbul "Ban la ban trage!", este confirmat din nou de realitatea... fiscală.
Dana MOTREANU

PNȚCD ar face mai bine să privească în propria ogradă
Prefectul răspunde acuzațiilor țărănisto-liberale
      Prefectul județului Alba, Liviu Mugurel Sârbu, a făcut ieri în cadrul unei conferințe de presă mai multe precizări în legătură cu unele afirmații ale re­pre­zen­tan­ți­lor opoziției în speță ai PNL și PNȚCD. Recent, președintele PNL Alba ceruse unele explicații în legătură cu fondurile derulate cu prilejul sărbătorii din acest an a Zilelor Sebeșului. "În primul rând îi comunic d-lui Atanasiu că în partidul nostru nu se practică trasul de urechi, cum probabil se petrece în PNL. De peste trei ani, de când este consilier județean, pe dl. Atanasiu nu l-a interesat niciodată bugetul Sebeșului și acum observ că subit acordă o atenție deosebită acestei zone. Inițial, eu am estimat cheltuielile la vreo 900 de milioane de lei din care circa 80% să fie acoperite din sponsorizări. Am participat la ultima ședință a CLM Sebeș și sunt în măsură să ofer datele oficiale. Astfel, totalul veniturilor s-a cifrat la 1,143 miliarde lei din care 140 de milioane de lei au provenit de la Consiliul local, 200 milioane lei de la Centrul Cultural Lucian Blaga iar restul de la sponsori cărora țin să le mulțumesc prin intermediul dvs. că au fost alături de noi. După cum lesne se observă, s-a cheltuit un volum redus din banii publici (cca 28%). Dar, și dacă suma ar fi fost mai mare, nu văd care era problema, deoarece această sărbătoare nu a fost organizată pentru primar, prefect sau mai știu eu cine, ci pentru toată populația orașului care, în paranteză fie spus, s-a simțit excelent" a declarat prefectul de Alba.
    Acuzat direct de țărăniști de un oarecare imobilism, Mugurel Sârbu a răspuns: "De când am fost instalat în această funcție consider că am circulat foarte mult, cu o energie pe care cred că și-ar dori să o aibă și dânșii. Am tot respectul pentru acest partid istoric, dar ar trebui mai întâi să se uite în propria ogradă, adică să analizeze ce au făcut ei în perioada când au fost la guvernare și apoi să-i judece pe alții. Problema drumurilor județene este într-adevăr una spinoasă, dar eu am făcut destule demersuri pe la ministerele de resort pentru a atrage finanțări. Am informații certe că executivul va reuși să obțină un important credit extern din care câteva milioane de Euro vor ajunge și în județul Alba pentru reabilitarea drumurilor".
Răzvan JURCĂ

Directorul ADR Centru, la Forumul Internațional de Investiții
      Directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, Simion Crețu, va participa azi la Forumul Internațional de Investiții pentru Europa Centrală și de Est, București 2003. În deschiderea acestei manifestări, directorul ADR Centru va susține un discurs cu tema "Parteneriatul public-privat în elaborarea Planului Regional de Dezvoltare și în implementarea programelor de dezvoltare regională", urmând să împărtășească participanților din experiența Agenției în ceea ce privește constituirea grupurilor de lucru subregionale pentru realizarea Planului de Dezvoltare Regională precum și a consorțiilor locale destinate implementării programului PHARE TVET, prin care 25 de unități școlare din Regiune, cuprinse în rețeaua de învățământ profesional și tehnic, vor primi pentru reabilitări și dotări aproximativ 4,7 milioane Euro.
    De menționat este faptul că Agenția Regională Centru a realizat în premieră în România parteneriatul public-privat în elaborarea Planului de Dezvoltare Regională. Modelul grupurilor de lucru, în care să fie cuprinși atât reprezentanți ai administrațiilor publice județene și locale din Regiune, cât și reprezentanți ai societății civile, a fost adoptat, ulterior, la nivel național ca model de bună practică, inspirată de modul de lucru abordat de către ADR Centru.
    "La Forumul Internațional de Investiții pentru Europa Centrală și de Est București 2003 vor participa delegații ai Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică - OCDE - precum și cu reprezentanți ai Agențiilor de promovare a investițiilor din țările Europei Centrale și de Est. În programul manifestării, care va avea loc în perioada 25-27 septembrie 2003, în organizarea Camerei de Comerț și Industrie a României și a Municipiului București, este prevăzută și o secțiune specială dedicată prezentării proiectelor de investiții. De asemenea, după terminarea lucrărilor va fi realizat un CD-ROM în care vor fi incluse proiectele de investiții, atât cele prezentate în cadrul Forumului cât și cele ale căror fișe de prezentare vor fi colectate până în acel moment. Acest CD-ROM va fi transmis instituțiilor finanțatoare, consilierilor economici și ambasadelor străine, ambasadelor României în străinătate, firmelor de consultanță și investitorilor străini interesați de mediul de afaceri din România. Proiectelor de investiții li se va asigura și promovarea gratuită prin intermediul Internet-ului", ne-a declarat directorul ADR Centru, Simion Crețu.
Florin ROMAN

Primăria Alba Iulia vrea 24 miliarde de lei din obligațiuni municipale
      Comisia Națională a Valorilor Mobiliare a dat recent "undă verde" celei de-a doua emisiuni de obligațiuni municipale Alba Iulia. Primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava, spune că obligațiunile municipale vor fi puse în vânzare la data de 1 octombrie și vor putea fi cumpărate până la 14 octombrie. Asta dacă nu se vor epuiza în câteva ore, așa cum s-a întâmplat cu prima emisiune de obligațiuni. Ca și atunci valoarea nominală a unei obligațiuni este de 1 milion de lei, iar dobânda va fi plătită trimestrial. Sistemul de derulare a emisiunii de obligațiuni este același de la prima emisiune, așa cum aceeași este și banca parteneră - Banca Română pentru Dezvoltare. Vânzarea se va face după modelul "primul venit, primul servit", asta pentru că obligațiunile municipale sunt foarte tentante, deoarece sunt sigure, iar dobânda este superioară certificatelor de trezorerie (care ca să fim drepți nu au prea avut mare căutare în ultima vreme). Chiar și în situația destul de improbabilă în care până la 14 octombrie nu vor fi vândute toate obligațiunile, Primăria municipiului Alba Iulia nu iese în pierdere pentru că, în conformitate cu prevederile contractului BRD va achizițona pachetul rămas.
    Cele 24 de miliarde de lei care vor intra în conturile primăriei prin această emisiune de obligațiuni municipale vor fi utilizate la lucrări de infrastructură dintre care cea mai importantă este finalizarea reabilitării arterei pe care anul trecut a fost introdus un nou canal colector (de la Cimitirul Eroilor la intersecția de la Colegiul "HCC"), lucrare care presupune modernizarea rețelei de apă și refacerea carosabilului și trotuarelor.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.