Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Se naște "nașul" PSD?
      Criticată aspru, mai ales de Partidul Social Democrat, încă de la apariția ei, ideea alianței electorale dintre Partidul Național Liberal și Partidul Democrat devine în acest sfârșit de săptămână realitate. Vineri și duminică vor fi zile pline la ambele partide, care și-au convocat la București atât forurile de conducere restrânse, cât și pe cele lărgite pentru a aproba protocolul Alianței Dreptate și Adevăr PNL-PD. Ajunși în acest punct, în ciuda vehementelor luări peste picior care au comparat alianța cu încercarea de reînviere a defunctei și neregretatei de nimeni CDR, sau a disidențelor interne (mai puternice în tabăra liberală), totuși conducerile celor două partide au dat dovadă de hotărâre, înțelegând că, în ciuda diferențelor programatice, doar împreună vor putea reuși. Cel puțin la alegerile de anul viitor. Sau poate tocmai criticile venite din partea PSD i-au mobilizat și încrâncenat spre învingerea orgoliilor și realizarea alianței. Pentru că atitudinea liderilor PSD, de la președintele Adrian Năstase, la purtătorul de cuvânt Dan Matei Agathon, de a ironiza și minimaliza importanța alianței dintre principalele partide ale Opoziției democratice, poate fi inspirată și de teamă. Teama că la urne Alianța Dreptate și Adevăr PNL - PD va obține un scor bun sau foarte bun, care să creeze probleme PSD, care în ultimele luni scade câte puțin dar constant în sondaje.
    Constituirea Alianței Dreptate și Adevăr PNL-PD nu înseamnă însă că cele două partide își vor pierde identitatea sau că nu vor avea și obiective politice proprii. Asta deși se va constitui un organism de conducere comun - Consiliul Național de Coordonare (CNC), care va fi constituit din câte șapte reprezentanți ai PNL și PD - ale cărui decizii vor fi obligatorii pentru toți membrii celor două partide, inclusiv pentru Biroul Executiv Central al PNL și pentru Biroul Permanent Național al PD. Argument este chiar faptul că la alegerile locale fiecare partid își va prezenta pentru funcțiile de primari, consilieri locali și consilieri județeni propriii candidați. Cooperarea va însemna în acest caz că aceste două partide se vor sprijini în turul doi, sau că vor putea desemna în unele localități un candidat sau liste comune, în funcție de "situația din teren".
    În ceea ce privește Platforma-program a Alianței Drep­ta­te și Adevăr PNL - PD, ea este o sinteză a programelor celor două partide, oferind electoratului soluții bazate atât pe valorile liberale, cât și pe cele social-democrate. "Pentru realizarea platformei-program s-a pornit de la programele politice ale celor două partide, s-au făcut liste de priorități și apoi un document cu 10 opțiuni ale alianței", a declarat vicepreședintele PNL Paul Păcurariu. Opțiunile Alianței Dreptate și Adevăr PNL- PD sunt consolidarea statului de drept, redefinirea rolului statului în economie, întărirea libertății individului, garantarea și respectarea proprietății private, realizarea unei economii de piață funcționale, stimularea spiritului întreprinzător, reducerea sărăciei, egalitatea de șanse, respectarea minorităților și accelerarea demersurilor pentru integrarea României în structurile euro-atlantice. Aceste zece opțiuni sunt completate de 30 de priorități pe domenii bine stabilite și de 230 de obiective pentru domeniile economic și social. În acest fel Alianța Dreptate și Adevăr PNL-PD mizează atât pe electoratul liberal cât și pe cel social-democrat, dar și pe un procent însemnat dintre cei nehotărâți.
Anca DINICĂ