Curier județean
Rugăciunea de azi
    Rogu-te, Mărite Prorocule, a­ju­tă-mi cu mijlocirea ta, tu care stai în cer înaintea Judecătorului veșnic și fă să se îndure de mine, căci ai multă îndrăzneală la iubirea Lui. Întinde mâna aceea, cu care L-ai botezat, și strică cugetele mele cele rele și mă întărește să-mi petrec viața pe calea cea bună a lui Dumnezeu. O, Prorocule! Lu­mi­nea­ză-mi mintea cu poruncile Domnului, ca să le țin minte și să le păzesc, până la capătul vieții mele, să mă duci pocăit înaintea Stăpânului meu, Dumnezeu. Roagă-te încă și pentru toată lumea, ca Dumnezeu să dea ajutor creștinilor, și celor vii, și celor răposați, să-i odihnească de nevoile cele multe, să le dea toate cele de trebuință și să-i învrednicească Împărăției Sale. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Sf. Apostol și Ev. Ioan Cuvântătorul de Dumnezeu; Cuv. și Dreptul Ghedeon
Catolic: Ss. Cosma și Damian
Greco-catolic: Mutarea sf înslăvitului și atotlăudatului ap și ev Ioan Teologul
Meteo
     ASTĂZI: Vremea este în răcire ușoară, cu cer noros, vânt moderat și ploaie. Temperatura maximă va atinge +15 grade C. Noaptea - cer parțial noros și o temperatură de +8 grade C.
    MÂINE: Cerul se menține noros însă va ploua numai pe arii re­strân­se. Se vor înregistra +16 grade C.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Sprijin pentru I.M.M.-uri
      Prefectul Liviu Mugurel Sârbu a afirmat în urmă cu câteva zile că dorește să aibă o relație foarte bună cu societățile comerciale din județ și în special cu cele care fac parte din categoria întreprinderilor mici și mijlocii. Domnia-sa a precizat că intenționează să se întâlnească în curând cu reprezentanții IMM-urilor la care intenționează să invite și instituțiile abilitate care efectuează diverse controale la acestea. "Am semnale că există anumite disfuncționalități în acest sens și ele trebuie înlăturate. Controalele trebuie să fie constructive, nu să îngreuneze activitatea agenților economici", a spus șeful administrației publice județene. (R.J.)

Duminică, la Oarda de Sus
Show de excepție oferit de cascadorul Lae Drăghici
      "Trăiesc ca să risc și risc pentru a trăi. Cred în Dumnezeu, pe care de altfel l-am simțit alături de multe ori", acestea au fost primele cuvinte rostite de inegalabilul cascador albaiulian, Lae Drăghici, în cadrul unei întâlniri ocazionate de prezentarea manifestării ce va avea loc duminică, 28 septembrie a.c., "Cascadele de la Oarda", din care nu vor lipsi desigur cascadoriile în premieră executate de Lae. Spectacolul or­ga­ni­zat de Lae Drăghici, Primăria Alba Iulia și o serie de sponsori generoși va avea loc la 5 km de Alba Iulia, la ieșirea din Oarda de Sus, în vârful dealului denumit de localnici "Pleșa". "Doresc ca această manifestare să aibă loc an de an, acum se află la a treia ediție și sper ca anul viitor să fie inclusă în calendarul ma­ni­fes­tă­ri­lor ce sunt organizate anual în județ, astfel existând posibilitatea de a primi un important sprijin financiar din partea autorităților", a precizat Lae Drăghici. De asemenea, el a amintit că deocamdată nu poate fi apreciată valoarea totală a cheltuielilor necesare pentru buna desfășurare a spectacolului, dar în ceea ce-l privește îi asigură pe toți cei care vor veni la Oarda că nu vor regreta. Transportul în zona "Pleșa" va fi asigurat duminică, de la orele 10,30, de STP Alba, autobuzele urmând să plece din fața Colegiului "H.C.C." și din centrul municipiului, din fața sediului Romtelecom. Drumul de acces la locul de desfășurare a spectacolului se prezintă în condiții bune, deci cei ce doresc să ajungă la Oarda cu autoturismele proprii o pot face. Dacă totul se termină cu bine duminică, Lae Drăghici dorește să organizeze un spectacol de caritate, fondurile urmând a fi donate orfanilor, bătrânilor și persoanelor nevoiașe. "Sunt sigur că Primăria Alba Iulia mă va sprijini și proiectele mele vor putea fi materializate curând", a spus cunoscutul cascador albaiulian. Vorbind despre cele două cascade de duminică, el a oferit puține amănunte legate de derularea lor, rezervându-le o surpriză celor ce vor veni să le urmărească pe viu. Se cuvine să amintim despre debutul tânărului Călin Filipescu, care-i va fi alături lui Lae în executarea cascadelor. Pentru evenimentul de duminică au fost pregătite 4 mașini (două Lada 1200 și două Dacia Berlină), cascadele ce urmează a fi executate fiind deosebite față de cele oferite până acum albaiulienilor. Totul e ca vremea să fie frumoasă și ploile să ne ocolească, pentru că altfel manifestarea va fi amânată. Este un spectacol unic la nivel național și ar fi păcat ca eforturile depuse de Lae să fie zadarnice. Sperăm că Doamna Vreme ne va rezerva un week-end plăcut în acest sfârșit de septembrie și albaiulienii vor putea admira cascadele lui Lae, dar și cunoscuți interpreți de muzică populară, folk și ușoară, printre care Mariana Deac, Veta Biriș, Vali Șerban.
Adriana DURIGĂ

Welcome to... cugirean's autumn!
      Cu tonul său mai mult decât profetic, domnul Adrian Năstase a anunțat, imediat după înscăunarea ca prim-ministru, că ne mai trebuie douăzeci de ani până să ajungem la nivelul celei mai puțin dezvoltate țări din UE. Domnule Năstase, pe 28 martie anul ăsta am împlinit 32 de ani. Profeția dvs. m-a făcut să mă întristez. Peste 20 de ani voi avea 52. Nu voi mai prinde belșugul promis decât, poate, în calitate de pensionară. Bucuriile mele de atunci vor fi date de zilele fără dureri de șale, de reducerile pe mijloacele de transport în comun și, posibil, de noile indexări ale pensiei. Știu că prelungirea până peste două decenii a bunăstării promise nației se datorează și primilor ani de după Revoluția din 1989 când partidul aflat atunci la putere (ghici?) a tot tărăgănat Reforma.
    Deocamdată nu mai putem face nimic. Eventual, la viitoarele alegeri, să-i votăm pe aceia care ne vor promite un interval mai scurt pentru reformă, scurtându-ne agonia. Dar și asta cu alegerile libere, e tot o amăgire. Ne vulcanizăm speranța din patru în patru ani. Asta este. Să zicem că eu nu mai sunt un client pentru viitorul luminos, promis din patru în patru ani. Partea cea mai proastă este cu totul alta. Nu că n-o să mai prind eu "prosperitatea" aia de peste 20 de ani. Partea proastă e că nici măcar cei care au acum zece, cinsprezece sau douăzeci de ani sunt convinși că nu vor mai prinde România prosperă. Dar ei mai au timp s-o ia de la capăt. Și, o demonstrează statisticile: în loc să aștepte în tăcere și plini de emoție patriotardă, se duc să muncească în prezentul spaniol, german, italian, american sau canadian !!!
    WELCOME, BENVENUTO, HOLA, SALUDOS, WILLKOMMEN... la TOAMNA CUGIREANĂ tuturor promoțiilor de absolvenți eminenți ai liceelor din localitate care au fost nevoiți să-și caute lumina unui viitor îmbelșugat ca emigranți români prin amare străinătățuri!
Nicoleta TOMUȚA

"Fabricat în România"
La cea de-a zecea sesiune a Comisiei guvernamentale mixte româno-germane, prefectul Mugurel Sârbu a aflat că
Fondurile nemțești au ocolit județul Alba
      Prefectul județului Alba, Liviu Mugurel Sâr­bu, a declarat că s-a întors mâhnit de la lucrările celei de-a zecea sesiuni a Comisiei mixte româno-germane privind soarta etnicilor germani din România care s-a desfășurat recent la Sibiu. "În cei zece ani de existență a acestui par­te­ne­riat, din partea guvernului german au sosit în România peste 83 de milioane de Euro folosiți cu precădere la construcția unor cămine de bătrâni, edificarea unor monumente și la alte activități de importanță secundară. Din păcate, spre deosebire de altele, județul Alba a beneficiat de zero lei până acum din aceste fonduri. Nu vreau să acuz pe nimeni dintre predecesorii mei, dar doresc să mă implic foarte mult de acum înainte. De asemenea, am rămas nedumerit și din pricina faptului că Petreștiul a fost nominalizat printre localitățile unde aplicarea legilor proprietății a rămas în urmă. Cât am fost primar, nu a venit nimeni din partea etnicilor germani să-mi comunice aceste neajunsuri", a spus prefectul de Alba. Domnia-sa a mai menționat că acest program comun de co­o­pe­ra­re este unul cât se poate de serios (spre exemplu contribuția României pe anul 2003 este de 16 miliarde lei) însă transpunerea în practică se face mai greoi, fapt pentru care Mugurel Sârbu a spus că îi va acorda o atenție deosebită.(R.J.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.