Ultima oră
Știri
"Laptele și cornul" în atenția Prefecturii
      În urma disfuncționalităților a­pă­ru­te în derularea acțiunii "Laptele și cornul", deși anul școlar abia a în­ce­put, prefectul județului Alba, Liviu Mugurel Sârbu, a decis să ia măsuri în consecință. O primă inițiativă în acest sens va fi desemnarea unei persoane (consilierul Nelu Fleșer) din cadrul Prefecturii, care va mo­ni­to­ri­za în permanență acest program, prefectului urmând să-i fie aduse la cunoștință, zilnic, eventualele as­pe­cte negative.(R.J.)
La Galtiu și Mihalț
Ziua porumbului
      Oficiul Județean de Consultanță Agricolă a organizat miercuri, 24 septembrie, la Galtiu și Mihalț, "Ziua porumbului". Manifestarea a cu­prins, la Galtiu, vizite la loturi de­mon­stra­ti­ve cu 8 hibrizi de porumb SCDA Turda. Astfel, s-a observat diferența dintre utilizarea seminței din hibrid și a celei din hambarul producătorului agricol. În con­ti­nu­a­re, la Mihalț, a fost vizitat lotul demonstrativ cu 10 hibrizi de po­rumb Pioneer. Cei prezenți au sub­li­ni­at importanța utilizării seminței de hibrid din prima generație, care poa­te conduce chiar și în anii se­ce­toși, dacă se aplică tehnologiile a­dec­va­te și se alege sămânța re­co­man­da­tă de specialiști, la obținerea unor recolte bune. De asemenea, s-a constatat că tot mai mulți pro­du­că­tori agricoli renunță la sămânța din hambarele proprii și optează pentru cea certificată. (A.D.T.)
Din luna octombrie
Negocieri Guvern - sindicate
      Primele negocieri dintre Guvern și marile confederații sindicale - nemulțumite de anumite măsuri ale Executivului - vor începe în prima zi a lunii octombrie, dată de la care vor fi discutate "punct cu punct" absolut toate revendicările pre­zen­ta­te. Potrivit unui comunicat al mi­nis­tru­lui delegat pentru relația cu par­te­ne­rii sociali, Marian Sârbu, dis­cu­ți­i­le dintre Guvern și reprezentanții sa­la­ri­a­ți­lor vor viza fiecare revendicare, Executivul urmând să adopte "un plan de măsuri urgente".(F.R.)
Cocoșii autohtoni pot deveni impotenți
      Cocoșii de pe plaiurile noastre vor deveni impotenți după aplicarea normelor europene, afirmă cres­că­to­rii de păsări. Potrivit acestei le­gis­la­ții, gospodarii sunt obligați să țină la 20 de gă­ini doar un cocoș. "Noi creștem câte un cocoș la 10-14 găini. N-are cum să facă față un pintenat la 20 de puicuțe. Există ris­cul ca toți cocoșii să devină im­po­ten­ți sau ouăle să rămână "ne­co­co­și­te" și să nu mai iasă pui din ele", ne-a declarat Saveta Cristea, cu­nos­cu­tă crescătoare de găini din Pianu de Sus, județul Alba.
    Medicii veterinari afirmă că sin­gu­ra posibilitate de a ne încadra în normele europene este ca gos­po­da­rii să crească cocoși de rasă, aduși din UE. (I.G.)
Asistenții medicali ar pleca de bună voie
      Liderul sindicatului Sanitas Al­ba, Marius Sepi, a declarat că între 100 și 300 de asistenți medicali s-ar înscrie pe listele de disponibilizări, dacă ar avea garanția că primesc 25 de lefuri compensatorii, care și așa nu sunt mari. Primii ar fi cei care se apropie de vârsta pensionării. El a adăugat că foarte mulți specialiști din sistem, în special tineri, părăsesc acest domeniu, preferând să plece la muncă cu contract în străinătate.(F.R.)
Audiențe prefecturale
În fiecare luni, de la ora 14.00
      La Prefectura Alba, ziua de luni este dedicată printre altele a­u­di­en­țe­lor pe care prefectul le acordă cetățenilor. De regulă acestea în­ce­peau în jurului orei 11.00 însă, din cauza numeroaselor solicitări, noul prefect de Alba, Liviu Mugurel Sârbu, a decis ca de săptămâna vi­i­toa­re ele să înceapă de la ora 14.00, pe listă putându-se înscrie maximum 30 de persoane. "La ul­ti­me­le audiențe am avut peste 50 de oameni, cu care am stat până târziu, la lăsarea întunericului. În aceste condiții, nu am mai putut să desfășor și alte activități la fel de importante. Tocmai de aceea am mutat a­u­di­en­țe­le mai târziu, pentru ca, între timp, să reușesc să ating și alte probleme care nu pot fi amânate", și-a motivat decizia prefectul Sârbu.(R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La Primăria Alba Iulia
Transparență totală în privința licitației de reabilitare a încălzirii în școli
      O dispută vehementă s-a iscat între Primăria mu­ni­ci­piu­lui Alba Iulia și un cetățean din municipiu pe tema licitației pentru reabilitarea sistemelor de încălzire din unitățile de învățământ preșcolar.
    Acuzele pe care dl. Laurențiu Olaru le aduce ad­mi­nis­tra­ți­ei locale, mai ales primarului Mircea Hava, sunt legate de presupusa risipire a banilor contribuabililor, prin licitația în urma căreia s-au achiziționat centralele termice și serviciile de instalare. De precizat că dl. Olaru este producător de sisteme de încălzire, dar nu a câștigat respectiva licitație.
    Aceste acuzații au stricat imaginea primăriei și de aceea primarul municipiului - Mircea Hava și doamna Silvia Moldovan - șefa serviciului Investiții din Primăria Alba Iulia, au decis ca, pentru înlăturarea oricăror suspiciuni, la ședința Consiliului local Alba Iulia să fie prezentat un raport al derulării întregii proceduri de licitație. Astfel atât dl. Olaru, care este invitat special, pe această cale, să participe la ședință, cât și oricare alt cetățean interesat va putea să se informeze asupra corectitudinii licitației și a folosirii judicioase a banilor publici.
    Menționăm că ședința Consiliului local Alba Iulia va avea loc marți, 30 septembrie, cu începere de la ora 11.00, la sala de ședințe de la Fundația PAEM Alba.
Anca DINICĂ

Cine a ucis-o pe Cristina Radu?
Crima de la Eforie rămâne cu autor necunoscut
      După mai bine de un an de anchete și înfățișări în fața instanțelor de judecată, Radu Alexandru (fiul unuia dintre principalii directori ai Primăriei Capitalei), învinuit că și-ar fi ucis soția însărcinată, în 12 august 2002, la Vila Cristina din Eforie Sud, a fost achitat de Tribunalul Alba. Victima, Cristina Radu, de 24 de ani, fiica viceprimarului din Eforie Sud, a fost găsită de soțul său (principalul suspect de atunci) în camera vilei din Eforie strangulată cu un cablu și cu o pungă trasă pe cap. Anchetatorii au descoperit că tânăra fusese bătută cu bestialitate înainte de a fi ucisă. Mobilul crimei a înclinat mai mult spre răzbunare, mai ales că în cameră zăcea neatinsă o pungă cu 100 de milioane de lei plus bijuterii. Pe punga de pe capul fetei au fost găsite numai amprentele lui Radu Alexandru, fapt explicat de acesta prin impulsul său inițial de a-și elibera soția în speranța că o mai poate salva. După ce Radu a picat la testul cu detectorul de minciuni, acuzațiile împotriva acestuia s-au intensificat.
    Martorii acuzării nu au fost suficient de convingători iar probele lipseau aproape cu desăvârșire, astfel încât instanța a procedat la achitarea învinuitului, acuzat de omor deosebit de grav. După trimiterea în arest a fiului său, tatăl lui Radu Alexandru a declanșat un veritabil război cu anchetatorii, acuzându-i că nu țin cont de prezumția de nevinovăție. De altfel, procesul a fost strămutat la Alba Iulia la cererea acestuia, invocându-se o presiune negativă din partea presei. În prezent, tatăl lui Radu Alexandru se resimte, fiind în convalescență, după ce a suferit un atac cerebral pe fondul acestor probleme.
    Odată cu achitarea lui Radu Alexandru, polițiștii constănțeni vor fi nevoiți să deschidă un nou dosar penal, pentru comiterea infracțiunii de omor deosebit de grav, faptă rămasă cu ...autori necunoscuți. Pentru că, schimbându-se radical datele problemei, revine obsedant întrebarea: cine a ucis-o, de fapt, pe Cristina Radu?
Nicoleta TOMUȚA

Sancțiuni pentru comercianții certați cu legea
      Comisia mixtă formată din reprezentanți ai DADR, DSV, Garda Financiară, OJPC, Poliție și Metrologie a verificat în perioada 17-23 septembrie a.c. unitățile de producție și piețele agroalimentare, precum și magazinele alimentare și nealimentare din Alba Iulia, Blaj, Aiud, Cugir și Sebeș. Au fost sancționate cu amenzi o serie de deficiențe constatate de inspectori, cum ar fi: nerespectarea Legii contabilității, nereguli în eliberarea bonurilor la casele de marcat, nerespectarea normelor sanitar-veterinare. În cazul unui comerciant care vindea produse alimentare utilizând un cântar defect, neverificat metrologic, s-a aplicat o amendă în valoare de 25 de milioane de lei. Totalul sancțiunilor suportate de comercianți în perioada amintită însumează 66 de milioane de lei. Pe parcursul controalelor au fost verificați 197 de producători agricoli (care dețineau certificate de producător), 74 unități de desfacere, 15 unități de alimentație publică, 19 unități de producție și 3 depozite en gros. (A.D.T.)
Și în județul Alba
Sindicaliștii din Sănătate se pregătesc de grevă
      În cursul zilei de ieri a avut loc o conferință de presă a liderului SANITAS Alba, Marius Sepi, care a declarat că, în urma întâlnirii cu membrii Consiliului județean al acestui sindicat, s-a decis deschiderea conflictului de muncă. Sindicaliștii sunt nemulțumiți că revendicările lor nu au fost onorate: acordarea integrală a drepturilor salariale, a premiului anual pe 2002, a tichetelor de masă și plăților compensatorii, re­ne­go­ci­e­rea sumelor acordate pentru serviciile prestate, ma­jo­ra­rea bugetului alocat Sănătății, majorarea salariilor pe 2003 etc. Marius Sepi a spus că în prima fază vor fi înregistrate la Direcția Muncii conflictele de interese, după care urmează greva de avertisment, mitinguri și pichetări, iar în final greva generală. Asta bineînțeles dacă problemele semnalate nu vor fi soluționate de autoritățile competente. Liderul sindical a mai declarat că, la majoritatea spitalelor din județ, cu trei excepții, salariile s-au plătit doar în procent de 75-90 la sută. El a incriminat și faptul că sunt spitale unde anumiți medici au mai multe linii de gardă decât au dreptul. Sepi crede că, dacă nu se vor aloca banii necesari, Sănătatea va fi din nou "bolnavă", pentru că în sezonul rece și cheltuielile sunt mai mari. Nu în ultimul rând, sindicaliștii sunt nemulțumiți de lipsa unităților socio-medicale, cum ar fi cazul la Cugir. "În multe situații am devenit sponsorii spitalelor pentru că sunt colegi care aduc de acasă hrană pentru bolnavi", a mai spus liderul SANITAS Alba. Deja în acest an s-au acumulat datorii la nivel județean de circa 70 de miliarde de lei, iar acestea vor crește, mai afirmă sindicaliștii, care cred că previziunile bugetare sunt sumbre pentru Sănătate și anul viitor. Asistenții medicali mai cer ca plățile compensatorii să fie plătite din bugetul șomajului și nu din cel al CNAS.
    În legătură cu mișcările de protest anunțate de CNSLR Frăția la nivel național, Sepi a declarat că la nivel județean nu s-a luat încă o decizie întrucât între cele două părți au loc negocieri.
Florin ROMAN

Șansa oferită unui orfan de către niște oameni generoși a fost fructificată:
Mihai Lupan a intrat al doilea la Academia de muzică din Cluj Napoca!
      În primăvara acestui an, prin paginile ziarului "Unirea", aduceam în atenția dvs. cazul unui copil orfan, pe atunci elev la Liceul de muzică și arte plastice din Alba Iulia, clasa de violă. Acesta se numește Mihai Lupan, un elev foarte talentat dar, din nefericire, lipsit de mijloace materiale. Vă reamintim că profesorii săi puseseră mână de la mână pentru a-i plăti abonamentul la cantină, locuia gratuit în căminul Seminarului teologic din municipiul nostru și nu avea bani nici măcar pentru a-și lua un rând de haine ca lumea și un instrument nou, care să-i permită să se pregătească pentru admiterea la facultate. Impresionat la momentul respectiv de situația în care se afla copilul, un om de afaceri albaiulian (care a ținut să-și păstreze anonimatul) i-a promis că-l va ajuta cu tot ceea ce va fi necesar, atât pe moment cât și după admiterea la facultate. De asemenea, președintele Clubului "Rotary" din Alba Iulia, dl Marian Sarmeș (patronul firmei "Axa Porcelain") și-a arătat dis­po­ni­bi­li­ta­tea de a-l sprijini financiar și relațional, dacă se va dovedi demn de încrederea acordată. Și iată că acest copil nefericit a fructificat șansa acordată: el a fost admis (pe locul al doilea) la Academia de muzică "Gheorghe Dima" din Cluj Napoca. Încă o dovadă că talentul depășește limitele oricărui handicap, inclusiv ale celui de natură financiară. (I.H.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.