Prima pagină Ediția din: 26.9.2003
Știri
Pe data de 9 octombrie
Ambasadorul SUA, Michael Guest, vine la Alba Iulia
      În cursul lunii viitoare, am­ba­sa­do­rul Statelor Unite ale A­me­ri­cii în România, Michael Guest, va efectua un turneu prin mai multe localități din țară. Printre acestea se va afla și municipiul Alba Iulia, șeful corpului diplomatic american urmând să sosească pe data de 9 octombrie. Michael Guest se va întâlni cu prefectul Mugurel Sâr­bu, cu președintele CJ Alba, E­u­gen Popa și cu primarul Mircea Hava, în funcție de programul care va fi definitivat în curând, fiind posibil să viziteze și unele obiective cultural-istorice și e­co­no­mi­ce din municipiu.(R.J.)
Grav accident rutier la Sântimbru
      Miercuri, 24 septembrie, în jurul orei 22.00, pe DN 1, în zona Sântimbru, s-a produs un grav accident rutier în care a fost rănit un băiat de 14 ani. Marius Nicolae Cârpă, de 14 ani, elev la școala din Sântimbru, se întorcea cu calul de la păscut. Ținând calul de căpăstru, băiatul s-a angajat în traversarea drumului național fără să se asigure, moment în care a fost surprins și izbit de auto­u­ti­li­ta­ra marca Roman, cu număr de Sălaj, condusă de Marian Pop, de 39 de ani, din Sălaj. Calul a fost omorât pe loc iar copilul a intrat în stare de comă profundă, fiind transportat de urgență la cli­ni­ca de neurochirurgie din Sibiu. În cauză, poliția rutieră continuă cercetările. (N.T.)
Directori criticați pentru management defectuos
      Liderul sindicatului Sanitas Alba, Marius Sepi, a declarat că directorii spitalelor din Cugir și Baia de Arieș pot fi dați ca exemple pentru ceea ce înseamnă management neperformant, cu trimitere la faptul că în aceste unități sanitare nu au fost reduse cheltuielile așa cum s-a convenit. Sepi a spus că, la întâlnirea pe care o va avea săptămâna vi­i­toa­re cu directorii de spitale, va cere demisia celor doi.(F.R.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
PNȚCD Alba trage un semnal de alarmă:
Autostrada spre UE ne va ocoli, dacă administrația nu se pune în mișcare!
      În cadrul conferinței de presă a PNȚCD Alba din data de 23 septembrie a.c., vicepreședintele Alin Popa a tras un semnal de alarmă asupra unei probleme de maximă importanță: viitoarea autostradă care va lega capitala țării noastre de granița de vest și țările Uniunii Europene. "PNȚCD Alba, a declarat dl. Popa, cere președintelui Consiliului Județean, Eugen Popa, și prefectului Mugurel Sârbu, să se implice în sprijinirea județului Alba pentru atragerea unor proiecte de anvergură națională, care ar putea da un nou impuls activității economice din județ. Un bun exemplu este viitoarea autostradă care va lega capitala țării de granița de vest și țările Uniunii Europene. Discuțiile pe marginea stabilirii traseului acestei căi de transport vitale sunt în toi, în toate județele vecine, vehiculându-se diferite variante susținute apoi cu putere la București. Cu toate acestea, factorii de conducere din județul nostru nu par să conștientizeze importanța problemei, care nu a constituit până acum o temă de dezbatere la Alba Iulia.
    PNȚCD Alba consideră că toate forțele politice din județ trebuie să-și dea mâna și să acționeze pe toate căile pentru a determina o decizie pozitivă, aceea ca autostrada București- Budapesta să străbată și județul Alba. În acest caz beneficiile vor fi uriașe, determinând sporirea substanțială a gradului de interes al investitorilor autohtoni și străini pentru regiunea noastră. De asemenea, vor fi intensificate traficul de mărfuri și fluxurile turistice, județul Alba devenind o veritabilă inimă a țării. Județul nostru trebuie să depășească o concurență acerbă din partea unităților administrativ teritoriale învecinate și există pericolul ca protocolul PSD- UDMR să ducă la stabilirea unui traseu care să treacă prin județele locuite de minoritatea maghiară. (Din câte știm, traseul prin județele respective a fost deja stabilit, varianta creării unui coridor pan-european care să străbată și județul nostru fiind doar o alternativă "de ochii lumii", cu prea puține șanse de a fi aprobată- n. red.)
    Momentul deciziei finale este aproape și autoritățile mai sus pomenite - Consiliul Județean și Prefectura- au datoria de a prezenta neîntârziat forurilor centrale argumentele de care județul Alba dispune, pentru că altminteri vor purta răspunderea limitării posibilităților de dezvoltare economică și de îmbunătățire a vieții locuitorilor județului".
    În sprijinul declarației de mai sus a venit și președintele Organizației de Tineret a PNȚCD Alba, Emil Benga, care a afirmat că ne paște pericolul ca marile firme contribuabile să se retragă spre zone mai atractive, exemplificând prin mutarea sediului "Bergenbier" de la Blaj la București, o firmă care contribuia anual la bugetul local cu 100 de miliarde de lei, prin taxe și impozite. (I.H.)
O nouă lege a șomajului
Bani mai mulți pentru cei ce angajează tineri absolvenți
      Proiectul de modificare a Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă ar putea intra in vigoare începând din luna noiembrie a acestui an, a anunțat ieri secretarul de stat în Ministerul Muncii, Ioan Cindrea. Proiectul aduce - potrivit inițiatorilor - modificări necesare, iar noile prevederi "creează premisele pentru asigurarea unui nivel ridicat al ocupării și adaptării forței de muncă la cerințele pieței muncii". Modificările propuse presupun acordarea de credite nerambursabile ori cu dobândă de patru la sută, programe de pregătire profesională a persoanelor din mediul rural, subvenții diferențiate pentru locurile de muncă oferite tinerilor și acordarea echivalentului salariului minim pe economie persoanelor care mai au trei ani până la pensionare și au fost disponibilizate. Angajatorii vor primi din partea statului subvenții diferențiate în funcție de pregătirea tinerilor absolvenți. Ei vor primi 2,5 de milioane de lei timp de 12 luni dacă angajează absolvenți ai școlilor profesionale și de meserii, aproape trei milioane lunar pentru absolvenții de licee și peste 3,5 de milioane de lei pe lună pentru absolvenții cu studii superioare. (D.M.)
Crește valoarea ratei lunare la creditele în valută
      Cei care au făcut sau vor face credite în valută, vor plăti de la lună la lună tot mai mult. Conform analiștilor economici, acest lucru nu se va întâmpla din cauza creșterii dobânzilor, ci a devalorizării monedei naționale în fața dolarului și a monedei unice europene. Majoritatea analiștilor dau ca sigură deprecierea leului atât față de dolar cât si față de euro, pentru ultimele trei luni ale acestui an. Ceea ce, estimează ei, va duce la mărirea ratelor lunare cu 3 până la 9 procente. Pentru un curs euro previzionat să ajungă la 31 decembrie la valoarea de 39.400 de lei, creșterea euro față de 19 septembrie este de 3,7 la sută. Pentru un dolar cotat la sfârșitul anului la 37.100 de lei, creșterea monedei americane va fi de 9 procente față de 19 septembrie. În aceste condiții, pentru un credit de 15.000 de dolari, rambursabil în 15 ani, dacă rata lunară este acum de 4,9 milioane de lei (145 USD), la 31 decembrie, pentru aceeași sumă în dolari se vor plăti 5,4 milioane de lei. Pentru un credit de 15.000 de euro, rambursabil tot în 15 ani, valoarea ratei lunare va crește de la 5,5 milioane, la 5,7 milioane de lei. (D.M.)
Pregătiri pentru referendum
      Ieri au fost desemnați cei 7 judecători care vor face parte din Biroul Electoral Central pentru Referendumul național din 19 octombrie privind revizuirea Constituției. Desemnarea s-a făcut prin tragere la sorți, dintre cei 86 de judecători ai Curții Supreme de Justiție. Cei 7 sunt Vasilica Verenca, Alexandrina Savin, Ecaterina Borobiuc, Șerban Mateescu, Nicolae Ionescu, Mihai Nucă și Constantin Furtună. Dintre aceștia va fi ales președintele Biroului Electoral Central.
    Pe lângă pregătirile administrative pentru Re­fe­ren­dum, partidele fac și ele pregătiri. După ce Partidul România Mare a îndemnat populația să voteze împotriva revizuirii Constituției, acum Uniunea De­mo­cra­tă a Maghiarilor din România a lansat un apel către toți maghiarii din România să participe la Referendum și să voteze în favoarea noii Constituții. Reamintim că proiectul noii Constituții a fost votat de ambele Camere ale Parlamentului și promulgat de președintele Ion Iliescu, dar toate acestea nu înseamnă nimic fără aprobarea cetățenilor.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.