Prima pagină Ediția din: 29.9.2003
Știri
La presiunea sindicatelor
Salariul minim pe economie va crește
      Salariul minim pe economie va crește de la 1 ianuarie 2004, dar nu va ajunge la valoarea de 100 de euro, a declarat ministrul Muncii, Elena Dumitru. Convenția încheiată între Guvern și sindicate prevedea o creștere a salariului minim la 2,5 milioane de lei, începând cu ianuarie 2003, și la valoarea în lei a 100 de euro pentru 2004. Guvernul spune că și această creștere este sem­ni­fi­ca­ti­vă. (F.R.)
Accident mortal la Inoc
      Sâmbătă noaptea, în jurul o­rei 23,30, la Inoc a avut loc un grav accident de circulație soldat cu moartea unei femei a cărei i­den­ti­ta­te este necunoscută. Vi­cti­ma, cu vârsta cuprinsă între 70 și 75 de ani, a fost lovită pe ca­ro­sa­bil de un autoturism VW cu nu­măr de Cluj. În urma impactului violent, bătrâna a fost decapitată. În cauză cercetările continuă.(F.R.)
Un pensionar din Câlnic s-a spânzurat
      Polițiștii din Câlnic au fost se­si­zați la sfârșitul săptămânii tre­cu­te de Liviu Stanciu, că a găsit cadavrul unui bărbat. Vi­cti­ma se numește Ilie Rahovean, de 70 de ani, pensionar. El s-a spân­zu­rat cu o funie legată de grinda din șură, după ce și-a dat drumul de pe o scară. Asupra cadavrului nu s-au identificat urme de vi­o­len­ță, iar cercetările continuă.(F.R.)
O femeie din Blaj s-a aruncat într-o fântână
      La sfârșitul săptămânii tre­cu­te, o femeie din Blaj s-a sinucis aruncându-se într-o fântână. Dis­pa­ri­ți­a ei a fost anunțată de fiul ei, care i-a informat pe polițiști că mama lui nu a mai dat acasă din 24 septembrie. Victima, Dan Li­vi­a, de 83 de ani, a fost găsită fără urme de violență într-o fân­tâ­nă de pe strada Mihai Eminescu.(F.R.)
"Campion" al tentativelor de sinucidere găsit mort
      Francisc Luchini a intrat în atenția opiniei publice din Alba Iulia după ce a amenințat de mai multe ori că se sinucide, a­run­cân­du-se în gol de pe macaralele din Alba Iulia. De fiecare dată el a fost salvat de polițiști și pompieri, care l-au convins să nu se si­nu­ci­dă. Francisc a fost găsit la sfâr­și­tul săptămânii trecute mort, în scara unui bloc, unde acesta o­biș­nu­ia să mai doarmă noaptea. Decesul a intervenit din cauza u­nei pancreatite, ne-au informat me­di­cii legiști. (F.R.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Mai există o șansă de a scăpa de boli: vindecarea prin credință!
"Morții înviați" prin împărtășanie, omul care trăia cu obsesia că are "ceas în cap" și epilepticul devenit... preot
      După cum vă anunțam cu altă ocazie, anul 2003 a fost declarat oficial Anul European al Persoanelor cu Handicap, acest fapt prilejuind organizarea mai multor manifestări tematice atât la nivel internațional, cât și în țara noastră. Un astfel de eveniment s-a desfășurat joi, 25 septembrie a.c., în județul Alba: o dezbatere publică cu tema "Vindecarea prin credință", care a fost găzduită de sala Teatrului de păpuși "Prichindel", din Alba Iulia. La această dezbatere au participat preoți reprezentând cele mai diverse confesiuni creștine, medici specialiști, reprezentanți ai asociațiilor per­soa­ne­lor cu handicap, bolnavi și aparținători: preotul ortodox Dumitru Vanca, preotul romano-catolic Aloys Gal, pastorul baptist Ioan Dragomir, pastorul penticostal Gheorghe Dicoi, președintele Asociației "Alianța handicapaților"-Aiud, Aurel Stănoiu (de religie adventistă), conf. univ. dr. Liviu Stoica, specialist neuropsihiatru, dr. Diana Sbera, specialist neurolog, reprezentanți ai Organizației "Trebuie"- Sebeș, ai Asociației handicapaților fizic- Cugir, ai Asociației handicapaților fizic Alba Iulia, Mariana Bar, președinte al Societății handicapaților neuropsihic "Speranța"- Alba Iulia, ai "Caritas"-ului romano-catolic, ai "Fi­lan­tro­pi­ei" ortodoxe, ai Direcției Județene de Asistență Socială etc. (Deși invitați, reprezentanții Prefecturii, Consiliului Județean Alba și ai DGPDC nu au onorat cu prezența această manifestare.)
    În cadrul dezbaterilor au fost abordate, pe de-o parte, problemele specifice ale persoanelor cu han­di­cap (medicație, tratament, acces în instituțiile publice și mai ales în cele de învățământ etc.), iar pe de altă parte s-a discutat despre "magia" contemporană a vindecării prin credință, exemplificându-se chiar cu anumite cazuri concrete. De pildă, pr. Aloys Gal a dezvăluit celor prezenți cazurile miraculoase de persoane grav bolnave, muribunde, aflate în stare de inconștiență (uneori chiar în moarte clinică) ce și-au recăpătat cunoștința în prezența preotului exact atâta vreme cât să primească ultima împărtășanie sau chiar s-au ridicat de pe patul de suferință. "Puterea dumnezeiască este fără margini, a declarat pr. Gal, iar noi preoții suntem intermediari ai harului dumnezeiesc...", afirmație întărită de dr. Stoica: "Psihoterapia nu se face decât prin credință, iar puterea cuvântului este de-a dreptul magică!". Bineînțeles, întotdeauna este nevoie de credința bolnavului, de convingerea lui în puterea de a se vindeca, declanșându-se astfel un mecanism interior misterios, pe care știința l-a observat adesea dar nu l-a putut explica vreodată. S-a dat, în acest context, exemplul unui bolnav psihic care credea că are în cap... un ceas! Medicul care-l trata a recurs în acest caz la un "tertip": l-a adormit pe bolnav iar atunci când s-a trezit i-a arătat un ceas, afirmând că acesta i-a fost extirpat din cutia craniană. De-atunci, bolnavul n-a mai "auzit" nici un ticăit și s-a făcut bine. Un alt exemplu, oferit de dr. Liviu Stoica, a fost acela al unui preot sociofob, căruia îi era teamă să vorbească în public, fiindu-i imposibil să-și țină predicile duminica, în biserică. Dr. Stoica l-a vindecat pe acesta prin propria sa credință, recomandându-i omului și mutarea într-o altă parohie, unde a luat-o de la capăt fără probleme. Într-un alt caz, dr. Stoica a mizat pe "efectul Placebo", administrând unui grav bolnav o... aspirină, după ce i-a sugerat acestuia că i-a pus la dispoziție un medicament foarte puternic! Misterul a fost dezvăluit celor de față de către părintele Vanca: "Credința nu are nici o disciplină, nici o delimitare (așa cum are medicina), ea trebuie să izvorască din sufletul omului. Așa se explică faptul că, prin rugăciune, unii au primit vindecarea imediat iar alții nu s-au vindecat nici după ani de rugă: pentru că rugăciunile acestora din urmă nu porneau din suflet." Părintele Vanca a exemplificat cazul unui băiat bolnav de epilepsie, care își dorea să devină preot. Rugăciunile lui sincere au avut efectul scontat și, după ce a fost timp de un an cântăreț bisericesc, a absolvit seminarul de 5 ani iar acum este la facultate, în anul II. Fără să mai fi avut vreo criză de epilepsie! "Să nu căutăm să explicăm credința, a subliniat părintele Vanca, pentru că trebuie doar să o avem, nu să o măsurăm..."
    Concluzia dezbaterii a fost aceea că atât preoții cât și medicii sunt doar instrumente în mâna lui Dumnezeu, niște instrumente care se completează reciproc în efortul lor comun de a tămădui. Iar uneori medicul duce la bun sfârșit ceea ce n-a reușit preotul, sau preotul vindecă ceea ce n-a reușit să vindece medicul, pentru că "...psihoterapia este o interferență între religie, filosofie și credință", după cum a afirmat dr. Stoica. Singura condiție este harul, adică profesarea din tot sufletul, nu doar practicarea "unei meserii", indiferent că aceasta este a preotului sau a medicului. Întâlnirea s-a încheiat cu rugăciunea tulburătoare a unei tinere (Dana Ioveanu- 20 de ani), imobilizată în scaunul cu rotile, care s-a adresat în mod direct, și cu cuvintele ei, Tatălui și Sfintei Treimi, având convingerea înălțării prin suferință, a apropierii de Iisus, tocmai prin încercarea la care este supusă aici, pe pământ, conștientă că "viața materială este doar o pregătire pentru viața spirituală".
Ioan HĂNȚULESCU

Premieră absolută în România
Tehnologii europene la Fabrica de lapte praf Doștat
Vitalact - înlocuitor ideal pentru laptele matern
      Compania BIOEF a organizat în ziua de 27 septembrie 2003, un tur de presă la fabrica de lapte praf pentru copii și sugari din localitatea Doștat, județul Alba. Au fost prezenți peste 20 jurnaliști, reprezentanți ai presei centrale și regionale de la principalele agenții de presă, cotidiane, periodice, posturi de radio și TV. În cadrul acestei vizite domnul Mihai Miron, Pre­șe­din­te­le BIOEF a prezentat presei întregul flux ecologic integrat și tehnologiile la standarde europene utilizate pentru obținerea laptelui praf: ferma vegetală, ferma de vaci și fabrica de prelucrare a laptelui. Ferma vegetală se întinde pe o suprafață de peste 1000 de hectare și este cultivată cu plante cu înalt conținut proteic și energetic în special lucernă și sfeclă furajeră. Pentru asigurarea calității nutrețurilor sunt folosite utilaje de ultima generație, aduse din Franța.
    Ferma de vaci are peste 700 de animale, cele mai multe fiind din rasa Normande și Holstein dar și rasa Normande de elită, laptele lor având un conținut de grăsime de 5%, comparativ cu laptele obișnuit care conține doar 3,5% grăsime. Producția medie este de 5950 litri/lactație. Recordul este 10800 litri/pe lactație, iar producția maximă pe fiecare animal este maxim 54 litri/zi. Sala de muls din cadrul fermei este dotată cu instalație automată computerizată, care asigură con­tro­lul asupra contaminării microbiologice, permite con­tro­lul calității laptelui individual pe fiecare vacă și ur­mă­ri­rea computerizată a șeptelului și a performanțelor individuale.
    Fabrica procesează laptele din producția proprie, fiind dotată cu un laborator de microbiologie și unul de control fizico-chimic. Laptele praf obținut aici (Vitalact basic și Vitalact Premium) este produs în condiții care respectă rigorile impuse în producția farmaceutică, la standardul GMP (Good Manufacturing Practice).
    Înființată în anul 1994, Compania BIOEF este specializată în producția de lapte praf pentru sugari și copii mici, produse omologate și avizate de către Ministerul Sănătății, fabricate la Doștat în județul Alba. Laptele praf pentru sugari VITALACT este distribuit în județele Brașov, Timiș, Iași, Bacău, Neamț, Alba și municipiul București, atât în cadrul Programului Na­ți­o­nal de Susținere a Natalității cât și prin farmacii. Vom reveni în edițiile următoare cu un amplu reportaj despre firma BIOEF și... normandizarea României prin fer­me­le de vaci de elită de la Doștat și Boz.
Gheorghe CIUL

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.