Ultima oră
Știri
Pietoni corigenți la circulație
      În perioada 23-25 septembrie a.c., Poliția Rutieră Alba a organizat o acțiune, ocazie cu care 100 de pietoni au fost sancționați pentru nerespectarea regulilor de circulație. Polițiștii au mai aplicat amenzi în valoare de 323,6 milioane de lei pentru diferite abateri constatate și au suspendat 10 permise.(F.R.)
Razie la Ocna Mureș
      Cu ocazia unei razii ce a avut loc la Ocna Mureș, polițiștii au aplicat 116 amenzi, care au totalizat sancțiuni de circa 64 de milioane de lei. Cele mai multe amenzi s-au dat pentru nerespectarea regimului cir­cu­la­ți­ei, pentru tulburarea liniștii pu­bli­ce și nereguli la actele de i­den­ti­ta­te. (F.R.)
Prins cu alcool la bord
      Cu ocazia unei acțiuni în trafic, polițiștii cugireni l-au identificat pe Cornel Stângu, de 37 de ani, dintr-o comună sibiană, care avea o îm­bi­ba­ție alcoolică în sânge peste limita admisă. Acest lucru a rezultat la tes­ta­rea cu alcoolscopul. Cer­ce­tă­ri­le în cauză continuă.(F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Eveniment pe scena politică românească
Constituirea Alianței PNL-PD "Dreptatea și Adevărul" în formula Theodor Stolojan - Traian Băsescu
      Principalele partide democratice de Opoziție din România, PNL și PD au semnat după luni de negocieri, protocolul de colaborare al unei alianțe care se vrea o alternativă viabilă la actuala guvernare. Protocolul prevede ca, la alegerile generale, cele două partide să participe pe liste comune. Acestea vor avea un candidat unic la președinție. Noua structură politică se va numi Alianța "Dreptate și Adevăr PNL-PD", iar semnul electoral va fi o combinație între siglele celor două formațiuni. Liberalii și democrații au stabilit și un decalog al alianței. Este vorba despre zece principii pe care noua structură intenționează să le promoveze, dacă va ajunge la guvernare, în urma alegerilor de anul viitor. Cele două formațiuni pledează pentru restrângerea rolului statului în economie, întărirea libertății individului, garantarea și dezvoltarea proprietății private, re­tro­ce­da­rea totală a proprietăților și realizarea unei economii de piață funcționale. Noua construcție politică a fost aprobată de congresele celor două partide în mod separat, după care, delegațiile liberale și pediste s-au reunit în Sala "Unirea" a Palatului Parlamentului, unde practic s-a consființit nașterea Alianței. Președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, a declarat că cele mai importante puncte convenite sunt: Angajamentele PNL-PD față de România, Programul și platforma politică a Alianței și Principiile și modalitățile de funcționare. Președintele TNL, Dan Motreanu, a declarat că sâmbătă a avut loc și fuziunea prin absorbție cu PNL Câmpeanu, astfel încât, acum, România are un singur partid liberal. Radu Câmpeanu a devenit "Președinte fondator 1990", un titlu onorific și totodată membru în BEx al PNL. El va fi secondat de un alt coleg în BEx, iar alți doi vor fi supleanți. Reprezentanții fostului PNL Câmpeanu au mai obținut 8 locuri în Delegația Permanentă și 18 în Delegația Reprezentanților Unionali. Liderii celor două partide, Theodor Stolojan și Traian Băsescu, au declarat că noua Alianță este singura construcție politică capabilă să îndepărteze PSD de la guvernare la alegerile de anul viitor.
Florin ROMAN

Deputatul PNL Dan Simedru nu renunță la procesele cu Mihai Babițchi
      În cadrul unei conferințe de presă, deputatul PNL Dan Coriolan Simedru a făcut public faptul că președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu a renunțat la procesele intentate fostului purtător de cuvânt al PSD Alba, Mihai Babițchi. "Decizia a fost motivată de faptul că procesul a fost destul de lung și dădea semne că se va lungi și mai mult. În primă instanță, judecătorii au apreciat că Atanasiu a fost calomniat de Babițchi, dar «fără intenție». De comun acord și Babițchi a renunțat la alt proces deschis împotriva lui Atanasiu", a spus Simedru. Referindu-se la alt proces care a ajuns la Curtea Supremă de Justiție și a fost remis Parchetului General spre soluționare, Simedru a declarat că așteaptă doar comunicarea prin care se dovedește că este nevinovat și îl va acționa în judecată pe Babițchi pentru denunț calomnios. "În acest proces a fost târât printr-o eroare a justiției și președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu. Eu nu voi renunța la procese pentru că Babițchi este o persoană foarte nocivă în peisajul politic din Alba și trebuie să fie pedepsit. Babițchi trebuie pedepsit pentru că a împroșcat cu noroi pe foarte multă lume, iar cei care fac ca el trebuie descurajați", a spus deputatul liberal.
Nicoleta TOMUȚA

În dezbaterea Reuniunii primarilor și consilierilor PSD
Pregătirea referendumului pentru modificarea Constituției
      În cursul zilei de ieri, la Sala Palatului, în prezența președintelui României, Ion Iliescu și a președintelui PSD, Adrian Năstase, a avut loc Reuniunea primarilor și consilierilor PSD din întreaga țară. Județul Alba a fost reprezentat de o delegație numeroasă, condusă de președintele interimar al PSD Alba, Cornel Filipescu, prefectul Mugurel Sârbu, președintele Consiliului județean, Eugen Popa, membri ai Consiliului Național al PSD din județul Alba, primarii PSD din municipii, orașe și comune, consilierii județeni și municipali ai PSD.
    Principalele subiecte abordate în cadrul acestei reuniuni au fost: pregătirea Referendumului la 19 octombrie, privind modificarea Constituției și pregătirea viitoarelor alegeri. În discursurile lor, d-nii Ion Iliescu și Adrian Năstase au făcut un apel către populație de a acorda votul de încredere pentru modificarea Con­sti­tu­ți­ei, încât aceasta să devină prin sufragiul întregului popor, o Constituție europeană. De asemenea, s-a subliniat necesitatea intensificării pregătirilor în vederea bunei organizări a alegerilor locale de anul viitor. Alte amănunte vor fi date publicității cu prilejul unei apropiate conferințe de presă ce va avea loc la sediul PSD Alba. (R.J.)
"Apulum Agraria 2003" - o reușită expoziție de utilaje și produse agricole
      Târgul "Apulum Agraria 2003", aflat la cea de-a XI-a ediție, manifestare care se desfășoară în perioada 27-30 septembrie 2003 și-a deschis sâmbătă porțile, la orele 10,00, în zona Cetății Medievale din Alba Iulia. În deschiderea tradiționalei sărbători, președintele CCIA Alba, Corneliu Orzea a amintit că printre expozanți se regăsesc 60 de societăți comerciale care oferă alba­iu­li­e­ni­lor produse agricole, utilaje agricole, medicamente de uz veterinar și multe altele. Au vorbit în continuare Nicoale Băcilă, director în cadrul Ministerului Agriculturii, Gheorghe Lazea - director executiv al DADR Alba, președintele CJ Alba - Eugen Popa, viceprimarul Marius Rotar, fiecare manifestându-și dorința ca ediția din acest an să constituie cu adevărat o reușită.
    Prefectul județului, Liviu Mugurel Sârbu a remarcat că "în aceste momente când economia județului traversează o perioadă dificilă, prin manifestările din domeniul agricol se poate demonstra că această ramură se dezvoltă", domnia sa solicitându-le producătorilor agricoli să-și intensifice eforturile, astfel ca agricultura să redevină unul dintre principalele sectoare ale economiei județului. Apoi, prefectul Mugurel Sârbu a tăiat panglica inaugurală a târgului, iar în continuare oficialitățile prezente au servit o cupă de șampanie oferită de firma SC Jidvei și au fost vizitate standurile expozanților. Au fost admirate produsele oferite de societățile din sectorul alimentar, animale de rasă - vaci, oi, animale mici - porumbei, gâște, păsări, precum și utilaje agricole diverse, performante, care au atras atenția tuturor. Au luat parte, de asemenea, la târg unități sanitar-veterinare, fito-sanitare, furnizori de sămânță și pesticide. De la orele 12,00, în sala mică a Casei de Cultură a Sindicatelor au început lucrările simpozionului "Dezvoltarea regională în Apuseni", prilej cu care dr. Hanz Jacob a prezentat activitățile proiectului GTZ "Cercetarea științifică în sprijinul redresării și relansării agriculturii românești"; la întâlnire au fost prezenți specialiști din județ, dr. ing. Ioan Buia - SC Jidvei SRL, dr. ing. Sergiu Dan Moldovan - SCDVV Blaj, precum și din alte zone ale țării, Cluj, Turda, Târgu Mureș și București.
    De la orele 15,00 a fost organizată o tombolă, din cele 1000 de bilete vândute (prețul unui bilet - 20.000 lei), 150 au fost declarate câștigătoare, iar dintre premiile oferite amintim: găini, pui, bere, vin de Jidvei, cartofi, ardei, un purcel, premiul cel mare, un vițel, fiind adjudecat de subprefectul județului, Ioan Maier. Cei ce au vizitat târgul s-au delectat cu mici, bere, must, vin și bineînțeles cu tradiționalul bou la proțap oferit de SC Miacarn Mirăslău. Reprezentantul Ministerului A­gri­cul­tu­rii, Nicolae Băcilă ne-a declarat: "Am mai participat la astfel de sărbători în 8 județe, dar cea mai reușită este cea de la Alba Iulia, datorită numărului de firme prezente, diversității produselor oferite și nu în cele din urmă apreciez zona în care are loc târgul". Duminică și luni sunt oferite, pentru cei ce doresc să-și facă aprovizionarea de toamnă, produse agricole de calitate, la prețuri rezonabile; pot fi urmărite momente artistice, dansuri, muzică populară. Organizatorii târgului, CCIA Alba, DADR Alba, CJCA Alba și Primăria municipiului Alba Iulia speră ca la final, toți cei ce s-au decis să petreacă o zi de relaxare la Apulum Agraria să se declare pe deplin mulțumiți.
Adriana DURIGĂ

Duminică, 5 octombrie
Fiii satului se întorc la Șpring
      "Dacă ai auzit de Coasta Furcii, Râpa lu' Covaciu, Grădina lu' Arion, dacă Popa Jeleru, a lu' Târfodea, a lu' Slănină, Hârbeicuță, Fâsoi, Vidu Oanii, Hodoroagă sau Rigăr îți spun ceva, dacă ți-ai rupt nădragii și ți-ai julit genunchii scoțând taramboi cu oticu în scunchia școlii, dacă ți-ai stâmpărat setea la Fântâna ai de Cheatră și ți-ai adăpat vaca la Fântâna lu' Loaca, dacă ai furat mere Popești și prune ca Perele de la lu' Flugăuț, Vireană sau Toma lu' Copeică, dacă ai avut vreo drăguță sau vreun drăguț pe Ulița Rațelor, Godârlău sau Lunca Iară, atunci de bună seamă ai ceva comun cu satul ȘPRING și trebuie neapărat să fii prezent, trup și suflet, în data de 5 octombrie 2003 la sărbătoarea reîntâlnirii fiilor săi."
    Manifestările vor debuta duminică, 5 octombrie, cu o slujbă de pomenire a eroilor căzuți în cele două războaie mondiale, sfințirea monumentului eroilor. Va urma un simpozion în care va fi prezentată monografia și istoricul localității. Invitații se vor bucura apoi de un program cultural - artistic și folcloric.
Nicoleta TOMUȚA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.