Curier județean
Rugăciunea de azi
    Slavă Ție, Împărate, Dumnezeule Atotputernice, care cu purtarea Ta de grijă cea Dumnezeiască și de oameni iubitoare m-ai învrednicit pe mine păcătosul și nevrednicul a mă scula din somn și a dobândi intrarea în Sfânta casă a Ta; primește Doam­ne, și glasul rugăciunii mele, ca și al Sfintelor și Înțelegătoarelor Tale Puteri și binevoiește ca, din inimă curată și cu duh de umilință să Ți se aducă Ție laudă din necuratele mele buze; ca și eu să mă fac părtaș fecioarelor celor înțelepte, cu lumina ta făclie a sufletului meu și să Te slăvesc pe Tine, Dumnezeu - Cu­vân­tul, Cel slăvit în Tatăl și în Duhul Sfânt. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Chiriac Sihastrul; sf. Mc. Gudelia
Catolic: Sf. Mihail, Gabriel și Rafael, arhangheli
Greco-catolic: Pc pr Chiriac Sihastrul
Meteo
     ASTĂZI: O zi tipic de toamnă, cu cerul parțial acoperit, cu ceață dimineața și temperatură minimă de +8, +9 grade C. Soarele va fi și el prezent pe boltă, dar maxima zilei nu va depăși +24, +25 de grade C. Vântul va sufla slab, abia per­cep­ti­bil.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
La bursa tinerilor
Au fost selectate 296 de persoane
      La Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, manifestare ce a avut loc vineri, 26 septembrie, au luat parte, la nivelul județului, 73 de angajatori, care au oferit 644 locuri de muncă. Numărul celor ce au fost prezenți la bursă se ridică la 752 de per­soa­ne, 689 de absolvenți, dintre care 4 din rândul persoanelor cu handicap. Au fost selectate în vederea în­ca­dră­rii în muncă 296 de persoane, dintre care două cu handicap. De asemenea, au fost încadrați pe loc, la cele 3 locații de des­fă­șu­ra­re a bursei - Alba Iulia, Sebeș și Câmpeni, 75 de tineri. Prin­ci­pa­le­le meserii, la nivelul județului, pentru care au fost angajați tineri absolvenți sunt cele de e­co­no­mist, inginer electronist, tâmplar, muncitor, confecționer îm­bră­că­min­te, agent de pază, agent de asigurare. (A.D.T.)

Întrucât reprezentanții Puterii și ai Opoziției județene s-au aflat la București,
«Toamna Cugireană» s-a desfășurat în zona liberă de... politichie
      Cea de-a VII-a ediție a festivalului "Toamna Cugireană" s-a bucurat în acest an de o afluență mare de participanți, scoși de prin case și de prin curți de vremea bună și de spectacolul oferit de organizatori. Sâmbătă, expozițiile găzduite de Clubul Sindicatului Liber al SC Cugir SA au fost trecute în revistă de localnici, care au avut prilejul să admire și să conștientizeze încă o dată potențialul creativ al zonei. Sâmbătă dimineața, din fața Primăriei Cugir a fost dat startul în competiția «Off road Challenger», competiție în care s-au înscris autoturisme de teren din toată țara. De remarcat faptul că premiul cel mare, pus în joc la "off road" a fost de...1000 de euro, pe departe cel mai consistent premiu oferit într-o întrecere automobilistică de acest gen, des­fă­șu­ra­tă în România. O bilă albă pentru localnici, ținând cont de faptul că premiul a fost oferit de un cugirean, reprezentant al unui trust elvețian. La simpozionul legat de aniversarea a 230 de ani de la înființarea Școlii Grănicerești din Cugir și 125 de ani de la constituirea Școlii primare co­mu­na­le de pe lângă uzina din localitate au par­ti­ci­pat subprefectul Ioan Maier, vicepreședintele CJ Alba, Doru Cetean, senatorul PSD, Cornel Filipescu, vicepreședintele PSD Alba, Aurel Mârza, deputatul PD, Alexandru Pereș, vice­pre­șe­din­te­le PD Alba, Ioan Dumitrel, inspectorul școlar general, Dorin Sandea, alți reprezentanți ai vieții culturale și politice județene și locale.
    În jurul prânzului, cluburi de dans din toată țara au participat la memorialul de dans sportiv «Maria Petre». Seara, tinerii cugireni și nu numai ei au asistat la un concert extraordinar sustinut de Ca$$a Loco, Gaz pe foc și Rustic.
    Duminică, pe artera principală a orașului a avut loc o paradă a portului popular tradițional precedată de fanfara orașului, care anul acesta a aniversat 110 ani de existență. În cursul amiezii, cunoscuți interpreți de muzică populară (din județul Alba și din țară) au susținut concerte, în prezența câtorva sute de spectatori.
    Evident, festivalul nu a fost lipsit de incidente, riscând chiar să fie amânat în seara de joi, 25 septembrie, când toți consilierii au fost chemați la o ședință extraordinară pentru a lua o a­se­me­nea decizie. Oficial, după cum au sunat și co­mu­ni­ca­te­le date la radioul local, festivalul urma să se amâne din cauza vremii nefavorabile. Ne­o­fi­ci­al, surse demne de încredere ne-au informat că festivalul a rămas în suspans din cauza retragerii unuia dintre principalii sponsori care a fost ex­trem de nemulțumit de taxele pe care ad­mi­nis­tra­ți­a locală urma să le perceapă pentru amplasarea unei reprezentanțe a sponsorului pe platoul din fața Clubului Sindicatelor. Din fericire, sponsorul cu pricina nu a renunțat cu totul la "Toamna Cugireană", însă a redus drastic din... cotizația benevolă. Reamintim că în ședința CL Cugir s-a hotărât alocarea a 100 milioane de lei pentru festival, sumă suficientă doar pentru acoperirea cheltuielilor cu formațiile care urmau să susțină concerte la Cugir. O altă explicație dată ten­ta­ti­vei de amânare a "Toamnei Cugirene" a fost aceea că, așa după cum stiți deja, ieri, toată floa­rea cea vestită a puterii și opoziției din Alba se afla la București, pentru congrese ex­tra­or­di­na­re. În consecință, «obrajii subțiri» de pe la județ nu s-au prea arătat ieri la Cugir, în fața oamenilor sau printre ei, fiind convocate prin Capitală. Lucru neremarcat însă de cugirenii veniți ieri la spectacolul folcloric doar cu intenția de a se simți bine și nu de a înghiți calupuri din variate «texte» pre-electorale. Și parcă a fost mai bine: primarul Aurel Voicu, viceprimarul Cornel Murg, consilierii locali au avut timp să fie gazde desăvârșite pentru concitadinii lor veniți la manifestări. Cel puțin, de primarul Aurel Voicu nu au avut cum să uite sâmbătă seara când, la indicațiile «regizorale» ale nu se știe...cui, toate formațiile de muzică ușoară care au evoluat pe scena, i-au mulțumit pentru că le-a invitat la Cugir. Asta până în momentul în care, consilierul local PUR, Toader Ulise a preluat microfonul din voleu, a ridicat fanionul de pe tușă și a semnalat «ofsaidul», corectând informația: nu numai primarul a căruțat formațiile la Cugir, ci tot consiliul local și toată primaria a contribuit la acest lucru. Vorbind de toată primăria, nu putem să nu remarcăm aportul tuturor salariaților la buna reușită a festivalului. Vorbind de dovezi de solidaritate umană, nu am putut să trecem cu vederea gestul salariatei de la starea civilă care, observând că jandarmii intraseră doar în dispozitiv de pază și fuseseră scoși din dis­po­zi­ti­vul de... protocol, s-a îngrijit ca aceștia să se simtă bine primiți și ospătați în orașul de la poalele Drăganei. Una peste alta, festivalul a fost o reușită, oamenii uitând măcar pentru două zile de greutățile cotidiene.
Nicoleta TOMUȚA

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.