Prima pagină Ediția din: 30.9.2003
Știri
CJ Alba și Roman Costan din nou în instanță
      După ce ieri CJ Alba a decis în ședința lărgită să nu plătească obligațiile la buget aferente pe­ri­oa­dei octombrie 2000 februarie 2003, solicitate de Roman Cos­tan, șeful gardienilor publici din Alba, este foarte probabil ca cele două părți să ajungă iar în in­stan­ță. Cel puțin așa a lăsat Cos­tan să se înțeleagă, care a declarat că-și va căuta din nou dreptatea che­mând Consiliul Județean în fața Justiției. Suma aflată în litigiu este de circa 170 de milioane de lei.(F.R.)
Sediul PSD Alba vândut și cumpărat
      În cursul zilei de ieri, con­si­li­e­rii județeni au aprobat proiectul de hotărâre privind vânzarea unui spațiu, deținut cu chirie de Or­ga­ni­za­ția județeană a PSD Alba, situat în imobilul din Alba Iulia, Piața Iuliu Maniu nr.20. PSD Alba va plăti circa 330 de mi­li­oa­ne de lei pentru aproximativ 270 mp din acest imobil.(F.R.)
Premieră județeană
Ședință a CJ Alba la Cugir
      În cursul zilei de ieri, ședința Consiliului județean Alba a avut loc pentru prima dată în acest mandat la Cugir și nu la Alba Iulia, la sediul Palatului Ad­mi­nis­tra­tiv, cum se obișnuia. La in­vi­ta­ți­a conducerii Parcului Industrial Cugir, consilierii și conducerea CJ Alba au vizitat sediul firmei. Pă­re­ri­le continuă să rămână îm­păr­ți­te, în sensul că Puterea se laudă cu acest obiectiv, în timp ce Opoziția critică modul de de­ru­la­re a activității. (F.R.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Potrivit prorectorului Florea Voiculescu de la Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia
Senatorul Cornel Filipescu a fost acuzat pe nedrept
      Prorectorul Universității "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, Florea Voiculescu, a făcut în cadrul unei con­fe­rin­țe de presă câteva precizări referitoare la informațiile apărute în ultima vreme în presă în legătură cu activitatea didactică a lect. univ. dr. Cornel Filipescu, ce deține și funcțiile de senator și de președinte interimar al PSD Alba. "Informațiile apărute sunt incorecte. Cine le-a furnizat și cine le-a folosit nu a știut, sau oricum a omis să specifice modul în care se calculează normele didactice și ce înseamnă orele incluse într-o normă." Așa au apărut interpretările. Astfel, domnia sa a precizat că în calculul unei norme, de exemplu 2 ore de curs sunt echivalate cu 4 ore convenționale, iar 2 ore la master reprezintă 6 ore convenționale. Cât privește orele de practică, acestea se fac comasat, timp de o săptămână, vara, când oricum Parlamentul se află deja în vacanță. Nu este deci vorba despre prea multe ore fizice necesare prezenței în universitate pentru a realiza numărul mare de ore trecut în dreptul normelor didactice ale dom­nu­lui Cornel Filipescu. Domnia sa are nevoie de circa 15 ore fizice pentru a realiza norma didactică, fapt posibil și chiar realizat pentru că la Universitatea "1 Decembrie 1918" există o evidență clară a activității cadrelor didactice. Dl. Voiculescu a precizat că au existat chiar cazuri în care unele cadre didactice nu au fost plătite pentru anumite luni în care nu au avut completate fișele de evidență a activității.
    Referitor la alegerea domnului Cornel Filipescu în funcția de șef al catedrei de Sociologie și Asistență Socială, care a avut loc la 12 septembrie, ea nu a fost validată. Dar nu din motive imputabile domnului Filipescu, ci pentru că, în conformitate cu regulile existente, comisia de verificare - condusă de prorectorul Florea Voiculescu - a constatat unele vicii ale votului. Acesta s-a desfășurat după modelul folosit la alegerile locale și generale. Adică pe buletine de vot, cu numele candidaților înscris în căsuțe, iar ștampilele trebuiau puse chiar în căsuța cu numele candidatului dorit și nu altundeva pe bilet, așa cum s-a întâmplat. De precizat că singurul candidat pentru acest post a fost dl. Cornel Filipescu. Neexistând contracandidat, este exclusă posibilitatea unei lupte incorecte. "Nu există nici un organism care să se substituie voinței membrilor unei catedre". Cu toate acestea vor fi organizate noi alegeri, dar data nu a fost încă stabilită pentru că, oricum, peste circa trei luni se vor face alegeri pentru toate catedrele universității și s-ar putea să fie amânată până atunci.
    Rectorul universității - Iacob Mârza a mai precizat că dl. lector Filipescu este un sprijin pentru U­ni­ver­si­ta­tea "1 Decembrie 1918" în calitatea sa de senator. Un singur exemplu - acreditarea specializării "Drept".
Anca DINICĂ

De mâine,
Se pune în vânzare a doua emisiune de obligațiuni municipale Alba Iulia
      Primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava a anunțat în cadrul unei conferințe de presă la care au mai participat Maria Buga - director în Centrala BRD și Cristian Ilisiu - directorul Sucursalei Alba a BRD, că miercuri, 1 octombrie, vor fi puse în vânzare cele 24.000 de obligațiuni din cadrul celei de-a doua emisiuni de obligațiuni municipale Alba Iulia. Valoarea nominală a unei obligațiuni este de 1 milion de lei, iar subscrierea se face pentru minim o obligațiune. Perioada de derulare a ofertei este de 10 zile lucrătoare, între 1 - 14 octombrie 2003. Subscrierea se face prin completarea formularelor de subscriere la centrele de subscriere: Sucursala BRD Alba din Alba Iulia, Agențiile BRD din Ocna Mureș și Sebeș (în județul Alba), Agențiile BRD Calderon, BRD Piața Romană, BRD Carol din București, Sucursalele BRD Dorobanți, BRD Triumf, BRD Unirea din București și la sediul BRD Securities SA București. Întreaga emisiune de obligațiuni este garantată la răscumpărare, iar dobânda se calculează trimestrial și începe de la data confirmării de către Comisia Națională a Valorilor Mobiliare a raportului privind rezultatul ofertei publice. Din totalul obligațiunilor emise este obligatoriu ca 20% să fie subscrise de persoane fizice. Reamintim că prima obligațiune de emisiuni municipale Alba Iulia a înregistrat un succes de marcă, ea epuizându-se în 24 de ore de la punerea în vânzare, din cele 16.000 de obligațiuni emise fiind cumpărate de cetățeni circa 33%, un procent superior tuturor celorlalte emisiuni similare lansate de municipalități din țară.
    Mircea Hava a precizat că banii obținuți din aceste obligațiuni vor fi folosiți doar pentru investiții în infrastructură și pentru achiziționarea de terenuri. Acum administrația albaiuliană este deficitară la acest ultim capitol, ceea ce creează unele probleme în dezvoltarea municipiului nostru. Principala lucrare pentru care vor fi folosiți banii este finalizarea lucrărilor de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, unde a fost înlocuit canalul colector A (prin prima emisiune de obligațiuni), și în plus vor fi rezolvate toate celelalte probleme de drumuri din Alba Iulia.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.