Ultima oră
Știri
Amendamente la rectificarea bugetară
      În ședința de ieri, consilierii ju­de­țeni au aprobat echilibrarea bu­ge­te­lor locale, cu mici amendamente fa­ță de ce s-a decis în Delegația Per­ma­nen­tă. Astfel, suma de 285 milioane de lei a fost repartizată ur­mă­toa­relor localități: Ocna Mureș - 100 de milioane de lei; Ciuruleasa - 35 de milioane de lei; Ocoliș, Rădești, Roșia de Secaș - câte 30 de milioane de lei; Șugag - 15 milioane de lei; Poșaga - 45 de mi­li­oa­ne de lei.(F.R.)
Conducerea CJ Alba chemată la raport
      Consilierul județean al PD Alba, Ion Dumitrel, a cerut conducerii CJ Alba, ca în următoarea ședință, să prezinte o situație cu stadiul lu­cră­ri­lor la sălile de sport construite în județ. Consilierii au mai cerut și o informare privind acțiunea "Laptele și cornul", care în județul Alba n-a prea mers bine.(F.R.)
Sâmbătă, la București
Demonstrație de forță și dinamism a umaniștilor
      Sâmbătă, 4 octombrie 2003, la Sala Palatului din București, în­ce­pând cu ora 10.00, se va desfășura Reuniunea Consiliului Național Lăr­git al PUR (social-liberal). PUR Alba va participa la acest eveniment important din viața partidului (acum, în opoziție), cu 150 de membri - lideri de filiale locale, candidați de primari și consilieri locali, membri ai consiliilor județean, municipale și locale. "Mesajul nostru la această manifestare este acela de a constitui la nivelul județului Alba, prin atragerea unor oameni de valoare, cu o moralitate impecabilă, o forță politică demnă de luat în seamă, hotărâtă să obțină la alegerile locale un scor electoral de cel puțin 10% din voturile exprimate, ceea ce ar constitui o siguranță și mai mare pentru alegerile parlamentare", a declarat ing. Mircea Abrudeanu, purtătorul de cuvânt al PUR Alba. (N.T.)
Cetățenii români returnați din străinătate - cinci ani fără pașaport
      Cetățenii români returnați din state ale spațiului Schengen nu vor mai avea dreptul să călătorească în străinătate timp de unu până la cinci ani, indiferent de motivul expulzării. Termenul legal de ședere în oricare țară vestică este de cel mult 90 de zile, din șase luni. În cazul unui sejur mai îndelungat, trebuie solicitată luarea în evidență la Poliția din localitatea ce reprezintă destinația călătoriei. Conducerea Direcției Ge­ne­ra­le de Evidență Informatizată a Persoanei reamintește turiștilor ro­mâni că tuturor celor care încearcă să se întoarcă în statele de unde au fost returnați, folosind un pașaport fals, ori documente ale unor rude sau persoane cu care seamănă, li se va suspenda pa­șa­por­tul pentru 1-5 ani. Tot­o­da­tă, orice asemenea faptă înseamnă infracțiune, iar autorii lor se vor alege cu dosar penal. (N.T.)
Groaznic accident la Sălciua
Victimei i s-a amputat piciorul
      În cursul zilei de ieri, în jurul orei 12,00, la Sălciua a avut loc un grav accident rutier, soldat cu rănirea gra­vă a unei femei. Conducând un autoturism Skoda Fabia, Lucica Cu­cer­dean, de 32 de ani, din Cluj, a intrat în depășirea unei mașini parcate pe partea dreaptă a dru­mu­lui. Din păcate, în timpul manevrei, autoturismul a acroșat-o pe Mărina Bercea, de 70 de ani, care circula pe partea stângă. Femeia a fost prinsă între mașină și un zid de piatră. Victima a fost transportată de urgență la spital, unde i-a fost amputat piciorul stâng, în timp ce diagnosticul pentru piciorul drept a fost fractură. Cercetările continuă.(F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Alianța Dreptate și Adevăr PNL - PD dă fiori reci PSD
      Ieri la Alba Iulia a avut loc prima conferință de presă comună a organizațiilor județene ale PNL și PD, conducerea acestora fiind reprezentată la vârf. Este prima conferință comună după parafarea protocolului de constituire a Alianței Dreptate și Adevăr PNL - PD pentru că președinții Mircea Hava și Teodor Atanasiu au mai avut întâlniri comune cu presa încă cu câteva luni în urmă, atunci când alianța abia se prefigura. Acest fapt dovedește că atât PNL cât și PD sunt decise să colaboreze, iar "temerile" PSD față de constituirea alianței sunt justificate. Referindu-se la acest subiect, președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, a declarat că atitudinea reprezentanților PSD Alba, a prefectului Mugurel Sârbu și a subprefectului Ioan Maier nu este decât "o re­ver­be­ra­ție a discursului lui Adrian Năs­ta­se" (discurs rostit duminică, 28 septembrie, la reuniunea PSD de la București). "Alianța Dreptate și Adevăr PNL - PD are resursele umane, inteligența și moralitatea necesară pentru a fi o contrapondere la toate gu­ver­nă­ri­le trecute", a mai afirmat Atanasiu, lăsând să se înțeleagă că asemuirea ADA cu CDR este forțată. "Ne așteptam la reacțiile PSD. Nu sunt o surpriză. Surpriza este că sunt cam supărați față de o alianță căreia nu-i dau nici o șansă". La rândul său președintele PD Alba, Mircea Hava, a declarat: " Ieșirea lui Adrian Nstase a fost cam nervoasă. Mă bucur că n-am trecut ne­ob­ser­vați. Eu cred în alianță, cred că vom câștiga. Contrar celor afirmate de adversari, ADA nu este o alianță pentru împărțirea puterii. Nu s-au discutat încă nici un fel de posturi. Alianța este făcută pentru a ajunge la guvernare, este o alianță pentru dreptate și adevăr, pentru promovarea unor valori absente acum, valori pentru o guvernare corectă, fără de care România nu poate ajunge acolo unde ne dorim cu toții. Principalele obiective ale ADA sunt bunăstarea cetățenilor și integrarea României în Uniunea Europeană".
    La nivel județean ADA va fi condusă de un Consiliu județean de coordonare format din câte cinci membri ai PD și PNL. Președinții organizațiilor județene ale PNL și PD sunt membri de drept în acest consiliu de coordonare, care va fi completat cu încă patru membri de la fiecare partid. Aceștia vor fi aleși de către Birourile permanente județene ale celor două partide, așa cum prevede statul partidelor. Problema va fi luată în discuție la proximele ședințe ale BPJ, urmând ca aceeași procedură să fie folosită și pentru desemnarea consiliilor de coordonare locale.
Anca DINICĂ

PSD Alba tratează cu superioritate Alianța nou creată PNL-PD
"Nu este decât o convenție reciclată, dornică să pună mâna din nou pe ciolan pentru a-și reîncărca bateriile financiare", a afirmat vicepreședintele Mugurel Sârbu
      Deși susțin cu fermitate că nu se tem absolut deloc de noua formațiune apărută pe scena politică românească - Alianța PNL - PD - liderii PSD Alba, în speță vicepreședintele Mugurel Sârbu și directorul de campanie Ioan Maier au acordat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, o importanță aparte acestui subiect. "Noi o considerăm ca fiind contra naturii, nu este altceva decât o convenție reciclată după cum s-a exprimat și președintele Adrian Năstase. Această alianță nu are cum să fie o alternativă la guvernarea PSD, având în vedere ce au făcut în cei patru ani cât au fost la putere, când au redus avuția națională cu peste 4 miliarde de dolari, PIB-ul scăzând cu 12 procente. Văd că aceștia încearcă prin orice mijloace să găsească fel și fel de culpe actualei puteri, uitând probabil ce probleme grave au trebuit să fie preluate de noi în 2000, în mare măsură ele fiind acum rezolvate. Nu cred că acum România, în plin proces de integrare, își mai permite să facă experiențe cu o altă convenție, ar însemna să facem un imens pas înapoi. Fără îndoială că mai sunt multe de rezolvat la nivel național, dar nu putem ignora total realizările noastre. Aș dori să enumăr câteva dintre ele: eliminarea vizelor, acceptarea pentru aderarea în structurile NATO, programul de locuințe ANL, retrocedarea proprietăților funciare, capitol la care ei nu au făcut absolut nimic în perioada 1996-2000. Eu cred că de fapt ei nu vor decât să șocheze populația, să-și redobândească ciolanele călduțe și interesante pentru a-și reîncărca bateriile financiare", a spus Mugurel Sârbu. Nici subprefectul Ioan Maier nu s-a lăsat mai prejos, fiind la rându-i foarte caustic."Denumirea alianței <> este în esență o găselniță foarte bună. Eu, ca să cred că își merită această titulatură, le-aș sugera să răspundă miilor de păgubiți SAFI și FNI, sau, în numele dreptății clamate, să explice oamenilor de ce nu le-au fost restituite proprietățile pe timpul lor. Aș dori, de asemenea, să se spună adevărul despre distrugerea flotei românești și despre mărețele privatizări cederiste gen Romtelecom, Tepro Iași sau Comtim. Despre Theodor Stolojan nu spun decât un lucru definitoriu. Atunci când a plecat din fruntea guvernului a lăsat țara cu rezerve de pâine doar pentru o lună de zile și cu resurse energetice pentru 7 zile! Aș concluziona spunând că ei de fapt nu se tem de PSD, ci de lege. Atunci când legea se va aplica cu adevărat, persoanele respective vor fi culpabile, adică vor fi trase la răspundere pentru perioada cât au guvernat. Oricum are de ce să le fie frică pentru că PNA-ul își face foarte bine treaba", a conchis subprefectul Ioan Maier.
Răzvan JURCĂ

Din ciclul "incompatibilitatea consilierului Dorin Sandea",
Secretarul primăriei Alba Iulia nu a respectat căile legale
      Prefectul Mugurel Sârbu a spus ieri că sesizarea secretarului primăriei municipale cu privire la in­com­pa­ti­bi­li­ta­tea lui Dorin Sandea nu se încadrează în pre­ve­de­ri­le legale. "Dl. Jeler (nr.- secretarul municipiului) cred probabil că vrea să ne testeze în privința cunoașterii legislației. Concret, legea spune că în situația în care un consilier se află în stare de incompatibilitate, secretarul trebuie să-i ceară acestuia să renunțe. Dacă respectivul nu se conformează, atunci prefectul, la cererea se­cre­ta­ru­lui, va emite un ordin de încetare a mandatului. Ori în cererea care mi-a fost adresată, nu se specifică așa-ceva. Le sugerez, atât lui cât și tânărului democrat Alin Tomuș, o persoană care ar trebui să fie mai deschisă la minte, să pună mâna să mai învețe legislație și apoi oricând sunt dispus la o dezbatere publică", a declarat Mugurel Sârbu. De altfel, domnia-sa a pus la dispoziția presei cererea cu pricina în care se arată: "vă rugăm, în limita prevederilor legale, să constatați dacă acest lucru o impune, eventuala incompatibilitate a d-lui Dorin Sandea" și nicidecum emiterea unui ordin de încetare a mandatului șefului ISJ Alba.(R.J.)
Relații tensionate între UDMR și PSD
      Se încinge scena politică românească! Și nu numai pentru că duminică, prin formarea Alianței Dreptate și Adevăr PNL-PD, s-a constituit de fapt formațiunea politică ce poate fi o contrapondere la PSD, ci și prin apariția unor fricțiuni între PSD și aliatul său UDMR. Prin vocea președintelui său Marko Bela și a senatorului Eckstein-Kovacs Peter, UDMR și-a radicalizat discursul amenințând cu ruperea protocolului de colaborare pe care Uniunea îl are cu PSD. Motivele invocate de UDMR sunt nerezolvarea a două puncte din protocol: amplasarea Statuii Libertății din Arad și înființarea a două facultăți maghiare în cadrul Universității "Babeș-Boyai" din Cluj Napoca. În contextul în care radicalii lui Tokes au ieșit din Uniune, UDMR trebuie să-și radicalizeze discursul pentru a nu avea emoții la urne. Până acum UDMR nu a avut probleme cu pragul electoral, având asigurate 6-7 procente, dar acum trebuie să-și recâștige electoratul radical, astfel încât să scape de eventualitatea nedorită a obținerii unui scor sub pragul electoral de 5%.
    Dar, desprinderea de PSD a fost sugerată UDMR și de către liderii Alianței Dreptate și Adevăr PNL - PD, care afirmau că o colaborare viitoare cu UDMR nu este deloc exclusă, dar ea poate fi posibilă numai dacă acum, cel târziu până la sfârșitul anului, UDMR se distanțează de partidul lui Adrian Năstase.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.